Patmos-blogi

Radio Patmoksen kesätoimittaja Susanna Koivula vaihtoi nuorisotyöstä media-alalle

Radio Patmos Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.
Julkaistu:

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nuorisotyönohjaaja ja sosionomi Susanna Koivula kirjoitti monen vuoden ajan aktiivisesti blogia ja oli mukana tekemässä Aito avioliitto -radio-ohjelmaa Radio Patmokselle. Koivula pohti miten tästä kaikesta voisi tehdä työn itselleen. Koivula koki Jumalan vievän häntä kohti uutta tehtävää ja kutsumusta, kirkon nuorisotyöstä journalismin ja toisaalta myös yhteiskunnallisen vaikutustyön pariin.

Syksyllä 2021 Koivulan elämään aukesi uusi lehti. Hän löysi itsensä koulun penkiltä*. Yhden tietokoneen kansioista Koivula nimesi sanalla ”kolkutus”. Tuo kansio sisälsi pääsykoemateriaalin medianomin koulutukseen. Jumala vastasi kolkutukseen.

Mäntsälässä aviomiehensä kanssa asuva Koivula on opintovapaalla nuorisotyönohjaajan virasta. Koivula on mukana paikallispolitiikassa ja on toisen kauden kunnanvaltuutettu (KD) sekä hyvinvointilautakunnan jäsen.

Median merkitys yhä korostuu tulevaisuudessa

Median merkityksen Koivula näkee kasvavan tulevina vuosina. Mediatalot panostavat yhä enemmän digitaaliseen mediaan. Hän on huolissaan media-alan ”tehokkuus, tehokkuus, tehokkuus-ajattelun jättävän toimittajille liian vähän aikaa ajatustyölle ja asioiden tarkastamiselle.

Dis- ja misinformaatiosta on alettu puhumaan koko ajan enemmän. Koivula näkee, että tässäkin keskustelussa tulisi säilyttää kohtuullisuus. Hän korostaa, että tulisi aina tiedostaa se, että tulevaisuuteen liittyvät arviot ovat aina arvioita. Ne tehdään kulloisessakin tilanteessa sen hetkisillä tiedoilla ja niitä voidaan joutua korjaamaan. Se on inhimillistä.

Myllerryksen keskellä ihmiset kaipaavat ajankohtaista tietoa ja analyysiä siitä mitä meillä ja maailmalla tapahtuu, Koivula kuvaa journalismin merkitystä.

Susanna Koivula peräänkuuluttaa objektiivisempaa uutisointia. Mielipide ja uutinen ovat kaksi eri asiaa ja niiden pitää erottua selkeästi, Koivula sanoo. Kolumneihin ja blogiteksteihin toimittaja sen sijaan voi tuoda vapaammin omaa näkemystä ja mielipidettä.

Kristillistä mediaa pätee samat lainalaisuudet kuin muutakin mediaa, Koivula toteaa. Kristillisen viitekehyksen sisälläkin tulee noudattaa journalistisia periaatteita, kuten pyrkiä välittämään luotettavaa tietoa. On syytä kiinnittää  huomiota lähteisiin ja tehdä faktantarkistusta. Maallikkokin voi olla perehtynyt moniin asioihin, mutta esimerkiksi yksittäisen blogistin väitteisiin lääketieteen piiriin kuuluvista asioista on syytä tarkastella kriittisesti. Kannattaa esimerkiksi selvittää, onko blogistilla alan koulutusta, Koivula vinkkaa.

Koivula luottaa Jumalan johtavan hänet tulevaisuudessa sellaiseen tehtävään, jossa kutsumus, taidot ja lahjat yhdistyvät.

Kuuntele Susanna Koivulan aamuvierashaastattelu tästä:

_________________

Susanna Koivula oli kesällä 2022 kesätoimittajana Radio Patmoksella ja jatkossa kuulemme Susannan ääntä blogeissa ja erilaisissa ohjelmasarjoissa sekä live-juontajien lomatuuraajana.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *