Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 1.10.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Open Doorsin perustaja Veli Andreas kuollut 94-vuoden iässä

(Lähde: Open Doors 28.09.2022)

Veli Andreas perusti Open Doors -järjestön, joka on maailman vanhin vainottuja kristittyä tukeva organisaatio.

Vuonna 1955 veli Andreas matkusti hollantilaisen lähetystön mukana Puolaan kommunistinuorten festivaaleille. Siellä hänelle selvisi, että rautaesiripun takaiset kristilliset seurakunnat olivat kipeästi Raamattujen tarpeessa, ja hän jakoi matkalaukullisen kristillistä kirjallisuutta. Tämä oli Open Doorsin vaatimaton alku.

Nykyään järjestö toimii yli 70 maassa yli 1 400 työntekijän voimin, ja sen tarkoituksena on edelleen tukea ja vahvistaa vainottuja kristittyjä ja seurakuntia.

”Missiomme on nimeltään Open Doors (Avoimet ovet), sillä uskomme kaikkien ovien olevan auki, aina ja kaikkialla”, veli Andreas selitti usein. ”Uskon kaikkien ovien todella olevan auki Kristuksesta julistamiselle, kunhan olet valmis menemään, etkä ole huolissasi paluusta,” myös säkenöivästä huumoristaan tunnettu Veli Andreas totesi.

Viimeisten vuosikymmenten aikana veli Andreas keskitti huomionsa islamilaiseen maailmaan. Hän teki suurimman osan matkoistaan Lähi-itään ja Kaakkois-Aasiaan. Hän koki vahvasti, että islamin nopea leviäminen saattaa olla suurempi maailmanlaajuinen uhka kristityille kuin mitä kommunismi koskaan oli. Samanaikaisesti hän kuitenkin tunnusti kaikkia kohtaan rakkautta.

Pakistanin kirkko vaatii kidutuksen kriminalisointia

(Lähde: UCA News 27.09.2022)

Pakistanin kristityt johtajat vaativat lakia poliisiväkivallan kriminalisoimiseksi, koska kristittyjä on kuollut suhteettoman paljon poliisin huostassa.

Uudistuksia vaadittiin sen jälkeen, kun 52-vuotias katolilainen Bashir Masih kuoli poliisin huostassa myöhään illalla 17. syyskuuta sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty varkaudesta syytettynä.

Masih on seitsemäs kristitty, joka on kuollut poliisin kuulusteluissa vuoden 2009 jälkeen, kristityt johtajat kertoivat ja korostivat uudistusten tarvetta.

Lainvalvontaviranomaisten ”on siirryttävä pois epäinhimillisistä tutkintamenetelmistä ja tunnustusten hankkimisesta kidutuksen, mielivaltaisten pidätysten ja vangitsemisten avulla”.

Ihmisoikeusryhmien mukaan poliisin laajalle levinneisiin kidutusmenetelmiin kuuluu muun muassa hakkaaminen pampuilla ja nahkahihnoilla, jalkojen venyttäminen ja murskaaminen metallitangoilla, seksuaalinen väkivalta, pitkäaikainen univaje ja vakavan henkisen ahdistuksen aiheuttaminen, kuten vangittujen pakottaminen katsomaan, kun toisia ihmisiä kidutetaan.

Uutistarjonta yksipuolistuu

(Lähde: Apologia Report 28.09.2022)

Valtio-opin professori Charles Lipson Chicagon yliopistosta toteaa, että yleisön luottamus  uutisiin on romahtanut. Vain 16 prosenttia amerikkalaisista sanoo luottavansa sanomalehtiin ”paljon” tai ”melko paljon” ja vain 11 prosenttia televisiouutisiin. Nämä luvut laskevat jatkuvasti.

USA:ssa suurimmat sanomalehdet menettävät yli 10 prosenttia tilaajistaan joka vuosi. Sanomalehtien tilaajamäärät ovat pudonneet kolmannekseen siitä, mitä ne olivat 1980-luvulla.

Yhtenä syynä tähän on digitaalisten uutissivustojen nousu. Teknologinen muutos itse asiassa rohkaisee yksipuolisuutta uutistoimituksissa. Nettisivujen lisääntyessä lukijat voivat helposti siirtyä niihin, jotka vastaavat heidän näkemyksiään. Tämä lukijoiden itseohjautuminen vahvistaa sivustojen kannustimia räätälöidä sisältöään pitääkseen kyseiset käyttäjät ja houkutellakseen lisää samanhenkisiä käyttäjiä. Uutissivustoista tulee tällä tavoin entistä yksipuolisempia tarjonnassaan.

Tämä eristäytyneisyys on omiaan syventämään polarisaatiota ja ideologista kuilua koko yhteiskunnassa.

Hindulaisten perheenjäsenten epäillään surmanneen kristityksi kääntyneen miehen

(Lähde: CBN News 26.09.2022)

Hindulaisten perheenjäsenten epäillään surmanneen kristityksi kääntyneen Madhab Gorai -nimisen miehen Intiassa, Länsi-Bengalin osavaltiossa, koska tämä ei suostunut luopumaan uskonnostaan. Miestä uhkailivat myös tämän vaimo ja aikuinen poika. He uhkailivat miehen elävältä polttamisella ja väkivallalla 7.8.

Gorai kieltäytyi osallistumasta tyttärensä häissä hindurituaaleihein, kuten pyhän tulen palvomiseen osana avioliittoseremoniaa, koska katsoi sen kristillisen uskon vastaiseksi. Hindulaisessa yhteisössä näistä palvontamenoista kieltäytyminen herätti epäilyksen, että Gorai olisi rikkomassa tyttärensä kihlauksen.

Uhkailua seuraavana päivänä Gorai löydettiin kuolleena. Hänen ruumiinsa oli poltettu hindulaisten rituaalien mukaisesti, joten mitään todistusaineistoa mahdollisesta henkirikoksesta ei löytynyt.

Intiassa kristityt ja muut vähemmistöuskonnot ovat joutuneet enenevissä määrin hindulaisten väkijoukkojen, mutta myös viranomaisten syrjimiksi. Kristityksi kääntyneet joutuvat usein kokemaan väkivaltaa omien sukulaistensa tai perheenjäsentensä taholta.

Gazassa rakennustyöt uhkaavat bysanttilaisen kirkon raunioita

(Lähde: Al-Monitor 26.09.2022)

Vuonna 2016 Gazan alueelta Israelista löytyi 300- ja 400-lukujen taitteesta peräisin oleva bysanttilainen kirkon raunio. Kirkkoa oli laajennettu ja remontoitu 500-luvulla keisari Justinianuksen aikana, jolloin Itä-Roomaan eli Bysantin valtakuntaan rakennettiin useita upeita kirkkoja.

Nyt islamistisen Hamasin hallitseman Gazan alueella rakennustyöt uhkaavat tätä merkittävää rauniota. Arkeologinen kohde sijaitsee Gazan vanhassa kaupungissa olevien 1400-luvulta periytyvien Porphyruksen kirkon ja Omarin moskeijan läheisyydessä. Myös UNESCO on luokitellun kirkon raunion merkittäväksi arkeologiseksi ja historialliseksi kohteeksi.

Rakennustyöt Gazan historiallisessa vanhassa kaupungissa ovat kuitenkin turmelleet kohteen arkeologista arvoa, muun muassa Jordan-virran rantojen pyhiä paikkoja kuvaavaa mosaiikkilattiaa. Arkeologiasta ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneet tahot ovat vedonneet rakennustöiden lopettamiseksi, etteivät kohteet enempää vaurioituisi ennen kuin niitä voidaan tutkia.

Australiassa 130 aboriginaalia on kastettu ristin pystyttämisen yhteydessä

(Lähde: Christianity Today 22.09.2022)

Australiassa jopa 130 aboriginaalia eli maan alkuperäiskansan jäsentä on kastettu ristin pystyttämisseremoniassa maan luoteiskulmassa. Tämä on enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin yhdellä kertaa. Ristin pystyttämisseremoniat ovat tulleet aboriginaalikristityille tärkeiksi ja niiden tarkoituksena on muistuttaa Jumalan liitosta ja valmistaa ihmisiä kasteelle. Kasteen toimittivat sukujen vanhimmat ja heimon johtajat.

Aboriginaalikristityt, jotka pääosin harjoittavat aikuiskasteita, ovat tehneet näin jo 1970-luvulta alkaen. Tuolloin monet aboriginaaliperheet muuttivat takaisin heimojensa perinnäisille asuinalueille.

Aboriginaalit ovat Australian alkuperäisasukkaita. He joutuivat kärsimään monin tavoin siirtomaavallan ja Australian valtion toimesta, mutta heidän kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksiaan on pyritty viime vuosikymmeninä Australiassa parantamaan. Aiemmin aboriginaalilapsia saatettiin viedä vanhemmiltaan ja pakottaa koulukoteihin, joissa ei saanut puhua omaa äidinkieltä. Aboriginaaliperheitä myös pakkosiirrettiin paikasta toiseen.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *