Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 24.5.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Kirkot eri puolilla Kaliforniaa kokoontuivat viikonloppuna juhlimaan helluntaita ja kastoivat tuhansia ihmisiä maan historian suurimmassa joukkokasteessa.

(Lähde: Premier Christian News 22.05.2024)

Osavaltion eri kirkoissa kastettiin 12 000 ihmistä osana ”Kasta Kalifornia” -tapahtumaa.

Jos Jumala voi tehdä tämän Kalifornian seurakunnassa, se voi tapahtua – ja se tapahtuu – muualla Amerikassa”, tapahtuman perustaja, pastori Mark Francey sanoi.

Baptize California pyrkii siihen, että ihmiset pelastuisivat, kastettaisiin ja tulisivat opetuslapsiksi paikallisten seurakuntien kautta.

Viime vuonna Francey järjesti vastaavanlaisen tapahtuman nimeltä ”Baptize SoCal”, jossa yli 280 kirkkoa kokoontui messuun todistamaan yli 4 000 kastetta, mikä rikkoi tiettävästi ennätyksensä suurimpana kirjattavana kastetapahtumana Yhdysvalloissa.

Järjestäjät, Oceans Church, kutsuivat tapahtumaa tuolloin ”suurimmaksi pyhäksi herätykseksi, joka on osunut rannikoillemme”.

Pian tämän jälkeen pastori Greg Laurien isännöimässä samankaltaisessa tapahtumassa kastettiin 4500 ihmistä, mikä rikkoi edellisen ennätyksen.

Francey aikoo kasvattaa joukkokastekampanjaa Kalifornian ulkopuolelle maanlaajuiseksi tapahtumaksi.

Seuraava tapahtuma on suunniteltu helluntaisunnuntaiksi 8. kesäkuuta 2025.

Mitä Iranin hallitus aikoo tehdä presidentin kuoltua helikopteriturmassa?

(Lähde: Religion News 21.05.2024)

Iranin ylin johtaja on ajatollah Ali Khamenei. Sunnuntaina helikopterionnettomuudessa kuollutta Ebrahim Raisia pidettiin ensisijaisena ehdokkaana 85-vuotiaan ylimmän johtajan seuraajaksi, ja hänen kuolemansa tekee todennäköisimmäksi sen, että tehtävä siirtyy lopulta Khamenein pojalle.

Vaikka Iranissa järjestetään säännölliset presidentin- ja parlamenttivaalit, joissa on yleinen äänioikeus, on ylimmällä johtajalla kuitenkin viimeinen sana kaikissa tärkeimmissä päätöksissä. Hän toimii asevoimien ylipäällikkönä ja valvoo vaikutusvaltaista vallankumouskaartia. Korkein johtaja nimittää myös puolet 12-jäsenisestä vartijaneuvostosta, joka on uskonnollinen elin, joka valvoo presidenttiehdokkaita, parlamenttia ja vastaa ylimmän johtajan valinnasta.

Kaikki keskustelut seuraajasta tai siihen liittyvät juonittelut tapahtuvat kaukana julkisuudesta, joten on vaikea tietää, ketkä ovat ehdolla. Analyytikot pitävät kuitenkin todennäköisimpänä Khamenein seuraajana ylimmän johtajan omaa poikaa, 55-vuotiasta Mojtabaa, joka ei ole koskaan ollut valtion virassa.

Vuoden 1979 vallankumouksesta lähtien islamilaisen tasavallan johtajat ovat pitäneet järjestelmäänsä ylivertaisena. Vallan siirtyminen ylimmältä johtajalta hänen pojalleen saattaa herättää vihaa myös järjestelmän kannattajien keskuudessa, jotka saattavat pitää sitä epäislamilaisena.

Evankelista Billy Grahamin patsas paljastettiin Yhdysvaltain Capitol-kukkulalla

(Lähde: Christianity Today 17.05.2024)

Evankelistana tunnettu baptistipastori Billy Graham (1918-2018) on saanut patsaan Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa kongressin rakennuksessa. Patsaan jalustaan on kaiverrettu pienoisevankeliumi Joh. 3:16 ja Joh. 14:6: ”Jeesus vastasi: ’Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.’”

Graham tuli tunnetuksi evankelioivana herätyssaarnaajana, joka korosti henkilökohtaista uskoa. Hän kiersi pitämässä evankeliointikokouksia ympäri maailmaa ja teki yhteistyötä eri protestanttisten kirkkojen kanssa.

Graham oli myös tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän vastusti jo 1950-luvulla voimakkaasti rotuerottelua, mitä yhä kannatettiin Yhdysvaltain etelävaltioissa. Hänet muistetaan myös afroamerikkalaisten oikeuksien puolustajana ja hän antoi esimerkiksi tilaa monissa julkaisuissaan ja tilaisuuksissaan Martin Luther Kingille.

Grahamilla oli myös hyvät suhteet Valkoiseen taloon riippumatta siitä, kuka presidenttinä oli. Häntä onkin luonnehdittu ”presidenttien pastoriksi”, joka toimi myös presidenttien neuvonantajana.

Capitolilla olevassa kaksimetrisessä pronssipatsaassa on kuvattu Graham avoin Raamattu kädessään. Edustajainhuoneen puhemiehen Mike Johnsonin mukaan Raamattu on auki Galatalaiskirjeen 6. luvun jakeesta 14: ”Minä taas en ikinä tahdo kerskailla mistään muusta kuin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä. Siinä on maailma minulle ristiinnaulittu ja minä maailmalle.”

Yhdysvaltain evankelinen herätyskristillisyys on murroksessa

(Lähde: Christianity Today 20.05.2024)

Yhdysvaltalaisen evankelisen herätyskristillisyyden äänenkannattaja Christianity Today uutisoi amerikkalaisessa evankelisuudessa tapahtuneesta muutoksessa viimeisten 25 vuoden aikana. Tätä muutosta voidaan kuvata tietyllä tavalla ”höllenemisenä”, joka liittyy esimerkiksi viihteeseen, alkoholiin ja tatuointeihin liittyvissä tavoissa. Muutos ei koske ainoastaan nuoria, vaan näkyy kaikissa ikäluokissa. Alkoholin kohtuulliseen nauttimiseen suhtaudutaan aiempaa sallivammin, kun perinteisesti evankeliset herätyskristityt ovat olleet raittiita. Myös maallista viihdettä kulutetaan yhä enemmän ja etenkin nuoret suhtautuvat aiempaa sallivammin tatuointeihin. Nämä ääneenlausumattomat tai kirjoittamattomat käytösnormit ovat siis muuttumassa.

Muutos ei ole vain tavoissa, vaan myös esimerkiksi jumalanpalvelus on monin paikoin muuttunut liturgisemmaksi, uskontunnustuksen käyttö on lisääntynyt ja monia liturgisia, aiemmin ”paavillisiksi” paheksuttuja käytäntöjä on otettu monin paikoin käyttöön.

Syyksi arvellaan ympäröivän kulttuurin maallistumista, jolloin aiemman sukupolven käytösnormit, joille ei ole selvää raamatullista perustetta, kyseenalaistetaan. Toisaalta sama maallistumiskehitys on johtanut monissa evankelisissa kirkkokunnissa kristilliseen perintöön, varhaiskirkkoon ja kirkkoisiin palaamiseen, mikä on näkynyt myös jumalanpalvelustapojen muutoksena.

Kyprolaisen metropoliitan osallistuminen venäläisen kirkon vihkimiseen herättää kysymyksiä ortodoksisessa maailmassa

(Lähde: Orthodox Times 21.05.2024)

Kyproksella Volokolamskin metropoliitta Antoni on vihkinyt käyttöön venäläisen kirkon Limassolin kaupungissa. Kirkko kuuluu Moskovan patriarkaatin mukaan sen alaisuuteen, vaikka Kyproksella on myös oma, itsenäinen kreikkalainen kirkkonsa.

Moskovan patriarkaatin mukaan kirkko on valmistunut paikallisen metropoliitan Athanasioksen siunauksella. Kirkon vihkimiseen osallistui myös Venäjä-mielisyydestään tunnettu kyprolaispiispa Bosran metropoliitta Timotheos.

Tämä nostaa esiin monia kysymyksiä, kuten sen, oliko Kyproksen itsenäisen kirkon päämies, arkkipiispa Georgios tietoinen kirkkonsa piispojen osallistumisesta siihen. Kyproksen kirkon edellinen päämies, 2022 kuollut arkkipiispa Khrysostomos II tunnusti Kreikan kirkon ja Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin tavoin Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäisyyden Venäjästä. Tämä taas johti siihen, että Moskovan patriarkaatti on katkaissut välinsä Ukrainan kirkon itsenäisyyden tunnustaneisiin kirkkoihin.

Mediatietojen mukaan Kyproksen kirkkoa johtava piispainkokous, pyhä synodi, olisi aiemmin hylännyt venäläisten pyynnön saada kirkkonsa Moskovan patriarkaatin alaisuuteen ja päättänyt, että sen pitäisi kuulua paikallisen kyprolaisen hiippakunnan kaitsentaan. Ilmeisesti Kyproksen ortodoksisessa kirkossa käydään kamppailua Venäjä-mielisten ja Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin nojaavien ryhmien välillä.

Paavi Franciscus täsmentää roomalaiskatolista avioliitto-opetusta ja torjuu samaa sukupuolta olevien liitot

(Lähde: Vatican News 20.05.2024)

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus julkaisi tänä vuonna kiertokirjeen, jonka perusteella jotkut ymmärsivät roomalaiskatolisen kirkon pehmentävän kantaansa samaa sukupuolta olevien liittoihin kiertokirjeen salliessa  ”ei-liturgisen siunauksen” samaa sukupuolta olevien parisuhteessa oleville. Muun muassa Egyptin koptikirkko ilmoitti tämän seurauksena katkaisevansa kaikki opillisen keskustelut roomalaiskatolisen kirkon kanssa ennen kuin se tekee parannuksen.

Nyt paavi Franciscus on täsmentänyt kantaansa haastattelussa. Hänen mukaansa kirkko on ”avoin kaikille”, mutta että samaa sukupuolta olevien liittoja ei voida siunata eikä niitä voida pitää avioliittoina, koska se on ”vastoin kirkon lakia”.

Samassa haastattelussa paavi Franciscus vetosi rauhan puolesta sekä Ukrainassa että Gazassa, vaati oikeudenmukaista kohtelua pakolaisille ja siirtolaisille ja ilmoitti, ettei roomalaiskatolista kirkkoa järkyttäneitä hyväksikäyttötapauksia lainkaan siedetä.

Paavi Franciscus myös kritisoi roomalaiskatolisen kirkon konservatiiveja, joista osa on pitää yhä parempana latinankielistä messua ja on pitänyt paavi Franciscuksen kantoja jopa harhaoppisina. Paavi luonnehti tällaista konservatiivisuutta ”itsemurha-asenteeksi” ja syytti heitä ”lukittautumisesta dogmaattiseen laatikkoon.”

Paaviutensa aikana Franciscus on suututtanut traditionalistisia roomalaiskatolisia mm. rajoittamalla 1500-luvulta periytyvän latinankielisen messun käyttöä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *