Patmos-blogi

Ruotsi tuomitsee kristittyjä kuolemaan

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Jo monen vuoden ajan Ruotsin viranomaiset ovat karkottaneet kristittyjä maihin, joissa kristittyjä vainotaan ja tapetaan. Esimerkiksi Afganistan on maa, jonka Open Doors on arvioinut toiseksi varallisimmaksi maaksi kristityille. Ruotsi kuitenkin karkottaa kristittyjä edelleen Afganistaniin ja lisää karkotuksia on suunnitteilla.

Viranomaiset perustelevat näitä karkotuksia väittämällä, että nämä kristityt eivät ole aitoja kristittyjä. Kysymykset, joilla viranomaiset yrittävät selvittää uskon aitoutta, ovat usein aivan käsittämättömiä, kuten mitä sanotaan Matteuksen luvun 10 jakeessa 34? Tai selitä sakramenttien merkitys.

Maahanmuuttoviraston testikysymyksiä käytettiin koeluonteisesti tutkimuksessa, johon osallistui kymmeniä tuhansia ruotsalaisia kristittyjä. Vain 300 heistä osasi vastata oikein yli 60% kysymykseen. Selvästikään käytetyt testikysymykset eivät kykene selvittämään onko joku kristitty vai ei. Se on nyt todistettu. Tutkimus julkaistiin maaliskuun lopulla.

Tutkimuksen julkaisijoina olivat Ruotsin neljä evankelista kirkkokuntaa: Pingströrelsen, Equmeniakyrkan, EFK, Alliansmissionen ja Adventistsamfunde. Mukana tutkimuksessa oli useita lainoppineita ja tutkijoita.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 619 afgaanikristityn turvapaikkatutkintaa. Nämä 619 olivat kaikki ruotsalaisten seurakuntien kastettuja aktiivisia jäseniä. He olivat hakeneet turvapaikkaa Ruotsista vuosien 2015 ja 2018 välillä. Tutkimuksen mukaan 68% näistä kristityistä oli saanut kielteisen päätöksen sillä perusteella, että heidän ei katsottu olevan oikeasti kristittyjä, vaikka heidän pastorinsa lähes jokaisessa tapauksessa todistivat heidän olevan aitoja kristittyjä.

Päätöksissä näytti olevan huomattavia eroja riippuen siitä, mikä Maahanmuuttoviraston osasto oli tekemässä päätöstä. Jöngköpingin toimipisteessa kielteisiä päätöksiä oli 44%, kun taas Göteborgin toimipisteessä kielteisiä päätöksiä oli 80%.

Päätöksenteko näytti olevan altis poliittiselle painostukselle, eikä perustunut lainopillisiin perusteisiin. Viranomaiset, jotka olivat oikeistolaisen Ruotsidemokraattien jäseniä, tuomitsivat 93% kristityistä karkotettaviksi, kun taas vasemmistolaiseen Vänstre-puolueeseen kuuluvat viranomaiset tuomitsivat kristityistä vain 15% karkotettavaksi. Todistettavasti poliittinen ideologia ohjasi päätöksiä enemmän kuin oikeudelliset perusteet.

Teologian tohtori Ulrik Josefsson, yksi raportin kirjoittajista, kutsuu turvapaikkapäätöksentekoa täysin arpapeliksi.

Laadullisessa tutkimuksessa todettiin, että Maahanmuuttovirasto ei ole perehtynyt uskon ja kääntymisen luonteeseen. Maahanmuuttovirasto ei näytä pitävän kastetta, seurakuntaan osallistumista ja pastorien asiantuntemusta minkään arvoisena arviointiperusteena. Tämä on täysin vastoin uskontotieteellistä tutkimusta.

Viranomaiset käyttävät tiedollisia kysymyksiä yrittäessään määritellä kuka on aidosti kristitty. Testatuksi tulee siis lähinnä hakijoiden älyllinen kapasiteetti tai ilmaisutaito. Jos hakijan kyky ilmaista itseään älyllisesti ei ole todella hyvä, hänet lähetetään kuolemaan uskonsa tähden.

Raportissa vaaditaan, että kristittyjen turvapaikkatutkinta tulee saattaa lailliselle tolalle. Siihen saakka, kunnes asia on korjattu, karkotukset tulee keskeyttää. Nyt tiedämme, että kyse on oikeuskriisistä. Ruotsi lähettää kristittyjä kuolemaan. Tämä tulee pysäyttää välittömästi.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *