Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 23.3.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Kristitty nainen menetti kuntosalin jäsenyyden valitettuaan miehestä tyttöjen pukuhuoneessa

(Lähde: Christian Post 19.03.2024)

Sukupuoli-identiteetti tuottaa uusia yllättäviä tilanteita. USA:ssa uutisoitu tapaus on yksi esimerkki siitä, mihin tämä voi johtaa: Mies oli kuntosalin naisten pukuhuoneessa 12-vuotiaan pyyhkeeseen käärityn tytön ollessa paikalla. Paikalla ollut nainen otti kuvan aikuisesta miehestä ajelemassa partaansa naisten WC-tilan lavuaarin luona. Nainen sanoi ymmärtävänsä, että mies identifioituu naiseksi, mutta hän on silti mies naisten tilassa. Naisen mukaan nuori tyttö vaikutti olevan kauhuissaan siitä, että mies oli vain naisille tarkoitetussa tilassa.

Kun nainen kysyi mieheltä, miksi hän oli naisten pukuhuoneessa, mies vastasi, että hän oli LGB-identifioituva henkilö. Nainen kertoi miehelle, että tämän ei pitäisi olla naisten pukuhuoneessa, ja kun nainen palasi kuntosalille muutamaa päivää myöhemmin, kuntosali oli peruuttanut hänen jäsenyytensä.

Vastauksena tiedusteluun kuntosalin yritysasioiden päällikkö kertoi, että yritys on sitoutunut luomaan ”inklusiivisen ympäristön”. ”Sukupuoli-identiteettiä koskevan syrjimättömyyspolitiikkamme mukaan jäsenet ja vieraat voivat käyttää kuntosalitiloja, jotka vastaavat parhaiten heidän vilpitöntä, itse ilmoittamaansa sukupuoli-identiteettiä. Sosiaalisessa mediassa postannut jäsen rikkoi käytäntöämme, joka kieltää henkilöiden valokuvaamisen pukuhuoneessa, minkä vuoksi hänen jäsenyytensä irtisanottiin”, kuntosalin edustaja kertoi.

Yhdysvaltain evankeliset kristityt haluavat politiikkaan kristillisiä vaikutteita, mutta vastustavat kristillistä nationalismia

(Lähde: Christianity Today 15.03.2024)

Yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan 80 prosenttia Yhdysvaltain aikuisista uskoo uskonnon vaikutuksen olevan vähenemässä maan politiikassa. Kaikkein vahvimmin siihen, että kristinuskolla pitäisi olla vaikutusta maan lainsäädäntöön, uskoivat konservatiiviset protestantit eli evankeliset kristityt. Valkoihoisista evankelisista 76 prosenttia pitää kristinuskon vaikutuksen vähenemistä huonona asiana. Heistä myös enemmistö pitää tärkeänä presidentin uskonnollisuutta, muttei pidä kumpaakaan tämän vuoden pääehdokasta Donald Trumpia tai Joe Bidenia, erityisen uskonnollisena.

Yhdysvalloissa niin kutsuttu kristillinen nationalismi liitetään useimmiten etenkin valkoisiin evankelisiin. Heistä kuitenkin jopa 58 prosenttia ei ole edes kuullut termistä ja vain 8 prosenttia ilmaisee kannattavansa sitä. Koko väestössä kristillisen nationalismin kannatus on vain 5 prosenttia. Koko väestöstä neljännes pitää kristillistä nationalismia pahana, valkoisista evankelisista 14 prosenttia.

Suosiollisimmin kristilliseen nationalismiin suhtautuvat latinotaustaiset protestantit, joista 14 prosenttia ilmoittaa kannattavansa kristillistä nationalismia, kun taas 15 prosenttia heistä vastustaa sitä.

Vaikka 44 prosenttia amerikkalaisista kannattaa sitä, että hallitus edistäisi kristillistä moraalia, vain 13 prosenttia kannattaa kristinuskon julistamista viralliseksi uskonnoksi.

Valtiollinen uskonnollinen häirintä lisääntyy, ihmisyhteisöjen vähenee

(Lähde: Christianity Today 18.03.2024)

Yhdysvaltalaisen Pew Researchin 14. vuosittaisen, 198 maata tai aluetta käsittävän uskonnonvapautta käsittelevän raportin mukaan valtioiden ja hallitusten toimeenpanema institutionaalinen uskonnollinen häirintä, rajoittaminen ja vaino ovat globaalisti lisääntyneet, kun taas ihmisten ja ihmisyhteisöjen harjoittama sosiaalinen syrjintä ja vihamielisyys esimerkiksi käännynnäisiä tai uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan on hieman vähentynyt. Pew’n tutkimus kuvaa tilannetta vuonna 2021, jolta kaikki data on saatavilla.

Laajinta valtiollinen uskonnollinen vaino ja syrjintä on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, myös Kaukoitä sijoittuu korkealle. Vuoden 2021 koronarajoituksiin liittynyt uskonnon harjoituspaikkojen sulkeminen huonontaa myös mm. Euroopan ja Pohjois-Amerikan uskonnonvapaustilannetta vuonna 2021.

Sosiaalinen eli ihmisten toisiinsa kohdistama, viranomaisista riippumaton vaino ja häirintä ovat vähentyneet.

Kristityt ja muslimit kohtaavat vainoa ja häirintää useammassa maassa kuin muut uskonnot. Syynä on niiden laaja levinneisyys ja lähetystyö.

Angolan piispat ovat huolissaan uusista uskonnonvapauden rajoituksista

(Lähde: Vatican News 15.03.2024)

Angolan ja Sao Tomén roomalaiskatolinen piispainkokous on ilmaissut huolensa maan uskonnonvapauden puolesta ja tuomitsee sunnuntaijumalanpalveluksiin osallistumisen rajoittamisen.

Piispojen huoli on erityisesti se, että monin paikoin ihmisiä ja varsinkin valtion työntekijöitä pakotetaan osallistumaan hallitsevan puolueen MPLA:n tilaisuuksiin pyhäpäivinä. Sama puolue on itsevaltaisesti hallinnut tätä Lounais-Afrikassa sijaitsevaa Portugalin entistä siirtomaata sen itsenäistymisestä, vuodesta 1975 saakka.

Maan arkkipiispa tuomitsi myös kaikki yritykset estää papistoa, katekeettoja ja muita kirkon palvelijoita toimittamasta jumalanpalveluksia ja pakottaa heitä poliittisiin aktiviteetteihin sen sijaan.

Angola on hyvin köyhä ja kansalaistensa vapauksia voimakkaasti rajoittava valtio. Maan arviolta 33 miljoonasta asukkaasta arviolta 90 prosenttia on kristittyjä, ja n. 56 prosenttia väestöstä on roomalaiskatolilaisia.

Albanian ortodoksinen arkkipiispa tuomitsee Moskovan patriarkaatin toimet ja vaatii kaikkien ortodoksikirkkojen kokoontumista

(Lähde: Orthodox Times 19.03.2024)

Albanian itsenäisen eli autokefaalisen kirkon johtaja, arkkipiispa Anastasios on ilmaissut viestissään Aleksandrian patriarkalle vastustuksensa Moskovan patriarkaatin toimia kohtaan Afrikassa. Moskovan patriarkaatti perusti Aleksandrian patriarkaatin kaitsemalle alueelle Afrikkaan oman eksarkaattinsa eli kirkollisen hallintoalueensa, minkä Aleksandrian patriarkaatti ja monet muutkin ovat tuominneet.

Arkkipiispa Anastasios tuomitsi Moskovan toimet kanonisen eli kirkollisen lain vastaiseksi. Hän on myös toivonut panortodoksisen eli kaikkien ortodoksisten kirkkojen yhteisen kokouksen koolle kutsumista. Anastasioksen mukaan kyseessä on ”ilmiselvä skisma” ja hänen mielestään panortodoksinen kokous olisi tarpeen selvittämään tilannetta etenkin Ukrainassa ja Afrikassa.

Lausunnollaan Albanian kirkko asettuu maltillisesti Konstantinopolin ja Aleksandrian patriarkaattien ja Kreikan ja Kyproksen ortodoksisten kirkkojen rinnalle arvostelemaan Moskovan patriarkaatin toimia. Osin kiistassa on kyse Ukrainan ortodoksisen kirkon asemasta: Moskovan patriarkaatti katsoo sen kuuluvan itselleen, kun taas Kostantinopolin patriarkka on hyväksynyt sen itsenäisyyden, mitä Moskova ei ole hyväksynyt.

’Allah’-sukat herättävät kohua Malesiassa

(Lähde: UCA News 19.03.2024)

Malesialainen KK Super Market on joutunut yleisön vihan kohteeksi, vaikka se on pyytänyt julkisesti anteeksi Kiinasta tuotujen, ”Allah”-sanalla painettujen sukkien myymistä.

Piirikunnan poliisipäällikkö apulaiskomisario Ismail Dollah ja 40 poliisiviranomaista tarkastivat 19. maaliskuuta tehtaan Johorin osavaltiossa ja takavarikoivat viisi paria Allah-sanalla painettuja sukkia. Dollah sanoi, että tutkimukset ovat käynnissä, ja vahvisti, että ”takavarikoitujen sukkien lisäksi ei löytynyt muita sukkia, joissa oli Allah-sana”. Tehdas toi Kiinasta 16 nippua, joissa oli 18 800 paria sukkia, jotka jaettiin myöhemmin kolmeen supermarketin myymälään Malesiassa.

Valintamyymäläketju joutui syytösten kohteeksi sen jälkeen, kun myyntipisteistä löytyi sukkia, joihin oli painettu sana Allah. Video kiistanalaisista sukista herätti myrskyn sosiaalisessa mediassa. Sukkien jakelijan kerrottiin saaneen nimettömiltä tahoilta uhkauksia, joiden mukaan tehdas poltettaisiin.

Islamissa arabian kielen sana Allah on yleisin Jumalaa kuvaava termi. Muslimit kunnioittavat Allahia pyhänä sanana. Poliisi sanoi tutkivansa asiaa, koska se katsoo, että kyseessä on uskonnon loukkaaminen ja vahingonteko levittämällä lausuntoja tai materiaalia.

Johorin osavaltion kuninkaallisen perheen kruununprinssi Tunku Ismail Sultan Ibrahim kehotti viranomaisia ”ryhtymään määrätietoisiin toimiin”, jotta ”tällaiset asiat eivät toistuisi”.

Muslimien osuus Malesian arviolta 34 miljoonasta asukkaasta on yli 60 prosenttia.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *