Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 23.10.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Jälleen yksi muslimimaa tunnustaa Israelin

Israel ja Komorit neuvottelevat diplomaattisuhteiden luomiseksi. Komorit on muslimienemmistöinen maa ja Arabiliiton jäsen. Kuluneen vuoden aikana niin sanotun Abraham-sopimuksen Israelin kanssa ovat jo solmineet Arabiemiraatit, Bahrain ja Marokko. Sudan on ilmeisesti myös matkalla suhteiden normalisoinnin viimeistelyyn.

Israelin ulkoministeriö ei ole kommentoinut suoraan Komorien kanssa käytäviä neuvotteluja, mutta ulkoministeri Yair Lapid sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessaan USA:n ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa: ”Työskentelemme laajentaaksemme Abraham-sopimuksen kattavuutta. Mutta ennen kaikkea haluamme varmistaa, että nykyiset sopimuksemme ovat menestystarina. Ja se on toistaiseksi menestystarina. ”

Arabiemiraateissa uumoillaan, että seuraavat maat saattaisivat olla Qatar, Tunisia, Oman ja Malesia.

Lapidin diplomaattinen aikataulu on ollut kiireinen. Hän tapasi 18.10. ministeriössä ruotsalaisen kollegansa Ann Linden kanssa. Israel ja Ruotsi ovat pitkään olleet eri linjoilla palestiinalaisasiasta. Tämä diplomaattinen konflikti paheni vuonna 2014, jolloin Ruotsista tuli ensimmäinen Euroopan unionin jäsenvaltio, joka tunnusti Palestiinan valtion. Linden vierailu Israelissa oli ensimmäinen lähes kymmeneen vuoteen, mikä osoittaa selvästi molempien maiden halukkuuden avata uusi luku suhteissaan.

(Lähde: Al-Monitor 19.10.2021)

Yhdysvaltain senaattorit toivottavat ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen tervetulleeksi

Yhdysvalloissa 48 senaattoria on ilmaissut toivottavansa Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeoksen tervetulleeksi presidentti Joe Bidenille lähettämässään kirjeessä. Kirjeen allekirjoittajien joukossa on senaattoreita molemmista valtapuolueista, demokraateista ja republikaaneista.

Kirjeessä senaattorit toteavat erityisesti monien Yhdysvaltain ortodoksisten yhteisöjen odottavan patriarkan vierailua ja toivottavat hänet tervetulleeksi maailman toiseksi suurimman kristillisen kirkkokunnan johtajana. Lisäksi senaattorit kiittelevät patriarkan saavutuksia uskontojen välisessä vuoropuhelussa ja rauhantyössä. Presidentti Biden on aiemminkin isännöinyt patriarkka Bartolomeosta. Vuonna 2009 varapresidentti Biden otti vastaan patriarkan. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Bartolomeoksen valinnasta ekumeeniseksi patriarkaksi.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka ei varsinaisesti ole maailmanlaajuisen ortodoksisen kirkon päämies. Jokaisen patriarkan johtama kirkko on itsenäinen, mutta ekumeenisella patriarkalla on kunnia-asema muiden patriarkkojen joukossa.

Konstantinopolin patriarkan johtama patriarkaatti ei suinkaan ole ortodoksisen maailman suurin. Suurin on Moskovan patriarkaatti. Ekumeenisen patriarkan alueeseen kuuluvat mm. Turkki, osa Kreikkaa, Baltia ja Suomi.

(Lähde: 21.10.2021 Orthodox Times)

Yhdysvaltalaiskirkko pääsee sopuun jumalanpalvelusten koronarajoituksista

Yhdysvalloissa Missourin osavaltiossa Kansas Cityssä sijaitseva Abundant Life -niminen (suom. ”Yltäkylläinen elämä”) baptistinen megakirkko on tyytynyt 150 000 dollarin korvauksiin Jacksonin piirikunnalta oikeusjutussaan, jossa seurakunta syytti viranomaisten kohdelleen kirkkoa ja sen jumalanpalveluksia tiukemmin ja siten epäreilusti verrattuna maallisiin tapahtumiin. Juttu sovittiin lopulta ilman oikeudenkäyntiä.

Oikeusprosessi alkoi yli vuosi sitten, kun seurakunta syytti aluetta siitä, että koronavirusrajoitukset osuivat epäreilusti ja tiukempina jumalanpalveluksiin kuin maallisiin tiloihin kuten vähittäiskauppoihin. Kanteen mukaan kirkkoja koskeneet rajoitukset olivat osavaltion perustuslain ja Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen vastaisia.

Jacksonin piirikunta on väkiluvultaan Missourin osavaltion suurimpia ja Abundant Life -kirkon mukaan sen kokoontumisiin osallistuu säännöllisesti noin 4 500 ihmistä.

Toukokuussa 2020 Yhdysvalloissa säädettiin 10 ihmisen rajoitus jumalanpalveluksiin ja muihin kokoontumisiin, kun taas kaupoissa sallittiin 15-25 % asiakaspaikoitus. Tällöin kirkonkin jumalanpalveluksiin olisi voinut osallistua kymmenen sijaan 474 ihmistä.

(Lähde: Catholic News Agency 20.10.2021)

Terroristit eivät koskaan toimi yksin

Somalialainen kirjailija ja vaikuttaja Ayaan Hirsi Ali kommentoi Britanniassa tapahtunutta parlamentin edustajan murhaa. Murhaaja oli 25-vuotias somalialaistaustainen Britannian kansalainen. Mediassa on nyt pyritty vaikenemaan murhaajan etnisestä alkuperästä poliittisen korrektiuden nimissä. Tätä itsekin somalialaistaustainen Ayaan Hirsi ei hyväksy. Hän toteaa, että tuo nuorimies ei tietenkään ole murhaaja siksi, että hän on somali, mutta sillä on merkitystä, että hän on somali. On nimittäin tullut ilmi, että tämä nuorimies oli radikalisoitunut ja ollut yhteydessä somalialaiseen islamistiseen Al-Shabaab terroristijärjestöön.

Toinen asia, jonka Ayaan Hirsi torjuu, on väite, että murhaaja oli niin sanottu yksinäinen susi. Islamistiset iskijät eivät koskaan ole yksinäisiä susia, väittää Ayaan Hirsi. He verkostoituvat ja saavat vaikutteita ja ohjausta. Oikeusjärjestelmämme olettaa, että yksilöt ovat vastuussa teoistaan. Ymmärrämme myös, että on tärkeää olla tuomitsematta koko yhteisöä muutamien äärimmäisten näkemysten vuoksi.

Mutta vaikka yksilöt voivat suorittaa hyökkäyksensä yksin, he nousevat silti samanhenkisten yhteisöistä tai verkostoista. He oppivat imaameilta radikaaleja ideoita, jotka innoittavat heidät väkivaltaan. Tämä ei tarkoita sitä, että heidän koko perheensä tai yhteisönsä olisivat ääriliikkeen jäseniä. Tämä murhaaja ei syöksynyt puukottamaan satunnaista tuntematonta. Joku inspiroi häntä valitsemaan kohteensa.

Somalialaiset yhteisöt ovat hyvin sosiaalisia. Toisin kuin länsimaisissa perheissä, somaliperheissä kaikki ovat mukana kaikkien asioissa. On siis selvää, että yhteisössä tiedettiin tulossa olevasta murhasta. Terroritekojen ehkäisyssä täytyy siis myöntää, ettei ole yksinäisiä susia.

(Lähde: UnHerd 20.10.2021)

Entinen Canterburyn arkkipiispa johtaa Walesin itsenäisyyshanketta

Kirkonmies, Rowan Williams, entinen Canterburyn arkkipiispa, on nimitetty Walesin asemaa hahmottelevan komission puheenjohtajaksi. Puhuessaan pääministerille tohtori Williams selitti, että Walesin aseman pohdinta on ajankohtainen, sillä Britannian Yhdistyneen kuningaskunnan tila on epävakaa. Tällä hän viittaa mahdolliseen kansanäänestykseen Skotlannin itsenäistymisestä. Hän toteaa: Emme tiedä, mikä on Skotlannin tai jopa Pohjois -Irlannin tulevaisuus. Luulen, että Walesin hallitus on kokenut tämän olevan hyvä hetki kysyä: Mikä olisi Walesin asema, jos nykyinen neljän kansan liitto hajoaisi? Olemme erittäin liikkuvassa ja epävarmassa tilanteessa.

Komissio aikoo aloittaa kansallisen keskustelun Walesin tulevaisuudesta, jonka tohtori Williams sanoo etsivän puolueetonta tietoa, näkökulmaa ja viisautta sekä yleisöltä että komissiolta. Hän selittää, että ”älykäs keskustelu” Walesin hallinnosta ja demokratiasta laajemmin on välttämätöntä.

Swanseassa syntynyt tohtori Williams valittiin Walesin arkkipiispaksi vuonna 1999. Jotkut ovat arvostelleet hänen nimittämistään komissioon poliittisen kokemuksen puutteen vuoksi.

Hän kertoo pääministerille, että hänen pitkäaikaista yhteyttään etenkin Etelä-Walesin väestöön ei pidä unohtaa, kun taas hänen roolinsa Canterburyn arkkipiispana tarjoaa hänelle hyvän aseman myös komission puheenjohtajana.

(Lähde: Premier Christian News 20.10.2021)

Myanmarin sotilasdiktatuuri vapautti 5000 vankia

Myanmarin hallinto vapautti 5000 poliittista vankia. Heidän joukossaan oli myös kolme baptistipastoria. Pastorit vangittiin syytettynä rukouskokouksen järjestämisestä, jossa rukoiltiin rauhaa Myanmarille. Yksi kolmesta pastorista on yli 70-vuotias ja kärsii terveysongelmista.

Myanmarin juntta vapautti yleisessä armahduksessa 5000 vankia humanitaarisista syistä. Poliittiset vangit vapautettiin vain kolme päivää sen jälkeen, kun Kaakkois-Aasian kansakuntien liitto (ASEAN) sulki Myanmarin juntan huippukokouksen ulkopuolelle. Myanmarin syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi ei ollut nyt vapautettujen joukossa.

Tom Andrews, YK:n erityisraportoija Myanmarin ihmisoikeustilanteesta, sanoi, että vankien vapauttaminen ei selvästikään johdu siitä, että juntta on muuttanut mielensä. Kansalaisten mielivaltainen pidättäminen ja vainoaminen jatkuu yhä.

”Jatkuva paine kaikilla kolmella rintamalla – rahalla, aseilla ja oikeustoimilla – on paras tapa, jolla kansainvälinen yhteisö voi tukea Myanmarin kansaa suojelemaan ihmisoikeuksiaan ja pelastamaan maansa”, Andrews sanoi lausunnossaan.

Ei ole harvinaista, että konfliktien vaivaamassa Myanmarissa kristityt ja heidän järjestönsä joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Kirkkoihin hyökätään ja niitä pommitetaan. Pastoreita on pidätetty, ja monia aseettomia siviilejä, myös kristittyjä, on tapettu. Lähes 1100 ihmistä on kuollut ja yli 9000 on pidätetty juntan vallankaappauksen jälkeen 1. helmikuuta.

(Lähde: UCA News 19.10.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. julkinen sana

  Seurakuntalainen-uutissivusto on kirjoittanut 27.10.2021 artikkelin: Pappien pölyyntyvät Raamatut huolettavat piispa Häkistä: ”Saarnat yleisinhimillistä puhetta kaiken maailman hyvistä asioista”. Tässä on katkelmia artikkelista:

  ”Piispan kyselytunnilla vieraillut piispa Seppo Häkkinen katsoo yhä harvemman saarnan täyttävän tehtävänsä … Suorassa lähetyksessä Häkkinen sai tilaisuuden toistaa maakuntalehden haastattelussa esittämänsä huolenaiheensa: pappien laiskan raamatunlukemisen.

  – Tästä asiasta olen ihan oikeasti huolissani. Meidän papiston Raamatun tuntemus ja lukeminen on sitä vähäisempää, mitä nuorempiin ikäluokkiin tullaan. Kun jututan pappisvihkimyksiä pyytäviä teologian maistereita, niin yksi kysymykseni heille on, miten he lukevat Raamattua. Välillä on aika korutonta, mitä he siitä puhuvat.

  – Meillä puhutaan saarnan kriisistä tai siitä, etteivät saarnat täytä niiden varsinaista tehtävää. Yksi syy siihen on, että yhteys Jumalan sanaan heikkenee. Saarnoistakin tulee silloin yleisinhimillistä puhetta kaiken maailman hyvistä ja kauniista asioista, Häkkinen vastasi.

 2. julinen sana

  22.10. ilmestyneessä Turun Sanomissa piispa Mari Leppänen tuskailee sen kanssa, että marraskuisessa kirkolliskokouksessa ei saada päätettyä samasukupuolisten vihkimisestä avioliittoon, koska päätös vaatii määräenemmistön. Leppänen on valmis tekemään kompromissin (poliittisen kaupan) vastustajien kanssa, mutta ilmoittaa poliittisten neuvottelujen kynnyskysymyksekseen naispapappien aseman säilyttämisen ja homojen vihkimisen, mistä hän ei tingi mistään hinnasta. Hän on valmis antamaan papeille omantunnon vapauden, mutta ei naspappeuden vastustajille. Tässä on poimintoja Leppäsen kolumnista:

  “Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, kokoontuu taas marraskuussa Turussa. Kokouksessa käsitellään kirkon tulevaisuutta ja hallintoa eri näkökulmista. Luultavasti eniten puhuttaa aloite, jossa piispainkokousta on pyydetty valmistelemaan esitys samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja siunaamisesta…

  Lisääntynyt tieto ihmisestä ja ihmisen seksuaalisuudesta ovat vaikuttaneet kirkkoon, sen raamatuntulkintaan ja opetukseen. Seurakuntien jokapäiväinen arki, perheneuvonnan todellisuus ja rippikouluopetus tekevät näkyväksi sen, että muuttumattomaksi ajateltu opetus on jo muuttunut…

  Samaan aikaan kun eri puolilla Suomea samaa sukupuolta olevia aviopareja vihitään, käy kirkolliskokous omaa hidasta keskusteluaan. Keskeneräinen tilanne kuormittaa vähemmistöihin kuuluvia. Ja se kuormittaa kirkon jäseniä ja työntekijöitä erilaisista näkökulmista riippumatta.

  Seurakuntalaiset eri puolilla maata odottavat yhdenvertaista kohtelua ja selkeitä käytäntöjä. He odottavat sitä, että kirkon päättäjät ottavat heidän elämänsä ja lisääntyneen tiedon todesta. Ihmiset odottavat, että kirkko elää niin kuin opettaa.

  Kaikille pareille tulisi selkeästi tarjota mahdollisuus avioitua kirkossa. Samaa sukupuolta olevan parin vihkimiseen ei ole kuitenkaan viisasta velvoittaa pappia.

  Toisinaan väläytetään toive, että sallitaan samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen ja samalla peruutettaisiin toisaalla ja annettaisiin seurakunnissa tilaa naisten pappeuteen kielteisesti suhtautuville. Ratkaisussa on tyydyttävä kompromisseihin, mutta vähemmistöjen tai naisten oikeuksien toteutuminen eivät ole kauppatavaraa.”

  Piispa Mari Leppäsen kirjoitus on ristiriidassa mm. näitten jakeiden kanssa:

  1. kirje Timoteukselle 2:12
  Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti.

  1. Korinttolaiskirje 14:33-34
  sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala. Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo.

  1. Korinttolaiskirje 6:9
  Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet,