Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 13.2.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Paavi aikoo vierailla maaliskuun alussa Irakissa

Kyseessä on historian ensimmäinen paavin vierailu Irakissa. Hän tulee pitämään messun Erbilissä, Kurdistanin alueella. Messu on suunniteltu pidettäväksi stadionilla 7. maaliskuuta, Vatikaani vahvistaa.

Vatikaanin maanantaina julkaiseman virallisen reittisuunnitelman mukaan paavi pitää messun myös Qaraqoshissa, Niniven tasangolle, jossa kristittyjen yhteisö erityisesti kärsi ISIS hallinnon aikana muutama vuosi sitten.

Bagdadin ja Kaldean Urin vierailujen ohella paavi Franciscus tapaa Najafissa myös Irakin ylimmän shiialaisen uskonnollisen johtajan ajatollah Ali al-Sistanin.

Bagdadissa hän pitää messun Neitsyt Marian katedraalissa, jossa vuonna 2010 tapahtuneessa iskussa kuoli kymmeniä jumalanpalvelukseen osallistuneita kristittyjä.

Paavin vierailu tapahtuu aikana, jolloin maahan on jäljellä vain muutama sata tuhatta kristittyä. Maassa arvioidaan olevan alle 400 000 kristittyä, kun määrä vuonna 2003 oli 1,5 miljoonaa. Useat väkivalta-aallot ovat johtaneet monet uskonnollisesta vähemmistöstä pakenemaan maasta. Toiset ovat muuttaneet taloudellisista syistä.

(Lähde: Rudaw 8.2.2021)

Presidentti Biden pitää Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemissa ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi

Bidenin hallinto ei aio siirtää Yhdysvaltain suurlähetystöä pois Jerusalemista, uusi ulkoministeri on vahvistanut. Suurlähetystön siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin vuonna 2017 pidettiin yhtenä entisen presidentin Donald Trumpin kiistanalaisimmista päätöksistä.

Kun ulkoministeri Antony Blinkeniltä kysyttiin CNN: n haastattelussa, tunnustaako hän Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, hän sanoi: “Minä tunnustan. Ja mikä tärkeintä, me tunnustamme.”

Kun Blinkeniltä kysyttiin, kannattaako hän Palestiinan pääkaupungin sijoittamista Itä-Jerusalemiin osana mahdollista rauhansopimusta, Blinken vastasi: “osapuolten tulee tulla yhteen ja neuvottella asiasta. ”

Valkoisen talon edustaja vahvisti hallituksen kannan sanomalla: “Yhdysvaltojen kanta on, että suurlähetystömme pysyy Jerusalemissa, jonka tunnustamme Israelin pääkaupungiksi.”

Kommentit tulivat muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain senaatti äänesti äänin 97-3 kongressin budjettimuutoksen puolesta, jonka mukaan suurlähetystö pysyy Jerusalemissa.

Viime elokuussa silloinen presidentti Donald Trump myönsi siirtäneensä Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin “evankelisten kristittyjen toiveesta”. Monet Yhdysvaltain kristityt näkivät hengellisesti tärkeänä, että Jerusalem tunnustettiin Israelin pääkaupungiksi, ja useat kirkon tärkeimmät johtajat osallistuivat henkilökohtaisesti seremoniaan. USA:ssa evankeliset kristityt olivat asiasta innostuneempia kuin USA:n juutalaiset.

(Lähde: Premier Christian News 10.2.2021)

Ranskalainen 117-vuotias nunna parani koronasta

Ranskalainen nunna parani koronasta vain muutama päivä ennen 117. syntymäpäiväänsä.

Euroopan vanhin henkilö, ranskalainen nunna sisar Andre, on selviytynyt koronasta ja juhli kuluneella viikolla 117. syntymäpäiväänsä, hänen hoitajansa sanoivat.

Lucile Randon, joka otti sisar Andre -nimen liittyessään katoliseen sisarkuntaan vuonna 1944, sai koronaviruksen vanhainkodissa Toulonissa, Etelä-Ranskassa, 16. tammikuuta. Hänet eristettiin muista asukkaista, mutta hänellä ei ollut oireita.

Kun sisar Andrelta kysyttiin, pelkääkö hän covid-19:n sairastamista, hän kertoi Ranskan BFM-televisiolle: “Ei, en pelkää, koska en pelkää kuolla … Olen onnellinen voidessani olla kanssanne, mutta toivoisin olevani jossain muualla – liittyä isoveljeni, isoisäni ja isoäitini seuraan. ”

Vanhainkodin edustaja kertoo sisar Andren voivan hyvin.

“Pidämme häntä parantuneena. Hän on hyvin rauhallinen ja odottaa innolla 117. syntymäpäivänsä viettämistä.”

Hän sanoi, että sisar Andre, joka on sokea, mutta erittäin elinvoimainen, juhlii syntymäpäiväänsä tavallista pienemmän joukon kanssa koronavirusinfektioriskin takia.

Sisar Andre, joka syntyi 11. helmikuuta 1904, on maailman toiseksi vanhin elävä ihminen. Vanhin henkilö on japanilainen Kane Tanaka, joka täytti 118 vuotta 2. tammikuuta.

Maailman 20 vanhinta ihmistä gerontologian tutkimusryhmän luettelossa ovat kaikki naisia.

(Lähde:Premier Christian News 10.2.201)

Seitsemänkymmentä kristittyä vankia vapautettiin Eritreassa

Seitsemänkymmentä kristittyä vapautettiin Eritrean kolmesta vankilasta tammikuun lopulla ja helmikuun alussa. Monet heistä olivat vankeudessa jopa 12 vuoden ajan.

Vapautettuihin kuului 27 nais- ja 43 miesvankia.

Mai Serwan on hyvin tarkasti vartioitu armeijan ylläpitämä vankila pääkaupunki lähellä Asmaraa. Tässä vankilassa vangit sijoitetaan maanalaisiin selleihin ja metallisiin merikontteihin. Monet kristityt pidätetään täällä ja muissa Eritrean vankiloissa ilman oikeudenkäyntiä.

Heidän joukossaan oli kuusi kristittyä naista, jotka pidätettiin syyskuussa 2020, koska olivat osallistuneet jumalanpalvelukseen. Muut vangit olivat olleet vankilassa 2–12 vuotta.

Syyskuussa 2020 Eritrean hallitus vapautti 69 kristittyä vankia, joista monet olivat olleet uskonsa vuoksi pitkäaikaisessa vankilassa jopa 16 vuoden ajan ilman oikeudenkäyntiä. Tällä hetkellä usean sadan kristityn uskotaan yhä viruvan vankeudessa.

Eritrea on edelleen yksi pahimmista kristittyihin kohdistuvan vainon maista maailmassa. Tiettyjen kirkkokuntien uskovia pidätetään ja vangitaan mielivaltaisesti ilman oikeudenkäyntiä. Sen jälkeen kun uskonnollisten yhteisöjen rekisteröinti otettiin käyttöön vuonna 2002, vain kolme kristillistä kirkkokuntaa on laillisesti sallittuja – Eritrean ortodoksinen, roomalaiskatolinen ja luterilainen kirkko, sekä sunnalainen islam.

(Lähde: Barnabas Fund 10.2.2021)

Japanin itsemurhat nousivat 16% koronan toisessa aallossa

Itsemurhien määrä Japanissa on noussut koronapandemian toisella aallolla, etenkin naisten ja lasten keskuudessa, vaikka ne laskivat ensimmäisessä aallossa, kun hallitus tarjosi ihmisille runsaasti apua.

Heinä-lokakuun itsemurhien määrä nousi 16% edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, Hongkongin yliopiston ja Tokion gerontologisen instituutin tutkijoiden mukaan.

“Toisin kuin normaalit taloudelliset olosuhteet, tämä pandemia vaikuttaa suhteettomasti lasten, nuorten ja naisten (erityisesti kotiäitien) psyykkiseen terveyteen”, kerrotaan nyt julkaistussa tutkimuksessa.

Itsemurhien alkuvaiheen laskuun vaikuttivat muun muassa valtiontuki, lyhennetty työaika ja koulujen sulkeminen, todettiin tutkimuksessa.

Mutta lasku kääntyi päinvastaiseksi – kun itsemurhataso nousi 37% naisilla, noin viisinkertaisesti miehiin verrattuna. Pandemia vaikeutti erityisesti naisvaltaisia aloja, mikä lisäsi työssäkäyvien äitien taakkaa. Myös perheväkivalta lisääntyi, raportissa todettiin.

Tutkimuksessa, joka perustui terveysministeriön tietoihin marraskuusta 2016 viime lokakuuhun, havaittiin, että lasten itsemurhaprosentti nousi 49 prosentilla koronan toisessa aallossa, mikä viittaa koulujen sulkemisen psykologisiin vaikutuksiin.

Pääministeri Yoshihide Suga julisti tässä kuussa korona-hätätilan Tokiossa ja kolmella ympäröivällä hallintoalueella. Hallinto- ja sääntelyuudistusten ministeri Taro Kono sanoi torstaina, että vaikka hallitus harkitsisi hätätilan jatkamista, se “ei voi tappaa taloutta”.

“Ihmiset ovat huolissaan koronasta. Mutta monet ihmiset ovat myös tehneet itsemurhan, koska he ovat menettäneet työpaikkansa ja tulonsa ja ovat luopuneet toivosta “, hän sanoi. “Meidän on löydettävä tasapaino koronatoimien ja talouden hallinnan välillä.”

(Lähde: Japan Times 17.1.2021)

Englannin kirkon talous uhattuna

Viidesosa Englannin kirkon jumalanpalveluksiin osallistuvista ei välttämättä enää palaa pandemian päätyttyä.

Jopa 20 prosenttia entisistä osallistujista on saattanut lähteä kirkosta pandemian aikana, tuore raportti paljastaa. Jumalanpalvelukset siirtyivät nettiin viime maaliskuussa. Kirkko aloitti ensimmäisen kerran kansallisen sunnuntaipalveluksen suorana lähetyksenä verkkosivuillaan, YouTubessa ja Facebookissa. Vaikka Englannin kirkot ovat nyt saaneet pitää ovensa auki, monet ovat päättäneet tarjota verkkopalveluja pandemian vuoksi.

Raportissa kerrotaan, että suurin osa hiippakunnista aikoo “karsia” papistoa ja hiippakunnan henkilökunnan määrää. Myös pappiloita myydään.

Jo ennen pandemiaa Englannin kirkon osallistumisaste oli laskussa.

Anglikaanipastori ja toimittaja Giles Fraser sanoi: “Ei ole epäilystäkään siitä, että seurakunnan rakenne, englantilaisen kirkon kulmakivi, on nyt uhattuna”.

Yksi anglikaanikirkon hiippakunta ilmoitti viime kesänä, että pandemian taloudelliset vaikutukset ovat olleet “katastrofaaliset” ja että sillä on vaarana rahan loppuminen viidessä vuodessa. Se varoitti, että hiippakunnan omistamat rakennukset voidaan joutua myymään tulevan viiden vuoden kuluessa.

(Lähde: Christian Today 1.2.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *