Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uuispoiminnat 10.7.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Venäjällä jopa tuhat kirkkoa voi romahtaa seuraavan vuosikymmenen aikana

Orthodox Times 6.7.2021

Moskovan patriarkaatin ylläpitämän Venäjän vaurioituneiden ja tuhoutuneiden kirkkojen listalla on jo yli 4000 kohdetta. Kirkollisten paikallisviranomaisten mukaan kohteista jopa neljännes on niin huonossa kunnossa, että niitä uhkaa täydellinen romahdus seuraavan vuosikymmenen aikana.

Venäjän ortodoksinen kirkko päätti kaksi vuotta sitten luoda sähköisen rekisterin, jonka avulla kirkkorakennusten kuntoa voidaan paremmin valvoa. Korjaustöissä priorisoidaan erityisesti huonokuntoisimpia kirkkorakennuksia sekä puukirkkoja, jotka ovat kaikkein altteimpia erilaisille tuhoille. Venäjällä arvioidaan olevan noin 8000 ortodoksista puukirkkoa.

Viime vuosina Venäjän ortodoksinen kirkko on herättänyt huomiota valtavilla rakennusprojekteillaan, joista kenties mahtipontisin on kesäkuussa 2020 valmistunut Venäjän asevoimien valtava pääkirkko, jonka seiniin on kuvattu tapahtumia Venäjän sotahistorian varrelta, muiden muassa Venäjän suorittama Krimin valtaus.

Paavi Franciscuksen toipuminen kirurgisesta operaatiostaan on sujunut hyvin

Vatican News 7.7.2021

Paavi Franciscukselle suoritettiin sunnuntaina 4.7. suunniteltu kirurginen suolisto-operaatio. Operaatio sujui hyvin ja suunnitellusti.

Pyhän istuimen tiedottajan mukaan 84-vuotiaan paavi Franciscuksen toipuminen operaation jälkeen on sujunut odotetulla tavalla ja paavin korkeaan ikään nähden tyydyttävästi. Paavi on kyennyt suolisto-operaation jälkeen syömään normaalisti eikä suurempia ongelmia ole ilmennyt.

Tiedottajan mukaan paavi kuitenkin kärsii suonten kalkkeutumisesta.

Tiedotteessaan paavi Franciscus ilmaisi kiitollisuutensa ja liikuttuneisuutensa kaikista niistä rukouksista, joita hänen puolestaan on luettu sekä siitä läheisyydestä, jota hän on saanut kokea katolilaisten uskovien taholta.

Argentiinalaissyntyinen paavi Franciscus valittiin paaviksi vuonna 2013. Hän on ensimmäinen eteläamerikkalainen roomalaiskatolisen kirkon johtaja.

Tigrayn sotilasoperaatio jakaa Etiopian evankelisten kristittyjen mielipiteitä

Christianity Today 6.7.2021

Etiopian hallituksen joukkojen marraskuussa 2020 aloittama sotilasoperaatio maan pohjoisessa Tigrayn osavaltiossa jakaa Etiopian evankelisten kristittyjen mielipiteitä. Maailmanlaajuisesti operaatio on laajalti tuomittu ja sitä on luonnehdittu muun muassa kansanmurhaksi ja etniseksi puhdistukseksi. Konfliktissa vastakkain ovat aseellinen ryhmä Tigrayn vapautusrintama, joka oli tärkeässä asemassa maan marxilaisen sotilasdiktatuurin syrjäyttämisessä vuonna 1991 ja joka oli maassa hallitsevana puolueena vuoteen 2018, jolloin maan pääministeriksi nousi Abiy Ahmed.

Ahmed on pääministerinä ensimmäinen oromo ja ensimmäinen evankelinen kristitty. Nyt hänen johtamansa hallinnon toimet Tigrayssa jakavat maan evankelisten kristittyjen mielipiteitä.

Enemmistö evankelisista kristityistä hyväksyy hallituksen toimet, mutta osa vastustaa kiivaasti. Toisaalta pääministeri Ahmedilla on jopa fanaattiset kannattajansa, jotka pitävät häntä lähes profeetallisena ja Etiopialle ”voideltuna” johtajana.

Etiopian perinteinen valtauskonto on Etiopian ortodoksinen kirkko, jonka vahvaa tukialuetta myös Tigray on. Myös muslimeita on maassa ollut perinteisesti paljon ja nämä kaksi uskontoa olivat hallinnon suosiossa vuosina 1991-2018. Tuolloin muiden kristillisten kirkkojen toimintaa pyrittiin vaikeuttamaan hallinnon taholta monin tavoin ja islam ja Etiopian ortodoksisuus nauttivat etuoikeuksia evankelisten kristittyjen rinnalla esimerkiksi mitä tuli virkoihin ja edustukseen maan hallinnossa.

Etiopia on väkiluvultaan Afrikan toiseksi suurin maa. Sen noin 112 miljoonasta asukkaista noin 18 % on evankelisia kristittyjä.

Libyan pääkaupungissa Tripolissa kristityt toivovat saavansa kirkkorakennuksensa takaisin

Middle East Consern 5.7.2021

Libyan pääkaupungissa Tripolissa kristityt toivovat saavansa Muammar Gaddafin aikana pakkolunastetun kirkkorakennuksensa takaisin.

Vuonna 1962 Libyaan perustettiin Union Church -niminen kirkko, joka on yksi viidestä islamilaisen hallinnon tunnustamasta kirkosta maassa.

Vuonna 1970 Muammar Gaddafin hallinto takavarikoi kirkon vuokraaman tontin ja sillä sijaitsevan kirkkorakennuksen, jotka sijaitsivat lähellä hallinnon rakennuksia.

Kirkot ovat käyttäneet tätä rakennusta ja nyt alkuperäisen kirkon rakennuttajien perilliset toivovat saavansa kirkon takaisin omistukseensa. Tällä hetkellä kirkossa toimii neljä protestanttista seurakuntaa, jotka koostuvat eri kansoista.

Muammar Gaddafin hallinto kaatui Libyassa vuonna 2011, minkä jälkeen maan poliittinen tilanne on ollut epäselvä ja sisällissota on aiheuttanut tuhoja. Paljon Gaddafin aikana takavarikoitua omaisuutta on sen jälkeen kuitenkin palautettu alkuperäisille omistajilleen ja samaa toivovat nyt myös Tripolin kristityt. 

Malesian metodistit ovat ristiriidassa Britannian metodistikirkon kanssa samaa sukupuolta olevien avioliittojen suhteen

UCA News 6.7.2021

Malesian metodistikirkko on katkaissut yhteydet Britannian metodistikirkkoon, sillä Britanniassa metodistit ovat päättäneet hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Britanniassa pidetyssä metodistikirkon kokouksessa tehtiin päätös, joka on merkittävä poikkeama siihen, miten kirkko on tähän asti opettanut. Kirkko päätti muuttaa avioliiton määritelmää sisällyttämällä siihen samaa sukupuolta edustavat liitot. Muutoksen puolesta äänesti 254 edustajaa 300:sta edustajasta. Vastaan oli vain 46 edustajaa.

Metodistikirkko on Britannian neljänneksi suurin kristillinen kirkkokunta. Sillä on yli 4000 kirkkoa Britanniassa. Päätös tarkoittaa, että metodistikirkon pastorit voivat virallisesti vihkiä samaa sukupuolta olevat avioliittoon. Nyt vakuutetaan, että pastoreita ei pakoteta tekemään niin, jos he vastustavat tällaisia ​​liittoja uskonnollisen vakaumuksen perusteella.

Malesian metodistikirkon piispaneuvosto on kuitenkin antanut julkilausuman, jossa se korostaa olevansa autonominen yksikkö eikä Britannian metodistien päätös sido heitä.

”Herramme Jeesus vahvisti avioliiton perustamisen miehen ja naisen välillä. Heteroseksuaalinen avioliitto on Jumalan luoma järjestys ihmiskunnalle, eikä se perustu mihinkään menneisyyden kulttuuriin ”, lausunnossa todettiin.

Kristittyjä tuomittiin uskon tähden vankilaan Iranissa

Middle East Concern 28.6.2021

Kolmelle iranilaiselle kristitylle ilmoitettiin 26. kesäkuuta, että kullekin on annettu enimmäisvankeusrangaistus sellaisen propagandan levittämisestä, joka ohjaa ihmisiä uskomaan toisin kuin islam opettaa. Kolmen kristityn nimet ovat Amin Khaki, Milad Goudarzi ja Alireza Nourmohammad.

Tuomio perustuu äskettäin muutettuun rikoslain artiklaan, jonka mukaan syyllisiksi todetut ”rangaistaan ​​ankarasti”. Se sallii vankeusrangaistuksen kahdesta viiteen vuoteen; kansalaisoikeuksien, kuten äänioikeuden poistamisen 15 vuodeksi ja ankarat sakot.

  1. marraskuuta 2020 Iranin tiedustelupalvelun edustajat hyökkäsivät useiden kristityksi kääntyneiden koteihin ja takavarikoivat Raamatut, matkapuhelimet ja tietokoneet. Ketään ei pidätetty tuolloin, mutta heidän häirintänsä jatkui ja heitä käskettiin pidättäytymään kaikesta kristillisestä toiminnasta.

Tuomari Mehdi Zeinali esti 21. kesäkuuta pidetyssä istunnossa syytettyjen asianajajaa osallistumasta oikeudenkäyntiin väittäen, ettei häntä ollut rekisteröity heidän asianajajakseen. Vastaajien oli edustettava itseään alle tunnin kestäneessä istunnossa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *