Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 23.7.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Britannian aasialaiset nousevat vaikuttajiksi

(Lähde: UCA News 20.07.2022)

Britanniassa on nyt useita aasialaisten maahanmuuttajien jälkeläisiä merkittävissä asemissa. Aasialaiset tulevat olemaan merkittäviä hahmoja Britannian sisä- ja ulkopolitiikan muotoilussa tulevina vuosina. Intialaista alkuperää oleva brittiläinen kansanedustaja Rishi Sunak on noussut ykkösehdokkaaksi Britannian seuraavaa pääministeriä valittaessa.

Kaksi merkittävintä Etelä-Aasian poliitikkoa – Sajid Javid ja Rishi Sunak – saivat aikaan vyöryn, joka johti pääministeri Boris Johnsonin eroon.

Terveysministeri Javid, jonka vanhemmat muuttivat Isoon-Britanniaan Pakistanista 1960-luvulla, oli ensimmäinen ministeri, joka erosi. Myöhemmin intialaisen miljonäärisukuun kuuluva valtiovarainministeri Sunak seurasi esimerkkiä. Viimeisen naulan Johnsonin pääministerin arkkuun iski Nadhim Zahawi, joka tuli Britanniaan 1970-luvulla, kun hänen kurdivanhempansa pakenivat Saddam Husseinin Irakista.

Sunak aloitti poliittisen uransa seitsemän vuotta sitten. Sunak syntyi sen jälkeen, kun hänen intialaiset vanhempansa muuttivat Englantiin. Sunakilla on laajat yhteydet Intiaan ja sen kaupalliseen eliittiin. Javid on ollut konservatiivien kansanedustaja vuodesta 2010. Hän on jo ehtinyt toimia terveysministerinä. Kurdiperheeseen Bagdadissa syntynyt Zahawista tuli heinäkuussa liittokansleri Sunakin erottua.

Sunakin ja Javidin vaikutusvalta osoittaa miten merkittävä rooli aasialaisilla nyt on Isossa-Britanniassa, vaikka aasialisen pääministerin valinta saattaa jäädä vielä odottamaan aikaansa.

Mitä sovittiin Venäjän, Turkin ja Iranin johtajien tapaamisessa?

(Lähde: Rudaw News 20.07.2022)

Iranin presidentin Ebrahim Raisin isännöimän huippukokouksen, johon osallistui myös Venäjän presidentti Vladimir Putin, tarkoituksena oli näennäisesti lopettaa yli 11 vuotta kestänyt konflikti Syyriassa, jossa Iran ja Venäjä tukevat Damaskoksen hallitusta ja Turkki tukee kapinallisjoukkoja hallintoa vastaan.

Turkin presidentti Erdogan haki Venäjältä ja Iranilta hyväksyntää hyökkäykselleen Syyrian kurdeja vastaan. Turkki on liittoutunut Syyrian kapinallisten kanssa, kun taas Venäjä ja Iran ovat liittoutuneet Syyrian hallituksen kanssa. Iranin korkein johtaja varoitti Erdogania aloittamasta sotaa kurdeja vastaan. Tämä varoitus tuskin Erdogania pysäyttää. Erdogan sai tapaamisesta voittona kolmen johtajan yhteisen lausuman, jossa tuomitaan kurdien pyrkimykset itsehallintoon Syyriassa.

Iran sai tapaamisesta voittona energiayhteistyösopimuksen Venäjän kanssa. Venäjä lupasi sijoittaa 40 miljardia dollaria Iranin öljyteollisuuden kehittämiseen.

Venäjä sai tapaamisesta sopimuksen ukrainalaisen viljan myynnistä Turkkiin. Tämä oli presidentti Putinin toinen ulkomaanmatka helmikuussa alkaneen sodan jälkeen. ”Haluan kiittää teitä sovitteluponnisteluistanne”, Putin sanoi Erdoganille kahdenvälisen tapaamisen aikana Kremlin julkaisemien kommenttien mukaan. ”Olemme edenneet”, Putin sanoi ja lisäsi, että ”kaikkia asioita ei ole vielä ratkaistu”.

Yhdysvallat väitti viime viikolla, että Iran aikoo toimittaa satoja droneja Venäjälle auttamaan sen sotaa Ukrainaa vastaan. Islamilainen tasavalta kiisti syytöksen perättömänä.

Sosiaalinen media masentaa teinityttöjä

(Lähde: The Gospel Coalition 20.7.2022)

Yhdysvalloissa on vakava teini-ikäisten mielenterveyskriisi. Vuonna 2009 noin neljännes amerikkalaisista lukiolaisista sanoi kokevansa jatkuvaa surua tai toivottomuutta. Viime vuonna se oli jopa 44 prosenttia, mikä on korkein koskaan tallennettu teini-ikäisten surun taso USA:ssa. Tytöillä tämä osuus nousi 57 prosenttiin. Pandemian aikana enemmän kuin yksi neljästä tytöstä harkitsi vakavasti itsemurhaa.

Vuonna 2005 vain 5 prosenttia amerikkalaisista käytti sosiaalista mediaa. Kolme vuotta myöhemmin, lähes 80 prosenttia nuorista oli sosiaalisessa mediassa, lähes kaikki Facebookissa. Facebookin uutissyötteen vaikutus laajeni eksponentiaalisesti vuoden 2007 tienoilla, jolloin iPhone julkaistiin. Sosiaalinen media oli yhtäkkiä tarjolla koko ajan, olitpa missä tahansa. Nykyään ihmiset viettävät keskimäärin reilusti yli kaksi tuntia päivässä sosiaalisessa mediassa. Keskimääräinen teini viettää sosiaalisessa mediassa yli viisi tuntia päivittäin.

Tämä muutos vastaa alle 25-vuotiaiden lisääntyvää masennuksen ja itsemurha-ajatusten määrää. Instagram liittyy syömishäiriöihin ja ulkonäköahdistukseen, erityisesti tytöillä, jotka käyvät läpi murrosikää tai joiden oletetaan olevan fyysisesti houkuttelevimmassa iässään. Ei ihme, että joka kolmas tyttö, joka tuntee olonsa huonoksi kehostaan, voi huonommin kirjautuessaan sisään Instagramiin. Teini-ikäiset, jotka käyttävät sosiaalista mediaa yli viisi tuntia päivässä, ovat kaksi kertaa todennäköisemmin masentuneita kuin ei-käyttäjät – tämä masennustaso alkaa nousta jo yhden tunnin käytön jälkeen.

Miten seksuaalinen vallankumous vaikuttaa naisiin ja tyttöihin nykyään?

(Lähde: Crossway 19.07.2022)

1960-luvulla alkaneen seksuaalisen vallankumouksen tarkoituksena oli vapauttaa ihmisen seksuaalisuus vanhoista rajoista. On yksi kauaskantoinen asia, jonka seksuaalinen vallankumous on tehnyt naisille ja tytöille, kertoo tutkija Jen Oshman. Seuraukset ovat todella tuhoisia. Kyse on ajatuksesta, että ruumiimme ja sielumme eivät ole yksi kokonaisuus, että ruumiimme ovat vain fyysisiä esineitä ja sydämemme ja mielemme tai ajatuksemme ovat erillään kehostamme.

Ja tällä tavalla olemme muuttaneet kehomme työkaluiksi tai välineiksi, kulutettaviksi esineiksi. Ja tällä tavalla, erityisesti tytöille ja naisille on syötetty ajatusta, että olemme vain niin arvokkaita kuin olemme seksikkäitä, ja että olemme jotain kulutettavaa. Ja se on ollut uskomattoman vahingollista.

Nykyinen ajattelu on johtanut meidät kaikenlaisiin hylättyihin suhteisiin, joissa meidät kulutetaan ja sitten hylätään. Toinen asia, jonka se on tuonut, on abortti. Olemme kirjaimellisesti tuhonneet kehomme sisällä olevat ruumiit, ja näin tehdessämme olemme loukkaantuneet uskomattoman paljon itseämme. Seksuaalinen vallankumous on kertonut naisille ja tytöille, että kehosi on erilainen kuin sielusi, kehosi on jotain hyödynnettävää, jotain käytettävää. Tämä viesti on ollut traumatisoiva ja vahingollinen tavalla, jota emme ole vielä edes ymmärtäneet.

Tadžikistanin hallitus ilmoittaa, ettei uusia kirkkoja rekisteröidä

(Lähde: Barnabas Fund 07.07.2022)

Tadzikistanin hallitus ei rekisteröi enää kirkkoja, valtion uskonnollisten asioiden korkea virkamies on ilmoittanut. Sulaymon Davlatzoda, valtion uskonnollisten asioiden ja perinteiden, seremonioiden ja rituaalien sääntelykomitean puheenjohtaja, ilmoitti kristityille johtajille päätöksestä kutsuessaan heidät kokoukseen pääkaupunki Dushanbessa toukokuun lopulla. Päätökselle ei kerrottu mitään syytä.

Vaikka yksikään kirkko Tadžikistanissa ei ollut menettänyt rekisteröintiään viimeisen kymmenen vuoden aikana, kirkkoja tai kristillisiä järjestöjä ei ole rekisteröity tuona aikana. Ainakin 15 protestanttiryhmää on hakenut rekisteröintiä, mutta heidän hakemuksensa on evätty. Jumalanpalveluksia tai muuta uskonnollista toimintaa varten kokoontuminen rekisteröimättömissä tiloissa on laitonta.

Hallitus myös rajaa muslimien julkisen rukouksen harjoituksen rekisteröityjen moskeijoiden tiloihin ja on sulkenut itsenäisiä, rekisteröimättömiä moskeijoita.

Virkamies toisti myös hallituksen kieltävän alle 18-vuotiaiden lasten osallistumisen julkiseen uskonnolliseen toimintaan. Eräs kirkon johtaja sanoi, että heitä oli varoitettu, että alle 18-vuotiailla ei voi olla uskonnonvapautta eivätkä he voi osallistua kirkon toimintaan, eikä heille sallita uskonnollisia leirejä. Vuoden 2011 vanhempien vastuulaki kieltää alle 18-vuotiaita osallistumasta uskonnollisiin tapahtumiin paitsi hautajaisiin. Laiminlyönnistä on määrätty sakkoja.

Irak vaatii Turkin joukkoja vetäytymään Irakista

(Lähde: Rudaw News 21.07.2022)

Irakin kansallinen turvallisuusneuvosto piti keskiviikkoiltana hätäkokouksen pääministerin johtamana ja vaati Turkin joukkojen vetäytymistä Irakin alueelta. Turkin armeija operoi Irakin alueella aiemmin kuluneella viikolla ja teki keskiviikkona iskun, jossa kahdeksan irakilaista lomanviettäjää sai surmansa ja lukuisat loukkaantuivat.

Pääministerin johtamassa neuvoston kokouksessa päätettiin, että Turkin on lähetettävä virallinen anteeksipyyntö ja vedettävä sotilaalliset joukkonsa Irakista.

Muita kokouksessa tehtyjä päätöksiä olivat päätös tehdä yhteistyötä Kurdistanin aluehallituksen kanssa uusien hyökkäysten estämiseksi ja Turkin Irakin-suurlähettilään kutsuminen kuultavaksi, sekä raportin valmistelu Turkin toistuvista Irakin suvereniteettiin kohdistuvista loukkauksista.

Turkki kiisti syyllisyytensä hyökkäykseen ja pyysi Irakin hallituksen virkamiehiä olemaan antamatta alustavia lausuntoja, vaan syytti paikallisia kurdeja tappavan hyökkäyksen toteuttamisesta.a

Irakin korkeat virkamiehet sekä Kurdistanin aluehallitus tuomitsivat pommituksen jyrkästi, koska he katsoivat hyökkäyksen Turkin syyksi. Turkin sotilasoperaatio sen etelärajan yli Kurdistanin alueelle on todettu ”vihamieliseksi” ja ”provokatiiviseksi” Irakin suvereniteetin loukkaamiseksi.

 

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.