Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 1.1.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Paavi ja Moskovan patriarkka tapasivat

(Lähde: Moskovan patriarkaatin englanninkieliset sivut 27.12.2021)

Moskovan patriarkka Kirill ja paavi Franciscus tapasivat Roomassa keskiviikkona 22.12.2021. Moskovan patriarkaatin tiedottajan, metropoliitta Hilarionin mukaan keskusteluissa keskeistä oli ollut se, miten kaksi maailman suurinta kirkkoa, roomalaiskatolinen kirkko ja Venäjän ortodoksinen kirkko voisivat toimia yhdessä Lähi-idän kirkkojen aseman parantamiseksi.

Samalla metropoliitta Hilarion kiisti Moskovan patriarkaatin puolesta jyrkästi spekulaatiot, että patriarkka ja paavi olisivat käyneet jonkinlaisia keskusteluja, joiden tavoitteena olisi kirkkojen yhdistyminen tai jonkinlainen unioni, vaikka hän kuvasikin kahden kirkollisen johtajan välejä ”veljellisiksi”.

Lausunnossaan Moskovan patriarkaatin puolesta metropoliitta Hilarion huomautti, että Lähi-idän kristittyjen tilanne on äärimmäisen vakava, sillä monissa Lähi-idän maissa kristitty väestö ei ole vain vähentynyt, vaan jopa lähes kadonnut.

Valtaosa Lähi-idän kristityistä kuuluu perinteisiin ortodoksisiin, katolisiin ja orientaaliortodoksisiin kirkkoihin. Roomalaiskatolinen kirkko ja Venäjän ortodoksinen kirkko ovat joidenkin arvioiden mukaan kaksi maailman suurinta kirkkoa. Roomalaiskatolisia on arviolta 1,25 miljardia ja Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuuluu arviolta 90 miljoonaa ihmistä.

BBC sijoittui kolmanneksi maailmanlaajuisessa antisemitismilistassa vuodelle 2021

(Lähde: Archbishop Cranmer uutissivusto 28.12.2021)

Britannian valtiollinen uutistoimisto BBC on sijoittunut kolmannelle sijalle antisemitistisenä organisaationa, heti Iranin valtion ja Hamasin jälkeen. Simon Wiesenthal -keskus toimittaa listan maailman antisemitistisimmistä organisaatioista vuosittain.

BBC on omistautunut peruskirjansa mukaan ”palvelemaan yleisöä tarjoamalla puolueetonta ja korkealaatuista uutistuotantoa”. Näin ei näytä kuitenkaan olevan silloin, kun kyseessä ovat juutalaiset ja Israel.

Keskuksen johtaja rabbi Marvin Hier kertoi, että ”BBC on listalla, koska kun maailmanlaajuisesti tunnustettu järjestö sallii antisemitismin hiipiä uutisointiinsa, se tekee siitä entistäkin salakavalampaa ja vaarallisempaa”.

Rabbi Hier viittasi BBC:n raporttiin Hanukan aikana tapahtuneesta tapauksesta, jossa Israelin vastaisia ​​iskulauseita huutavat miehet hyökkäsivät juutalaisten ​​teinien kimppuun bussissa Lontoossa. ”BBC kertoi väärin, että bussissa ollut uhri käytti muslimien vastaista solvausta. Mutta nauhalta kuultiin miten henkilö puhui hepreaksi pyytäen apua”. Todisteista huolimatta BBC on kieltäytynyt korjaamasta raporttiaan. Lisäksi BBC:n toimittajana työskennellyt henkilö twiittasi antisemitistisiä lausuntoja, kuten ”Israel on enemmän natsi kuin Hitler” ja ”Hitler oli oikeassa”.

BBC:lla on edessään paljon tehtävää, jos se haluaa palauttaa maineensa tasapuolisena ja totuudellisena uutistoimistona.

Evankelisilla kristityillä on merkittävä rooli Argentiinan vankiloissa

(Lähde: Christianity Today 28.12.2021)

Argentiinan viranomaiset ovat perustaneet vankiloihin yksiköitä, joita johtavat uskoon tulleet entiset tai nykyiset vangit. Näitä yksiköitä saatetaan kutsua yksinkertaiesti kirkoksi. Nämä yksiköt ovat turvallisempia ja rauhallisempia kuin tavalliset yksiköt.

Tappelun, tupakoinnin, alkoholin tai huumeiden käytön seurauksena vanki palautetaan kirkkoyksiköstä takaisin normaaliin vankilaan. Tuomme rauhan vankiloihin, kertoo pastori. Evankelisten sellikortteleiden sisällä ei ole koskaan ollut mellakkaa. Pääsyä kristittyjen yksikköön valvovat vankilavirkailijat yhdessä pastorin rooliin kutsuttujen vankien kanssa.

Pastoreiden tulee varoa ​​jengien soluttautumisyrityksiä. ”On tapahtunut, että vanki pyytää päästä evankeliseen osastoon tarkoituksenaan ottaa sen hallintaansa. Meidän on valvottava jatkuvasti, kuka tulee sisään”, sanoi Eric Gallardo, yksi Pineron vankilan johtajista. Vankiloissa valtataistelu käydään huumeparonien ja pastoreiden välillä. Noin 40 prosenttia Santa Fen provinssin noin 6 900 vangista asuu evankelisissa selliosastoissa, sanoi Walter Gálvez, Santa Fen rangaistusasioiden alisihteeri, joka on myös helluntailainen.

Evankelisten kristittyjen työ Argentiinan vankiloissa alkoi 1980-luvun lopulla, ja nykyään vankiloissa työskentelee yli 120 pastoria.

Intian valtio estää äiti Teresan järjestöä saamasta rahallista tukea ulkomailta

(Lähde: BBC 27.12.2021)

Äiti Teresan perustama hyväntekeväisyysjärjestö ylläpitää yhteisökeittiöitä, kouluja ja saattopalveluita kaikkialla Intiassa.

Intian hallitus on kieltäytynyt uusimasta ulkomaisen rahoituksen lisenssiä järjestölle. Järjestöllä on tuhansia nunnia, jotka valvovat projekteja, kuten hylättyjen lasten koteja, kouluja, klinikoita ja hoitolaitoksia. Intian sisäministeriö ilmoitti joulupäivänä, ettei se ollut uusinut rekisteröintiä.

Hindunationalismin kannattajat ovat pitkään syyttäneet hyväntekeväisyysjärjestöä ohjelmiensa käyttämisestä ihmisten kääntymiseen kristinuskoon. Hyväntekeväisyysjärjestö on kiistänyt nämä syytökset.

Äiti Teresa sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1979. Hän kuoli vuonna 1997 ja hänet julistettiin pyhimykseksi vuonna 2016. Äiti Teresa syntyi nykyisen Makedonian alueella albaaniperheeseen vuonna 1910. Hän matkusti nunnaksi Intiaan vuonna 1928 vain 18-vuotiaana. Vuodesta 1948 hän alkoi tehdä laupeudentyötä slummeissa ihmisten parissa, joita hän kutsui ”köyhistä köyhimmiksi”.

Suurin osa Intian väestöstä on hinduja. Mutta maassa on noin 24 miljoonaa kristittyä – noin 2 prosenttia väestöstä. Useat Intian osavaltiot ovat äskettäin hyväksyneet tai harkitsevat lakeja, jotka kieltävät uskonnollisen kääntymisen.

Afganistanin kristityt ovat välittömässä hengenvaarassa

(Lähde:Christian Today 20.12.2021)

Brittiläinen ihmisoikeusjuristi Paul Diamond vaatii pääministeriä ryhtymään kiireesti toimiin Afganistanin kristittyjen evakuoimiseksi. Kristityt, joihin hän on yhteydessä, ovat kaikki islamista kääntyneitä. He eivät päässeet evakuointilennoille viimeisinä päivinä ennen kuin Taleban valtasi Kabulin lentokentän. Paul Diamond kertoi yrittäneensä epätoivoisesti saada heidät mukaan lennolle.

Afganistanissa uskotaan olevan useita tuhansia kristittyjä, joista suurin osa on pakotettu piiloutumaan. Kymmenien pelätään joutuneen murhatuiksi.

Kristityt pystyivät elämään suhteellisen normaalia elämää liittoutuneiden joukkojen alaisuudessa. Nyt talebanien tiukka sharia-lain noudattaminen on asettanut heidät välittömään kuolemanvaaraan.

Evakuoinnissa etusijalla olivat länsimaiden kansalaiset sekä tulkkeina toimineet afgaanit. Kristityt olivat jonon viimeisiä – jopa kissojen ja koirien jälkeen.

Muslimeille, jotka haluavat lähteä, Pakistan tai muut lähimaat ovat mahdollisia paikkoja. Mutta mikään lähialueen maa ei halua kristittyjä – heidät yksinkertaisesti jätetään kuolemaan. Ihmisoikeusjuristi Diamond vaatii Britanniaa tunnistamaan uskoon perustuvan vainon turvapaikan myöntämisen perusteeksi. ”Olen päivittäin yhteydessä kristittyihin Afganistanissa. He kaikki pelkäävät henkensä puolesta ja haluavat epätoivoisesti lähteä”, hän sanoi.

Iran lieventää suhtautumistaan kristityksi kääntyneisiin

(Lähde: Middle East Concern 21.12.2021)

Iranilaiset kristityt ovat saaneet rohkaisevia uutisia. Dezfulin siviili- ja vallankumoustuomioistuimen neljännen haaran yleinen syyttäjä on antanut kirjallisen päätöksen siitä, miksi kahdeksaa kristityksi kääntynyttä ei syytetä mistään rikoksesta.

Hojjat Lotfi Khalaf, Esmaeil Narimanpour, Alireza Varak-Shah ja Mohammad Ali Torabi pidätettiin huhtikuussa ja vapautettiin kaksi päivää myöhemmin, kun he olivat luvanneet olla läsnä kuulemassa rikossyytteiden nostamista. Jotkut muut kristityksi kääntyneet kutsuttiin myös kuulusteluihin, ja useita heistä hakattiin kuulustelun aikana.

Heinäkuussa heidät ja neljä muuta kristittyä kutsuttiin vallankumoustuomioistuimeen syytettynä ”propagandasta Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan” islamilaisen rikoslain perusteella.

Syyttäjä antoi 30. marraskuuta kirjallisen päätöksen, jonka mukaan kahdeksaa kääntynyttä vastaan ei nosteta syytteitä, ja totesi, että vaikka islamista luopuminen on sharia-lain mukaan rikos, se ei ole rikos Iranin valtion lakien mukaan.

Iranin kristityt ovat kiitollisia tästä päätöksestä ja siitä, että kahdeksaa kristityksi kääntynyttä ei tuoda oikeuteen tästä asiasta.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *