Patmos-blogi

Suuri tunnusmerkki taivaassa

Jouko Koistinen Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.
Julkaistu:

Ilmestyskirjassa Johannekselle näytetään kaksi merkkiä taivaassa. Toinen suuri tunnusmerkki on Israel ja toinen, suuri tulipunainen lohikäärme on saatana. Lohikäärme on aina kautta historian yrittänyt tuhota Israelin. Tänäkin päivänä näemme tuon saman vainoamisen, kun saatana vastustaa, vihaa ja boikotoi Israelia monella tavalla. Mutta Israel on säilynyt ja tulee säilymään loppuun saakka. Sitä vastoin tuo toinen merkki eli saatana tullaan kerran heittämään tuliseen järveen ja sen mukana myös kaikki ne, jotka ovat sen valheisiin uskoneet.

Ilmestyskirjan kahdennentoista luvun alussa apostoli Johannekselle näytettiin suuri tunnusmerkki taivaassa. Tuo tunnusmerkki oli nainen pukunaan aurinko, kuu jalkojensa alla ja seppeleenä päässään kaksitoista tähteä. Nainen oli raskaana ja hän synnytti poikalapsen, joka on paimentava kaikkia kansoja rautaisella sauvalla. Hänen lapsensa temmattiin Jumalan luo ja hänen valtaistuimensa luo.

Kreikan kielen sana ”semeion”, joka on käännetty tunnusmerkiksi, voi tarkoittaa myös ennusmerkkiä tai ihmettä. Tuo suuri tunnusmerkki taivaassa on Israel, vaikka muunkinlaisia selityksiä on sille yritetty antaa. Annetut tuntomerkit ovat kuitenkin niin selvät, että tulkinnassa ei mielestäni voi erehtyä. Raamattuhan itse selittää omat symbolinsa ja niin tässäkin tapauksessa. Tämän symbolin tulkinnan löydämme Ensimmäisen Mooseksen kirjan 37. luvusta, jossa kerrotaan nuoren Joosefin näkemistä unista. Jaakobin poika Joosef näki unen, jossa aurinko, kuu ja yksitoista tähteä kumarsivat häntä. Ja näinhän myöhemmin tuli käymään, kun Joosefista tuli jopa Egyptin suurvallan kakkosmies. Aurinko, kuu ja yksitoista tähteä tarkoittivat Joosefin isää, äitiä ja yhtätoista veljeä. Johanneksen näkemässä näyssä Joosef itse oli tietysti kahdestoista tähti.
Johanneksen näkemää tunnusmerkkiä on joskus yritetty selittää myös seurakunnaksi, mutta eihän seura-kunta synnyttänyt poikalasta, vaan juuri päinvastoin. Poikalapsi eli Jeesus perusti seurakunnan. Kun lisäksi poikalapsesta sanotaan, että hänet temmattiin Jumalan valtaistuimen luo ja hän on paimentava kaikkia kansoja rautaisella sauvalla, ei mielestäni jää epäilystäkään, että suuri tunnusmerkki taivaassa on Israel.

Mutta Johannekselle näytettiin myös toinen merkki taivaassa, ja se oli suuri tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea ja päissä seitsemän kruunua. Tämä toinen merkki selitetään selväsanaisesti, joten emme tarvitse miettiä, mikä se on. Ilm. 12:9 sanoo, että tuo suuri lohikäärme on se vanha käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi ja joka on koko maanpiirin eksyttäjä. Johanneksen näkemässä näyssä tuo toinen merkki, tulipunainen lohikäärme yritti monin tavoin tuhota sekä tuon naisen, että poikalapsen, jonka nainen synnytti. Tämän lisäksi lohikäärme vainosi myös niitä vaimon jälkeläisiä, jotka pitävät Jumalan käskyt ja joilla on Jeesuksen todistus.

Tuo ensimmäinen tunnusmerkkihän oikeastaan syntyi jo silloin, kun Aabrahamin jälkeläisistä alkoi kasvaa kansakunta. Patriarkka Jaakobin aikaan tuo kansa meni Egyptiin ja kasvoi siellä suureksi kansaksi. Faarao ja egyptiläiset alistivat israelilaiset orjuuteen ja alkoivat vainota heitä. Farao antoi jopa käskyn, että kaikki Israelin vastasyntyneet poikalapset on heitettävä Niili virtaan. Mietipä, mikä suuri hätä ja tuska oli jo tuolloin israelilaisilla. Me voisimme kuvitella, mikä olisi tilanne, jos oma maamme olisi vaikkapa miehitettynä ja miehittäjä antaisi käskyn, että kaikki vastasyntyneet poikalapset on hukutettava johonkin meidän tuhansista järvistämme.

Historian saatossa tuo toinen merkki taivaalla, lohikäärme, on yrittänyt monta kertaa tuhota ensimmäisen tunnusmerkin. Eli kuten tuo ensimmäinen tunnusmerkki Israel koostuu ihmisistä, samoin toinen merkki saa kaiken aikaan ihmisten kautta. Eihän demoniarmeijat ole koskaan kirjaimellisesti hyökänneet Israelia vastaan, vaan saatana on käyttänyt ja käyttää aina ihmisiä ja kansakuntia omien päämääriensä saavuttamiseksi. Mutta koskaan se ei ole siinä täysin onnistunut, eikä tule tulevaisuudessakaan onnistumaan. Saatana ei ole onnistunut edes sekoittamaan juutalaisia täysin muiden kansojen sekaan, vaikka ajoi sen vuosituhansiksi pakkosiirtolaisuuteen pois omasta maastaan. Tätähän kuvaa Ilmestyskirjan sanonta, 12:15: ”Käärme syöksi kidastaan naisen perään vettä, kuin virran, saadakseen hänet virran vietäväksi.” Kaikesta huolimatta Israelin kansa on säilynyt omana kansanaan, ja näin tuo suuri tunnusmerkki taivaassa tulee säilymään loppuun asti.

Jokin aika sitten televisiossa haastateltiin erästä juutalaista nuorta naista. Hän ihmetteli ja murehti sota-tilaa, joka Israelissa on tällä hetkellä. Samalla hän suri myös antisemitismin nousua, mikä on tapahtunut maailmalla viime aikoina. Hän ihmetteli, miksi hänen kansansa on aina, kautta historian, ollut vainottuna. Ja tottahan on, ettei mikään toinen kansa ei ole ollut niin systemaattisen vainon kohteena kuin Israel. Ei edes palestiinalaiset, vaikka heidät halutaan nostaa tämän päivän mediassa joka päivä esille kärsivänä kansana. Eihän he ole voineetkaan olla vainottuina historian saatossa, koska koko käsite ns. Palestiinan kansasta on syntynyt vasta muutama vuosikymmen sitten.

Israel tulee siis olemaan suurena tunnusmerkkinä loppuun saakka, ja tekisi mieli sanoa, että se tulee olemaan tälle maailmalle jopa kiusallisena merkkinä. Myös tuo toinen merkki tulee olemaan sinne saakka, kunnes Kristus tulemuksessaan ottaa vallan. Tämän toisen merkin olemassaolonhan todistaa meille kaikki se antisemitismi, mikä nostaa päätään yhä röyhkeämmin. Tuota merkkiä edustavat jopa kaikki ne päätökset, joita YK:ssa on tehty Israelia vastaan. Sitä edustavat kaikki ne boikotit, joilla Israelia vastustetaan tavalla tai toisella, viimeisenä esimerkkinä tästä Euroviisuihin liittyvät boikottivaatimukset. Sitä edustavat kaikki ne mielenosoitukset, joita pidetään suurkaupunkien kaduilla tai yliopistojen kampuksilla ympäri maailmaa. Sitä edustaa kaikki se viha Israelia kohtaan, joka nostaa päätään niin maallisella kuin jopa kirkollisellakin taholla monin paikoin.

Joka tapauksessa tuo ensimmäinen suuri tunnusmerkki tulee säilymään loppuun saakka, jopa tuhatvuotiseen valtakuntaan, ja uutena Jerusalemina jopa ikuisuuteen saakka. Sitä ei syrjäytä edes joidenkin teologien toitottama korvausteologia, jossa kristillisen seurakunnan selitetään korvanneen ja korvaavan Israelin. Mutta tuo toinen merkki, johtajanaan saatana, tullaan kerran heittämään tuliseen järveen kaikkine kannattajineen.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (3)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Filos

  Hei!
  Lainaan ensin Jouko Koistisen kirjoitusta: ”Ilmestyskirjan kahdennentoista luvun alussa apostoli Johannekselle näytettiin suuri tunnusmerkki taivaassa. Tuo tunnusmerkki oli nainen pukunaan aurinko, kuu jalkojensa alla ja seppeleenä päässään kaksitoista tähteä. Nainen oli raskaana ja hän synnytti poikalapsen, joka on paimentava kaikkia kansoja rautaisella sauvalla. Hänen lapsensa temmattiin Jumalan luo ja hänen valtaistuimensa luo”.
  Jos tuo tekstin kohta otetaan sellaisenaan ilman tulkintoja, niin selvästi on kyse neitsyt Mariasta, Jumalan äidistä. Hän synnytti poikalapsen eli Jeesuksen. Mutta koska Maria on israelilainen/ juutalainen ja Jumala tuli ihmiseksi neitsyt Mariasta, israelilaisesta, niin siksi tuo tunnusmerkki taivaassa on myös Israel.

 2. IlkkaT.O.

  Jouko Koistinen selittää aivan oikein ko. Raamatussa kerrotun ilmestyksen. Kieltämättä – valitettavasti – ko. näky on selitetty korvausteologian puolelta väärin, että poikalapsi olisi (pakanuudesta kääntynyt) seurakunta. Seurakunta on poikalapsen morsian, ei poikalapsi; srk tempaistaan ylös pilviin Jeesuksen tullessa sitä vastaan Danielin viimeisen vuosiviikon puolivälissä, juuri ennen Jumalan 3 1/2 vihan aikaa. Sitä ennen seurakunta on 3 1/2 vuotta ahdistuksen ajassa. Israel on mukana viimeisen 3 1/2 vuoden vihanajassa, mutta merkittynä. Sen jälkeen Israelista pelastuneet yhdessä alas laskeutuvan srk:n kanssa muodostavat yhteisen Jeesuksen Kristuksen alaisuudessa uuden hallintavallan, jonka keskus on Kristuksen valtaistuin Temppelivuorella.
  Off-topic: Rukousaihe: UAE:n toimesta pyritään YK:n tulevassa Yleiskokouksen täysistunnossa hyväksymään Palestiinan valtio. Kun tiedetään n. 140 valtion myötämielisyys arabien näkökulmaan, päätös olisi suoranainen ”palkinto ” Hamasin terroristiselle hyökkäykselle Israeliin lokakuun 7. 2024. Vaikkei valtiota heti perustettaskaani,saisi Palestiinan hallinto jo täydet toimintavaltuudet YK:n sisällä.

 3. lähettiläs

  Ilmestyskirja on profetia tulevaisuudesta, kuten sen ensimmäisessä jakeessaan kerrotaan: ”Jeesuksen Kristuksen ilmestys, jonka Jumala antoi hänelle näyttääkseen palvelijoilleen, mitä pian on tapahtuva.”

  Jouko Koistinen kertoo Ilmestyskirjan luvussa 12 mainitusta poikalapsesta, joka näyttäisi viittaavan Jeesukseen ja määrätyllä tavalla viittaakin häneen, joka tulee hallitsemaan rautaisella sauvalla kansoja.

  Jesajan kirja laajentaa ymmärrystämme liittyen tulevaan aikaan, kun se puhuu synnytystuskien kautta syntyvästä poikalapsesta, jonka kerrotaan olevan Jerusalemin Temppelivuorelle kokoontuva seurakunta. Temppeliin kokoontuva seurakunta tulee myös hallitsemaan pakanakansoja Jeesuksen kanssa rautaisella sauvalla. Raamatussa on tässä kohtaa jaeviittaus Ilmestyskirjan lukuun 12.

  Jes 66:7 Ennen kuin kivut ovat edes alkaneet, Siion on jo synnyttänyt, ennen kuin tuska on ehtinyt tulla, hän on saattanut maailmaan poikalapsen. [Ilm. 12:2,5]
  8 Kuka on kuullut, kuka on nähnyt tällaista? Syntyykö maa yhdessä päivässä, syntyykö kansa yhdellä kertaa? Mutta heti kipujen alkaessa Siion synnytti omat lapsensa.
  9 — Minäkö avaisin kohdun suun saattamatta synnytystä päätökseen? kysyy Herra. — Minä, joka ohjaan synnyttäjää, estäisinkö minä häntä synnyttämästä? kysyy sinun Jumalasi.

  Ilm 14:1 Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi.

  Ilm 2:26 ”Sille, joka voittaa, sille, joka loppuun asti noudattaa minun tahtoani, minä annan vallan hallita kansoja.
  27 Hän paimentaa niitä rautaisella sauvalla, lyö pirstoiksi kuin saviastioita.
  28 Hän saa saman vallan, jonka minä olen Isältäni saanut; minä annan hänelle aamutähden.