Patmos-blogi

Rauli Lehtonen: Tuleeko Eurooppaan sota?

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Venäjän armeija on koonnut Ukrainan rajalle yli 100 000 sotilasta ja raskasta sotakalustoa. Kiina on käynnistänyt pientä Liettuaa vastaan tyrmistyttävän kauppasodan yrittäen maata taloudellisesti polvilleen. Onko Venäjä ja Kiina yhteisvoimin horjuttamassa maanosamme ja Neuvostoliittoon aikaisemmin kuuluneiden maiden tasapainoa, samanaikaisesti kun Yhdysvallat ja Euroopan unioni keskittävät huomiotansa viruksiin?

Miksi neutraalin Suomen presidentti on ainoa Euroopan johtajista, joka aktiivisesti osallistuu pienten maiden puolustamiseen aikamme ehkä suurimman sodanuhan myllerryksessä – samanaikaisesti EU:n johtajat pelaavat pandemia- ja rokotepelejään?

Poliitikot ovat perinteisesti yrittäneet rauhoittaa joulun pyhät työltä ja toiminnalta, ellei erityisen uhanalaiset asiat ole leijuneet ilmassa. Tänä jouluna Ukrainan ja Baltian maan tapahtumat ovat kuitenkin valvottaneet maailman johtajia. Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin ovat käyneet kriittisiä neuvotteluja, joihin myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyj on osallistunut. Samanaikaisesti myös Kiinan viranomaiset ahdistelevat taloudellisin pakottein pientä Liettuan kansaa sekä maita, jotka ovat normalisoineet suhteensa Taiwaniin.

Vuonna 2018 Trump ja Putin ottivat liennytyksen ensi askeleita Helsingissä. Eksyikö presidentti Biden edeltäjänsä viitoittamalta tieltä? Kuva: Yksityinen arkisto

Euroopassa syntyvän sodan mahdollisuus korostuu myös siitä, että Joe Biden on viime aikoina jättänyt sekä Kiinan että Iranin politiikkansa taka-alalle ja keskittänyt huomiotansa Ukrainaan. Miksi Kiinan aloittama kauppasota katolista Liettuaa vastaan ajoittuu juuri nyt? Onko niin että Venäjä ja Kiina toimivat samanaikaisesti eri rintamaosuuksilla heikentynyttä EU:ta vastaan? Mitä Ukrainassa sitten oikein tapahtuu? Voisiko olla jopa niin että pandemia ja rokoteohjelmatkin ovat jollain tavalla sidoksissa tämän hetken eskaloituneisiin jännitteisiin? Mene ja tiedä!

Venäjä hyödyntää EU:n heikkouksia

Venäjän presidentin puheet ja toiminnot vaikuttavat minusta lähinnä naisten johtaman Euroopan ja Amerikan ikääntyneen presidentin pelottelulta. Pandemian aiheuttama maanosamme poliittinen epävakaus ja EU:n sisäiset jännitteet ovat antaneet Venäjän strategisesti ajattelevalle presidentille etulyöntiaseman, jolla hän haluaa siirtää valtapiiriään Ukrainan, Kaukasian ja Baltian suuntaan, eli palauttaa Neuvostoliiton valtapiirin entiselleen. Kiinan samanaikainen hyökkäys Liettuan intresseihin luo Ukrainan kriisin lisäksi uutta rintamalinjaa Euroopalle – nyt myös Baltian suunnalla.

Tämän tuloksena saattaa vielä Puolan ja Suomenkin tilanne muuttua niin, että poliitikkomme joutuvat vielä kaivamaan esiin vanhat YYA-sopimukset (Yhteistyö- ja avunantosopimus) Neuvostoliiton kanssa. Kaikista pahinta olisi se, jos Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit sopivat keskenään Eurooppamme jakamisesta, vähän samalla tavalla, kuin Venäjän ja Saksan ulkoministerit Molotov ja Ribbentropp keskenään vetivät maanosamme rajat 23/8 vuonna 1939 tekemässään sopimuksessa – viikko sen jälkeen Saksan armeija ylitti Puolan rajan ja noin kuusi vuotta kestävä sota alkoi.

Uudella Yhteistyö- ja avunantosopimuksella Venäjän kanssa voisi olla se etu, että kaduillamme olevia ”Lujaa laatua olevia Ladoja” ruvettaisiin taas kukittamaan! Kuva: R. Lehtonen

Venäjä tuskin hyökkää koko Ukrainaan

Keskusteltuani viime aikoina Venäjän ja Ukrainan kirkollisten johtajien kanssa, mieleeni on silti muotoutunut käsitys, että Vladimir Putin yrittää lähinnä painostaa kriisin keskellä olevia länsimaita itselleen hyödyllisiin sopimuksiin. En usko, että Venäjä lähtee laajamittaiseen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan. Sitä vastoin he voivat hybridisodan metodeja käyttäen provosoida jännitteitä Ukrainan sisällä, erityisesti maan itäisten osien venäjänkielisillä alueilla ja sitten lähteä auttamaan ”diskriminoitua vähemmistöä”.

Ukrainan puolustusvoimien vuonna 2016 tehdyn valtion budjetin mukaan maan armeijalla on noin 230 000 sotilasta. Armeija on saanut viime aikoina varsin paljon aseistukseen tukea länsimailta. Pidemmällä aikavälillä Ukraina voisi teoriassa kasvattaa armeijansa määrää jopa 4:ään miljoonaan. Tästä jokainen ymmärtää, miten kauaksi kantoisia seurauksia Venäjän koko maata käsittävä hyökkäys voisi saada aikaan koko maanosamme turvallisuutta ajatellen.

Arveluni on, että pahimmassa tapauksessa Venäjän asevoimat saattavat pystyä miehittämään Zaporizhian ja Khersonin alueet, sekä osan Odessan ja Mykolaivin lääneistä, jotta he voisivat yhdistää maakaistaleen, sekä Krimin että Transnistrian aikaisemmin miehittämiinsä alueisiin.

Seisooko Ukraina yksin risti kädessään vihollisten hyökätessä? Kuva: R. Lehtonen

Kun Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit viime vuonna kävivät Bidenin valtakauden ensimmäisiä neuvotteluja, silloin Venäjä esitti ainakin seuraavat ehdot, jotta he vetäisivät sotavoimansa pois Ukrainan rajalta:

 • Koska Ukraina on sulkenut Krimille johtavat vesikanavat ja Venäjä näin on joutunut kuljettamaan suuren osan Krimin makeasta vedestä, sekä meriteitse, että rakennetun sillan kautta, Venäjän vaatii, että Ukraina avaisi vesikanavat Krimille
 • Venäjä vaatii, että Nordstreamin 2 kaasuputki avattaisiin Länsi-Eurooppaan
 • Venäjä vaatii, että länsimaat (ja Ukraina) hyväksyisi Krimin miehityksen

Venäjä on asettanut myös selkeitä rajoituksia NATO:n laajentumiselle koskien muun muassa Suomea ja Ruotsia. On paljon mahdollista, että EU ja Yhdysvallat jo parhaillaan neuvottelevat näistä ehdoista, koska NATO juuri ilmoitti tiedotteessaan, että perjantaina 7/1 2022 NATO-maiden ulkoministerit on pikaisesti kutsuttu tärkeään kokoukseen klo 15:00 (Suomen aikaa), elleivät kahdenväliset neuvottelut sitten ole täysin jumiutuneet! NATO:n kenraalisihteeri Jens Stoltenberg johtaa tiedotustilaisuuden, joka alkaa samana päivänä, eli 7. tammikuuta, klo 17:15.

Ukrainan kirkot paastoavat ja rukoilevat – nyt on hätä

19/12-24/12 Ukrainan helluntaiunioni järjesti rukous- ja paastoviikon. Sen yhteydessä 2000 helluntaiseurakuntaa on osallistunut, sekä rekisteröidystä helluntaiunionista, että maan autonomisista ja maanalaisista helluntaiseurakunnista, yhteensä noin 200 000 jäsentä. Kristityt ovat olleet päivät paastossa, eli pelkästään vettä juoden. Iltaisin kirkoissa on ollut kahden tunnin rukoustilaisuuksia. Helluntaiherätyksen ylin piispa Michail Panotshko teki aloitteen rukouksen ja paaston aloittamisesta, kun poliittinen kriisi tiivistyi.

Ukrainan helluntaiunionin ylin piispa, Michail Panotshko (toinen vasemmalta), on haastanut koko helluntaiherätyksen rukoukseen Euroopan ja Ukrainan puolesta – nyt on hätä. Kuva: Ukrainan helluntaiunionin kuva-arkisto

Seurakunnat ovat rukoilleet määrätietoisesti että

 • Venäjän ja Ukrainan konflikti saisi hengellisen ratkaisun
 • Jumala johdattaisi Venäjän ja Ukrainan johtajia päätöksiä tehdessään
 • Rintamalla olevien kymmenien, ehkä satojen tuhansien ihmisten puolesta
 • Koko maa ja kansa voisi tehdä parannusta Jumalansa edessä

Ukrainan kristityt vetoavat Pohjoismaiden kristittyihin, että he muistaisivat yllä mainittuja rukousaiheita. Ilmoita rauli.lehtonen@gmail.com osoitteeseen, jos haluat osallistua 40 vuorokauden rukoukseen (ja jonain päivinä myös paastoon). Voit myös kertoa siitä antamalla kommentteja alla olevaan ruutuun. Ilmoita minä päivänä tahdot erottaa aikaasi rukoukseen.

HUOMIOI että kirjoitan erillisen artikkelin pyhien jälkeen Liettuan ja Baltian tilanteesta!

Lähde: Rauli Lehtosen blogi

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (4)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Topias

  Eiköhän olisi aika laittaa Venäjä, Neuvostoliitto, Russia tai mikä nyt onkaan uudelleen
  jaettavaksi. Mineraaleja ,mustaa multaa ja energiaa löytyy muuta ei sitten olekkaan.

  • monarkisti

   Tätähän se pelkää. Venäjä ei ole nouseva maailmanvalta vaan luhistuva suurvalta. Sen uhittelu johtuu heikkoudesta. Toki se myös arvelee, ettei länsi saa aikaiseksi kuin talouspakotteita.

   Mutta jos Venäjä kaatuu, Siperian luonnonvarat päätynevät kommunistisen Kiinan käsiin. Se myös varmasti ottaisi niistä kaiken hyödyn itselleen.

   Ja kelle mahtavat päätyä Venäjän ydinaseet, jos niitä jää jäljelle?

   • aikain merkit

    Venäjä ei ole mihinkään luhistumassa. Sen uhittelu ei johdu heikkoudesta vaan oman armeijan vahvistumisesta ja lännen poliittisesta heikkoudesta.

    Venäjä on kyljellään makaava karhu, jolla on kolme kylkiluuta suussaan. Venäjän armeijalla lienee kolme kertaa enemmän ydinaseita kuin Yhdysvalloilla, joka teki sen virheen, että meni ilmoittamaan ydinaseittensa määrän vähän yli 3000. Venäjällä on ydinaseita ainakin 6000-10000. Venäjä on edelleen yksi maailman suurimmista öljyn ja kaasun tuottajista sekä maailman vahvin ydinasesuurvalta.

    Dan 7:5 Ja katso, oli toinen eläin, karhun kaltainen, joka seisoi toisella suunnalla, ja sillä oli kolme kylkiluuta suussaan hampaitten välissä. Sille sanottiin: ”Nouse, syö paljon lihaa.”

    Sana Goog tarkoittaa korkeaa tai kattoa. Venäjä on Roosin poika ja korkea suurvalta, joka on yksi lopun aikojen sotivista suurvalloista (vertaa: Amalekin kuningas Agag).

    Hes 39:1 ”Ja sinä, ihmislapsi, ennusta Googia vastaan ja sano: Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä tulen sinun tykösi, Goog, sinä Roosin, Mesekin ja Tuubalin ruhtinas.
    2 Minä kuljetan sinua, talutan sinua, nostatan sinut pohjan periltä ja annan sinun hyökätä Israelin vuorille.

 2. aikain merkit

  Venäjä on Danielin kirjassa mainittu kyljellään makaava karhu, jolla on kolme kylkiluuta suussa. Tämä on kuva Venäjän kartasta, jonka suussa on Suomi, Ruotsi ja Norja. Karhu saa käskyn nousta ylös ja lähteä syömään paljon lihaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjä alkaa sotia käskystä.

  Sotilaiden tekemät uhka-arviot eivät ole aina toteutuneet, koska he pyrkivät arvioimaan vastapuolen toimia hyötylaskelmien kautta. Adolf Hitlerin motiivit hyökätä itään ja lähteen olivat laajemmat. Hitler luuli, että hän voittaa, mutta kun hän ymmärsi, ettei hänen ”kaitselmuksensa” antama ”profetia” toteutunutkaan, hän alkoi syömään huumaavia lääkkeitä.

  Ukrainan sodan ja Euroopan sodan syttymisen ajankohtaa ei voi ihmisjärki arvioida luotettavasti, koska emme voi tietää, mitä suurvaltojen johtajat todellisuudessa aikovat ja millaisia sanomia he saavat hengellisiltä tahoilta, joihin he luottavat.

  Ukrainan puolustus vaikuttaa paperilla vahvalta noin 230.000 sotilasta kun Venäjällä on noin miljoona aktiivisotilasta ja reservissä kaksi miljoonaa lisää. Ukrainan armeija on ollut varsin huonossa kunnossa ja taistelutahtokin kyseenalainen, koska Venäjä sai Krimin varsin helposti. Ukrainan kansalaisista kolmasosa kokee olevansa Venäläisiä, minkä takia maa ei ole yhtenäisesti Venäjää vastustamassa. Venäjä pystyy valloittamaan Ukrainan Transnistriaan asti tarvittaessa pelottelemalla ydinaseilla.

  Venäjän konventionaalinen sotavoima ei riitä kaikkeen, mutta maalla on ollut pitkään sotaoppi, että se käyttää normaalissa sodassa taktisia ydinaseita niitä maita, myös Nato-maita vastaan, joilla ei ole omia ydinaseita. Venäjän sotaopin mukaan, USA ei puolusta liittolaisia ydinaseillaan, ellei Venäjä käytä niitä sitä vastaan. Venäjä on huomannut, että länsi on heikko, joka ei pysty muuhun kuin talouspakotteisiin, mitä Venäjä ei pelkää.

  Venäjä on Goog, jonka suunta on kohti etelää. Se haluaa Ukrainan luonnonvarat, hedelmälliset viljapellot, lentokoneteollisuuden ja ennen kaikkea Mustanmeren satamat, jotta se voi edetä kohti Syyria ja Israelin vuoristoa.

  Tukholman profetian mukaan Venäjä valtaa myös Itä- ja Pohjois-Suomen. Profetiassa mainitaan ”Koiniks-mitta nisuja yhden denarin” joten kolmas maailmansota ajoittuisi vasta toisen ja kolmannen sinetin aikoihin sen jälkeen, kun Antikristus on herännyt kuolleista ensimmäisen sinetin aikana.