Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 2.4.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Yhdysvallat syyttää Venäjää maailmanlaajuisen ruokakriisin aiheuttamisesta

(Lähde: Hindustan Times 30.03.2022)

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Sherman sanoi tiistaina pitämässään puheessa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin loi globaalin ruokakriisin ja hän on se, joka voi pysäyttää sen.

Hän sanoi, että meneillään olevalla sodalla on vaarallisia seurauksia maailmanlaajuiselle elintarviketurvalle. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri korosti, että sekä Venäjä että Ukraina ovat suuria maataloustuottajia, ja sanoi: ”30 prosenttia maailman vehnän viennistä tulee tyypillisesti Mustanmeren alueelta, samoin kuin 20 prosenttia maailman maissista ja 75 prosenttia auringonkukkaöljystä.

Wendy Sherman syytti edelleen Venäjän laivastoa pääsyn estämisestä Ukrainan satamiin, viljan viennin katkaisemisesta ja sanoi, että laivasto estää noin 94:ää maailmanmarkkinoille ruokaa kuljettavaa alusta saapumasta Välimerelle. Koska Ukrainan vienti estetään, elintarvikkeiden hinnat nousevat erityisesti köyhissä maissa. ”Olemme erityisen huolissamme Libanonin, Pakistanin, Libyan, Tunisian, Jemenin ja Marokon kaltaisista maista, jotka ovat voimakkaasti riippuvaisia ​​Ukrainan tuonnista väestönsä ruokkimiseksi”, hän sanoi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa voimakkaasti Lähi-idän maiden talouteen

(Lähde: Al Monitor 29.03.2022)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut ruokapulaa Irakissa. Toisaalta raakaöljyn korkea hinta sekä Venäjää koskevat sanktiot ovat avanneet Irakille uusia mahdollisuuksia.

Lähi-idän maat ovat riippuvaisia Ukrainan ja Venäjän maataloustuotteista. Irak osallistui viime viikolla Aqabassa Jordaniassa pidettyyn neljän maan huippukokoukseen, jossa keskusteltiin elintarviketurvan haasteista ja vaihtoehdoista.

Irakin öljymarkkinat kokoistavat. Irak sai öljynostopyyntöjä Euroopan maista Venäjän taloutta koskevien pakotteiden seurauksena. Tämä antaa Irakille mahdollisuuden vahvistaa läsnäoloaan Euroopan markkinoilla, joita se alkoi menettää Venäjälle vuosia sitten. Venäjän myy nyt öljyään alennuksella Kiinaan ja Intiaan. Tästä johtuen Irak on menettänyt markkinoita idässä.

Venäjän investointien Irakiin arvioidaan olevan yli 10 miljardia dollaria, pääasiassa öljysektorilla. Useat venäläiset yritykset omistavat öljy-yhtiöitä Irakissa. Irakissa toimivilla venäläisyrityksillä on vaikeuksia toimittaa laitteita ja teknologiaa, joita Irak tarvitsee öljykentilleen kansainvälisten Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi.

Öljy kattaa 89 prosenttia Irakin budjetista.

Jordanian kuningas Abdullah II tuomitsi keskiviikkona ”väkivallan kaikissa muodoissaan”

(Lähde: Al Monitor 30.03.2022)

Jordanian kuningas Abdullah II ja Israelin presidentti Isaac Herzog tapasivat Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Jordanian kuningas tuomitsi väkivallan kaikissa muodoissaan, viitaten Israelissa tapahtuneisiin palestiinalaisten suorittamiin terroritekoihin. Kolmessa iskussa viikon sisällä Israelissa on kuollut yhteensä 11 ihmistä.

”Tämä konflikti on kestänyt pitkään, ja siitä johtuva väkivalta aiheuttaa edelleen paljon tuskaa ja tarjoaa hedelmällisen maaperän ääriliikkeille”, hän sanoi.

Israelin presidentti sanoi ennen ramadania, että ”meidän on siirryttävä siihen, että uskonnollisten rituaalien suorittaminen sallitaan rauhanomaisesti”, lisäsi palatsin mukaan ”tämä on se, mistä keskustelemme Jordanian kanssa”.

Jännitteet kärjistyivät viime vuonna Ramadanin aikana Israelin joukkojen ja liitetyssä Itä-Jerusalemissa Al-Aqsa-moskeijassa vierailevien palestiinalaisten välillä, mikä johti 11 päivää kestäneeseen konfliktiin Israelin ja Gazaa hallitsevan islamistisen liikkeen Hamasin välillä.

Jordania, joka solmi suhteet Israeliin vuonna 1994, on perinteisesti toiminut välittäjänä Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Iran esti naisia ​​osallistumasta jalkapallo-otteluun

(Lähde: Rudaw 29.03.2022)

Iran esti naisia ​​osallistumasta jalkapallon MM-karsintaotteluun tiistaina.

Verkossa myytiin 12 500 lippua, joista 2 000 oli varattu naisille. Iran voitti ottelussa Libanonin 2-0. Voitto Irakista tammikuussa varmisti joukkueelle paikan Qatarin MM-kisoissa.

Sosiaalisessa mediassa leviävä video näyttää sadat naispuoliset jalkapallofanit huutamassa ”meillä on vastalause” kun heitä kiellettiin osallistumasta otteluun.

Ei ollut heti selvää, kuka teki päätöksen estää naisia ​​osallistumasta otteluun. Huolimatta naisille myydyistä lipuista, heitä ei sallittu stadionille. Kaupungin muslimijohtaja selitti myöhemmin pitävänsä sopimattomana, että naiset pääsisivät katsomoon.

Tammikuussa yli 2 000 naiskatsojaa oli Teheranin Azadi-stadionilla, kun maajoukkue voitti Irakin yhdellä maalilla. Se oli toinen suuri jalkapallotapahtuma, johon iranilaiset naiset saivat tulla yleisöksi stadionilla. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2019, kun Iranin pelatessa Japania vastaan sadat naiset saivat tulla katsomaan ottelua.

Britannian pääministeri puolustaa biologisia faktoja sukupuolikeskustelussa

(Lähde: Christian today 24.03.2022)

Boris Johnson totesi, että biologia on ylivoimaisen tärkeä asia kun puhutaan transsukupuolisuudesta. Britannian pääministeri on joutunut osallistumaan sukupuolisen identiteetin ympärillä vellovaan keskusteluun. Yllättäen vastoin yleistä trendiä Boris Johnson asettui puolustamaan biologisia faktoja, joiden mukaan sukupuolia on vain kaksi  ja biologia määrittää sukupuolen, eivätkä sisäiset tuntemukset.

Boris Johnson sanoi keskiviikkona pääministerin kysymyksissä, että transsukupuolisia ihmisiä tulee kohdella kunnioittavasti. Mutta samalla hän totesi, että biologiaa ei voida sivuuttaa. Kysymykseen ”miehen ja naisen erottamisesta” hän sanoi, että ”biologian perusasiat ovat edelleen ylivoimaisen tärkeitä”.

Hänen kommentit ovat ristiriidassa oppositiojohtajan Sir Keir Starmerin kanssa, joka on aiemmin väittänyt, että ei ole oikein sanoa, että vain naisilla on kohtu. Aiemmin tässä kuussa Sir Keir toisti kantansa sanomalla, että ”transnaiset ovat naisia”. Näin Britannian poliittisessa kentässä gender-ideologiasta on tullut osa maan poliittista kahtiajakautumista.

Euroopan Unionin jäsenmaat alkavat varautua ruokakriisiin

(Lähde: Politico 24.03.2022)

Venäjä ja Ukraina ovat maailman suurimpia ruuantuottajamaita. Ruuan tuotannon keskeytyminen sodan tähden tulee vaikuttamaan erityisesti Lähi-idän ja Afrikan maihin, jotka ovat riippuvaisia Venäjän ja Ukrainan tuottamasta ruuasta. Ruokakriisin vaikutus tullaan kokemaan syksystä alkaen kun uutta satoa tulisi korjata.

Nälkäkriisi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa merkitsee vääjäämättä pakolaiskriisiä. Nälkäiset suuntaavat kohti Eurooppaa. Saharan Eteläpuolisessa Afrikassa on odotettavissa ennennäkemätön nälkäkriisi. Kaikki tämä saattaa merkitä myös poliittista kuohuntaa läntisessä maailmassa ensin kohoavien ruuanhintojen ja sitten lisääntyvän pakolaisuuden tähden.

YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma on ostanut suurimman osan ruoka-avusta miljoonille hädänalaisille vuosittain Ukrainasta. Ennen sotaa YK:n maailman elintarvikeohjelma ruokki noin 125 miljoonaa ihmistä. Nyt vehnän hinta on noussut jo 19% kuukauden aikana. Maailman ruokaohjelmalla ei ole varaa enää ostaa avustusruokaa, vaikka sitä olisikin markkinoilla tarjolla. Taloudellisten resurssien kerääminen maailman ruoka-apuun on vaikeaa nykyisen monitahoisen kriisin aikana.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Tahvo

    Hyvä Timo.

    Hienoa että olet ”poiminut” tärkeimmät kansainväliset asiat 2.4.2022.

    Täydet pisteet Ukrainan kansan kärsimysten mitätöimiseen.

    Mistä moinen?

    Mitä uutisia vielä kaipaat että ensi kerralla nostat ukrainalaisten kärsimyksen tärkeäksi kansanväliseksi asiaksi?

    Onko Putinin tykistön pakko tasoittaa Viron tai Suomen kaupunkilähiöitä jotta tämä olisi yhtä tärkeää kuin uutiset Iranin naisjalkapallon tilasta?

    Aurinkoista kevään jatkoa sinulle Timo.