Patmos-blogi

Poliittinen paine vie kristittyjä surmattavaksi

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Kuten varmaan muistatte, seurakuntamme koostuu afgaaneista ja iranilaisista. Suurin osa heistä on turvapaikanhakijoita. Joukossa on aivan muutama, jotka ovat tulleet Suomeen useampi vuosi sitten ja heillä on oleskelulupa Suomessa.

Nämä aikaisemmin tulleet ovat tiiviisti kiinni työelämässä, eivätkä pääse aina jumalanpalveluksiin työvuorojensa tähden.

Myös turvapaikanhakijoista monet ovat saaneet työtä ja tulevat usein kirkkoon valvotun yön jälkeen työvuorosta, tai eivät pääse, koska työvuoro on sunnuntaina jumalanpalveluksen aikaan.

Suurin osa on hyvin integroitunut opiskeluun tai työelämään. Mutta se ei merkitse, että he olisivat saaneet oleskeluluvan Suomeen. Suurin osa seurakuntalaisistamme on saanut kielteisen päätöksen.

Kristinusko kiinnostaa Suomessa

Useimmat kiinnostuivat kristinuskosta vasta Suomeen tultuaan. On mielenkiintoista nähdä, että he ovat alkaneet laittaa kuvia rististä ja Jeesuksesta Facebook-sivuilleen ensimmäisen joulun aikoihin kolme vuotta sitten.

Ensimmäisiä kasteita tuli syksyllä kaksi vuotta sitten. Kasteet jatkuvat nyt edelleen parin kuukauden välein. Timo lähettää kasteista tiedon maahanmuuttovirastoon.

Monien kohdalla Timo kirjoittaa lausunnon jo kastekoulun alkamisen aikaan ilmoittaen, että henkilö on vakavasti kiinnostunut kristinuskosta.

Kristityksi kääntymisestä tulee heille yksi syy lisää turvapaikkahakemukseen. Useimmissa tapauksissa siitä tulee pääsyy.

Negatiivisen turvapaikkapäätöksen jälkeen: ”kristinuskoon kääntyminen epäaitoa”

Maahanmuuttovirasto katsoo lähtökohtaisesti, että kääntyminen Suomessa on epäaito ja vain keinottelua, kun ensimmäinen yritys saada turvapaikka on epäonnistunut.

Tai jos hakija kertoo kiinnostuneensa kristinuskosta jo aikaisemmin, sitä ei uskota.

Mutta miten Afganistanista tai Iranista voisi saada todisteita kristinuskoon kääntymisestä, jos se on siellä kuoleman uhalla kiellettyä?

Suomalaisista automaattisesti ”kristittyjä” kasteessa, maahanmuuttajista ei

Kun suomalainen kastetaan kristityksi, viranomaiset hyväksyvät hänet kasteen perusteella aina kristityksi. Näin ei ole turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Eräältä Timon kastamalta mieheltä kysyttiin maahanmuuttovirastossa: ”Milloin sinusta tuli kristitty?” Hän vastasi katekismuksen mukaan: ”Minusta tuli kristitty kasteessa.”

Maahanmuuttoviraston päätöksessä luki, että hän ei voi olla oikea kristitty, koska väittää tulleensa kristityksi kasteessa.

Nettievankelista: ”ei ole kristitty”

Toinen Timon kastama henkilö on ollut erityisen aktiivinen evankelioimaan. Hän on tuonut myös useita ystäviään Jeesukseen uskoviksi sekä julistanut evankeliumia videoilla netissä: hänen kristillistä julistustaan on katsottu netissä yli 4000 kertaa.

Maahanmuuttoviraston päätöksessä kuitenkin todettiin, ettei juuri kukaan varmaankaan tiedä hänen kääntymisestään, ja niin hänet voidaan lähettää takaisin Afganistaniin. Päätöksessä todettiin, ettei häntä voi pitää aitona kristittynä.

Tämä afgaanien kristillisen televisiokanavan todistuskertomusvideo, jota on katsottu yli 4000 kertaa, ei vakuuttanut maahanmuuttovirastoa seurakuntalaisemme julkikristillisyydestä.

Tunnin kestävällä videolla hän sinisessä paidassaan näkyy taustan kuulijajoukossa. Toisessa videossa hän kertoo oman todistuskertomuksensa.

Lähetysjärjestön julistustyöntekijä: ”ei ole kristitty”

Kolmas henkilö on ollut suomalaisen lähetysjärjestön julistustyössä mukana lukemattomia tunteja. Hänellä oli tästä kirjallinen todistus oikeudenkäynnissä, jossa tutkittiin, onko hän oikea kristitty.

Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, ettei hän ole oikea kristitty, sillä: ”Asiassa ei ole ilmennyt, että valittaja harjoittaisi aktiivisesti lähetys- tai käännytystyötä.” Niinpä hänet lähetetään Afganistaniin takaisin.

Päätöksessä todettiin vielä, että hän tulee Afganistanin kaikkein vaarallisimmalta alueelta. Tämän perusteella päätöksessä todettiin, että tuskin sen kaaoksen keskellä kukaan tulee huomaamaan, että hän on kääntynyt kristityksi.

Usko ei tunneperustainen: ”ei ole kristitty”

Neljäs seurakuntalainen osallistui evankelioimistilaisuuteen, jossa oli koolla n. 30 muslimia. Seurakuntalaisemme kertoi uskoontulostaan sillä seurauksella, että tilanteessa tuli vastaansanomista ja tilanne kärjistyi niin, että tarvittiin useampi henkilö rauhoittelemaan tulistuneita muslimeja.

Hallinto-oikeus totesi kuitenkin, ettei tämäkään kristitty ollut oikea kristitty. Hänet päätettiin lähettää Afganistaniin.

Oikeudenkäynnissä hän kertoi elämässään tapahtuneesta muutoksesta kääntymisen jälkeen. Päätöksen mukaan tuo kertomus oli kuitenkin jotenkin pinnallinen, sillä siinä ei kerrottu tunteista, niin kuin hallinto-oikeus olisi edellyttänyt.

Tämä tunteista puhuminen näyttää toistuvan monissa päätöksissä. Tämä lause toistuu kopioituna päätöksestä toiseen.

Timolla liikaa alan työkokemusta: ”epäluotettava todistaja”

Timo on ollut todistajana monissa oikeudenkäynneissä, mutta hänen asiantuntemuksellaan eikä vuosikymmenien kokemuksellakaan tunnu olevan minkäänlaista painoarvoa.

Eräässä päätöksessä jopa todettiin, että Timon lausuntoa ei voi pitää luotettavana johtuen hänen työkokemuksestaan! 

Kristittyjen vainoa Suomessa

Marraskuussa oli Suomen Ekumeenisen Neuvoston järjestämä seminaari uskon aitouden tutkimisesta, jossa oli asiantuntijoita eri kirkkokunnista sekä maahanmuuttovirastosta.

Kokemus kristityksi kääntymisen kieltämisestä on samansuuntainen ortodoksikirkossa, helluntaikirkossa, vapaakirkossa ja luterilaisessa kirkossa.

Oikeuslaitos ja maahanmuuttovirasto tekevät nyt päätöksiä kuulematta asiantuntijoita tai tunnustamatta tosiasioita.

Poliittinen paine vie kristittyjä surmattavaksi

Tämä on meille uskoville kilvoittelun paikka, että emme syttyisi vihaan ja katkeruuteen vi-ranomaisia kohtaan.

Sen sijaan nyt on aika loistaa yhä kirkkaammin valoa pimenevässä Suomessa ja omalla paikallamme viestiä Jumalasta, joka pelastaa rakastamalla ja uhrautumalla.

Uskossa vetovoimaa

Seurakunnassa olemme tietoisesti varustamassa uusia kristittyjä marttyyrikuolemaan. Meillä jokainen kastettava tietää, että kaste merkitsee hänelle kuolemantuomiota.

Haluamme opettaa seurakuntalaiset sillä tavoin vahvoiksi, että he säilyttäisivät uskon siihen asti, kunnes heidät kenties surmataan uskonsa tähden.

Tieto mahdollisesta marttyyrikuolemasta ei ole tyrehdyttänyt kastekoulun tai kasteen suosiota.

Nytkin kastekouluun virtaa uusia kasvoja ja edelliset odottelevat seuraavaa kastetilaisuut-ta, jota on kaavailtu helmikuulle 2019.

Kastekoulussa kävimme uskontunnustuksesta juuri läpi lausetta ”astui ylös taivaisiin ja istui Isän Kaikkivaltiaan oikealle puolelle”. Luimme Raamatusta, miten Stefanus kuolemansa hetkellä sai nähdä taivaat avoinna ja Jeesuksen Isän oikealla puolella.

Tämä uskonkohta rohkaisi silloin ja rohkaisee myös tänään. Kastekoululaiset oivalsivat, että kristityn osa on alusta asti ollut kärsiä uskonsa tähden.

Herätys leviää

Kastekoulun jälkeen Timo sai vielä huikean rohkaisevan pyynnön: Afganistanissa asuva ystävä on alkanut salaa uskoa Jeesukseen ja kaipaa nyt yhteyttä salassa kokoontuviin uskoviin siellä.

Nyt se siis tapahtuu: herätys on alkanut levitä Afganistanin rajojen sisälle!

Siunaavin terveisin,
HELENA ja TIMO

Ilmoittaudu Timo ja Helena Keskitalon lähettäjäksi lähettiperheeseen tästä linkistä

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *