Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 14.5.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Roomalaiskatolisessa kirkossa on pappispula

(Lähde: Apologia Report 11.5.2022)

Vuodesta 2019 vuoteen 2020 Roomalaiskatolisen kirkon jäsenmäärä kasvoi Euroopassa tuskin 0,3 prosenttia, kun kasvu Aasiassa oli 1,8 prosenttia ja Afrikassa 2,1 prosenttia.

Roomalaiskatolinen kirkko lukee jäseniksi kaikki kastetut lapset, jotka eivät aikuisina välttämättä ole aktiivisia seurakunnan jäseniä. Lisäksi Vatikaani myöntää, että on ”ilmeinen epätasapaino” papiston maantieteellisessä jakaumassa. Huomattavaa on, että Afrikka ja Aasia tuottaa 60 prosenttia maailman pappisopiskelijoista. Roomalaiskatolisella kirkolla on yksi pappi jokaista 3 314 katolista kohden maailmassa. Mutta Euroopassa on yksi pappi 1 746 jäsentä kohden. Afrikassa on jokaista pappia kohden yli 5 000 kirkon jäsentä. Afrikassa on 18,9 % maailman katolisista eli 236 miljoonaa, mutta vain 12,3 % papeista. Vertailun vuoksi, Euroopassa on hieman yli 20 % katolisista mutta 40 % maailman papeista palvelee siellä.”

Nunnia, tai erilaisiin sisarkuntiin kuuluvia naisia on enemmän kuin pappeja.

Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies kutsuu Putinia ”uudeksi antikristukseksi”

(Lähde: Orthodox Times 6.5.2022)

Ukrainan itsenäisen ortodoksisen kirkon päämies, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani on saarnassaan sanonut Jumalan ja Pyhän Yrjön tukevan ukrainalaisia sodassa Venäjää vastaan. Metropoliitan mukaan ukrainalaiset tulevat selviämään sodasta voittajina ja hengellisesti vahvistuneina.

Saarnassaan metropoliitta Epifani käytti venäläisten tuomitsemiseen poikkeuksellisen kovaa kieltä sanoessaan: ”Jumalan avulla me lyömme vihollisen, me lyömme uuden antikristuksen Putinin, joka on päättänyt tuhota Ukrainan kansan”.

Metropoliitan valintaa kutsua Venäjän presidenttiä Putinia uudeksi antikristukseksi voi pitää hyvin kovasanaisena.

Ukrainan kirkon päämies kutsui ukrainalaisia ”taistelemaan, rukoilemaan ja tekemään kaikkensa säilyttääkseen vapautensa lahjan, vakiinnuttaakseen sen ja siirtääkseen sen tuleville sukupolville.”

Ukrainalaisista arviolta yli 70 % on ortodoksikristittyjä. Suurin ortodoksinen kirkko Ukrainassa on Ukrainan itsenäinen eli autokefaalinen ortodoksinen kirkko. Merkittävä määrä ortodokseista kuuluu myös Moskovan patriarkaatin alaiseen ortodoksiseen kirkkoon. Tämänkin kirkon johtaja, metropoliitta Onufri on ankarasti tuominnut sekä Vladimir Putinin että Moskovan patriarkka Kirillin toimet.

Aborttiaktivistit töhrivät kirkkoja Yhdysvalloissa aborttia tukevin graffitein

(Lähde: Catholic News Agency 9.5.2022)

Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa sijaitseva roomalaiskatolinen kirkko on töhritty aborttia tukevin graffitein ja anarkistisin symbolein. Sen lisäksi joitakin kirkon ulkoikkunoita oli särjetty. Pyhän Johannes XXIII:n kirkko Fort Collinsin kaupungissa on tullut tunnetuksi aktiivisesta työstään elämän puolesta (engl. pro life eli aborttia vastaan). Kirkko sijaitsee ”Suunniteltu vanhemmuus” (engl. Planned Parenthood) -klinikan kulmalla. Nämä klinikat ovat Yhdysvalloissa toimivia aborttiklinikoita.

Tämä kirkko ei ole ainoa, jota on viime päivinä töhritty. Samanlaisia graffiteja on piirretty viime päivinä myös muihin kirkkoihin. Roomalaiskatolinen opetus abortista on hyvin ehdoton, joten erityisesti roomalaiskatoliset kirkot ovat joutuneet aborttia kannattavien (engl. pro choice) aktivistien maalitauluksi. Useita roomalaiskatolisia kirkkoja on joutunut aborttia tukevien aktivistien vandalisoinnin kohteeksi. Paikallinen poliisi tutkii asiaa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee aborttioikeuteen liittyviä päätöksiä. Erityisesti aborttioikeuden kannattajat ovat huolissaan siitä, että korkein oikeus saattaa kumota koko Yhdysvaltoja koskevan aborttioikeuden ja päätöksellään jättää asian osavaltioiden päätettäväksi.

Taliban määrää afganistanilaisnaisille burqapakon

(Lähde: Al-Jazeera 7.5.2022)

Afganistania hallitsevan Talibanin korkein johtaja Haibatullah Akhunzada on antanut lauantaina 7.5. määräyksen, jonka mukaan afganistanilaisnaisten on vastedes peitettävä kasvonsa esiintyessään julkisilla paikoilla. Hyveen edistämisen ja paheiden vastustamisen ministeriön julkaiseman määräyksen mukaan naisen isä tai lähin miespuolinen sukulainen voidaan jopa vangita, jos nainen ei peitä kasvojaan liikkuessaan kodin ulkopuolella.

Vaatimus kasvot peittävän vaatteen, käytännössä burqan käytöstä oli käytössä Talibanin aiemman hallinnon aikana 1996–2001. Afganistanissa lähes kaikki naiset käyttävät hiukset ja kaulan peittävää huivia. Taliban ilmoitti ottaessaan vallan Afganistanissa syksyllä 2021, että tämä riittäisi. Nyt tullut määräys on vain yksi naisten oikeuksia kaventaneista Talibanin päätöksistä. Aiemmin Taliban on käytännössä lakkauttanut naisten ja tyttöjen korkeamman koulutuksen.

Viimeisten kuukausien aikana Taliban-johtajat ovat antaneet monia naisia rajoittavia määräyksiä ulkomaisesta paineesta huolimatta. Esimerkiksi naiset eivät saa matkustaa yli 72 kilometriä ilman miessukulaista.

Burqapakko rajoittaa naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia liikkua kodin ulkopuolella. Koko naisen peittävät burqat ovat lisäksi kalliita, joten jokaisella ei ole mahdollisuutta hankkia niitä, mikä entisestään kaventaa naisten mahdollisuuksia liikkua kodin ulkopuolella tai harjoittaa ammatteja.

Ranskan korkein oikeus kumosi hallituksen määräämän moskeijan sulkemisen

(Lähde: Reuters 26.4.2022)

Ranskan sisäministeriö sulki moskeijan ensin kuudeksi kuukaudeksi sillä perusteella, että se levitti radikaalia islamia, yllytti vihaan ja hyväksyi terrorismin.

Korkein oikeus piti sulkemista ”vakavana ja ilmeisen laittomana uskonnonvapauden loukkauksena”, todetaan oikeuden asiakirjassa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun tuomioistuin ei ole vahvistanut hallituksen päätöstä sulkea moskeija. Moskeijaa vastaan ​​esitettyjen syytösten joukossa oli näkemysten jakaminen sosiaalisessa mediassa, jotka hallituksen mukaan olivat antisemitistisiä ja edistävät radikaalia islamia.

Mutta moskeijan asianajaja iloitsi korkeimman oikeuden päätöksen johdosta.

”Tämä päätös muodostaa oikeudellisen ennakkotapauksen, joka hidastaa moskeijan sulkemisia, joita olemme nähneet viime kuukausina”, asianajaja totesi.

Sisäministeriö ilmoitti panneensa päätöksen asianmukaisesti merkille ja kieltäytyi kommentoimasta enempää.

Naisten oikeudet eivät toteudu muslimiyhteisöissä lännessä

(Lähde: New Arab 11.4.2022)

Länsimaissa asuvat musliminaiset ovat nousseet vaatimaan tasa-arvoa. Musliminaisia ei juurikaan näy moskeijoissa. Kun korona sulki moskeijat, miehet valittelivat tilannetta. Naiset totesivat vain: Tervetuloa meidän maailmaamme. Modernit musliminaiset toivoivat, että koronarajoitusten poistuttua, myös naiset olisivat tervetulleita moskeijoihin, mutta näin ei ole tapahtunut. Jopa 28 prosenttia Britannian moskeijoista ei toivottanut naisia lainkaan tervetulleiksi tiloihinsa.

Natalie on islamiin kääntynyt amerikkalainen. Isänsä kuoleman jälkeen hän toivoi löytävänsä vahvan yhteisön, joka olisi tukenut häntä, mutta hänen oli vaikea sopeutua naisia syrjiviin käytäntöihin. ”En ollut tyytyväinen katselemaan keskustelua verhon takaa. Halusin päästä mukaan yhteisöön täysivaltaisena jäsenenä ja tutkia asioiden perustelujaan”, hän sanoi. Lopulta hän erosi paikallisesta moskeijastaan.

Naiset, jotka hakevat tukea moskeijoista tiettyihin ongelmiin, kuten perheväkivaltaan, ovat kohdanneet haasteita aiemmin ja kohtaavat edelleen. Amerikkalainen Fatima koki miesjohtajien vastustusta työskennellessään musliminaisten koulutusjärjestössä. Hän halusi kerätä varoja turvakodin perustamiseksi perheväkivallasta kärsiville, koska yhteisön naiset ottivat häneen yhteyttä. Hänelle kerrottiin, että turvakodin perustaminen ”lisäisi islamofobiaa”, eikä hänen annettu jatkaa projektin suunnittelua.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.