Patmos-blogi

Suomen Evankelisen Allianssin kannanotto 4.5.2021 Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan saamaan syytteeseen

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

 Suomen Evankelisen Allianssin kannanotto  4.5.2021 

Kansanedustaja Päivi Räsänen ja Luther-säätiön hiippakuntadekaani Juhana Pohjola ovat joutuneet syytetyksi pitäessään esillä kristillisen kirkon perinteistä, Raamatusta nousevaa opetusta avioliitosta ja seksuaalietiikasta. 

Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, mieheksi ja naiseksi. Tämä luomisen teologiaan nojaava näkemys tarjoaa perustan kaikkien ihmisten yhtäläiselle ihmisarvolle ja oikeuksille. 

Suomen Evankelinen Allianssi katsoo, että uskonnollisen synnin määrittely tai teologisten erimielisyyksien ratkaiseminen ei kuulu oikeuslaitoksen arvioitavaksi, vaan kysymys on uskonnonvapauden piiriin kuuluvasta asiasta. Valtion ja oikeuslaitoksen tehtävänä on vaalia mahdollisimman laajaa sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapautta. 

Raamattuun perustuvia opetuksia tulee voida käsitellä ja niistä keskustella vapaasti julkisuudessa. Sen tulee olla mahdollista siitä huolimatta, että Raamatun opettamien normien ja seksuaalietiikan julistaminen voi aiheuttaa loukkaantumisen tunteita ihmisissä, joilla on niistä eroava vakaumus tai elämäntapa. 

Räsäsen ja Pohjolan julkisuudessa edustama seksuaalieettinen kanta on maailmanlaajuisesti kristillisten kirkkojen vallitseva näkemys. Jos tämän näkemyksen esittäminen ja sitä koskevan raamatuntulkinnan käsitteleminen katsottaisiin kiihottamisrikokseksi, sillä olisi voimakas uskonnonvapautta rajoittava merkitys. Kirkkoja estettäisiin silloin opettamasta vapaasti omaa oppiaan, ja myös Raamatun levittäminen ja saatavilla pitäminen voitaisiin kieltää. Tämä olisi karkea perus- ja ihmisoikeuksien loukkaus. 

Suomen Evankelinen Allianssi kehottaa kristittyjä kaikissa kirkkokunnissa pitämään edelleen rohkeasti esillä Raamatun totuutta rakkaudellisella ja lähimmäistä kunnioittavalla tavalla. SEA kutsuu myös kristityt rukoilemaan Räsäsen ja Pohjolan sekä valtakunnansyyttäjän ja koko oikeuslaitoksen puolesta. 

Suomen Evankelinen Allianssi on evankelisen kristillisyyden pohjalla toimiva yhdistys, jonka jäseninä on suomalaisia kirkkokuntia, seurakuntia, järjestöjä ja yksityishenkilöitä. SEA vahvistaa evankelisten kristittyjen yhteyttä, toimii yhteisenä äänenä ja edistää lähetyskäskyä. SEA:n maailmanlaajassa yhteydessä on yli 600 miljoonaa kristittyä. 

Helsingissä 4.5.2021
Suomen Evankelisen Allianssin hallitus
Kirsi Rothfors, puheenjohtaja 

Kannanotto on myös liitteenä ja sivulla https://www.suomenevankelinenallianssi.fi/kannanotto-sanan-ja-uskonnonvapauden-puolesta/ 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (8)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1. FrankW

  Setan edustaja ilmaisi juuri taannoin, että sinänsä homoseksuaalisuus ei ole niinkään paljon geneettistä.Mitä se sitten on? Jos Setan kannustamana yläkouluikäiset ja vanhemmat nuoret ”leikisti kokeilevat” lesbolaista vuorovaikutusta, niin mitä se on? Se on sitä mitä tehdään, vaikka he olisivat varsinaisesti hetero-orientoituneita. Kannattaa katsoa ajatuksella facebookissa Räsäsen uusinta haastattelu-streamia, siellä Räsänen on todella myönteinen, lähimmäistä kunnioittava, yleensä homoseksuaalisille yksilöille,kuin joku ”suvaitseva” pakana-hetero on sateenkaariväelle muodon vuoksi.Kuulusteluissahan aikanaan poliisi totesi ”ei syytä rikokseen”.Jopa homoseksuaalit itse ja esim Persujen edustaja Tynkkynen ovat Räsäsen puolella julkisesti. Ja jos Räsäsen kommenttien homoseksuaalisuus aiheen tilalle laitetaan esim.vammaisuus, niin se on todella eri asia.Ja siksi Räsänen on laittanut tuon Raamatun sisällöllisen aiheen aikanaan, jossa ei ole vammaisuutta.Se ei ole aiheena.Joten vertailu ei osu hyvin kohdalleen. Raamatussa puhutaan ihmisten käytöksestä ja asiasta, ei ihmisten vammaisuudesta tuossa.Kannattaa lukea Räsäsen alkuperäinen teksti, jota on mediassa myöhemmin sitten vääristely toisella katsantokannalla jne. Emme voi länsimaisessa demokratiassa lähteä nyt valtakunnansyyttäjän toimiston tavoin kiistelemään makuasioista ja kirkon sisäisistä opillisista asioista.Valtakunnansyyttäjä ei ole liikahtanutkaan, vaikka imaami Suomen televisiossa julisti 2000-luvulla kuolemaa homoseksuaaleille. Hän ei ole liikahtanutkaan, vaikka esim.suomalainen kemisti-tohtori evoluutioluennoillaan julistaa, että Raamattuun, Jumalaan uskovilla kristityillä on aivovamman tai mielisairauden kaltainen tila, ja heidät tulisi sulkea pois tai ”hoitaa” .-Tässä voi olla sama suunnitelmallinen epäasiallinen eräänlainen vaino kyseessä kun nyt Oulun laulava poliisi väännettiin vastuuseen ilman syytä rikosilmoituksella , koska arvosteli Priden tyyliä.Ei homoseksuaaleja. -”Sinun autosi on paljastavan värinen ja mauton”.-”Rikosilmoitus”!

 2. Martta

  Olemme kyllä todella jännän äärellä! Poliittinen kulttuurimarxismia yhteiskunnassa aggressiivisesti läpi runnova leiri on äärimmäisen huolissaan siitä mitä EU:ssa ajatellaan suomalaisista, jos hylkäämme mittavan ja Suomelle epäedullisen EU:n korona-elvytyspaketin. Mutta samainen leiri ei ole lainkaan huolissaan siitä mitä EU:ssa ajatellaan suomalaisista, jos Räsänen ja Pohjola tuomitaan mielipiteistään, jotka ovat yhdenmukaisia Raamatun kanssa. Olen ymmärtänyt, että tämä ns. Räsäs-tapaus on ainoa laatuaan Euroopassa ja tätä tapausta seurataan jopa maailmanlaajuisesti. Kulttuurimarxistinen leiri haluaa ilman muuta saada langettavan tuomion Räsäselle ja Pohjolalle ja ainakin ulos päin näyttää siltä, että keinolla millä hyvänsä. Nyt kulttuurimarxisteilla on tuhannen taalan paikka saada nujerrettua, tai ainakin hiljentää, perinteinen kristillinen Raamatun mukainen oppi ja opetus sekä niiden esillä pitäminen julkisesti.
  Valtakunnansyyttäjän, kuten syyttäjän yleensäkin, tulee olla ratkaisuissaan riippumaton ja itsenäinen lainkäyttäjä. Nyt kuitenkin HS-haastattelussa 30.4.2021 Toiviainen toteaa: ”Maailma on mennyt eteenpäin niistä ajoista, kun Raamattu on kirjoitettu. Nyt meillä on paljon enemmän tietoa, ymmärrystä ja osaamista. Raamattu ei asetu Suomen voimassa olevan lain ja kansainvälisen lain yläpuolelle.”. Samaan hengenvetoon voisi lausua, ettei uusliberaali Raamatun tutkimus ja tulkitseminen saa asettua lain yläpuolelle. Tuntuu aivan siltä, että Räsäs-tapauksessa sivuutetaan ja ohitetaan jopa hyvin yksisilmäisesti osa lainsäädännöstä eikä osata pitää koossa koko lainsäädännön kokonaisuutta eikä ole ymmärrystä siitä, mistä koko tapauksessa on kyse ja mitä yhdenvertaisuus aivan oikeasti tarkoittaa. Tällainen lainsäädännön kokonaiskuva ja asian ytimen ymmärtäminen ilman ideologioita ja ulkoisia paineita tulisi olla jo oikeustieteen kandidaatin hallussa. Koko oikeuslaitoksemme uskottavuus perustuu kansalaisten arvostukseen ja luottamukseen, ja nämä oikeuslaitos voi ansaita vain korkealla asiaosaamisella ja puolueettomalla toiminnalla.

 3. IlkkaT.O.

  Tero Hannula, lyhyesti:
  Homoseksuaalinen identiteetti ei tule syntymisessä, homoksi ei synnytä. ”Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen:” mieheksi ja naiseksi Hän loi heidät” 1.Moos.1:luku. Avioliitto miehen ja naisen välillä on Jumalan säätämys seksuaalisuuden toteuttamiseksi ja lisääntymiseksi.
  Homoseksuaalisuuden harjoittaminen, josta Päivi Räsänen kirjoitti ja puhui Raamatun väärentämättömän ilmoituksen mukaan, on tietoinen valinta. Ihminen on ajatteleva olento, jonka sisimpään on Jumalan toimesta asetettu omatunto. Omatunto heräsi synnin seurauksena, 1.Moos. 3. luku. Miksi homoseksuaali/kaikki ihmiset tekevät syntiä? Oikea vastaus on: himosta ja ylpeydestä olla nöyrtymättä Jumalan, Luojansa tahtoon. Jumala ei – poiketen saatanalliset juuret omaavasta sekulaarista humanistisesta käsityksestä – asettanut sukupuolista rakkautta kahden samaa sukupuolta olevan välille. Toki terve kiintymys, esim. Daavidin ja Jooonatanin välillä, ja veljesrakkaus ovat tärkeitä tunteita, mutta ilman perverssiä himon kiihkoa, samoin puhdas hellyys ja rakkaus lapsien suhteen.
  Jumala antoi puhdasta agape-rakkauttaan oman Poikansa Jeesuksen kuolla ristillä meidän kaikien syntien ja himojen tähden niin, että meillä Jeesuksen veren kautta on pääsy irti synnistä Pyhän Hengen voimasta, Jumalan sanan mukaan. Homoseksuaaleille tarjotaan samaa mahdollisuutta, Jeesus kuoli ja vuodatti kalliin sovintoverensä myös jokaisen homoseksuaalisuutta harjoittavan puolesta niin, että he voivat luopuas synnillisestä elämäntavastaan ja aloittaa elämänsä uusina luomuksina Kristuksessa Jeesuksessa. Valinta, hengellisesti elämän ja kuoleman kysymys, jää ihmiselle itselleen. Jumalaa tai muita on turha syyttää.

 4. Jukka Mikkola

  Ottamatta kantaa homoseksuaalisuuden syyhyn tai valintaan, Räsänen ei ole kieltänyt tai vähätellyt kenenkään ihmisarvoa. Hönen kirjoituksistaan esitettiin mm. Helsingin Sanomissa totuudenjälkeisen ajan muukaisia vääristeltyjä väitteitä. Mielipiteitä on, voi olla ja saa olla erilaisia. Moniarvoisen demokraattisen yhteiskunnan toiminta edellyttää pientä loukkaantumisensuetokykyä, jos sanavapauden arvo on todellisuutta myös tulevaisuudessa.

  Klassisen kristinuskon kösitys on kuitenkin on selkeä avioliitosta ja miehen ja naisen seksuaalisesta suhteesta.

  • Tero Hannula

   Se, että ihminen saa toteuttaa itseään rehellisesti omana itsenään, kenenkään asettamatta sitä oikeutta kyseenalaiseksi tai leimaamatta häpeälliseksi, on osa ihmisarvoa. Räsänen sanoo puolustavansa homojen ihmisarvoa, mutta käytännössä ei sitä tee.
   Räsäsen ajattelu on suora jatkumo keskitysleirien kaasukammioista, homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista ja leimaamisesta sairaudeksi.
   Onneksi suurin osa meistä kristityistäkään ei nää Raamattua lakikirjana, vaan kirjana, joka kertoo miten ihminen pelastuu.

 5. Tero Hannula

  Kannanotossa on perustavanlaatuinen virhe. Ei homoseksuaalisuus ole vakaumus tai elämäntapa. Nämä kaksi voidaan valita, mutta seksuaalusta suuntautumista ei voi. Se on yhtä
  paljon yksilön omaa valintaa kuin ihonväri tai sukupuoli.

  Jos Päivi Räsäsen kirjoituksiin vaihtaa sanan homoseksuaali tilalle vaikkapa sanan ”romaani” tai ”vammainen”, ymmärtää paremmin valtakunnansyyttäjän ajatuskulun.

  • Eri asioita

   Homoseksuaalinen suuntautuminen on eri asia kuin homoseksuaalinen teko.

 6. pro-lex

  Kirkkolakia säädettäessä sen perustuslaillisuus on tutkittu, kuten tehdään aina lakeja säädettäessä. Kirkkolain mukaan Raamattu on kirkon tunnustuskirja, jonka mukaan se on velvollinen toimimaan ja opettamaan. Kirkkolain säädökset tarkoittavat, että uskontoa harjoittaessa saa julistaa Raamatusta mitä tahansa lauseita, myös Roomalaiskirjeen lukua 1. Lakiin kirjoitettu kirkon tehtävä on julistaa, joten Raamattua saa lukea vaikka muitakin olisi kuulolla.

  “Kirkkolaki
  1 §
  Tunnustus
  Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa, joka on lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa. Kirkon tunnustus ilmaistaan lähemmin kirkkojärjestyksessä.

  2 §
  Tehtävä
  Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.”

  Perustuslaissa on ehdoton oikeus ilmaista uskonnollinen vakaumus ja kokoontua uskonnollisiin tilaisuuksiin. Lisäksi perustuslaki kieltää soveltamasta alempaa lakia, jos se on perustulain vastainen.

  “Perustuslaki
  11 §
  Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.
  Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

  106 §
  Perustuslain etusija
  Jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle.”

  Tämän asian pitäisi olla aivan selvä, mutta valtakunnansyyttäjä on lähtenyt tekemään politiikkaa yrittämällä saada sellainen oikeuskäytäntö, ettei Raamattua saa enää käyttää kuin valikoivin osin tai jopa saada Raamatut poistettua kirjastoista. Jos Suomi on oikeasti oikeusvaltio, valtakunnansyyttäjän poliittinen vihervasemmistolainen operaatio ei menesty ja käräjäoikeus hylkää syytteet.