Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 20.3.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

USA:n presidentti Bidenin katolisuus on harhaanjohtavaa, sanoo arkkipiispa Naumann

“Haluan suojella kansaani harhaanjohtamiselta. Biden johtaa katolisia harhaan”,  toteaa Kansas Cityn arkkipiispa Joseph Naumann. Hän viittaa Bidenin aborttikantaan, joka on räikeässä ristiriidassa katolisen kirkon opetuksen kanssa. “Presidentti ei usko ihmiselämän pyhyyteen. Silti hän osallistuu ehtoolliselle”, arkkipiispa sanoi. “Emme voi arvioida hänen sydäntään. Mutta pidämme hänen toimintaansa vakavana moraalisena pahuutena. ”

“Nyt meillä on presidentti, joka ilmoittaa olevansa katolinen, mutta toimii vastoin tärkeimpiä moraalisia opetuksia – emme ole ​​kohdanneet tällaista haastetta aikaisemmin”, hän sanoi.

“Väittäessään olevansa harras katolinen presidentti julistaa: “Voit olla hyvä katolinen ja tehdä samankaltaisia ​​asioita”, arkkipiispa Naumann kiteyttää ongelman.

“Biden aikoo tehdä abortin mahdolliseksi ilman rajoituksia, edistää aborttien tekemistä, jopa maksamaan siitä. Hän haluaa pakottaa kaikki muutkin maksamaan siitä, vaikka se loukkaa heidän omatuntoaan. ” Naumann toisti Yhdysvaltain katolisten piispojen konferenssin marraskuussa 2019 antaman lausunnon, jossa aborttia kutsuttiin “aikamme tärkeimmäksi kysymykseksi”. “Se hyökkää viattomaan ihmiselämään silloin, kun se on haavoittuvin”, hän selitti. ”Se tapahtuu perheen yhteydessä ja hyökkää herkimpään ihmissuhteeseen: äidin ja lapsen väliseen suhteeseen. Mikään muu ei riistä ihmishenkiä niin paljon kuin abortti”

“Vaikka ihmiset ovat antaneet tälle presidentille vallan ja auktoriteetin, hän ei voi määritellä, millaista on olla katolinen ja mikä on katolinen moraalinen opetus

“Presidentin tulisi lopettaa itsensä määritteleminen uskolliseksi katoliseksi ja tunnustettava, että hänen näkemyksensä abortista on räikeässä ristiriidassa katolisen kirkon opetuksen kanssa”, Naumann kertoi Catholic World Reportille. “Olisi rehellisempää jos hän ilmoittaisi olevansa eri mieltä kirkon kanssa ja toimivansa vastoin kirkon opetusta.”

(Lähde: The Catholic World report 15.3.2021)

Ensimmäinen tuomio Syyrian hallituksen tekemistä sotarikoksista jaettu

Ensimmäinen tuomio Syyrian hallituksen tekemistä ”rikoksista ihmisyyttä vastaan” on langetettu syyrialaiselle Eyad Al-Gharibille Saksassa. Hänet tuomittiin murhista ja kidutuksista neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen Rheinland-Pfalzin korkeimmassa oikeudessa.

Tuomittu Al-Gharib oli tullut Saksaan turvapaikanhakijana vuonna 2018. Oikeusprosessi häntä vastaan aloitetiin huhtikuussa 2020. Tuomittu oli toiminut Damaskoksessa sijaitsevassa Al-Khatibin pidätyskeskuksessa. Häntä kuvataan vain pieneksi osaseksi valtavaa väkivaltakoneistoa, josta varsinaisesti ovat vastuussa presidentti Al-Assad ja hänen lähipiirinsä.

Syyrian sisällissodan alusta on kulunut 10 vuotta ja sodan aikana kaikki osapuolet ovat tehneet kansainvälisen oikeuden vastaista väkivaltaa. Syyrian sodassa epäillään käytetyn kemiallisia aseita, kidutusta ja joukkomurhia. Saksassa annettu tuomio on kuitenkin ensimmäinen, joka on langetettu hallituksen puolella taistelleiden ihmisten toimista. Tuomio antaa Le Monden mukaan toivoa muidenkin Syyrian presidentti Bashar Al-Assadin tekemien sotarikosten selvittämisestä ja tuomitsemisesta. Venäjä ja Iran tukevat Syyrian itsevaltaisen presidentti Al-Assadin hallintoa eivätkä ole halukkaita saattamaan sitä kansainvälisen oikeuden eteen.

(Lähde: Le Monde 18.3.2021)

Egypti siirtää pääkaupunkiaan

Egypti on rakentamassa uutta suureellista pääkaupunkia aavikolle Kairosta itään. Suurprojekti on Egyptin itsevaltaisen presidentin Abd el-Fattah al-Sisin lippulaiva ja osa Egyptin modernisointiprojektia. Uuteen hallinnolliseen pääkaupunkiin on rakennettu jo joitakin rakennuksia. Kaupungissa tulee olemaan ministeriöitä, presidentillisiä rakennuksia, kupolillinen parlamenttitalo ja islamilainen keskus valtavine moskeijoineen. Rakennusten arkkitehtuurissa on haettu vaikutteita Egyptin faraoiden temppelien arkkitehtuurista.

Vuonna 2019 uutisoitiin, että uuteen pääkaupunkiin on rakennettu myös Lähi-idän suurin kirkko: koptilainen katedraali, johon mahtuu jopa 8000 ihmistä. Koptit ovat Egyptin perinteinen kristillinen vähemmistö. Heitä on noin 10% Egyptin 100 miljoonasta asukkaasta. Koptit käyttävät jumalanpalveluskielenään muinaisegyptistä polveutuvaa koptin kieltä.

Uusi pääkaupunki tunnetaan yksinkertaisesti ”Uutena hallinnollisena pääkaupunkina” ja siinä suunnitellaan hyödynnettäväksi modernia ja puhdasta huipputeknologiaa, jotta uusi pääkaupunki olisi puhtaampi ja toimivampi kuin saastunut ja ruuhkainen Kairo. Uusi pääkaupunki on suunniteltu Egyptin mallikaupungiksi, johon rakennetaan asunnot ainakin kuudelle miljoonalle ihmiselle. Projektin on määrä valmistua vuonna 2023, mutta sen rahoitus on kohdannut ongelmia projektin edetessä.

(Lähde: Reuters 17.3.2021)

Tyttöjä painostetaan islamilaiseen vaatetukseen Indonesiassa

Indonesiassa lukioikäisiä tyttöjä painostetaan käyttämään esimerkiksi kouluissa islamilaisten naisten peittävää vaatetusta, johon kuuluu muun muassa hiukset ja kaulan peittävä huntu. Maassa vallitsee perustuslain takaama uskonnonvapaus, mutta myös maan uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia tyttöjä on painostettu käyttämään islamilaista vaatetusta.

Vähemmistöuskontoihin kuuluvat tytöt joutuvat kokemaan painostusta ja suoranaista kiusaamista paitsi opiskelijatoveriensa myös opettajien ja julkisten koulujen henkilökunnan taholta. Heitä nimitellään, häiritään ja uhkaillaan, jos he eivät käytä hiuksia ja kaulaa peittävää huntua. Ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchin mukaan uskonnollinen suvaitsemattomuus on lisääntynyt Indonesiassa ja ääriajattelu on lisääntynyt.

Indonesia on virallisesti moniuskontoinen maa. Maan islamilaisten uskonoppineiden neuvoston johtajan Muhammad Cholil Nafisin mukaan opettajat, jotka pakottavat islamilaista vaatetusta vähemmistöuskonnoille, ovat väärin johdatettuja. Toisaalta hän myös tuomitsee maan hallituksen aikeet kieltää pakollinen uskonnollinen pukeutuminen julkisissa kouluissa.

Indonesia on väkiluvultaan maailman suurin muslimimaa. Perinteisesti indonesialainen islam on ollut hyvin maltillista ja saarivaltiossa elää myös paljon uskonnollisia vähemmistöjä kuten hinduja, kristittyjä ja luonnonuskontojen kannattajia.

(Lähde: Al-Jazeera 18.3.2021)

Anglikaanipastori Ed Shaw ilmaisee huolensa valmisteilla olevasta laista, jolla kiellettäisiin homojen eheytyshoito

Olen huolissani kehotuksista kieltää homojen eheytyshoidot. Tietenkin on oikein, että homoja suojellaan ja jotkut eheytysterapiat ovat vahingollisia. Nyt pelkään, että huonolla lainsäädännöllä tehdään homojen sielunhoito ja rukouskin heidän puolestaan laittomaksi.

Olen työskennellyt anglikaanikirkossa kaksikymmentä vuotta. Tuona aikana ihmiset, joita olen palvellut, ovat tulleet puhumaan ja pyytämään rukousta puolestaan eri elämän osa-alueilla. Olen toivottanut jokaisen tervetulleeksi ja yrittänyt auttaa heitä mahdollisimman hyvin.

Mutta on ryhmä ihmisiä, joita minun on ehkä pian kieltäydyttävä auttamasta: on ihmisiä jotka tuntevat vetoa omaa sukupuoltaan kohtaan, mutta haluavat pyrkiä tuota viehtymystä vastaan elämässään. Pastori Ed Shaw tunnustautuu itse tällaiseksi henkilöksi. Hän uskoo Raamatun mukaan, että seksi kuuluu miehen ja naisen väliseen avioliittoon, vaikka tunteekin eroottisia tunteita omaa sukupuoltaan kohtaan. Pastori Ed Shaw toteaa, että valmisteilla oleva laki tekisi hänen laistensa henkilöiden puolesta rukoilemisen rikokseksi. Hänen kaltaistensa auttaminen olisi jatkossa rikos. Uuden lain mukaan ainoa laillisesti annettu neuvo on kannustaa tällaisia ​​ihmisiä hylkäämään perinteinen kristillinen opetus.

Pastori Ed Shaw kertoo, ettei ole koskaan kokenut painostusta raamatullisten kristittyjen taholta. Sen sijaan hän on saanut osakseen painostusta homoliikkeen taholta ja vaatimusta hylätä raamatullinen opetus. Nyt laki on asettumassa tämän painostuksen puolelle jättäen hänen kaltaisensa kristityt haavoittuvaan asemaan.

Christian today raportoi 16.3. Evankelisen allianssin varoittavan, että eheytyshoidon kieltäminen on “suora uhka uskonnonvapaudelle”. Evankelinen allianssi kehottaa pääministeri Boris Johnsonia harkitsemaan asiaa uudelleen.

(Lähde: Spectator 17.3.2021)

Pakistanilaiselle kristitylle on luettu kuolemantuomio jumalanpilkkalain nojalla

Pakistan on muslimimaa, jossa on merkittävä kristitty vähemmistö.

Pakistanin tuomioistuin on määrännyt kuolemanrangaistuksen kristitylle, joka on aiemmin tuomittu elinkautiseen vankeuteen. Hänet on tuomittu profeetta Muhammadia loukkaavan tekstiviestin lähettämisestä. Syyttäjä riemuitsi tuomioistuimen päätöksestä.

Lahoren ylioikeus tuomitsi 10. maaliskuuta adventistikirkon jäsenen Sajjad Masih Gillin kuolemaan. Väitetty tekstiviestin lähettäminen oli tapahtunut vuonna 2011. Poliisi oli jäljittänyt muslimimiehelle lähetetyn viestin herra Gillin puhelimeen.

Vuonna 2015 tuomitun veli ja veljenpoikansa joutuivat hyökkäyksen kohteeksi vierailtuaan vankilassa tapaamassa tuomittua.

Vuonna 2016 kaksi puolustusasianajajaa joutui aseellisen hyökkäyksen kohteeksi puolustettuaan herra Gilliä oikeudessa.

Tuomioistuin hyväksyi syyttäjän vaatimuksen, jonka mukaan kuolemanrangaistus on ainoa mahdollinen rangaistus jumalanpilkasta.

Pakistanin jumalanpilkkalain mukaan kuolema on enimmäisrangaistus profeetta Muhammadin loukkaamisesta. Oikeusaktivistien mukaan lakeja on käytetty muiden uskontojen seuraajia ja vähemmistö-muslimeja vastaan.

Lahoressa sijaitsevan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden keskuksen mukaan jumalanpilkka-syytteitä  ilmoitettiin viime vuonna 200, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

(Lähde: UCA News 12.3.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Johannes

    Usko alkaa siitä mihin järki loppuu. Teidän uskovien ongelmana on se, että teidän järkenne loppuu heti alkukättelyssä.