Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 13.11.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Avustusjärjestön mukaan jopa 5 000 afgaania pakenee päivittäin Iraniin

(Lähde: Al Monitor 10.11.2021)

Noin 4 000–5 000 afgaania pakenee Iraniin päivittäin epävirallisten rajanylitysten kautta paetakseen Talebanin valtaa, Norjan pakolaisneuvosto sanoi keskiviikkona.

Afganistanin hallituksen kaatumisen ja Yhdysvaltain joukkojen kaoottisen vetäytymisen jälkeen elokuussa arviolta 300 000 afgaania on ylittänyt rajan naapurimaahan Iraniin, avustusjärjestö sanoi. Norjan pakolaisneuvosto  odottaa lukujen nousevan sadoilla tuhansilla Afganistanin ankaran talven lähestyessä ja sen humanitaarisen kriisin voimistuessa.

”Iranin ei voida odottaa isännöivän niin monia afgaaneja ilman tukea kansainväliseltä yhteisöltä”, pakolaisneuvoston pääsihteeri Jan Egeland sanoi lausunnossaan. ”Apua on lisättävä välittömästi sekä Afganistanissa että naapurimaissa, kuten Iranissa, ennen tappavaa talven kylmää.”

Afganistanilaisia ​​pakolaisia ​​pidetään maailman kolmanneksi suurimpana siirtymään joutuneena väestönä, ja 90 prosenttia paenneista asuu Iranissa ja Pakistanissa. YK:n pakolaisjärjestön mukaan Iranissa on noin 3,6 miljoonaa afgaania, joista noin 780 000 on virallisesti rekisteröity pakolaisiksi.

”Kiitämme Irania siitä, että se on sallinut ja isännöinyt miljoonia kotiseudultaan siirtymään joutuneita afgaaneja viimeisten neljän vuosikymmenen aikana”, Egeland sanoi. ”Mutta nyt kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä tukemaan Afganistanin naapureita ja jakamaan vastuu auttaakseen heitä jatkamaan pakolaisten vastaanottamista.”

YK:n lähes 300 miljoonan dollarin vetoomus afgaanipakolaisten avustamiseksi on onnistunut keräämään vain 32 % rahoitustavoitteesta. Norjan pakolaisneuvosto kehotti varakkaita maita lisäämään apuaan ja pitämään rajansa auki. Järjestö moitti erityisesti Puolaa afgaanien karkotuksesta rajallaan.

Turkish Airlines kiistää osallisuutensa Valko-Venäjän ja Puolan välisen siirtolaiskriisin synnyttämiseen

(Lähde: Al Monitor 10.11.2021)

EU on uhannut asettaa mustalle listalle lentoyhtiöitä, jotka helpottavat Puolan ja Valko-Venäjän rajalle kerääntyvien turvapaikanhakijoiden matkustamista. Lentoyhtiöitä voivat olla Turkish Airlines, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien FlyDubai, Valko-Venäjän Belavia ja muut kaupalliset lentoyhtiöt.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi maanantaina, että EU:n viranomaiset valmistelevat uusia pakotteita Valko-Venäjälle jo ensi viikolla sekä rangaistuksia siirtolaiskriisiä ruokkiville lentoyhtiöille.

”EU aikoo erityisesti tutkia, miten sanktioita, mukaan lukien mustalla listalla, kolmansien maiden lentoyhtiöitä, jotka ovat aktiivisia ihmiskaupassa”, Leyen sanoi lausunnossaan maanantaina.

Lokakuussa kirjattiin noin 11 300 yritystä tulla laittomasti Puolan alueelle Valko-Venäjältä, kun niitä viime vuonna samassa kuussa oli noin 150. Suurin osa tällä hetkellä Valko-Venäjällä olevista turvapaikanhakijoista on tiettävästi irakilaista alkuperää, ja Puolan rajalla on myös syyrialaisia, afgaaneja, kongolaisia ​​ja kamerunilaisia.

Ainakin 10 turvapaikanhakijaa on kuollut yrittäessään ylittää Puolan ja Valko-Venäjän rajan tämän kesän jälkeen. Nykyinen siirtolaiskriisi johtuu siitä, että Lukašenka uhkasi toukokuussa päästää huumeita, radioaktiivisia aineita ja laittomia siirtolaisia ​​esteettä EU:hun sen jälkeen, kun blokki määräsi hänen hallintoaan vastaan ​​keväällä pakotteet.

Ankarassa sijaitsevan turvapaikka- ja maahanmuuttotutkimuskeskuksen johtaja Metin Corabatir sanoi, että on epäreilua syyttää turvapaikanhakijoita ja EU:n naapurivaltioita. ”Tarkistakaa kuinka monta pakolaista Puolan hallitus on vastaanottanut”, hän lisäsi viitaten Turkin vastaanottamiin noin 4 miljoonaan pakolaiseen.

Epätoivo kotona ajaa kurdit Valko-Venäjän ja Puolan rajalle

(Lähde: Rudaw 10.11.2021)

Kurdit ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan sukupovien ajan. Wali, 25, jätti Irakin Kurdistanin viikko sitten ja lähti Minskiin. Tämä on hänen toinen yrityksensä päästä Eurooppaan.

Tuhannet siirtolaiset, enimmäkseen Lähi-idästä, erityisesti Irakista, ovat yrittäneet päästä Euroopan unionin maihin Valko-Venäjältä alkukesästä lähtien. EU on syyttänyt Valko-Venäjää siirtolaistulvan järjestämisestä. Valko-Venäjän naapurit ovat vahvistaneet rajojaan siirtolaisia ​​vastaan ​​ja jättäneet tuhannet epätoivoon maahan, jonka he olivat luulleet olevan helppo portti Länsi-Eurooppaan.

Walin mukaan Valko-Venäjän joukot antoivat siirtolaisille teräviä työkaluja terälanka-aidan leikkaamiseen ja puiden kaatoon lämmittämään nuotiota. ”On selvää, että Valko-Venäjä on tämän takana ja he haluavat käyttää meitä saadakseen sen, mitä he haluavat Euroopan unionilta, mutta samalla se on meille eräänlainen apu”, hän sanoi.

Puolan varaulkoministeri syytti Valko-Venäjän hallitusta ”suuren provokaation” suunnittelusta työntämällä siirtolaisia ​​rajan yli. Wali sanoi, että joukot ovat ampuneet laukauksia ilmaan, mutta hän ei ole nähnyt ketään ryhmässä loukkaantuneena tulituksen seurauksena.

Suurimman osan rajalla olevista tuhansista siirtolaisista uskotaan olevan Irakista kotoisin olevia kurdeja, kuten Wali. Arviolta 193 443 ihmistä on lähtenyt Kurdistanin alueelta ja Irakista laittomasti vuodesta 2018 lähtien.

Kurdistanin alue, jota usein kutsutaan turvasatamaksi Irakissa, kohtaa omat kriisinsä – korkea työttömyys, korruptio, poliittinen epävakaus ja taloudellinen taantuma koronaviruspandemian aikana. Työpaikkojen puute on tärkein syy siihen, miksi tuhannet kurdinuoret etsivät elämää Euroopasta.

Luostarin johtaja huolissaan Athos-vuoren koronatilanteesta

(Lähde: Orthodox Times 8.11.2021)

Kreikassa sijaitsevan Athos-vuoren Esfigemenoksen luostarin johtajan, arkkimandriitta Bartolomeoksen mukaan Athos-vuorella paljastunut koronavirustilanne on shokeeraava. Arkkimandriitan mukaan koronatapauksia on liikaa. Kuolleita on tällä hetkellä jo yhdeksän ja tilanne huononee, ellei ihmettä tapahdu.

Arkkimandriitta Bartolomeoksen mukaan on huolestuttavaa, että sekä Athos-vuorella että sen ulkopuolella on noussut koronaviruksen kyseenalaistavia ääniä. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, että jotkut tahtovat esiintyä maailman suurimman luostariyhteisön edustajina ja väittää, ettei siellä uskota koronavirukseen. Bartolomeoksen mukaan tämä on valhe.

Koronarokotuksen vastustajia ja taudin hengellistäjiä, jotka kieltäytyvät lääkehoidosta Bartolomeos luonnehtii fanaatikoiksi. Hänen mukaansa kuolema leviää Athos-vuorella keskellämme, mutta jotkut eivät näe tai tahdo nähdä sitä.

Athos-vuorella asuu 1800 munkkia. Siellä on yli 20 luostaria ja se on ortodoksisen maailman suurin luostarikeskittymä.

Äärihindut hyökkäävät kristittyjen koteihin Intiassa

(Lähde: CBN News 9.11.2021)

Noin 50 äärihindun joukko hyökkäsi lauantaina 6.11. kristittyjen asuttamaan yhteisöön Intian Chharrisgrahin osavaltiossa. Hyökkäyksessä haavoittui vakavasti yhdeksän kristittyä. Mediatietojen mukaan kolme heistä on kriittisessä tilassa. Äärihindut hyökkäsivät 14 kristittyjen kotiin Metapalin kylässä. Radikaalihindut ovat vannoneet tekevänsä Metapalista ”kristityistä vapaan” kylän.

Kristittyihin kohdistunut hyökkäys ei säästänyt naisia tai lapsiakaan. Uhreja lyötiin nyrkein, mailoin ja astaloin. Monet saivat luunmurtumia tai päävammoja.

15 jäsentä väkivaltaisesta väkijoukosta on ilmoitettu poliisille, mutta toistaiseksi pidätyksiä ei ole tehty. Hyökkäyksestä selvinneen pastori Susheel Kumarin mukaan kylässä on jo pitkään ollut uhkauksia ja painostusta aktiivisia kristittyjä kohtaan. Toisen nimettömänä pysyttelevän kirkollisen johtajan mukaan tämä ei ole vain yksittäistapaus, vaan kristityt ovat kokeneet vainoa ja väkivaltaa muuallakin. Väkivallan takana ovat usein äärihindulaiset ryhmittymät.

Intiassa kristityt ja muut uskonnolliset vähemmistöt ovat kokeneet viime vuosina kiihtyvää vainoa.

Tšadin turvallisuusjoukkoja epäillään papin pahoinpitelystä

(Lähde: Vatican News 10.11.2021)

Tšadin roomalaiskatolisen kirkon johtaja, N’Djamenan arkkipiispa Goetbé Edmound Djitangar on ottanut kantaa papin epäiltyyn pahoinpitelyyn. Marraskuun 3. aseistettu joukko maastopukuisia miehiä oli tunkeutunut maan pääkaupungissa sijaitsevaan roomalaiskatolisen kirkon pihaan ”vailla mitään kunnioitusta paikkaa tai siellä olevia ihmisiä kohtaan”. Kun seurakunnan pappi oli kysynyt, miksi turvallisuusjoukkoihin kuuluviksi ilmoittautuneet miehet olivat paikalla, olivat he ensin solvanneet pappia, sitten pahoinpidelleet ja vieneet tämän puhelimen.

Arkkipiispa Djitangar on huolissaan uskonnollisesta suvaitsemattomuudesta erityisesti niiden joukossa, joiden pitäisi toimia muiden puolustajina. Arkkipiispan mukaan näin toimivat ovat: ”sodassa Jumalaa vastaan”.

Kyseessä ei ole yksittäistapaus Tšadissa. Sekä viranomaiset että yksittäiset ihmiset ovat viime vuosina häirinneet jumalanpalveluksia ja estäneet pappeja toimittamasta niitä.

Tšad on perustuslakinsa mukaan maallinen valtio. Maan pohjois- ja itäosissa väestö on pääosin islamilaista. Eteläosissa on kristittyjä ja luonnonuskontojen kannattajia. Maassa on runsaat 10 miljoonaa asukasta, jotka jakaantuvat yli 200 etniseen ryhmään ja puhuvat yli 100 eri kieltä. Arvio kristittyjen määrästä maassa vaihtelee 5 ja 35 % välillä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. m.o.t.

  Valko-Venäjän, Latvian ja Puolan rajoille on kehittymässä aikamoinen soppa. Onko nyt tullut se Venäjän kovin hartaasti odottama tilaisuus, että EU saataisiin syvään kriisiin, jotta se hajoaisi?

  Venäjä on ollut pitkään harmistunut, koska EU on puuttunut sen sisäisiin asioihin, asettanut talouspakotteita ja vieläpä julistaa ilmastohätätilaa.

  Venäjä rakentaa arktiselle alueelle öljynporauslauttoja lisää, eikä todellisuudessa siedä EU:n halua lopettaa kaiken hiilen käytön kaikissa muodoissa, minkä myyminen on ollut Venäjän rahallisen rikkauden lähde. Ei Venäjä eikä Kiina lähetä ilmastokokouksiin edes valtiojohtoaan.

  Todellinen syy Venäjän ja EU:n välisiin kiistoihin on kulttuurisodassa.

  Venäjällä ei länsimaiset protestanttiset kirkot menesty, koska Venäjällä ei hyväksytä eurooppalaista liberalismia ja homoaatteen julistamista. Venäjän johto ei halua Euroopan liberaaleja arvoja sotkemaan valtarakenteitaan eikä näytä venäläisetkään halua sitä, koska he ovat suurelta osin kansallismielisiä ja ortodoksisia. Samanlainen kulttuurisota on Kiinan ja Taiwanin välillä, koska Kiina kokee Taiwanin länsimaisen liberaalin demokratian olevan aatteena suora uhka Kiinan kommunistisen puolueen vallalle ja omiaan yllyttämään separatismiin.

  Venäjä on tehnyt rohkeita peliliikkeitä ja on kriisissä vahvoilla. EU:n kyky tehdä päätöksiä näyttää todella heikolta. Kaikki EU-maat pyytävät vain apua toisiltaan eikä kukaan uskalla tehdä mitään. Venäjä tietää tilaisuutensa tulleen.

  Nyt voisi olla oikea aika lukea uudelleen ns. Tukholman profetia, joka näyttää koko ajan toteutuvan jo eräiltä osin. Loppua varten on jo poliittinen asetelma kehittynyt valmiiksi. Minun mielestä paras esitys aiheesta on artikkelissa, joka löytyy googlaamalla: ”Venäjä miehittää osan Suomea, kertoo Tukholman profetia”.