Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 11.5.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Al-Jazeera Arabic: Qatarin omistama televisiokanava, joka edistää islamistista terrorismia maailmanlaajuisesti

(Lähde: Memri 06.05.2024)

Israelin Knesset hyväksyi huhtikuussa lain, joka antaa Israelin pääministerille ja viestintäministerille valtuudet estää ulkomaisia uutisverkostoja toimimasta Israelissa, jos niiden katsotaan vahingoittavan kansallista turvallisuutta. Pääministeri Benjamin Netanjahu vannoi lopettavansa Qatarin rahoittaman Al-Jazeera-kanavan toiminnan Israelissa kutsumalla sitä ”terrorikanavaksi”. Israelin viestintäministeri Shlomo Karhi sanoi, että se toimii ”Hamasin propagandan käsivartena” kannustamalla ”aseelliseen taisteluun Israelia vastaan”. Kanava suljettiin Israelissa 5. toukokuuta.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre kutsui siirtoa ”huolestuttavaksi” ja lisäsi: ”Uskomme lehdistönvapauteen…”. Yhdysvallat tukee toimittajien kriittisen tärkeää työtä kaikkialla maailmassa.” Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi, että Yhdysvallat ei aina ole samaa mieltä Al-Jazeeran uutisoinnista, mutta kunnioittaa sen työtä. Hän lisäsi: ”Tuemme riippumatonta ja vapaata lehdistöä kaikkialla maailmassa, ja suuri osa siitä, mitä tiedämme Gazan tapahtumista, johtuu toimittajista, jotka tekevät siellä työtään, mukaan lukien Al-Jazeeran toimittajat.”

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat sulkeneet Russia Today (RT) -kanavan, jolla on sama propagandatehtävä kuin Al-Jazeeralla – paitsi että Al-Jazeera on paljon jyrkempi asenteissaan.

Turkki on edelleen maailman suurin pakolaisia vastaanottava maa

(Lähde: Turkish Minute 07.05.2024)

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) viimeisimpien lukujen mukaan Turkki on edelleen maailman johtava pakolaisten isäntämaa, jossa on lähes 3,6 miljoonaa turvapaikkaa hakevaa ihmistä, pääasiassa sodan runtelemasta Syyriasta.

Tulokset julkaistiin tiistaina julkaistussa World Migration Report 2024 -raportissa.

Seitsemättä vuotta peräkkäin Turkki on ollut listan kärjessä suurimpana pakolaisten turvapaikkana. Aivan Turkin perässä on Iran, jonka pakolaismäärät kasvoivat noin 3,4 miljoonaan vuonna 2022 afganistanilaispakolaisten tulon vuoksi.

Raportissa korostetaan myös keskeisiä muuttoväyliä, joista Meksikosta Yhdysvaltoihin johtava reitti on suurin, lähes 11 miljoonaa ihmistä. Syyrian arabitasavallasta Turkkiin johtava käytävä on toiseksi suurin, mikä korostaa Syyrian kriisin jatkuvia vaikutuksia.

Libanonissa ja Jordaniassa pakolaisten määrä on niin suuri, että he muodostavat merkittävän osan maan väestöstä.

Vuoden 2022 lopussa Libanonin asukkaista joka seitsemäs ja Jordanian asukkaista joka 16. oli kansainvälisen suojelun tarpeessa oleva pakolainen.

Maailmanlaajuisesti muuttoliike on edelleen keskeinen väestörakenteen muutoksen taustatekijä erityisesti korkean tulotason maissa, joissa se on ohittanut luonnollisen kasvun väestönkasvun tärkeimpänä lähteenä vuosina 2000-2020.

Turkki avaa virallisesti toisen entisen bysanttilaisaikaisen kirkon moskeijaksi

(Lähde: Religion News Service 07.05.2024)

Turkki teki päätöksen Choran Pyhän Vapahtajan kirkon muuttamisesta moskeijaksi vuonna 2020 pian sen jälkeen, kun se oli samalla tavalla muuttanut Istanbulin maamerkin Hagia Sofian muslimien rukoushuoneeksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan avasi maanantaina virallisesti entisen bysanttilaisen kirkon Istanbulissa moskeijaksi, neljä vuotta sen jälkeen, kun hänen hallituksensa oli nimittänyt sen muslimien rukoushuoneeksi, huolimatta naapurimaa Kreikan kritiikistä.

Molemmat kirkot on merkitty YK:n maailmanperintökohteisiin. Hagia Sofian tavoin, joka oli vuosisatojen ajan kirkko ja sitten vielä vuosisatoja moskeija, Chora oli toiminut museona vuosikymmeniä ennen kuin se määrättiin muutettavaksi moskeijaksi.

Istanbulin muinaisen kaupungin muurien lähellä sijaitseva kirkko on kuuluisa taidokkaista mosaiikeistaan ja freskoistaan. Se on peräisin neljänneltä vuosisadalta, vaikka rakennus sai nykyisen muotonsa 1100- ja 1100-luvuilla.

Rakennus toimi moskeijana ottomaanien vallan aikana ennen kuin se muutettiin museoksi vuonna 1945.

Kristittyjen asialla EU:ssa

(Lähde: Evangelical Focus 07.05.2024)

Moldovalainen Valeriu Ghiletchi johtaa kristittyjen poliitikkojen liikettä Euroopassa. Pienten kristillisten puolueiden kokoelman johdossa oleva baptistipastori haluaa vaikuttaa Euroopan unionin päätöksiin seuraavien viiden vuoden aikana.

Hänen poliittinen fooruminsa tekee yhteistyötä 16 maan puolueiden kanssa ja yhdistää erilaisia hankkeita, joissa ollaan yhtä mieltä seuraavista painopisteistä: elämän suojelu, perusvapauksien puolustaminen, oikeudenmukainen talous, perheiden tukeminen, orjuuden torjunta ja ”EU:n jäsenvaltioiden kristillisten juurien tunnustaminen, koska tässä perinnössä on arvoa”.

Ilmastonmuutosta käsitellessään hän pyrki antamaan lähestymistavan, joka edustaa kristittyjen erilaisia suuntauksia. ”Uskomme, että Jumala on luonut luonnon, ja meidät ihmisinä on kutsuttu suojelemaan sitä ja säilyttämään se”, hän sanoi.

Ghiletchi ei ole uusi poliittisella näyttämöllä. Euroopan neuvoston jäsenenä, joka on EU:n ulkopuoliset maat käsittävä parlamentti, hän onnistui saamaan enemmistön hyväksymään päätöslauselman ”suvaitsemattomuuden torjumisesta Euroopassa ja erityisesti kristittyjen suojelemisesta”. Hänen perustelunsa oli, että vaikka monet eivät halua myöntää sitä, kasvava suvaitsemattomuuden ilmapiiri sensuroi kristittyjä keskeisillä julkisilla paikoilla, kuten työpaikoilla ja kouluissa.

Ukraina juhlii kolmatta pääsiäistä sodan varjossa

(Lähde: Orthodox Times, Euronews 05.05.2024)

Ukrainassa on vietetty pääsiäistä kolmannen kerran Venäjän hyökkäyssodan varjossa. Ukrainassa, niin kuin valtaosin muuallakin ortodoksisessa maailmassa, pääsiäistä vietetään vanhan juliaanisen kalenterin mukaan, joka jätättää vuodenajoista 13 päivää. Siksi pääsiäinen osuu sekä Ukrainassa että esimerkiksi Venäjällä tänä vuonna vasta toukokuun alkuun.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelesnki piti pääsiäisenä puheen, jossa hän nimitti Jumalaa Ukrainan liittolaiseksi sodassa Venäjää vastaan. Zelenski kehotti ukrainalaisia yhtymään rukouksessa ja sanoi ”elämän voittavan kuoleman varmasti” liittyen näin pääsiäisen sanomaan. Zelenski on itse juutalaisesta perheestä, mutta ukrainalaisten enemmistö on ortodoksikristittyjä.

Ukrainan itsenäisen ortodoksikirkon johtaja, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani toimitti muiden piispojen avustuksella juhlallisen pääsiäisyön liturgian Kiovassa.

Myös Venäjällä juhlittiin pääsiäistä. Presidentti Vladimir Putin osallistui patriarkka Kirillin toimittamaan pääsiäisyön jumalanpalvelukseen Kristus Vapahtajan katedraalissa Moskovassa. Pääsiäisenä Putinin tukijana tunnettu Kirill pidättäytyi poliittisista kannanotoista ainoastaan toivottaen Jumalan siunausta Venäjälle. Aiemmin Kirill on nimittänyt Venäjän sotatoimia jopa pyhäksi sodaksi.

Hamas palauttaa 33 panttivankia, sekä eläviä että kuolleita

(Lähde: The Jerusalem Post 07.05.2024)

Israelilaismedian tietojen mukaan Gazaa hallitseva islamistinen Hamas on aikeissa vapauttaa 33 panttivankia ensimmäisenä osana panttivankien vaihtosopimusta. Osa vapautetuista on elossa, osa kuolleita. Vapautettavien joukossa alle 19-vuotiaita lapsia, yli 50-vuotiaita, naisia, myös naissotilaita ja sairauksista kärsiviä. Aikuisia miehiä ei kuitenkaan vapauteta.

Vastineeksi Hamas vaatii Israelia vapauttamaa palestiinalaisvankeja. Hamasin aikeissa on vapauttaa kolme vankia viikossa naisista alkaen. Kuuden viikon kuluttua islamistijärjestö vapauttaisi loput 33 vangista.

Israelilaismedian tietojen mukaan Hamasin esittämä sopimus olisi eri kuin Israelin ja Egyptin esittelemä sopimus.

Israelin ja Gazaa hallitsevan palestiinalaisen islamistijärjestö Hamasin välinen aseellinen konflikti alkoi, kun Hamasin joukot hyökkäsivät Israeliin 7.10. Konflikti on jatkunut jo seitsemän kuukautta.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (3)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Jussi Saari

  Hiljaisuus tällä palstalla kertoo paljon siitä mikä tämän seurakunnan tilanne on Israelin VALTION nykytoimien valossa.

 2. Johannes Kostaja

  Turkki, islamilainen maa, on suurin hädänalaisten auttaja. Aika huonosti peilautuu tähän ”rakasta lähimmäistäsi”-filosofiaan jota Jeesusta (muka) seuraavat julistavat.

 3. Jussi

  Viimeiseen uutiseen liittyen: On kyllä tosi kuvaavaa, että Hamas mahdollisesti vapauttaa panttivankeja – siis siepattuja satunnaisia ihmisiä – ja haluaa vastineeksi tuomittuja rikollisiaan vapaaksi. Tämän valtamedia usein unohtaa mainita uutisoidessaan ”vankien vaihdosta”.
  Ja enpä malta olla kommentoimatta euroviisuja, joita en kylläkään ole vuosikausiin enää viitsinyt katsoa. Media muisti syyllistää ja demonisoida Israelia joka käänteessä kirjoittaessaan viisuista. Lopputulos: Suomen tavoin monessa maassa kansa antoi äänestyksessä Israelille täydet pisteet, mutta ”asiantuntijaraadit” eivät (uskaltaneet antaa) pisteen pistettä. Surkuhupaisaa.