Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 22.5.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Nigerian roomalaiskatoliset piispat kiistävät syytteet salavehkeilystä

Nigerian roomalaiskatoliset piispat kiistävät presidentti Muhammad Buharin syytteet, joiden mukaan he yrittäisivät lietsoa maassa epävakautta. Sen sijaan piispat ilmaisevat, etteivät kannata mitään tapaa epädemokraattiseen vallanvaihtoon maassa. Syyttelyn ja propagandan sijaan kirkolliset johtajat kehottavat presidenttiä sietämään kritiikkiä, tervehdyttämään taloutta ja parantamaan maan turvallisuustilannetta.

Nigerian asevoimat ovat ilmaisseet tukensa presidentti Buharille. Sen sijaan Benin Cityn arkkipiispa Augustine Obiora Akubeze on arvostellut presidenttiä julkisesti. Maan uskonnolliset johtajat ovat kuitenkin koettaneet tyynnyttää etelä- ja pohjoisosien välistä vastakkainasettelua.

Nigeria on Afrikan runsasväkisimpiä maita. Sen väkiluku on yli 210 miljoonaa. Noin puolet väestöstä on muslimeja ja noin puolet kristittyjä ja luonnonuskontojen kannattajia. Kristityistä suuri osa on roomalaiskatolilaisia. Nigeriassa muslimienemmistöisen pohjoisen ja kristillisenemmistöisen etelän välillä on ollut vastakkainasetteluja. Maa on kärsinyt viime aikoina taloudellisesta kriisistä ja ympäristöongelmista sekä islamilaisesta terrorismista. Presidentti Buhari edustaa maan pohjoista muslimiväestöä. Hänet valittiin ensi kerran maan johtoon vuonna 2015 ja hänen toinen kautensa presidenttinä on päättymässä vuonna 2023.

(Lähde: Vatican News 10.5.2021)

Nigerissä yli 10 000 ihmistä on joutunut pakenemaan jihadistien hyökkäyksiä

Yli 10 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan viimeisen 48 tunnin aikana ääri-islamilaisten jihadistien hyökkäyksiä, kertoi ranskalainen Le Monde tiistaina. YK:n mukaan jihadistit ovat hyökkäilleet ainakin 24 kylään Nigerin länsiosissa.

Ääri-islamistit ovat kohdistaneet hyökkäyksensä maaseutukylien siviilejä vastaan, jotka ovat sitten joukoittain paenneet kaupunkiin. Erilaisten islamistiryhmien tekemät väkivaltaiset hyökkäykset eivät valitettavasti ole alueella mitenkään tavattomia, mutta kahden vuorokauden hyökkäysaalto on rajuimpia pitkään aikaan. Sekä Al-Qaidaan että Islamilaiseen valtioon liittyviä aseryhmiä on tavattu alueella. Osa ryhmistä pitää oletettavasti päämajaansa naapurimaan Malin puolella.

Niger on Ranskan entinen siirtomaa. Se on sisämaavaltio Länsi-Afrikassa ja maailman köyhimpiä valtioita. Se on kärsinyt poliittisestä epävakaudesta, vallankaappauksista ja sotilasvallasta koko itsenäisyytensä ajan.

(Lähde: Le Monde 18.5.2021)

Ranskalaiset sotilaat varoittavat sisällissodan mahdollisuudesta

Ranskassa on julkaistu kaksi avointa kirjettä, jotka varoittavat sisällissodan uhasta.

Oikeistolaisessa lehdessä julkaistussa viestissä syytetään Ranskan hallitusta ”myönnytysten” myöntämisestä islamismille. Ranskan hallitus on tuominnut kirjelmän.

Viime kuussa julkaistun kirjeen allekirjoittajina on eläkkeellä olevia kenraaleilta. Aseista vastaava ministeri Florence Parly sanoi, että heitä rangaistaan ​​sellaisen lain rikkomisesta, joka kieltää reserviläisiä tai aktiivipalveluksessa olevia armeijan jäseniä ilmaisemasta julkisesti mielipiteitään uskonnosta tai politiikasta. Uhmaten rangaistusta toisen kirjeen takana sanotaan olevan aktiivipalveluksessa olevia sotilaita.

Kirjeen kirjoittajat kuvaavat olevansa osa nuorempaa sotilaiden sukupolvea, jotka ovat palvelleet Afganistanissa, Malissa ja Keski-Afrikan tasavallassa tai liittyneet kotimaisiin terrorismin vastaisiin operaatioihin.

”Jos sisällissota puhkeaa, armeija ylläpitää järjestystä omalla maallaan”, kirjeessä todetaan.

(Lähde: BBC 10.05.2021)

Muslimijoukko hyökkäsi kristittyjen kylään Pakistanissa

Pelko on tarttunut kristittyihin perheisiin Pakistanissa sen jälkeen, kun 200 aseistettua muslimia ryösti heidän asuntonsa.

Mangta Masih kertoo, että väkijoukko hyökkäsi hänen taloonsa. ”Piilotimme naiset sisälle, kun he yrittivät murtautua sisään. Yksi heistä tarttui minuun takaa ja toinen iski sirppiterällä. Yritin estää iskun oikealla kädelläni. Kaaduin ja he jatkoivat lyömistä”, 45-vuotias työmies kertoi. ”He olivat aseistettu lasipulloilla, kivillä, kirveillä, kepeillä ja tiilillä. Toiset nousivat tikkailla katolle ja tulivat sieltä sisään ja alkoivat rikkoa huonekaluja. Pyysimme heitä säästämään naiset, mutta hyökkäys jatkui puoli tuntia. ”

80 kristittyä perhettä joutui yli 200 muslimin väkijoukon hyökkäyksen kohteeksi 15. toukokuuta.

”He rikkoivat lukot, tarttuivat hiuksiimme ja veti meidät yksi kerrallaan. Nuoria tyttöjä pahoinpideltiin ja jätettiin vaatteet revittyinä”, totesi nainen, joka makasi loukkaantuneiden haavoittuneiden kyläläisten joukossa.

Seurakunnan pappi isä Khalid Mukhtar kertoo, että kaikki alkoi kirkolta, jossa pojat olivat siivoamassa. Eräs muslimi ohikulkija syytti poikia, että he lakaisivat pölyä hänen päälleen.

Muslimit hyökkäsivät ensin poikien kimppuun ja murtautuivat seuraavana päivänä kristittyjen koteihin, pappi kertoo.

”Hallinnon heikkous kannustaa tällaisia ​​hyökkäyksiä uskonnollisiin vähemmistöihin. Syylliset päästetään yleensä kuin koira veräjästä.” Pakistanin ihmisoikeustoimikunnan vuosikertomus 2020 mukaan uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvat rikokset ovat yhä yleisempiä. ”Pakistanin uskonnollisten vähemmistöjen jäsenet ovat edelleen toisen luokan kansalaisia. He ovat alttiina ​​syrjinnälle, pakkokäännytyksille ja uskontoon perustuvalle väkivallalle”, siinä todetaan.

(Lähde: UCA News 17.05.2021)

Kristityksi kääntyneitä syytetään Iranissa nyt uuden propagandalain nojalla

Amin Khaki, Milad Goodarzi ja Alireza Nourmohammadi, jotka ovat jo viettäneet aikaa vankilassa kristillisen uskonsa tähden, ovat nyt ensimmäisiä , joihin uutta propagandalakia on sovellettu. Heitä syytetään ”osallistumisesta propagandaan, joka opettaa islamin pyhän uskonnon vastaisesti” Sanamuoto suoraan rikoslain äskettäin muutetusta artiklasta.

Heille on asetettu yli 10 000 euron takuusumma ja kerrottiin, että heidän on ilmoittauduttava viikoittain Iranin poliisin tiedustelupalvelulle seuraavien kuuden kuukauden ajan.

Aminia, Miladia ja Alirezaa vastaan ​​esitetyt uudet syytteet seurasivat tiedustelupalvelujen koordinoimia hyökkäyksiä heidän kodeissaan ja yhdeksän muun kristillisen perheen kodeissa Fardisissa marraskuussa 2020.

Ketään kristittyjä ei pidätetty tuolloin, mutta monet heidän henkilökohtaisista tavaroistaan ​​takavarikoitiin – mukaan lukien puhelimet, kannettavat tietokoneet, Raamatut, kristillinen kirjallisuus ja kaikki muu, mikä liittyy kristinuskoon.

Sitten kahden viikon kuluessa tammikuussa ja helmikuussa 2021 jokaisen perheen edustaja kutsuttiin kuulusteluun ja käskettiin allekirjoittamaan sitoumukset pidättäytyä tapaamasta muita perheitä tai pitämästä heihin yhteyttä.

Iranilaisia ​​kristittyjä pyydetään säännöllisesti kuulusteluissa allekirjoittamaan sitoumus pidättäytyä kokoontumasta kotikirkkoihin, mutta tämä oli ensimmäinen tunnettu esimerkki tiedustelupalvelun virkamiehistä, jotka vaativat heitä allekirjoittamaan sitoumuksen olla pitämättä muitakaan sosiaalisia yhteyksiä.

Kun kristityt kieltäytyivät allekirjoittamasta sitoumuksia, heitä uhkasi pitkät vankeusrangaistukset ja heiltä kehotettiin poistumaan maasta.

(Lähde: Article 18 12.05.2021)

Kiinan viranomaiset pidättivät pastorin, joka johti kirkon jäsenen hautajaisia

Kommunistiviranomaiset pidättivät pastorin ”väittäen hänen häiritsevän yleistä järjestystä” pitäessään seurakunnan jäsenen hautajaisia. Saarnaaja Wu Wuqing pidätettiin muutama tunti hautajaisten jälkeen. Poliisi vapautti hänet myöhemmin varoittaen, että jos hän jatkaa pastorin työtään, vainotoimet tulevat kovenemaan. Yli kaksi vuotta sitten viranomaiset sulkivat kyseisen  5000-jäsenisen kirkon ja pidättivät yli 100 ihmistä.

”Kotiseurakunnat eri puolilla Kiinaa kokevat lisääntynyttä häirintää, toiminnan tukahduttamisesta johtajiensa pidättämiseen. ”Peking yrittää pelotella johtajia toivoen, että kirkot hajoavat pelon takia. Heidän juonensa ei onnistu kiinalaisten kotikirkon joustavuuden ansiosta. He selvisivät kulttuurivallankumouksesta ja selviävät myös Xin aikakaudesta.” Huhtikuussa viranomaiset ahdistelivat ja kriminalisoivat kotikirkon johtajia kaikkialla Kiinassa.

Viime kuussa yleisen turvallisuuden toimisto pidätti myös useita kyseisen seurakunnan jäseniä osallistumisesta pääsiäispalveluun verkossa Zoomissa ja käski lopettaa kaiken uskonnollisen toiminnan.

Pastori Wang Yin johtama seurakunta ei ole pystynyt kokoontumaan sulkemisen jälkeen vuonna 2018, kun sen pastori ja muut johtajat pidätettiin. Pastori Wang tuomittiin myöhemmin yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen syytettynä vallankumouksellisesta ja laittomasta toiminnasta.

Äskettäin julkaistujen raporttien mukaan uskonnollinen vaino Kiinassa lisääntyi vuonna 2020, ja tuhannet kristityt kärsivät kirkkojen sulkemisesta ja muista ihmisoikeusloukkauksista.

(Lähde: Christian Today 10.05.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *