Patmos-blogi

Susanna Koivula: Jaguar ja cancel-kulttuurin kasvot

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Masked Singer Suomi -tv-ohjelman kolmannella kaudella koettiin kummia. Suvaitsevaisten aatelisto kanssapöyristyjineen hieroivat silmiään, kun Jaguarin maskin takaa paljastui julkikristitty.

Kyllä kaikkien kukkien täytyy antaa kukkia, mutta nyt tuli raja vastaan. Onhan kyseessä hyvän tahdon, yksisarvisten ja kevyen viihteen perheohjelma, jossa arvuutellaan kuka maskin takana esiintyy.

Aikamme ajatusrikollinen numero yksi riisui maskinsa yleisön pyynnöstä. Tuomaristossa istunut Christoffer Strandberg urheasti taputti ja leikki mukana. Seuraavana päivänä Strandberg kertoi Instagramissa tuntemuksistaan, joita uskovan isoäidin läsnäolo ohjelmassa hänessä herätti.

Strandberg kirjoitti pitävänsä ohjelman formaattia epäpoliittisena. Hän teki kuitenkin itse vierasvalinnasta poliittisen kysymyksen. Strandberg on huolissaan sateenkaariperheistä, joiden mukava hetki viihdeohjelman parissa keskeytyi epämiellyttävällä tavalla. Ruutuun oli päästetty kansanedustaja Päivi Räsänen laulamaan ja liikkumaan musiikin tahdissa. Strandberg kirjoitti Instagramissa:

-Teidän olohuoneeseen tulee ruudun kautta ihminen, joka toistamiseen
on sanonut toinen toistaan hirveämpiä asioita juuri teidän perheestä.

Onko Päivi Räsänen puhunut hirveitä asioita sateenkaariperheistä?
Seksuaalivähemmistöön kuuluvat saattavat kokea loukkaavina puheet lapsen oikeudesta isään ja äitiin. Vanhemman ja lapsen välinen suhde on herkkä ja erityistä suojelua vaativa. Räsänen ei ole halventanut sateenkaariperheitä. Kaikilla lapsilla on oikeus tuntea molemmat vanhempansa, omat juurensa, perhemuodosta riippumatta.

Äidit ja isät täydentävät toisiaan vanhemmuudessa. Tästä ei sateenkaariliikkeessä haluta kuulla. Se sotii vastaan ajatusta, että vanhemman sukupuolella ei olisi väliä.
—Viestintuojat ammutaan.

Strandberg sanoo, ettei usko cancel-kulttuuriin, mutta siitä huolimatta hän tulee edistäneeksi sellaista. Hän avoimesti paheksuu Räsäsen mukanaoloa ohjelmassa. Paheksunta kohdistuu Räsäsen mielipiteisiin, jotka nousevat hänen uskonnollisesta vakaumuksestaan.

On ongelmallista pyrkiä rajaamaan julkisuudesta pois toisinajattelijat.

Miksi Räsänen kannanottoineen on joillekin kuin kivi kengässä? Hän uskoo Raamatun opetuksiin ja puhuu niistä. Raamattu on kirja, joka riisuu ihmisen maskin. Se paljastaa ihmisen tilan Jumalan edessä: ihminen on syntinen ja kadotettu olento, joka tarvitsee kipeästi Vapahtajaa ja anteeksiantoa. Raamattuun on vaikeaa suhtautua välinpitämättömästi. Se ei ole mikä tahansa opus.

Päivi Räsänen on kristillisen vakaumuksensa vuoksi kokenut paljon pilkkaa vuosikymmenten ajan. Se ei ole jäänyt siihen. Nyt on noussut vaatimuksia olla päästämättä häntä edes mukaan viihdeohjelmiin. Se on vielä pientä siihen verrattuna, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kävelee sanan- ja uskonnonvapauden yli.

Marraskuussa käydään Raamattu-käräjät. Siellä Räsästä tuomaroivat ihan jotkut muut kuin viihdetaiteilijat. Tuleeko Suomesta kristittyjä sakottava tai vankilaan pistävä “suvaitsevaisuuden” supermahti? Kristillinen seksuaalietiikka ei ole suosittua, onko se kohta myös laitonta?

Strandbergin Instagram-päivitys toi esille cancel-kulttuurin ahtaat raamit. Toivon sen avaavan monien silmiä. Perutaan cancel-kulttuuri. Yhdessä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (6)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Nimetön

  Mieleeni nousee epäilys tämä oli mietitty jo kun Räsänen pyydettiin ohjelmaan. Oli valmiiksi “mietitty” yllätys ketä maskin takana on ja närkästyminen. Samalla masked singer saa julkisuutta lehdet voivat kirjoittaa jne.

 2. Esa J.

  “Älkää tehkö raamatusta Jumalaa.” (Kai Sadinmaa)

  Mitä ihmeen puhetta täällä on sanan- ja uskonnonvapaudesta? Eikö näihin kuulu myös vastuu tekemisistään ja sanomisistaan?

 3. Dogma

  Päivi Räsänen teki suuren virheen menemällä Masked Singerin mustaksi pantteriksi. Räsänen on arvokonservatiivi, mutta siihen kaikki muu jää.

  • Mervi

   ”Dogma”, et kai yritä sulkea arvokonservatiiveja pois julkisesta tilasta?

   • julkinensana

    Masked Singerin formaattiin kuuluu demoniset symbolit. Sellaiseen sirkuspelleilyyn ei Päivi Räsäsen olisi pitänyt lähteä.

    Kirkkoherra Kari Kanala on pelleillyt myös roastaamalla (esittämällä pilkallisia vitsejä toisista) ja putoamalla Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.

    Piispa Teemu Laajasalo on pelleillyt esittämällä jumalattomia vitsejä stand-up koomikkona jopa Kallion kirkosta kuvatussa televisio-ohjelmassa.

    Mikään tällainen ei kuulu kristityn pyhään elämään. Huomionkipeys on mennyt moneen pappiin, kun ovat alentuneet tuollaiseen pelleilyyn. Tuntuu siltä, että papisto ja KD:n kansaedustajat haluavat vain yleisön huomiota ja suosiota keinoilla, jotka ovat kyseenalaisia. Tällainen pelleily kertoo kirkon alemmuuden tilasta. Jotenkin tulee mieleen Ilmestyskirjan luku 17.

 4. Mukava ihminen

  Onko cancel-kulttuuri aina väärin ja tuomittavaa?
  Suomessa ja maailmalla on ollut cancel-hyökkäyksiä jo vuosikymmeniä muitakin kuin konservatiivikristittyjä kohtaan. Esim. ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on tunnettu rokotekriitikko ja holokaustin kyseenalaistaja joutunut tällaisen hyökkäyksen kohteeksi. Hän toimii koulussa opettajana ja hänen eroaan on vaadittu em. syiden takia.
  Onko tässä vaarana, että me keskitymme vain puolustamaan niiden sananvapautta, joiden kanssa olemme samaa mieltä, ja toisinajattelijoita kohtaan olemmekin käynnistämässä cancel-hyökkäystä?