Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 13.3.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Irakin Kurdistan suunnittelee julkaisevansa postimerkkisarjan paavin vierailun juhlistamiseksi

Turkki tuomitsee postimerkkien julkaisun jyrkkäsanaisesti. Osasyynä tuomioon on se, että postimerkissä on taustalla koko kurdiväestön alueen kartta, joka kattaa myös osia Iranista, Syyriasta ja Turkista. Turkin ulkoministeriö kehottaa kurdiviranomaisia ​​korjaamaan “vakavan” virheensä. “Tietyt Kurdistanin viranomaiset uskaltautuivat väärinkäyttämään mainittua vierailua ilmaistakseen epärealistiset pyrkimyksensä loukata Irakin naapurimaiden alueellista koskemattomuutta”, Turkin ulkoministeriö sanoi keskiviikkona lausunnossaan.

“Kurdistanin viranomaiset voivat varmasti muistaa tällaisten petollisten tavoitteiden aiheuttamat pettymykset”, todettiin Turkin uhkailevassa lausunnossa.

Paavi Francis laskeutui Bagdadiin 5. maaliskuuta kolmen päivän historialliselle ja kaikkien aikojen ensimmäiselle vierailulle Irakiin ja Kurdistanin alueelle, missä hän tapasi korkeita virkamiehiä ja johtajia, piti rukouksia ja messuja. Paavi Francis kiittää kurdeja lämpimästä vastaanotosta historiallisen matkan jälkeen.

Kurdistanin liikenne- ja viestintäministeriö aikoo julkaista kuusi postimerkkiä juhlistamaan paavi Franciscuksen historiallista vierailua Kurdistanin alueelle 7. maaliskuuta. Postimerkeistä yksi sisältää kuvan paavista ja Suur-Kurdistanista – joka sisältää myös kurdialueet Turkissa.

Kurdimaat, jotka tunnetaan Suur-Kurdistanina, jaettiin Turkin, Iranin, Irakin ja Syyrian kesken vuoden 1916 Sykes-Picot-sopimuksen nojalla.

KRG: n liikenne- ja viestintäministeri Ano Abdoka sanoi tiistaina, että suunnitelmat eivät ole lopullisia. Ehdotettuja postimerkkejä ei ole vielä lopullisesti hyväksytty.

(Lähde: Rudaw 10.3.2021)

Paavi tuomitsee asekaupan terroristeille

Paavi Franciscus tuomitsi keskiviikkona 10.3. antamassaan lausunnossa asevalmistajat ja -kauppiaat aseiden myymisestä terroristeille. Paavin esitti kannanottonsa pian sen jälkeen, kun hän oli ensimmäisenä roomalaiskatolisen kirkon johtajana tehnyt matkan Irakiin. Paavi kiitteli mahdollisuudesta käydä Irakissa ja luonnehti matkansa olleen ”toivon merkkinä vuosien sodan ja terrorismin jälkeen ja pandemian aikana”.

Vierailunsa aikana paavi kävi Pohjois-Irakissa Mosulissa, jonka aluetta Islamilainen valtio hallitsi vuodesta 2014 vuoteen 2017. Alue on perinteisesti ollut Irakin kristityn väestön asuttamaa ja matkallaan paavi näkikin useita tuhottuja koteja ja kirkkoja.

Paavi nosti esiin kysymyksen, kuka oikein myy aseita terroristeille ja sanoi aseiden valmistajien ja kauppiaiden joutuvan vielä vastaamaan Jumalalle toimistaan.

Paavin mukaan kaikilla irakilaisilla uskonnosta riippumatta on oikeus rauhalliseen elämään. Irakin valtio kuitenkin kärsii jatkuvasta korruptiosta, huonosta hallinnosta ja erilaisten aseellisten ryhmien välisestä konfliktista.

Paavi luonnehti Irakin kirkkoa marttyyrikirkoksi. Maan kristittyjen määrä on romahtanut vuonna 2003 alkaneesta Irakin miehitystä edeltävästä 1,5 miljoonasta arviolta 300 000:een. Irakin kristityt ovat joutuneet kärsimään erilaisten aseryhmien ja islamistien väkivallasta.

(Lähde: Reuters 10.3.2021)

Athoksen luostarialueelle hankitaan aurinkopaneelit

Maailman suurimmalle ortodoksiselle luostarialueelle Kreikan Athos-vuorelle hankitaan aurinkopaneelit. Aurinkopaneeleilla on tarkoitus tyydyttää alueen luostarien energiantarvetta. Tähän saakka luostarien energia on tuotettu pääosin öljyaggregaateilla ja polttamalla puuta. Tämä heikentää ilmanlaatua ja tuottaa valtaosan luostarialueen pienhiukkaspäästöistä. Päätöksestä vastaavat Kreikan aluehallinnon viranomaiset ja niiden asentamiseen on varattu 13 miljoonaa euroa. Kaikki alueen luostarit pyrkivät energian suhteen omavaraisuuteen. Öljyaggregaattien korvaaminen aurinkopaneeleilla tekee luostareista energiaomavaraisia. Uudistus myös vähentää hiilidioksidipäästöjä ja vähentää aggregaattien melusta aiheutuvaa haittaa.

Pohjois-Kreikassa sijaitseva Athos-vuori on maailmanperintökohde ja luonnonsuojelualue. Alueella on 20 luostaria, joissa asuu toista tuhatta munkkia. Munkit elävät hyvin vaatimatonta elämää ja noudattavat vanhoja sääntöjä. Munkit esimerkiksi peseytyvät kylmällä vedellä. Athoksen luostarialueelle on naisilta muinaisen tavan mukaan pääsy kielletty.

(Lähde: Orthodox Times 10.3.2021)

Talebanin räjäyttämät patsaat palasivat takaisin

Ääri-islamilaisen Talebanin vuonna 2001 räjäyttämät Bamijanin Buddha-patsaat on saatu virtuaalisesti ennallistettua kahden vuosikymmenen työn jälkeen. Tiistaina 9.3. tuhottu 55 metriä korkea patsas mallinnettiin hetkeksi aitoon ympäristöönsä Bamijanissa Keski-Afganistanissa. Mallinnus tehtiin tarkalleen 20 vuotta Talebanin räjäyttämien patsaiden tuhon jälkeen.

Afganistania hallinnut ääri-islamilainen Taleban-hallinto hävitti Bamijanin Buddha-patsaat vuonna 2001, mikä aiheutti laajaa kansainvälistä paheksuntaa. Talebaniin oli aiemmin vedottu monilta kansainvälisiltä tahoilta, ettei se hävittäisi patsaita, mutta Talebanin näkemyksen mukaan patsaat olivat epäjumalankuvia, jotka tuli islamilaisten periaatteiden mukaan hävittää. Patsaiden veistoajankohtaa ei tunneta, mutta ne olivat ainakin 1500 vuotta vanhat ja veistetty aikana, jolloin Afganistanin alueella harjoitettiin buddhalaista uskontoa.

Bamijanin Buddha-patsaat olivat ennen hävitystään merkittävin esimerkki Afganistanin esi-islamilaisesta taiteesta ja maailman suurimpia kivestä veistettyjä patsaita. Nykyään alue on yksi Afganistanin suosituimpia turistinähtävyyksiä.

(Lähde: Al-Jazeera 10.3.2021)

YK raportti: Kiina tekee kansanmurhaa uiguureja vastaan

YK raportti syyttää Kiinan syyllistyneen kansanmurhaan islaminuskoista uiguurivähemmistöään kohtaan. Raportin mukaan on selvää ja epäämättömästi todistettavissa, että Kiinan valtio rikkoo YK:n säädöksiä, jotka koskevat kansanmurhaa.

Uiguurit ovat turkinsukuinen ja uskonnoltaan pääosin islamilainen kansa, joka asuu Kiinan länsiosissa Xinjianin maakunnassa. Uiguureja on kohdeltu Kiinassa huonosti Kiinan kansantasavallan perustamisesta lähtien, mutta heidän kohtelunsa on huonontunut vuodesta 2014, jolloin presidentti Xi Jinping julisti Kiinaan terrorismin vastaisen sodan.

Nyt Kiinan viranomaisia syytetään uiguurijohtajien tappamisesta, uiguurien pakkosterilisaatioista ja heidän elinolosuhteidensa turmelemisesta, lasten erottamisesta vanhemmistaan, uiguurikulttuurin tukahduttamisesta ja moskeijoiden tuhoamisesta. Kiinan hallintoa on syytetty myös uiguurien laajamittaisista surmista ja heihin kohdistetuista systemaattisista nöyryytyksistä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista. Kiinan sanotaan vuonna 2019 kaavailleen steriloivansa jopa 80% hedelmällisessä iässä olevista uiguurinaisista.

Kiina kiistää kaikki syytökset ja perustelee toimiaan ”uskonnollisen ääriajattelun” kitkemisellä ja ”uudelleenkoulutuksella”.

Kiina kiistää syytökset uiguuriväestön kaltoinkohtelusta. Aiemmin muun muassa Hollannin ja Kanadan parlamentit ja Yhdysvaltain hallitus ovat todenneet Kiinan toimien uiguureita kohtaan täyttävän kansanmurhan määritelmän.

(Lähde: Al-Jazeera 10.3.2021)

Kristityksi kääntynyttä saudi-arabialaista miestä vastaan nostettu syytteitä

Middle East Concern raportoi kristityksi kääntyneestä arabimiehestä, joka on elänyt koko elämänsä Saudi-Arabiassa. Saudi-Arabia on hyvin tarkasti islamiin pitäytyvä valtio, eivätkä kristityksi kääntyneet ole voineet maan sisällä tulla julki uskonsa kanssa. Tämä arabi on kuitenkin tuonut kristillisen uskonsa julki Saudeissa. Hänellä on edessään kaksi oikeudenkäyntiä, jotka on nostettu häntä vastaan hänen ​​uskonsa vuoksi. Lisäksi hänen vaimoaan ja poikaansa on uhattu väkivallalla.

Vuosi sitten mies oli ravintolassa pidetyssä kokoontumisessa kertonut avoimesti kääntymisestään kristityksi. Tilanteen johdosta hänestä ilmoitettiin viranomaisille ja häntä vastaan ​​nostettiin syyte yrityksestä käännyttää muslimeja. Hänen kuulemistilaisuutensa oli torstaina 11. maaliskuuta.

Lisäksi hänellä on 26. maaliskuuta oikeuden istunto toisessa asiassa. Useita vuosia sitten miehen sisar nimittäin joutui perheen väkivallan kohteeksi, kun he huomasivat, että naisesta oli tullut kristitty. Mies oli auttanut sisartaan ja hänen lapsiaan pakenemaan maasta. Myöhemmin perhe syytti asiasta tätä miestä ja aloitti syyteprosessin häntä vastaan.

Viime vuosina tämä kristityksi kääntynyt mies on tuomittu vankeuteen useita kertoja ja häntä on useasti ruoskittu rangaistuksena kristillisestä uskosta ja sisarelleen antamansa avun takia.

(Lähde: Middle East Concern  10.3.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *