Patmos-blogi

Sota- ja potilasvalmius Patmos-tuen kohteena olevissa rajasairaaloissa Israelissa

Leo Meller Leo Meller on Radio Patmoksen perustaja ja em. päätoimittaja (2023), sekä Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).
Julkaistu:

 

ISRAELILAISET sairaalat harjoittelevat siirtymistä ”rutiineista sotatilaan”.  Tämä on yhtäpitävä raportti patmostuen kohteena olevista sairaaloista.

Erään harjoituksen aikana yksi sairaala harjoitteli vastaanottamaan viisikymmentä  vihollisen tulituksessa loukkaantunutta potilasta tilanteessa, jossa kaupungin kuviteltiin joutuneen raketti-iskujen kohteeksi. Simulaation aikana sairaalassa sattui samalla sähkökatkoksia ja infrastruktuurin pettämisiä.

Israelin puolustusvoimien kotirintaman asiantuntijoiden alaisuudessa kaikkialla maassa sijaitsevat sairaalat pönkittävät kykyään siirtyä välittömään sotatilaan, jos  jokin konflikti puhkeaisi ilman suurempaa ennakkovaroitusta. Tällaisessa skenaariossa sairaalat, kuten koko maa, voisivat yllättäen olla raskaan tulituksen kohteina ja kuitenkin olla pakotettuja tarjoamaan jo olemassa oleville potilailleen sekä sodassa haavoittuneille elämää pelastavaa hoitoa.

Pohjois-Israelissa sijaitseva Safedin Ziv-sairaala järjesti intensiivisen harjoituksen, jonka aikana simuloitiin tilannetta, jossa sairaala joutui Hizbollahin ampuman kiivaan rakettitulituksen kohteeksi.

Harjoituksessa pyrittiin selvittämään, miten sairaala hyökkäyksestä huolimatta pystyisi pelastamaan ihmishenkiä.  Heikki ja Riitta Talon taannoisen merkittävän lahjoituksen turvin suoritetut toimenpiteet Zivissä osoittautuivat jokaisen lahjoitetun euron arvoisiksi.

KYSEINEN harjoitus pidettiin viikko sen jälkeen, kun Haifan Rambamin sairaala-alueella oli järjestetty samanlainen harjoitus. Kotirintaman sairaaloihin liittyvistä valmisteluista vastuussa oleva kenraalimajuri Merav Shavi-Sultan kertoi, että siviilien terveydenhuoltojärjestelmän koulutusta ylläpidetään tällaisten hätätilanteiden varalta ympäri vuoden.

”Viime vuosien konfliktien valossa Israelin valtion valmius tarkoittaa sitä, että meidän on aina ajateltava hätätilanteita”, hän sanoi. Sairaalat ovat erottamaton osa tätä valmiutta. Ne ymmärtävät asemansa ja sen todellisuuden, jossa tämän tilanteen kanssa joudumme elämään kaiken aikaa.”

”Toivomme, ettei tämä skenaario koskaan toteutuisi”, Shavi-Sultan toteaa.

Harjoituksen aikana, johon Zivin henkilökunta oli valmistautunut kahdeksan kuukauden ajan, sairaala harjoitteli ottamaan vastaan 50 vihollistulituksen alla ”loukkaantunutta” potilasta samalla kun Safedin kaupunki joutui jatkuvien rakettihyökkäysten kohteeksi. Samanaikaisesti osana simulaatiota sairaalassa sattui sähkökatkoksia ja infrastruktuurin pettämisiä.

Olennainen osa harjoittelua on nähdä, kuinka tehokkaasti sairaala kykenee siirtymään rutiinitoiminnoista sotatilaan. Tähän liittyy myös sen testaaminen, kuinka nopeasti se kykenee siirtämään potilaat ja laitteet pois yksiköistä, joita ei ole vahvistettu raketinkestäviksi, yksiköihin, joissa tällainen vahvistus on. Lisäksi testataan sitä, kuinka pystyvä sairaala on tekemään ”tilannearvion omista resursseistaan, ja onko se perillä siitä, missä kulkevat rajat, joita sen ei pidä ylittää silloin kun resurssit on kulutettu loppuun”.

STRATEGIA on tällainen:

Heti, kun sairaala saa tiedon siitä, että maa on sotatilassa, se alkaa lähettää pois sellaisia potilaita, joita voidaan hoitaa muualla kuin sairaalassa – esimerkiksi kotona tai omissa yhteisöissään. Tämä vapauttaa satoja vuoteita potilaille, jotka ovat loukkaantuneet sodassa. 

Sairaalan täytyy myös tarkistaa testeissä, pystyykö se toimimaan kyberhyökkäyksen aikana, joka saattaisi häiritä verilaboratorioita tai tuhota potilastietoja.

Palaan Ziviin.

Harjoituksissa alkoi vaihe, jolloin testataan kyky siirtää potilaita raketin osuman  kestäville alueille – tässä tapauksessa auditorioon, joka oli jo aikaisemmin varustettu eri virtalähteellä, puhdistetulla vedellä, sairaalakaasuilla ja muilla välttämättömillä sairaanhoitoon liittyvillä välineillä. Auditorioon mahtuu 100 vuodetta.  Kiitollisuudella Jumalalle toteamme patmosavun merkityksen, erityisesti edellä mainitun Talon pariskunnan lahjoitusten merkeissä Ziv sairaalan ja kolmen muun pohjoisen Israelin sairaalan kriisivalmiuden edistämisessä.

”Kun harjoituspäivä koitti, tarkistimme sairaalan kyvyn hoitaa monia samanaikaisia konflikteja lyhyen ajan kuluessa”, selvitti Shavi-Sultan.

Harjoitus sisälsi skenaarion sairaalaan kohdistetuista suorista raketti-iskuista ja potentiaalisesti vaurioituneiden osastojen evakuoinnista. Potilaiden evakuointeja ylemmistä kerroksista ja palomiesten suorittamia pelastustehtäviä harjoiteltiin.

”Näiden toimintojen aikana, jolloin Safed osana harjoitusta oli tulituksen kohteena,   sairaala ilmoitti monia uhreja vaatineesta konfliktista”, Shavi-Sultan kertoi. ”Mutta sairaala kesti. Kiitos Israelin Pyhälle ja Hänen innoittamiensa lahjoittajien toimista!”

TÄNÄÄN kaikilla israelilaisilla sairaaloilla on ohjeet siitä, kuinka siirtää potilaat pois sellaisilta alueilta, jotka ovat alttiita rakettihyökkäyksille, ja kuinka kuljettaa heidät raketin kestäville alueille.

”Viime kuussa järjestimme Rambamissa harjoituksen, jossa maanalaiseen parkkihalliin voidaan sijoittaa 2 000 vuodetta. Kyseisessä hallissa on jo valmiiksi omat generaattorinsa”, kenraalimajuri totesi. 

”Zivin harjoitus oli erinomaisesti järjestetty. Sairaala on todella hyvin valmistautunut”, hän kertoi. ”Me tiedämme, että sairaalat ovat valmiita kaikenlaisiin hätätilanteisiin. Teemme kaikkemme ollaksemme valmiita ja toivomme, ettei tämä skenaario koskaan toteutuisi.”   

Patmos IsraelApu kiittää esirukoilijoitansa ja lahjoittajia tuesta Israelin sairaalatyöhön. Harjoitukset paljastivat useita pieniä mutta itsessään merkityksellisiä puutteita, korjaustarpeita ym., joihin Israelissa rukoillaan vielä kiireisiä lahjoituksia. Suomalaiset rakkauden teot ovat edelleen tarpeellisia.  Lähetä lahjoituksesi merkittynä SOS ISRAEL tai anna lahjasi netissä Patmoksen IsraelAvulle valitsemalla Lahjoita sivulla alasvetovalikosta ”Israel ja juutalaiset (IsraelApu)”. Lahjoittaessasi pankkisiirrolla käytä IsraelApumme lyhytviitettä 75006. Netissä lahjoittaesasi lyhytviitettä et tarvitse. 

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *