Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 13.8.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Irlannin hallitus aikoo kieltää rukoilemisen aborttiklinikoiden läheisyydessä

(Lähde: Catholic World report 9.8.2022)

Irlannin elämän puolestapuhujat ja uskonnonvapauden puolestapuhujat ovat ilmaisseet tyrmistyksensä uutisten johdosta, joiden mukaan Irlannin hallitus aikoo ottaa käyttöön sakko- ja vankeusrangaistuksia ihmisille, jotka rukoilevat, pitävät kylttejä tai yrittävät saada naiset olemaan tekemättä aborttia, kun he ovat aborttiklinikan läheisyydessä.

Ehdotettu lainsäädäntö merkitsisi sitä, että yksilöt eivät saisi ilmaista elämää edistäviä näkemyksiä 100 metrin säteellä aborttiklinikoista, mutta samalla kiellettäisiin myös hiljainen rukous ja kaikki rauhallinen informaation jakaminen abortin vaihtoehdoista.

Syntymättömien lasten henkeä puolustavat aktivistit ovat reagoineet korostamalla, ettei aborttiklinikoiden lähellä järjestettävä rukous tai muu toiminta olisi vaarallista tai laitonta. Roomalaiskatolisten kristittyjen järjestämät vigiliat ovat olleet rauhallisia ja laillisia.

Lasten oikeutta elämään puolustavat toteavat, että sosiaali- terveysministeri Stephen Donnelly kyllä tietää tämän, mutta haluaa silti rajoittaa pro-life aktiivien ilmaisu- ja toimintavapautta.

Egypti kunnostaa Siinain vanhimpia luostareita

(Lähde: Al-Monitor 7.8.2022)

Egyptin muinaismuistoministeriö on julkaissut raportin, jonka mukaan Etelä-Siinailla sijaitsevan Deir el-Wadin kohteita tulisi kunnostaa turismin edistämiseksi. Alueella sijaitsee muun muassa 500-luvulta peräisin oleva ja edelleen käytössä oleva Pyhän Katariinan luostari, joka sijaitsee Siinain vuoren juurella.

Maailman vanhimmaksi käytössä olevaksi luostariksi kutsuttuun kompleksiin kuuluu basilika, kolme pienempää kirkkoa sekä pyhiinvaeltajien ja munkkien majoitustiloja. Vanhimmat rakennukset on rakennettu hiekka- ja kalkkikivistä.

Viime aikoina Egyptissä on kannettu huolta Siinain alueen kohteiden rapistumisesta. Kunnostusprojekti on osa presidentti Abdel-Fattah al-Sisin kunnianhimoista projektia Egyptin romahtaneen matkailun ja varsinkin Siinain maakunnan matkailuelinkeinon elvyttämiseksi. Deir el-Wadin kunnostuksen lisäksi suunnitelmaan kuuluu Pyhän Katariinan kansainvälisen lentokentän kehittäminen matkailun tarpeisiin.

Muslimit juhlivat ashura-juhlaa

(Lähde: Al-Jazeera 10.8.2022)

Muslimit ympäri maailman ovat juhlineet ashura-juhlaa. Juhlaa vietetään islamilaisen kuukalenterin ensimmäisen kuukauden kymmenentenä päivänä.

Sunnimuslimit paastoavat ashura-juhlana ja muistavat Nooan lähtöä arkista sekä Mooseksen pelastumista faraon kädestä.

Shiiamuslimeille ashura on yksi merkittävimpiä uskonnollisia juhlia. He muistavat silloin Karbalan taistelussa vuonna 680 kuollutta imaami Husseinia, joka oli profeetta Muhammedin tyttärenpoika. Shiioilla ashuran viettoon kuuluu muun muassa Husseinin taistelun ja kuoleman muistaminen muun muassa näytelmissä ja julkisissa kulkueissa. Ashuran aikana tuhannet shiialaiset muslimit muun muassa ruoskivat itseään, haavoittavat itseään veitsellä niin että veri vuotaa ja kantavat mustia ja punaisia lippuja muistutuksena imaami Husseinin kuolemasta.

Ashura on suuri julkinen juhla erityisesti shiialaisenemmistöisissä maissa kuten Iranissa ja Irakissa.

Paavi tapaa Venäjän ortodoksisen kirkon kakkosmiehen

(Lähde: The Jerusalem Post, 5.8.2022)

Paavi Franciscus on tavannut Venäjän ortodoksisen kirkon kakkosmiehenä pidetyn ja kirkon ulkosuhteista vastaavan piispa Antonin. Tarkoituksena on valmistella paavin ja Moskovan patriarkka Kirillin tapaamista ensi kuussa. Paavi Franciscuksen oli tarkoitus tavata patriarkka Kirill jo kesäkuussa, mutta tapaamista lykättiin, koska Moskovan patriarkaatti on avoimesti tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill tapaavat toisensa uskonnollisten johtajien kongressissa Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa syyskuun puolivälissä. Patriarkka Kirill on ilmoittanut osallistuvansa kongressiin.

Edellisen, ja historiassa ainoan, kerran paavi ja Moskovan patriarkka ovat kohdanneet Kuubassa vuonna 2016. Paavi on useasti vedonnut rauhan puolesta ja kehottanut patriarkka Kirilliä tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mitä Kirill ei ole ollut halukas tekemään.

Yhdysvalloissa tunnustuskuntiin kuulumattomien kristittyjen määrä ylittää valtavirtaprotestanttien määrän

(Lähde: Christianity Today 5.8.2022)

Niin sanottujen valtavirtaprotestanttisten kirkkojen jäsenmäärät ovat olleet Yhdysvalloissa laskussa jo melko kauan, kun taas tunnustuskuntiin kuulumattomien (engl. nondenominational) kirkkojen määrä ja niihin osallistuminen ovat lisääntyneet. Vuonna 2021 näiden tunnustuskuntiin kuulumattomien kristittyjen määrä ylitti ensimmäistä kertaa valtavirtaprotestanttisiin kirkkoihin kuuluvien määrän.

Vuodesta 2010 vuoteen 2020 tunnustuskuntiin kuulumattomien kirkkojen toimintaan osallistuvien määrä nousi 6,5 miljoonalla.

Tunnustuskuntiin kuulumattomista kristityistä jopa 60 % ilmoitti saaneensa evankelisen kasvatuksen, valtavirtaprotestanttisen 10 % ja 17 % katolisen kasvatuksen. Yhteensä 12 % tunnustuskuntiin kuulumattomista kristityistä oli saanut uskonnottoman tai jonkin muun uskonnollisen kasvatuksen.

Valtavirtaprotestanttisilla kirkoilla taas on vaikeuksia pitää kiinni jäsenistöstään, koska 2010-luvulla vain 55 % valtavirtaprotestanttisen kasvatuksen saaneista oli valtavirtaprotestanttisia aikuisena. Lähes 20 % identifioi itsensä aikuisena uskonnottomiksi ja 14 % evankelisiksi.

Kaasu on Putinin tärkein ase

(Lähde: Al Monitor 02.08.2022)

Venäjällä toimii juutalaisvirasto, jonka yhtenä tarkoituksena on auttaa Venäjän juutalaisia muuttamaan Israeliin. Nyt Venäjän viranomaiset ovat määränneet juutalaisviraston lakkauttamaan toimintansa. He esittivät Israelille ankaran kannan: Juutalaisvirasto oli rikkonut Venäjän lakia ja sen on lopetettava toiminta, jolla pyritään auttamaan Venäjän juutalaisten maahanmuuttoa Israeliin.

Israel on pyrkinyt olemaan varovainen suhteessaan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Se ei ole Venäjälle riittänyt. Israelin valtiolle juutalaisviraston sulkeminen noin 150 000 juutalaisen asuessa Venäjällä on melkein kuin sodanjulistus. Israel katsoo, että Putin pyrkii näin painostamaan Israelia.

Politiikan kommentaattorit ovat yhdistäneet asian Israelin kaasuvarantoon. Ei ole mikään salaisuus, että Venäjän öljy- ja kaasuvarannot ovat käytännössä Putinin ainoat merkittävät jäljellä olevat kortit länteen nähden. Venäläisten kaasukortti voi menettää tehonsa, jos Israel alkaa viedä kaasua Eurooppaan. Israel on itse asiassa jo alkanut myydä nesteytettyä kaasua Eurooppaan Egyptin kautta. Libanon voisi myös liittyä tähän mahdolliseen kilpailijoiden kenttään, jos Israelin kanssa päästään sopimukseen sen merirajoista ja se aloittaa intensiivisen kaasun etsinnän rannikollaan, missä asiantuntijat uskovat, että maakaasulöydösten mahdollisuudet ovat korkeat.

Iranin Hizbollah-armeija teki drone-iskun Välimerellä Israelin kaasunporauslautalle 2. heinäkuuta. Myöhemmin heinäkuussa Venäjän ja Turkin johtajat tapasivat Iranin johtoa. Näillä kolmella maalla on intressi estää Israelia hyödyntämästä kaasuesiintymiä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Jukka Mikkola

    Yhdysvaltojen tunnustuskuntiin kuulumattomien suhteellinen kasvu lienee yleisempikin ilmiö. Mitenhän tilanne Suomessa on? Toistaiseksi herätysliikkeet ovat Suomessa pysyneet EvLut-kirkossamme. Toisaalta myös osa helluntailaisista on pysytettyt Helluntaikirkon ulkopuolella. Tarkka tilastointi voi olla haasteellista. Näyttää kuitenkin olevan merkkejä ns- jumalanpalvelusyhteisöjen kasvusta mutta silti väki lienee kohtuuhyvin pysynyt EvlLut-kirkon jäseninä, osa liittynyt katoliseen tai ortodoksiseen kirkkoon. Amerkikassa tilanne sikäli poikkeaa, että siellä lienee totuttu paremmin(?) omakohtaiseen kustannusten maksuun – Suomessa kirkollisvero lienee koettu ”käteväksi” – ei tarvitse (välttämättä) miettiä, kuinka paljon rahaa kirkolle antaa.

    Irlannin uutinen on mielenkiintoinen: mitenkä meinaavat ”hiljaisen rukoilemisen” toteennäyttää kiistatapauksissa. Selvää on, että häiriön tuottaminen ym. kohtuuselkeästi määriteltävissä, mutta pelottavalta tuntuu, jos tähän on todella sisällytetty ”ideologinen kriteeri”. Riippumatta kannasta itse aborttiin ja sen rajallisuusnäkemykseen.