Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 2.9.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Nicaraguan sosialistihallinto kieltää jesuiittajärjestön ja takavarikoi sen omaisuuden

(Lähde: Vatican News 24.8.2023)

Nicaraguan diktatorisen vasemmistopresidentin Daniel Ortegan hallinto on julistanut roomalaiskatolisen kirkon jesuiittojen sääntökunnan laittomaksi ja takavarikoinut järjestön omaisuuden. Jesuiitat ovat yksi roomalaiskatolinen sääntökunta, johon muun muassa nykyinen paavi Franciscus kuuluu.

Aivan nyt elokuun lopulla vasemmistohallitus takavarikoi jesuiittojen ylläpitämän Keski-Amerikan yliopiston. Muodollisena syynä jesuiittajärjestön kieltämiselle olivat veroepäselvyydet. Todellisuudessa kyse on vain vasemmistohallituksen ja roomalaiskatolisen kirkon välisestä pitkäaikaisesta huonosta suhteesta.

Nicaraguan hallinto on rajoittanut uskonnonvapautta ja sulkenut maan uskonnolliset radiokanavat. Lisäksi papistoa on karkotettu, pidätetty ja pahoinpidelty kyseenalaisin perustein. Muun muassa Matagalpan piispa Rolando Álvarez tuomittiin maanpetoksesta ja valheellisten väitteiden levittämisestä 26 vuodeksi vankeuteen. Ortegan hallinto katkaisi diplomaattisuhteensa Pyhään istuimeen vuonna 2022.

Roomalaiskatolinen kirkko ei ole ainoa taho, joka on joutunut kärsimään mielivaltaisesta hallinnosta. Vuoden 2018 vasemmistohallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen Nicaragua on lakkauttanut ja julistanut laittomiksi yli 3000 kansalaisjärjestöä, joiden joukossa on myös Nicaraguan Punainen risti, jota syytettiin hallituksenvastaisten mielenosoitusten tukemisesta vuonna 2018.

Paavin lausunnot Venäjän katolisille herättävät suuttumusta Ukrainassa

(Lähde: Catholic News Agency 29.8.2023)

Vatikaani on kiistänyt paavi Franciscuksen tukevan venäläistä imperialismia. Lausunnon takana on Ukrainan kirkossa herännyt ”tuska ja huoli” paavin taannoisesta Venäjän katolilaisille suunnatusta videotervehdyksestä. Vatikaanin tiedottajan mukaan paavin tarkoituksena oli rohkaista nuoria säilyttämään ja edistämään Venäjän kulttuurista ja hengellistä perintöä, muttei todellakaan tukea imperialistisia suunnitelmia.

Paavi oli kehottanut venäläisiä katolilaisia edistämään rauhaa ja toimimaan sillanrakentajina konfliktissa. Ukrainan kreikkalaisortodoksisen kirkon johtava arkkipiispa Sviatoslav Shevchuk ilmaisi huolensa paavin sanoista, joissa viitattiin Venäjän suuruuteen Pietari Suuren ja Katariina Suuren aikana. Näiden hallitsijoiden imperialistinen suuruus on ollut esillä myös Venäjän nykyisessä propagandassa. Myös Ukrainan hallituksessa paavin sanavalinta herätti vastareaktion. Paavi kuitenkin kehotti tässä vaiheessa venäläisiä katolisia muistamaan myös omat juurensa, mutta kehotti heitä välttämään polarisaatiota, jota Franciscus nimitti ”rutoksi”. Lisäksi alkuperäisessä puheessaan paavi kehotti sovintoon.

Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko on jumalanpalvelusjärjestykseltään ortodoksinen, mutta roomalaiskatolisen kirkon yhteydessä oleva kirkko, jolla on kannatusta erityisesti Ukrainan länsiosissa.

Papua-Uusi-Guinea avaa suurlähetystön Jerusalemiin

(Lähde: Al-Jazeera 28.8.2023)

Papua-Uuden-Guinean pääministerin tiedottajan mukaan maa on aikeissa avata Israelin suurlähetystönsä Jerusalemissa ensi viikolla, kun pääministeri James Marape vierailee Israelissa. Mailla on ollut diplomaattisuhteet vuodesta 1978 alkaen, ja tällä hetkellä Papua-Uudella-Guinealla on konsulaatti Tel Avivissa.

Suurimmalla osalla maista Israelin suurlähetystö sijaitsee Tel Avivissa, mutta esimerkiksi Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä Jerusalemiin toukokuussa 2018 sen jälkeen kuin silloinen presidentti Donald Trump oli julistanut tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Myös Kosovolla, Guatemalalla ja Hondurasilla on suurlähetystö Jerusalemissa.

Suurlähetystön sijoittaminen Jerusalemiin ja samalla kaupungin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi herättää suurta vastustusta erityisesti palestiinalaisjärjestöissä ja arabimaissa, koska kysymys Jerusalemin hallinnasta on herkkä. Myös palestiinalaiset tahtoisivat Jerusalemin oman mahdollisen valtionsa pääkaupungiksi.

Ainakin 14 saanut surmansa hyökkäyksessä kirkkoon Kongon demokraattisessa tasavallassa

(Lähde: Reuters 28.8.2023)

Paikallisviranomaisten mukaan ainakin 14 ihmistä on saanut surmansa Kongon demokraattisen tasavallan (eli Kongo-Kinshasan) itäosassa sijaitsevassa Iturin maakunnassa. Hyökkäys tapahtui sunnuntaina 27.8., kun aseistettu joukko hyökkäsi kirkkoihin kesken jumalanpalveluksen Mesan, Cepacin ja Aumnoporon kylissä.

Paikallisviranomaisten mukaan hyökkääjien on tunnistettu kuuluvan aseelliseen CODECO-ryhmään, joka on maan itäosissa toimiva aseellinen järjestö.

Kongon demokraattinen tasavalta on yksi maailman epävakaimpia ja korruptoituneimpia valtioita. Maan itäosissa on vallinnut jo kauan pitkittynyt konflikti lendu- ja hema-heimoihin kuuluvien välillä. Lendut ovat perinteisesti maanviljelijöitä ja hemat paimentolaisia. CODECO-ryhmittymä on pahentanut väkivaltaisilla hyökkäyksillään ja muilla toimillaan alueen humanitaarista katastrofia. YK:n arvioiden mukaan jopa kolme miljoonaa ihmistä olisi alueella välittömän avun tarpeessa.

Juutalaisen digikirjaston avaamisesta 10 vuotta

(Lähde: Religion News Service 28.8.2023)

Sefaria tietokanta tarjoaa juutalaisten pyhiä tekstejä verkossa ilmaiseksi. Sefaria on digitoinut lähes koko juutalaisen kaanonin ja monia muita teologisia kirjoituksia – yhteensä noin 3 300 niteen sisällön. Se ei ole ainoa juutalainen digitaalinen kirjasto, mutta se on laajimmin käytetty juutalaisten keskuudessa, ja se on vapaasti käytettävissä. Osa teksteistä on saatavilla useilla kielillä – nyt myös suomeksi.

Sefarian perustivat vuonna 2012 kirjailija Joshua Foer ja Googlella työskennellyt Brett Lockspeiser. Nykyään Sefarialla on 700 000 kuukausittaista käyttäjää. Juutalaisuuden opiskelijat ovat kiitelleet Sefariaa siitä, että se tarjoaa kirjan sisäisen hakutoiminnon ja mahdollistaa myös sen, että voi etsiä, missä tietty raamatunjae esiintyy muissa juutalaisissa kirjoissa. Erityisesti opettajat pitävät Sefariasta, koska he voivat rakentaa lähdeluetteloita suoraan sivustolla.

Juutalaisille, jotka on vuosisatojen ajan tunnettu ”kirjojen kansana”, tämä on todellinen vallankumous.

Merkkejä Budapestin taivaalla

(Lähde: The European Conservative 21.8.2023)

Sunnuntaina 20. elokuuta vietettiin Pyhän Stefanuksen, Unkarin ensimmäisen kristityn kuninkaan, juhlaa. Hänet kruunattiin vuonna 1000 paavin lähettämällä kruunulla. Merkkipäivää juhlistettiin näyttävällä ilotulituksella Tonavan yllä. Kun viimeisten räjähdysten savu oli vielä haihtumassa, droonien parvi kerääntyi Tonavan ylle parlamentin edustalle. Ne muodostivat Unkarin vaakunan. Sitten ne hajaantuivat ja yhdistyivät jälleen selkeäksi Pyhän Tapanin kruunun muodoksi. Ja sitten päivän viimeinen kuva: lennokit yhdistyivät muodostaen suuren valoristin Budapestin yllä.

Unkarilla on johtaja, joka on kristitty eikä häpeä sitä. Viktor Orbán on vakuuttunut, että usko, joka oli erottamaton osa kansakunnan perustamista, on elintärkeä sen selviytymiselle. Hän on puhunut useaan otteeseen kristinuskon korvaamattomasta historiallisesta roolista Unkarin kansakunnan ja eurooppalaisen sivilisaation elämässä. Hän on kutsunut kristillistä kulttuuria ”kulmakiveksi, joka pitää eurooppalaisen sivilisaation arkkitehtuurin paikallaan”.

Muhammad on maailman suosituin nimi vuonna 2023

(Lähde: The Islamic Information 22.6.2023)

Tuoreen Global Index -tutkimuksen mukaan nimi Muhammad oli jälleen kerran ylivoimaisesti maailman suosituin etunimi, sillä tämän nimisiä henkilöitä on yli 133 miljoonaa.

Toiseksi yleisin etunimi oli Maria, jonka nimisiä henkilöitä oli runsaat 60 miljoonaa, eli Muhammed on yli kaksi kertaa suositumpi nimi, kuin Maria. Islamilaisissa kulttuureissa on lähes sääntö, että perheessä tulee olla yksi Muhammed niminen henkilö. Kristillinen Maria on suosittu erityisesti suurimman kirkkokunnan, eli roomalaiskatolisuuden piirissä. Näillä nimillä on myös suositut muunnelmansa, eli Muhammedista johdettu Ahmad, joka oli kuudenneksi yleisin nimi ja islamilaisissakin maissa Mariasta johdettu Mirjam ja englantilainen Mary. Muita suosituimpia nimiä olivat intialainen Nushi, kristillinen Jose ja kiinalainen Wei.

Muhammad on nimi, jolla on syvä historiallinen ja uskonnollinen merkitys. Se tulee arabian kielestä ja tarkoittaa ”ylistyksen arvoinen”.

Yksi syy tämän nimen suosioon on joidenkin muslimien uskomus, että lapsen nimeäminen Muhammedin mukaan tuo vaurautta, siunausta ja onnea.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Riitta Tolonen

    Kiitos mielenkiintoisista uutisista! Tällä kertaa näyttää, että uusien uutisten sijaan putkahtivat viime viikon uutiset.