Patmos-blogi

Tyhjä lintuhäkki

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

Eräänä sunnuntaina seurakuntalaiset katselivat ihmeissään, kun pastori asteli kohti saarnatuolia kantaen kädessään vanhaa ruosteista lintuhäkkiä. Hämmästyneistä katseista ja salissa alkaneesta supinasta välittämättä pastori kiipesi saarnatuoliin ja asetti lintuhäkin sen reunukselle. Kaikki ihmettelivät, mitä kummaa pastori oli nyt mahtanut keksiä.

Pastori aloitti saarnansa. Hän kertoi olleensa edellisenä päivänä kävelyllä. Tuolloin hän oli nähnyt kaksi pientä poikaa, joilla oli ollut ruosteinen häkki kädessään. Häkin sisällä oli pyristellyt avuttomina, kylmissään ja peloissaan kolme pientä lintua. Pastori oli pysäyttänyt pojat ja kysynyt, mitä he aikoivat linturaukoille tehdä?

– Me viemme linnut kotiin ja leikimme niiden kanssa. Me nypimme niistä höyheniä ja yritämme saada ne tappelemaan keskenään, pojat olivat vastanneet.

– Entä sitten, kun te olette leikkineet tarpeeksi linnuilla? Mitä aiotte sitten tehdä niille? pastori oli kysellyt.

– Ei se ole ongelma. Meillä on kaksi kissaa. Ne syövät mielellään lintuja, pojat olivat kertoneet virnistellen.

Poikien julmat suunnitelmat olivat saaneet pastorin hiljaiseksi. Hetken mietittyään hän oli kysynyt:

– Paljonko te haluatte tuosta ruosteisesta häkistä ja noista kolmesta linnusta?

Pojat olivat hämmästyneet kysymyksestä. Kuinka kukaan haluaisi maksaa jotain arvottomasta ruosteisesta häkistä ja kolmesta tavallisesta pikkulinnusta? Pastori ei voinut olla tosissaan. Sitten pojat olivat oivaltaneet voivansa tienata helppoa rahaa ja ilmoittaneet häkin ja lintujen hinnaksi 30 euroa.

Pastori oli kaivanut rahat taskustaan, laittanut setelit poikien kouraan, ottanut häkin ja jatkanut kävelyretkeään. Päästyään pienen metsikön reunaan, pastori oli aukaissut häkin ja katsellut, miten linnut lensivät riemuissaan vapauteen.

Nyt pastori seisoi saarnatuolissa tyhjä lintuhäkki vieressään. Kerrottuaan lintuhäkin tarinan, hän piti pienen tauon ja jatkoi:

– Eräänä päivänä Saatana ja Jeesus kohtasivat polulla. Saatana oli tulossa Paratiisin puutarhasta. Hän oli ylpeä ja hekotteli itseensä tyytyväisenä.

– Olen juuri pyydystänyt itselleni koko ihmiskunnan. Asetin heille syötin, jota he eivät pystyneet vastustamaan. Sain kuin sainkin heidät kaikki saaliikseni, Saatana riemuitsi.

– Mitä sinä aiot heillä tehdä? Jeesus kysyi.

– Aion huvitella heidän kanssaan kunnolla ja monella tavalla. Ensin opetan heille, miten rakastutaan, mennään naimisiin ja sitten petetään ja erotaan. Opetan heidät halveksimaan ja vihaamaan toisiaan. Opetan heitä keksimään aseita, pommeja ja sotimaan keskenään. Opetan heidät käyttämään alkoholia, huumeita ja kaikenlaisia päihteitä. Voit olla varma, että heitä kiusatessani minulla tulee olemaan paljon hauskoja hetkiä! Saatana naureskeli.

– Entä sitten, kun olet huvitellut heidän kanssaan tarpeeksi? Mitä teet, kun olet kyllästynyt rääkkäämään noita ihmispoloisia? Jeesus kysyi.

– Se ei ole ongelma. Pääsen heistä helposti eroon. Minä yksinkertaisesti tapan heidät, Saatana vastasi.

– Paljonko haluat heistä? Jeesus kysyi.

– Et voi olla tosissasi! Et kai aio ostaa tuota petollista, epäluotettavaa ja surkeaa sakkia? He vain vihaisivat sinua, sylkisivät kasvoillesi ja tappaisivat sinut! Saatana kysyi epäuskoisena.

– Paljonko haluat heistä? Jeesus kysyi toistamiseen.

– No, jos välttämättä haluat heidät, niin tuon kelvottoman porukan hintana ovat kaikki sinun kyyneleesi, sinun veresi ja sinun henkesi, Saatana vastasi ilkeästi virnistäen.

Pastori vaikeni. Seurakunta katsoi hiljaisena, kun pastori avasi ruosteisen lintuhäkin luukun, jätti sen auki sekä saarnatuolin reunalle häkin kaikkien katseltavaksi. Sitten pastori laskeutui alas saarnatuolista.

Löysin tämän kertomuksen kiertämässä netin ihmeellisessä maailmassa. Suomensin kertomuksen, että voisin jakaa sen kanssasi.

Puhuttelevan tarinan kirjoittaja on tuntematon. Kuka ikinä hän onkin, niin hän on onnistunut kuvaamaan liikuttavalla ja mieliin painuvalla tavalla sitä valtavaa rakkautta, jolla Jeesus meitä monella tavalla viallisia ja syntisiä ihmisiä rakastaa, sekä sitä suunnatonta hintaa, jonka hän on meistä maksanut.

Jeesuksen ansiosta kuolema on voitettu. Häkki on auki. Syntien sitomat ja kahlitsemat saavat lentää vapauteen ja kirkkauteen.

Armorikasta kesää sinulle ja läheisillesi, rakas ystäväni!

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *