Patmos-blogi

Viikon ihmetys #1: Miljardöörit laskeutuivat Aurinkolaaksoon puhumaan ilmastonmuutoksesta

Leo Meller Leo Meller on Radio Patmoksen päätoimittaja, Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).
Julkaistu:

Viikon ihmetys kirjoitussarjassa Radio Patmoksen päätoimittaja arvioi tapahtumia ajassa.

AMERIKKALAISEN Fox television tutkiva toimittaja Charlie Gasparino nosti – kuten sanotaan – kissan pöydälle todistaen, miten maailman rahamahtavat kyllä puhuvat ekologisiakin juttuja, mutta elävällä elämällänsä tekevät sanansa merkityksettömiksi.

Idahon osavaltion kuuluisassa Sun Valley lomakaupungissa pidettiin miljardöörien, suurkapitalismin huippujen ja teknologisen tiedon ykkösnimien ”cabal” (salaisen organisaation kokoontuminen).  Puhuttiin ilmaston muutoksesta ja siihen vaikuttamisesta rakentavasti. Tapahtuman koolle kutsujana toimi itse Bill Gates.  Maailmalla puhuttiin suurin fontein kohtaamisesta. Katsokaa – näin ilmastotietoisia ovat raharikkaimmatkin!

GATESIN kutsumanaan konffaan saapui itse asiassa epätavallisen suuri joukko mammonavallan edustajia.  

”Tämän kohtaamisen jäljet tulevat näkymään useitten vielä syntymättömien sukupolvien hyvinvoinnissa ja elämisen ehtojen globaalissa parantumisessa.  Tietysti, koska tämä kohtaaminen vaikuttaa siihen, että elinolosuhteemme ja ilmastomme on parantumassa.”

Näin puheli Bill Gates.  Ja maailma ihasteli ja suorastaan puhkesi palvontaan: ajatella, noilla ihmisillä on kaikki, ja silti heillä on edelleen sydän paikallaan maailman massojen parasta ajattelemaan.

SUN VALLEYN huippukokous tiedostettiin Yhdysvaltain koko länsirannikolla yhdestä erityisestä syystä.

USA:n liittovaltion lentoviranomainen keskeytti merkittävän määrän länsirannikon lentoliikennettä aiheuttaen tuhansille ja tuhansille matkaan aikoville ja lippunsa ostaneille ”tavallisille ihmisille” suuria ongelmia.

Mistä moinen määräys?

Sun Valleyn ilmaston saastumista käsittelevään huippukokoukseen suuntasi yhden vuorokauden aikana lähes sata yksityistä suihkukonetta. Konffan jälkeen samaiset koneet nousivat takaisin ilmatilaan, ja jälleen länsirannikon aikataulullinen lentoliikenne lähes pysähtyi vuorokaudeksi.

Lentotila täyttyi, kun maailman rikkaimpien jeteille täytyi löytyä lentokaistoja ja turvalliset laskeutumis- ja nousumahdollisuudet Sun Valleyn lentokentiltä.  Useimmissa koneissa oli henkilökunta mukaan laskettuna alle kaksikymmentä kuljetettavaa henkilöä. Esimerkiksi New Yorkin osavaltion lentokentiltä nousi parikymmentä konetta, joissa arvioitiin olleen kaikkiaan runsaat parisataa konferenssimatkaajaa. Konehenkilökunta toki lisäksi.

KONFFA on käsite – vuodesta 1983 alkaen joka heinäkuussa maailman ökyrikkaat ovat kokoontuneet lomailemaan, juhlimaan – ja oppimaan syvätietoa omaisuuksiensa sijoittamisesta alati tuottavampiin kohteisiin ja projekteihin.

Tänä vuonna kuten useina vuosina aikaisemminkin puitteista vastasi sijoituspankkiiriliike Allen & Company. Tekstini avauksessa mainitsemani tutkiva journalisti Gasparino totesi, että reilumpaa olisi ollut alun alkaen jättää käyttämättä kohtaamisesta jotakin luonnon suojeluun liittyvää rubriikkia.

”Huijaustahan se oli”, Gasparino totesi, jatkaen: ”Lähes sata yksityissuihkaria eri puolilta maapalloa Sun Valleyn lentokentille – se vasta saastutti luontoa.”

HAL LINDSEY kommentoi viikkotelkkarissaan Sun Valleyn tapahtumaa huipentaen omat sanansa Jeesuksen sanoihin:

Tehkää ja pitäkää kaikki, mitä he sanovat teille. Mutta älkää tehkö heidän tekojensa mukaan, sillä he eivät itse tee niin kuin opettavat.

He sitovat kokoon raskaita ja vaikeasti kannettavia taakkoja ja panevat ne ihmisten harteille, mutta itse he eivät tahdo niitä sormellaankaan liikuttaa.

He tekevät kaikki tekonsa sitä varten, että ihmiset katselisivat heitä.

Joka itsensä ylentää, se alennetaan, ja joka itsensä alentaa, se ylennetään.  (Herra Jeesus Kristus: Matteus 23:1-12)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (8)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Minna

  Saatta rahakkailla olla se totuus takana, että jos vain superrikkaiden yksityiskoneet saisi lentää, luonnon kuormitus vähenisi. Lisäksi, kun ajanevat miljardien kuolemaa rokotuksilla, sekin tuntuu luonnonvarojen kulutuksessa. Luin jonkun nuoren luonnonystävän mielenilmauksesta: rankaise minua, älä luontoa. ( ei sanatarkka lainaus). Tämäkö on totuus luonnonsuojelusta, ihmisen suojelun kustannuksella?

 2. Hannu

  Eli mitään ei siis kannata ihmisten tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kun se on kerran “ennustettu”? Samaan logiikan mukaan ei mitään kannattaisi tehdä mm. abortin vastustamiseksikaan.

  • m.o.t.

   Hannu kirjoitti: -Eli mitään ei siis kannata ihmisten tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kun se on kerran “ennustettu”?

   Kyse on suhteellisuuden tajusta. Kaikesta ei pidä syyttää ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutos lämmittää ilmastoa, mutta ei aiheuta kaikkia niitä sään ääri-ilmiöitä, mitä on tapahtunut. Pelkästään Kiinan päästöt riittävät siihen, ettei Eurooppa pysty estämään ilmastonmuutosta omilla päästövähennyksillä. Jos panostaa kaikki resurssit epätoivoisiin hankkeisiin, samalla ampuu itseään jalkaan.

   On järkevää vähentää päästöjä pienentääkseen energiakustannuksia. Energiatehokuuden kasvattaminen on aina hyväksi.

   On järjetöntä pienentää päästöjä hinnalla millä hyvänsä pelkistä ideologisista syistä. Euroopan Unionin ilmastopaketit eivät pelasta maailmaa, mutta rapauttavat Euroopan talouden pitkäksi aikaa ja välillisesti vain kasvattavat kasvihuonekaasujen päästöjä. Todellisuudessa sähköautot eivät ole ympäristön ja päästöjen kannalta nykyaikaisia polttomoottoriautoja parempia vaan saastuttavampia, kun otetaan huomioon akkukemikaalit, sähköntuotanto, sähköinfra ja tuotannon kalleus. Polttomoottoriautoissa voidaan polttaa myös esim. biodieseliä.

   • Hannu

    Totta on, että ilmastonmuutos ei sinällään aiheuta sään ääri-ilmiöitä, mutta se vahvistaa niitä. Jos on lämmintä, se tuo siihen vielä muutaman asteen lisää ja lämpö jämähtää paikalleen pitkäksi aikaa kuten tänä kesänäkin on tapahtunut. Ja jos mietitään, miten kalliiksi ilmastonmuutoksen torjunta tulee, niin sitä kalliimmaksi se vaan tulee, kun lykätään päätöksiä sen torjumiseksi. Ja sitten ollaan tilanteessa, että on liian myöhäistä enää tehdä mitään. Luulen, että noin tulee valitettavasti käymään. Siinä mielessä sitten Raamatun ennustukset maanpiirin turmeltumisesta käy toteen ja ihmiskunnan oman tyhmyyden ja syntisyyden takia.

    • m.o.t.

     Viheliäistä ongelmassa on, että Kiinan päästöt riittävät yksin ilmastomuutoksen aiheuttamiseen. Eurooppa ei voi enää estää jäätiköiden ja Siperian ikiroudan sulamista. Maito kaatui jo maahan.

     Kiinan juoni on saada länsimaat kiristämään ympäristönormeja, jotta teollisuus siirtyisi Kiinaan. Kiinalaiset vakuuttavat sitoutuvansa tiukkoihin päästötavoitteisiin, minkä sinisilmäiset länsimaat uskovat kritiikittä. Todellisuudessa Kiina viis veisaa niistä, minkä vuoksi Kiinan kasvihuonepäästöt ovat vain kasvaneet. Kiinassa avataan kymmeniä uusia hiilivoimaloita joka vuosi.

   • juhani

    Biodieselpeltojen tieltä raivataan trooppisia metsiä, joten sekin olisi syytä unohtaa, ainakin kunnes saadaan tuotettua ympäristöystävällisesti.

    • m.o.t.

     Polttomoottorit ovat viime vuosina kehittyneet huimasti. Sitä ei ole sähköautohuumassa osattu ottaa huomioon. Edelleen on niin, että kaikkein ympäristöystävällisin auto on nykyaikainen polttomoottoriauto, jossa on viimeisintä tekniikkaa oleva katalysaattori.

     Sen sijaan on käynyt ilmi, miten vakavia ympäristöongelmia tulee akkujen valmistuksessa tarvittavien kemikaalien hankkimisesta. Sähköautot itse asiassa siirtävät ympäristöongelmat naapurivaltioihin, koska jossain se sähkökin pitää tuottaa. Suomikin ostaa ison osan sähköstä Venäjältä, kun viherpiiperöt ovat estäneet järkevät voimalainvestoinnit.

     Sähköautot aiheuttavat myös hyvin vaarallisia akkupaloja jopa autolautoilla, koska ne voivat sulattaa laivan kannet ja sammuttaminen on erittäin vaikeaa.

 3. Taivasten valtakunta ei ole vain puhetta vaan myös voimaa

  Teollinen vallankumous 1800-luvulta alkaen on lisännyt valtavan paljon energian tarvetta. Hiiltä ja öljyä on poltettu suuria määriä. Metsiä on hakattu, jolloin hiilinielut ovat pienentyneet. Ihmisen ahneus on aiheuttanut ilmastonmuutoksen, joka on nostanut maapallon keskilämpötilaa yhdellä asteella, mutta ei sen enempää. Napaseuduilla muutos on suurempi. Suomessa keskilämpötila on noussut 2,3 astetta.

  Teksasin pakkaset, USA:n länsirannikon superhelteet, Siperian megalomaaniset metsäpalot ja Euroopan äkkitulvat ovat yksittäisiä sääjärjestelmän ilmiöitä, joita ilmastonmuutos on jonkin verran tehostanut, mutta ilmastonmuutos ei ole perimmäinen syy varsin oudoille hirmusäille.

  Raamattu kertoo, että maa autioituu, koska ihmiset ovat hylänneet Herran lain. Ilmestyskirjan vitsaukset ovat rangaistus siitä, että ihmiset ovat hylänneet Luojansa. Viheraktivistit yrittävät selittää asian johtuvat yksinomaan hiilidioksidipäästöistä, mutta se on vain yksi osasyy. Sääjärjestelmien oudot heilahtelut eivät johdu ilmastomuutoksesta vaan ihmiskunnan jumalattomuudesta.

  Viheraktivisti yrittävät hinnalla millä hyvänsä estää hiilidioksidipäästöjä luullen, että se pelastaa maailman. Turha luulo! Lainatakseni meteorologi Kerttu Kotakorpea unohtakaa helteiden ihanuus, täältä tulee ilmastonmuutos! Se tapahtuu joka tapauksessa, vaikka kaikki päästöt lopetettaisiin heti, koska ilmaan on jo päässyt liikaa kasvihuonekaasuja ja Siperian ikirouta on alkanut sulamaan aiheuttaen suuria metaanipäästöjä sulavista suoalueista.

  Ilmastonmuutos aiheuttaa lopulta noin 3 – 5 asteen keskilämpötilan nousun, mitä ei voi enää estää millään keinolla. Ilmasto lämpenee paljon enemmän, mutta se ei enää johdu kasvihuonekaasuista vaan niistä profetioista, mitä on mm. Ilmestyskirjassa.

  “Sitten kuulin alttarin sanovan: — Niin, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja vanhurskaat ovat sinun tuomiosi. Neljäs enkeli tyhjensi maljansa aurinkoon, ja aurinko sai vallan korventaa ihmisiä tulellaan. Ihmiset paahtuivat kovassa helteessä mutta herjasivat Jumalaa, jonka vallassa nämä vitsaukset olivat. He eivät kääntyneet, eivät antaneet kunniaa Jumalalle.” (Ilm 16:7-9)