Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 18.5.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Jeesuksen elämästä kertova The Chosen on kaikkien aikojen käännetyin televisiosarja

(Lähde: Christianity Today 13.05.2024)

Jeesuksen elämästä kertova televisiosarja The Chosen (suom. ”Valittu”) on rikkonut ennätyksen ja on nyt kaikkien aikojen käännetyin televisiosarja. Tähän mennessä se on käännetty dubattuna eli päälle äänitettynä tai tekstitettynä 50 kielelle ja suunnitteilla on sen kääntäminen vielä 550 muulle kielelle.

Ennen The Chosenia kaikkein aikojen käännetyin televisiosarja oli David Hasselhoffin ja Pamela Andersonin tähdittämä kalifornialaisista hengenpelastajista kertova televisiosarja Baywatch, joka oli käännetty 34 kielelle. Tätä sarjaa on esitetty myös Suomen televisiossa.

The Chosenin käännöksissä on painotettu maailman puhutuimpia kieliä, joista osalle elokuvia tai televisio-ohjelmia käännetään hyvin harvoin. Tällainen kieli on esimerkiksi 25 miljoonan ihmisen Madagaskarilla ja Komoreilla puhuma malagassi. Malagassiksi dubattua versiota on tärkeänä pitänyt esimerkiksi Madagaskarin presidentti Andry Rajoelina, koska madagaskarilaisista kaikki eivät osaa kunnolla lukea.

Toistaiseksi suosituin käännösversio The Chosenista on Brasilian portugaliksi käännetty versio.

Intian uudet perheasioita käsittelevät lait herättävät ristiriitaisia reaktioita

(Lähde: Christianity Today 13.05.2024)

Intiassa Uttarakhandin osavaltio on ottanut käyttöön yhdenmukaisen siviililainsäädännön, joka käsittelee siviiliasioita, esimerkiksi avioliittoa, perimisoikeutta, avioeroa ja adoptiota. Yhdenmukainen lainsäädäntö korvaa osavaltion aiemman siviililainsäädännön, jossa eri uskonryhmillä oli kullakin oma siviililainsäädäntönsä.

Intian hallitsevan hindunationalistisen BJP-puolueen tavoitteena on yhdenmukaisen siviilioikeuden ulottaminen kaikkiin osavaltioihin.

Uudella siviililailla olisi positiivisia vaikutuksia esimerkiksi naisten perimysoikeuteen: tällä hetkellä kristittyihin sovellettavassa vuodelta 1925 periytyvässä laissa äiti ei voi periä lapsiaan, mutta isä voi. Tyttäret kuitenkin perivät poikien rinnalla, ellei isä määrää omaisuuttaan vain pojilleen. Muslimien kannalta lainsäädäntö muuttuu eniten, koska islamilaisen šaria-lain mukaan poika perii aina kaksinkertaisen osuuden tyttäriin verrattuna.

Uskonnolliset vähemmistöt suhtautuvat uudistukseen ristiriitaisesti. Tasa-arvoista perimisoikeutta on pidetty hyvänä, mutta hindulaisuuden asettamista normiksi on pidetty uhkana. Etenkin muslimit pitävät yhdenmukaista siviilioikeutta oma vähemmistöasemaansa uhkaavana.

Israelin itsenäisyyspäivä on palestiinalaisille ”katastrofin” päivä

(Lähde: Jerusalem Post, Al-Monitor 15.04.2024)

Israelin valtio on viettänyt 76. itsenäisyyspäiväänsä 14.5. Päivä on maassa yleinen vapaapäivä.

Tänä vuonna pääministeri Benjamin Netanyahu ei tänä vuonna osallistunut yhteenkään itsenäisyyspäivätapahtumaan, joihin pääministeri tavallisesti osallistuu. Sen sijaan hän lähetti etukäteen nauhoitetun videotervehdyksensä. Oppositio on arvellut, ettei Netanyahu halunnut esiintyä julkisesti välttääkseen julkiset nöyryytyksen tai mielenilmaukset. Netanyahun esiintyessä maanantaina hänen puhettaan keskeytettiin toistuvasti ”roskaa” ja ”tuokaa panttivangit takaisin” -huudoin.

Palestiinalaiset viettävät Israelin itsenäisyyspäivää ”katastrofin päivänä” (arab. jaum al-nakba tai lyhyesti nakba). Palestiinalaiset osoittavat silloin mieltään esimerkiksi Gazassa, Libanonissa ja Länsirannalla. Israelin valtion perustamista seuranneissa sodissa 760 000 palestiinalaista joutui lähtemään asuinsijoiltaan.

Nyt tuhannet palestiinalaiset pyrkivät pakenemaan Gazan kaistan eteläosissa sijaitsevasta Rafahista pelätessään Israelin maahyökkäystä.

Palestiinalainen kolumnisti toivoo sodan jatkumista

(Lähde: Memri 13.05.2024)

Palestiinalainen kolumnisti Qatarin päivälehdessä: Lokakuun 7. päivä palautti Palestiinan asian maailman asialistalle.

Palestiinalaistoimittaja Samir Al-Barghouti kirjoitti 12. toukokuuta 2024 Qatarin Al-Watan-päivälehdessä julkaistussa kolumnissaan että 7. lokakuuta Israelia vastaan tehty isku lisäsi maailmanlaajuista tietoisuutta Palestiinasta. YK:n yleiskokous 10. toukokuuta 2024 paransi Palestiinan asemaa ja suositteli, että turvallisuusneuvosto harkitsisi Palestiinalle täysjäsenyyden myöntämistä YK:ssa.

Al-Barghouti kehotti jatkamaan vastarintaa, kirjoittaen: ”Oi Gazan kansa, historia ei ole koskaan nähnyt kansaa, joka olisi ollut rohkeampi kuin te, kärsivällisempi kuin te [totuuden etsimisessä] tai anteliaampi uhraamaan Allahin vuoksi. Oi Gazan kansamme, marttyyreistä ja haavoittuneista huolimatta olette arabien ja muslimien toivotun kansallisen tulevaisuuden ponnahduslauta… Vaikka haava olisi kuinka syvä, jatkamme vastarintaa, koska tämä vihollinen ymmärtää vain voiman kieltä. Vaikka Palestiina uhraisi miljoonia marttyyreja ja haavoittuneita, me jatkamme vastarintaa. Emme halua tulitaukoa, haluamme jatkuvaa sotaa. Voitto on lähellä… ”

Talebanien vastaisia mielenosoituksia Afganistanissa

(Lähde: Memri 14.05.2024)

Toukokuun alussa puhkesi mielenosoituksia Koillis-Afganistanissa. Mielenosoittajat nostivat esiin iskulauseita, kuten ”Kuolema talebanille” ja ”Kuolema islamilaiselle emiirikunnalle”. Eräs mielenosoituksia kommentoinut paikallinen toimittaja kirjoitti: ”Afganistanin koillisosassa asukkaiden enemmistö on tadžikkeja ja uzbekkeja, mutta pashtu-heimon hallitsemat talebanit kohtelevat heitä alistavasti.”

Darayimin piirikunnassa asukkaat syyttivät pashtu-heimon talebaneja siitä, että he olivat tunkeutuneet koteihin ja raiskanneet naisia. Argon piirikunnassa mielenosoittajat väittivät, että talebanin turvallisuusjoukot tuhosivat heidän vehnäpeltojaan, puutarhojaan ja talojaan.

Viimeisten yli kahden vuoden aikana muihin heimoihin kuuluvia taleban armeijan komentajia on korvattu pashtu-heimoon kuuluvilla. Näyttää, että pashtut pelkäävät tadžikkien ja uzbekkien ryhtyvän talebanliikkeen sisäiseen kapinaan ja siksi pashtut pyrkivät näillä puhdistuksilla ennalta ehkäisemään kapinan.

Jännitteitä ei ole aiheuttanut vain etninen puhdistus. Köyhyys, työttömyys, rehottava korruptio ja kansalaisten tukahduttaminen erilaisin loukkaus-, nöyryytys- ja pakkokeinoilla ovat tekijöitä, jotka ovat saaneet ihmiset protestoimaan talebaneja vastaan.

Hamas pyrki perustamaan tukikohdan Turkkiin

(Lähde: Turkish Minute 14.05.2024)

The Timesin mukaan asiakirjat, joissa lukee ”Tukikohdan perustaminen Turkkiin”, löydettiin Hamas-johtaja Hamza Abu Shanabin asunnosta.

The Timesin mukaan salaisessa asiakirjassa hahmotellaan Hamasin aikomus perustaa ulkomaille sotilaskeskuksia tiedustelu- ja sotilasoperaatioita varten.

Kolmivuotisessa suunnitelmassa esitettiin yksityiskohtaisesti lukuisten sotilaallisten solujen ja turvatalojen perustaminen eri maihin sekä näiden solujen kouluttaminen sabotaasi- ja salamurhataktiikoihin. Kohteina olivat muun muassa Mossadin upseerit, vaikutusvaltaiset israelilaiset ja Israelin laivaston alukset sekä suunnitelmat kidnappauksia varten.

Turkin presidentti Erdoğan, joka on pitkään arvostellut Israelin toimia Gazassa, on julkisesti tukenut Hamasia ja kutsunut sitä ”vastarintajärjestöksi” eikä terroristiryhmäksi. Muun muassa Israel, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat nimenneet Hamasin terroristijärjestöksi, mutta Turkki ja eräät muut valtiot eivät.

Turkki on sallinut Hamasin toimistot İstanbulissa, mutta on kiistänyt, että ryhmä harjoittaa terroritoimintaa Turkin maaperältä käsin.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *