Patmos-blogi

USA:n presidentinvaalit 2020 -luennot Radio Patmoksen taajuuksilla

Juha Ahvio Juha Ahvio on teologian tohtori, dosentti ja Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja.
Julkaistu:

Radio Patmoksen taajuuksilla on kuunneltavissa uusi Ajankohtafoorumi-ohjelmasarja, jota toimitan yhdessä radiokollegani Leena Metsämäen kanssa. Käsittelemme ohjelmassa viikoittain erilaisia ajankohtaisia ja kristillisestä näkökulmasta mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita. Ajankohtafoorumin jaksot lähetetään Radio Patmoksen taajuuksilla torstaisin klo 18 ja uusinnat lauantaisin klo 15. Jaksot ovat ensi-illan jälkeen kuunneltavissa myös Patmosplus-arkistossa.     

Torstaina 27.8. klo 18 luennoin Ajankohtafoorumissa ensimmäisen osan ”USA:n presidentinvaalit 2020” -aihekokonaisuudesta. Toinen osa lähetetään torstaina 3.9. klo 18.

Ensimmäisessä osassa käsittelen USA:n presidentinvaalien tärkeyttä: Miksi on tärkeää seurata USA:n vaaleja? Miksi vaaleja on tärkeää seurata Suomessakin, etenkin kristilliseltä kannalta? Valaisen myös muutamalla sanalla USA:n vaalijärjestelmää ja tämänhetkistä ehdokkaiden välistä galluptilannetta.

Ennen kaikkea vastaan kahteen peruskysymykseen: Millainen on Joe Bidenin ja demokraattisen puolueen ohjelma sekä millainen on Donald Trumpin ja republikaanisen puolueen ohjelma?

Selostan sekä demokraattien elokuussa 2020 virallisesti hyväksymän uuden The Democratic Party Platform 2020:n että republikaanien kesäkuussa ja elokuussa 2020 uudelleen virallisesti hyväksymän The Republican Party Platform 2016:n pääkohtia ja vertaan niitä keskenään.

Vertailu tuo esiin varsin selkeän poliittisyhteiskunnallisen ja maailmankatsomuksellisen vastakohta-asetelman, joka on merkille pantava varsinkin kristillisen uskon ja sen yhteiskunnallisen aseman kannalta.

Demokraattien ja Bidenin ohjelmaa ja poliittisia tavoitteita valottaa hyvin dosentti Markku Ruotsila Verkkouutisten 22.8.2020 päivätyssä artikkelissa ”USA:n demokraateilta jyrkkä käännös vasemmalle”. Republikaanien ja Trumpin ohjelmaa ja poliittisia tavoitteita kohdistaa tuoreesti, voimassa olevan vuoden 2016 ohjelman lisäksi, pari päivää sitten julkistettu President Trump’s 2nd Term Agenda: Fighting for You! -ohjelma.

Kuten USA:n politiikan tutkimus on osoittanut, puolueiden ohjelmia kannattaa kuin kannattaakin lukea tarkkaan. Ohjelmat ennakoivat varsin selkeästi sitä suuntaa, minkä mukaisesti puolueiden toimijat poliittisia ja varsinkin talouspoliittisia ratkaisuja tulevat tekemään.

Sitä, mitä tämä tulee USA:n tulevaisuuden kannalta tarkoittamaan silloin, jos Joe Biden voittaa, kannattaa miettiä yllä viitatun Markku Ruotsilan artikkelin valossa.

Jos Donald Trump, joka on poikkeuksellisen uskollisesti, luotettavasti ja johdonmukaisesti täyttänyt neljä vuotta sitten antamiaan vaalilupauksia, voittaa ja päätyy toiselle kaudelleen, jatkaa USA niillä konservatiivisilla ja patrioottisilla linjoilla, jotka on muotoiltu republikaanien vuoden 2016 ohjelmaan.

Kristillisen uskon ja sen julkisen harjoittamisen kannalta USA:n marraskuisten vaalien voittajalla on paljonkin väliä.

”USA:n presidentinvaalit 2020, osa 1” Ajankohtafoorumissa Radio Patmoksen taajuuksilla torstaina 27.8.2020 klo 18.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (6)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Ei niin kuin ennen

  Monien vaalien jälkeen ei elämä ole jatkunut monilla niin kuin ennen. Esim. vaikkapa Hitlerin valtaanpääsy.

 2. Ikävä ihminen?

  Ei näytä siltä, että Trump voittaisi. Silti elämä jatkuu kuten ennenkin.

 3. Taistelua

  USA:n vaaleissa on kysymys mitä suurimmassa määrin henkien taistelusta, jolla on tietenkin vaikutuksensa maailmanlaajuisestikin. Se, että ymmärtävätkö kaikki tuon kamppailun perimmäisen luonteen, on sitten vähän oma kysymyksensä…

 4. Hannu

  Tuo demokraattien puolueohjelma kuulostaisi melko sosiaalidemokraattiselta näin suomalaisesta näkökulmasta katsottuna. Tietenkin amerikkalaisesta näkökulmasta katsottuna äärivasemmistolaiselta, jopa kommunistiselta. Toisaalta republikaanipuolue on ohjelmineen liukunut toiseen äärilaitaan. Voisi kuitenkin ajatella, että kumpikaan ei ohjelmineen edusta äänestäjien enemmistöä, joka lienee siellä ääripäiden välimaastossa. Hyvin suuri osa amerikkalaisistahan ei myös äänestä ollenkaan.

 5. IlkkaT.O.

  Juha Ahvion hyvä analyysi kertoo todellisesti sen Yhdysvaltain nykyisen FarLeftin eli demokraattien/kannattajiensa puolueohjelman mielettömyyden, josta Mike Pence totesi toissa yönä: Jos Biden valitaan, se on Yhdysvaltain loppu.
  Ei ole kyse enemmästä eikä vähemmästä 2020 presidentinvaaleissa.

  • Taisto

   Tarkoittaako tämä pres Trumpin politiikan ihailu nyt sitä, että esim maltillinen republikaani, joka ei voi poliittisista ja eettisistä syistä äänestää Trumpia (kuten rikkaiden verohelpotukset, covid pandemian hoito, rasismin kanssa flirttailu ja narsistinen itsekeskeisyys), että tällainen henkilö ei voi olla aito ja Jumalaa pelkäävä kristitty niin USA:ssa kuin esim Suomessakaan? Joe Bidenin äänestäminen on siis epäkristillistä, jos dogmaatikko Ahviota ja hänen uskollisia komppaajiaan on uskominen? DOS Ahvion näkemykset sosialismista USA:ssa ovat aika hassuja. Ehkä siinä on mukana jonkinverran anakronismia.