Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 18.6.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Anglikaanikirkon afrikkalaiset arkkipiispat aikovat boikotoida piispainkokousta

(Lähde: Christian Today 10.6.2022)

Anglikaanikirkon piispainkokouksen on tarkoitus kokoontua tänä vuonna. Maailman anglikaaniyhteisöä johtaa Canterburyn arkkipiispa Welby. Anglikaanikirkkoa repii jakauma lännen liberaalien ja Afrikan ja Aasian perinteistä kristinuskoa edustavien kirkkojen välillä. Nyt arkkipiispa vetoaa Nigerian, Ruandan ja Ugandan arkkipiispoihin, jotta nämä eivät jäisi mielenosoituksellisesti pois suuresta kokouksesta.

Afrikan kirkot ovat pettyneitä siihen, miten länsimaiset kirkot ovat hiljaisesti hyväksyneet homoseksuaalisen elämän tavan, vaikka edellisessä piispainkokouksessa oli päätetty, että Jumalan tarkoittama seksuaalisuus on miehen ja naisen välistä seksuaalisuutta. Sen sijaan, että kirkko eläisi homoseksuaalisuuden suhteen parannuksen teossa, asia onkin nyt lakaistu maton alle. Sen sijaan asialistalle on nostettu kirkolle toissijaisia kysymyksiä, kuten ympäristökysymykset ja syrjäytyneiden yhteisöjen kysymykset.

Arkkipiispa Welby yrittää vaientaa afrikkalaisten arkkipiispojen protestin toteamalla, ettei boikotointi rakenna kristillistä yhteyttä. Welby ilmaisi myös olevansa järkyttynyt, että ympäristökysymykset ja syrjäytyneiden asema ovat afrikkalaisille kirkoille toissijaisia. Arkkipiispa Welbyn vastaus tuskin tyydyttää afrikkalaisia kirkkoja tai rakentaa aidosti yhteyttä.

Hindut Bangladeshissa pelkäävät muslimien kostotoimia

(Lähde: UCA News 14.6.2022)

Väkijoukot hyökkäävät hindujen koteihin Bangladeshissa sen jälkeen, kun intialainen poliitikko loukkasi profeetta Muhammadia tv-keskustelussa. Mielenosoituksia ja Intian vastaisia boikotteja on viritetty lukuisissa muslimimaissa. Erityisen uhkaavaksi tilanne on kehittynyt muslimienemmistöisessä Bangladeshissa.

Islamistiaktivistit huusivat Intian vastaisia ​​iskulauseita mielenosoituksen aikana Dhakassa. Sadat muslimit hyökkäsivät hinduperheen talon kimppuun marssinsa jälkeen, tuhosivat talon ja sytyttivät osan siitä tuleen. Lähistöllä asuvat hinduperheet turvautuivat musliminaapureiden luo tai pakenivat alueelta.

Hindunuori Amit Singh antoi Facebookissa lausuntoja, jotka tukevat intialaisen poliitikon kommentteja. Pian tämän jälkeen muslimijoukko piiritti hänen kotinsa.

Kun tapauksesta ilmoitettiin viranomaisille, poliisi kiirehti pidättämään Amit Singhin. Nyt tilanne on rauhallinen, sanoi Yardous Hasan, paikallinen poliisiaseman johtaja.

Näiden tapausten jälkeen paniikki on levinnyt Bangladeshin hinduyhteisöön, erityisesti maaseutualueilla.

Al-Azharin yliopisto kehottaa boikotoimaan Disney-elokuvia: syynä homoseksuaalit hahmot

(Lähde: Al-Monitor 15.6.2022)

Sunnalaisen islamin korkeimpana uskonnollisena auktoriteettina pidetyn Kairossa sijaitsevan Al-Azharin yliopiston uskonoppineet ovat antaneet 9.6. uskonnollisen lausuman eli fatwan, jossa kehotetaan boikotoimaan kaikkia Walt Disney yhtiön tuotteita. Syynä tähän kehotukseen mainitaan yhtiön suunnitelmat kasvattaa homoseksuaalisten hahmojen määrää elokuvissaan ja muissa viihdetuotannoissaan.

Al-Azharin yliopiston fatwassa mainitaan, että Disneyn suunnitelmat ovat ”systemaattinen ja saatanallinen suunnitelma normalisoida epämoraalista homoseksuaalisuutta muslimimaailmassa”.

Maaliskuussa eräs Disney-yhtiön johtajista, Karey Burke, ilmoitti tukevansa lukuisten uusien eri seksuaalivähemmistöihin kuuluvien hahmojen esiintymistä yhtiön elokuva- ja viihdetuotannossa. Toukokuussa Disney julkaisi monia tuotteita, mukaan lukien vauvanvaatteita, joissa ikoniset Disney-hahmot, kuten Mikki Hiiri tai Tähtien sodan hahmot esiintyvät pride-teemaisissa yhteyksissä.

Koska sunnalaisuus on islamin pääsuunta ja Al-Azhar sen korkein auktoriteetti, asialla on merkittävä vaikutus Disney-yhtiöön.

ISIS:in seksiorjuudesta selviytyneet jesidinaiset joutuvat yhä kamppailemaan oikeuksistaan

(Lähde: Al-Jazeera 14.6.2022)

Irakissa ISIS eli Islamilainen valtio nousi valtaan monilla alueilla syksyllä 2014. Tuossa yhteydessä ISIS päätyi toimeenpanemaan jesidien, erään Irakin uskonnollis-etnisen vähemmistöryhmän kansanmurhan. Miehet tapettiin ja naiset ja tytöt pakotettiin ISIS-taistelijoiden seksiorjiksi. Osa poikalapsista pakkokäännytettiin islamiin ja otettiin järjestön lapsisotilaiksi. Orjuus saattoi monien naisten kohdalla kestää jopa kaksi ja puoli vuotta.

ISIS:in seksiorjuudesta selvinneiden naisten mukaan ISIS teki naisille pahimpia kuviteltavissa olevia asioita. Edelleenkään monista jesideistä ei tiedetä, minne he ovat päätyneet tai ovatko he hengissä vai kuolleet.

Irakin parlamentti sääti jo maaliskuussa 2021 lain, jonka nojalla ISIS:in rikoksista selviytyneet jesidinaiset olisivat oikeutettuja korvauksiin, taloudelliseen ja lääkinnälliseen tukeen sekä terveydenhuoltoon. Yli vuotta myöhemmin lainsäädäntöä ei ole vieläkään pantu toimeen kuin osittain. Siksi jesidinaisten auttaminen on jäänyt pitkälti kansalaisjärjestöjen harteille.

Arvioiden mukaan ISIS orjuutti jopa 7000 jesidinaista ja -tyttöä. Tähän mennessä vain yksi tuomituista ISIS-taistelijoista on tuomittu jesidien kansanmurhaan liittyvistä rikoksista. Tämä oikeudenkäynti oli Saksassa.

Moskovan päärabbi pakenee Unkariin

(Lähde: Orthodox Times 8.6.2022)

Moskovan päärabbi Pinchas Goldschmidt on paennut Venäjältä Unkariin. Rabbia oli painostettu osoittamaan julkisesti tukeaan Venäjän Ukrainassa käymälle sodalle. Ilmoituksen teki rabbi Goldschmidtin miniä, Yhdysvalloissa asuva toimittaja Avital Cizik-Goldschmidt, joka kertoi asiasta Twitter-tilillään.

Rabbi Pinchas Goldschmidt toimi Moskovan juutalaisessa yhteisössä 33 vuotta. Ukrainan sodan alettua viranomaiset alkoivat painostaa häntä ilmaisemaan tukensa Venäjän Ukrainaan kohdistamalle hyökkäykselle, jota Venäjällä nimitetään ”sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi”. Venäjän viranomaiset ovat pyrkineet saamaan tuenosoituksia maan erilaisilta uskonnollisilta johtajilta. Osittain kannattavia tai hyväksyviä lausuntoja maan uskonnollisten vähemmistöjen johtajilta on ilmeisesti myös väärennetty.

Venäjän ortodoksinen kirkko puolestaan on tukenut Putinin hallinnon toimia vakaasti koko hyökkäyksen ajan. Muut ortodoksiset kirkot ovat laajasti tuominneet sekä hyökkäyksen että Venäjän ortodoksisen kirkon esittämät lausunnot.

Abortin kannattajat hyökkäävät tarvitsevia ilmaiseksi auttavaa äitiysklinikkaa vastaan Philadelphiassa

(Lähde: Catholic News Agency 15.6.2022)

Yhdysvalloissa on viime aikoina käyty voimakasta periaatteellista keskustelua abortista sen jälkeen, kun levisi tieto, että maan korkein oikeus olisi kumoamassa liittovaltion laajuisen aborttioikeuden. Aborttikysymys on johtanut mielenosoituksiin ja vahingontekoihin. Abortin kannattajat, joita Yhdysvalloissa kutsutaan nimellä pro choice eli valinnan puolesta, ovat vandalisoineet esimerkiksi aborttia vastustavia kirkkoja tai äitiysklinikoita.

Aborttia vastustavia kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä pro life eli elämän puolesta. Tällä kerralla vandalisoinnin kohteeksi joutui Hope-äitiysklinikka Philadelphiassa. Klinikan ikkunat oli hajotettu ja niihin oli maalattu graffitteja. Arvioidut vahingot ovat noin 15 000 dollaria (14 400 euroa).

Kyseinen äitiysklinikka ilmoittaa tarjoavansa palveluita apua tarvitseville äideille ja perheille maksutta. Poliisi tutkii asiaa. Netissä on levinnyt väite, jonka mukaan vastuussa vahingonteosta olisi ryhmä nimeltä ”Anti Hope Brigade” (suom. Hopen eli toivon vastainen prikaati.)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.