Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 2.7.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Turkki hakee henkilöiden luovutuksia Suomelta ja Ruotsilta Nato-sopimuksen mukaisesti

(Lähde: Al Monitor 29.06.2022)

Presidentti Recep Tayyip Erdogan luopui viikkoja kestäneestä vastustuksesta maiden Nato-hakemuksia kohtaan keskiviikkona pidetyissä kriisineuvotteluissa, jotka käytiin Naton huippukokouksen aattona keskiviikkona.

Turkki asetti sopimuksen välittömästi koetukselle ilmoittamalla, että se odottaa 12 henkilön luovuttamista Suomesta ja 21 Ruotsista. Näiden henkilöiden luovutus varmistaisi Turkin tuen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyspyrkimyksille.

”Pyydämme heitä täyttämään lupauksensa”, Turkin edustaja toteaa. Sopimuksessa sanotaan, että Suomi ja Ruotsi sitoutuvat käsittelemään Turkin vireillä olevia luovutuspyyntöjä nopeasti ja perusteellisesti.

Toistaiseksi nimeämättömät henkilöt ovat kurdien oikeuksia ajavan Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) aktivisteja ja turkkilaisen muslimisaarnaaja Gülenin johtaman ryhmän jäseniä, jota Erdogan syyttää epäonnistuneesta vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Suomi ja Ruotsi vahvistavat, että PKK on kielletty terroristijärjestö”, sanotaan sopimuksessa.

Lisäksi Ruotsi ja Suomi lupaavat olla tukematta kurdien järjestöjä Syyriassa. Näillä kurdiryhmillä oli keskeinen rooli taistelussa ISIS-joukkoja vastaan.

Erdoganin toimisto ylisti sopimusta täydellisenä voittona. ”Turkki sai mitä halusi”, hänen toimistonsa julisti lausunnossaan.

Britannian Baptistikirkko vaarassa hajota

(Lähde: Premier Christian News 24.06.2022)

Baptistikirkko on päättänyt keskustella samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Ehdotus on, että baptistipastorit voisivat halutessaan vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Perinteisen kristinuskon edustajat toteavat, että tällainen johtaisi baptistikirkon hajoamiseen Britanniassa.

Kirkko lähetti tällä viikolla pastoreille kirjeen, jossa kerrottiin, että baptistiliiton neuvosto, joka on vastuussa sääntömuutosten tekemisestä, harkitsee pyyntöä sallia avioliiton solmimisen samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa.

Tällä hetkellä, jos pastori vihkisi tällaisen parin, hän syyllistyisi törkeään virkavirheeseen, ja siksi hänen pastorin lupakirjansa peruttaisiin.

”Se olisi tavallaan 180 asteen käännös vastoin sitä, mitä olemme aina uskoneet 2000 vuoden ajan”, toteaa perinteistä näkemystä edustava pastori Nigel Coles. Tällä hetkellä pastorien säännöissä lukee, että avioliitto on ”yksinomaan miehen ja naisen välinen”.

Kaksi pappia sai surmansa Nigeriassa

(Lähde: Catholic News Agency 26.6.2022)

Kaksi roomalaiskatolista pappia on saanut surmansa Nigeriassa viime viikonloppuna. Toinen surmatuista oli 50-vuotias ammattikorkeakoulun kappalainen Vitus Borogo Kadunan osavaltiossa. Paikallisen arkkihiippakunnan mukaan isä Borogo sai surmansa terroristien hyökkäyksessä.

Toinen surmatuista oli Edon osavaltiossa palvellut veli Christopher Odia, joka kaapattiin pappilastaan ja jonka hänen kaappaajansa sitten surmasivat. Veli Christopher oli 41-vuotias ja toimi St. Philipin katolisen lukion rehtorina.

Nigeriassa surmattiin viime vuonna ainakin 4650 kristittyä uskonsa tähden. Etenkin maan pohjoisosassa on paljon ääri-islamilaista terrorismia. Maan asukkaista noin puolet on muslimeita, he ovat enemmistönä maan pohjoisosassa. Kristittyjä on arviolta hieman alle puolet nigerialaisista, he ovat enemmistönä maan eteläosissa. Nigerian väkiluku on Afrikan suurin, arviolta 214 miljoonaa.

Kongossa ääri-islamistien hyökkäyksessä sai surmansa yli 10 kristittyä

(Lähde: CBN News 24.6.2022)

Ainakin 10 kristittyä on saanut surmansa tiistaina 21.6. ääri-islamistien väijytyksessä Kongon tasavallassa. Kristittyihin kohdistuvaa väkivaltaa tutkivan ja tilastoivan International Christian Concernin (ICC) mukaan ääri-islamistit olivat katkaisseet tien Benin ja Kasindin väliltä, pysäyttäneet ajoneuvot, ampuneet kaikki matkustajat ja sytyttäneet ajoneuvot tuleen. Kaikki toiminta tuolla tieosuudella on pysäytetty. Tie on ainoa väylä, jota kautta Kongon tasavallasta pääsee esimerkiksi Ugandaan ja Kongon demokraattisen tasavallan itäosiin.

Kongon tasavalta, joka toisinaan tunnetaan myös Kongo-Brazzavillena maan pääkaupungin mukaan, on entinen Ranskan siirtomaa, joka itsenäistyi vuonna 1960. Sen naapurimaa on entinen Belgian Kongo eli Kongon demokraattinen tasavalta, joka on ollut aiemmalta nimeltään Zaire ja jota on toisinaan nimitetty myös Kongo-Kinshasaksi maan pääkaupungin mukaan.

Tunnettu egyptiläinen uskonoppinut: Naisten tulee käyttää huntua ja peittää itsensä

(Lähde: Al-Monitor 26.6.2022)

Tunnettu islamilainen egyptiläinen uskonoppinut Mabrouk Attia on herättänyt närää ja kiistaa lausunnollaan, jonka mukaan naisten tulee peittää päänsä hijabilla eli islamilaisella päähuivilla ja pukeutua peittävästi, jos haluavat elää.

Attian mukaan naiset, jotka jättävät hiuksensa valtoimenaan poskille ja pukeutuvat tiukkoihin vaatteisiin hypnotisoivat ahdistelijansa, joka sitten tappaa heidät. Kannanotto tuli pian sen jälkeen, kun egyptiläinen miesopiskelija surmasi naispuolisen opiskelutoverinsa, joka kieltäytyi miehen kosinnasta eikä suostunut käyttämään huntua.

Etenkin Egyptin naisjärjestöt ovat kritisoineet Mabrouk Attian lausuntoa. Egyptin kansallinen naisten neuvosto ilmoitti taistelevansa vihapuhetta, häirintää ja terrorismia vastaan. Sen mukaan vaatetus ei voi oikeuttaa väkivaltaa naisia ja tyttöjä kohtaan.

Myös sunnalaisen islamin vaikutusvaltaisimpana auktoriteettina pidetty Al-Azharin yliopisto tyrmäsi Attian mielipiteen ja vahvisti, ettei tämä puhu yliopiston puolesta.

Venäjän muslimit vahvistavat asemiaan sodan ansiosta

(Lähde: Eurasia Review 1.6.2022)

Venäjän ortodoksikirkon patriarkka Kirill on viime päivinä puuhnut Venäjän ”hurskaasta islamilaisesta väestöstä”. Tällaiset puheet heijastavat islamin roolin lisääntymistä Kremlin ajattelussa Ukrainan sodan kolmen kuukauden aikana.

Moskova on yhä avoimempi muslimien roolille Venäjällä. Kristittyjen ja juutalaisten tavoin myös muslimiyhteisö on jakautunut sodan suhteen. Jotkut tukevat Putinin hyökkäystä ja toiset vastustavat voimakkaasti ja jopa menevät Ukrainaan taistelemaan Venäjän joukkoja vastaan. Mutta muslimit ovat aivan eri asemassa kuin ortodoksiset kristityt.

Koska ukrainalaiset ovat ortodoksisia kristittyjä, kuten venäläisetkin, tämä konflikti on kahden ortodoksisen kansan välinen konflikti. Venäjällä on kuitenkin paljon enemmän muslimeja kuin Ukrainassa. Maailman muslimimaat ovat tukeneet Moskovaa enemmän kuin kristillinen länsi.

Tämän seurauksena Kreml on ensimmäisistä päivistä lähtien puhunut paljon lämpimämmin Venäjän muslimeista. Tämä voi ennakoida uutta tasapainoa ortodoksisuuden ja islamin välillä Venäjällä.

Ainakin jotkut Venäjän federaation muslimijohtajat testaavat tilannetta nähdäkseen, kuinka pitkälle heiluri on heilahtanut, toivoen, että he voivat nyt saavuttaa etuja vannomalla tukeaan Putinin sodalle.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.