Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 24.7.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Taliban vaatii listaa 15 vuotta täyttäneistä tytöistä, sekä leskistä, jotka ovat alle 45 vuotta, antaakseen heidät saaliiksi taistelijoilleen

Taleban on ottanut hallintaansa Afganistanin keskeiset raja-asemat Iranin, Pakistanin, Uzbekistanin ja Tadžikistanin rajoilla sitä mukaa, kun Yhdysvaltain ja Naton joukot ovat vetäytyneet Afganistanista lähes 20 vuoden jälkeen.

Taleban, joka taistelee Afganistanin hallituksen joukkoja vastaan, on ottanut hallintaansa suurimman osan sodan runtelemasta maasta. Taleban on antanut julkilausuman, jossa käsketään paikallisia uskonnollisia johtajia antamaan heille luettelo yli 15-vuotiaista tytöistä ja alle 45-vuotiaista leskistä. Raporttien mukaan Taleban on luvannut heidät taistelijoilleen palkaksi.

Afganistanin turvallisuusjoukot ja armeija ovat osoittaneet vain vähän tai ei lainkaan vastarintaa sen jälkeen, kun he ovat jääneet ilman tarvikkeita tai vahvistuksia.

Afganistanin Koillis-Takhar-provinssissa olevia naisia ​​pyydettiin olemaan poistumatta yksin kodeistaan ​​ja miehiä pyydettiin kasvattamaan parta. Taleban on asettanut tytöille myötäjäisiä koskevia säännöksiä, kun Taleban panee täytäntöön heidän versionsa islamilaisesta laista.

(Lähde: Hindustan Times 16.07.2021)

Roomalaiskatoliset traditionalistit eri mieltä paavin uusista rajoituksista vanhan messun käyttöön

Roomalaiskatolisen kirkon kaikkein perinteisimmän papiston muodostama Pyhän Pietarin veljeskunta on ilmaissut surunsa ja huolensa paavi Franciscuksen 16.7. antaman kirkollisen säädöksen vuoksi. Samalla veljeskunta on kuitenkin vakuuttanut uskollisuuttaan paaville ja Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen päätöksille. Paavillisessa kirjeessään Franciscus muun muassa rajoittaa perinteisen latinankielisen vuodelta 1570 periytyvän tridentiinisen messun viettoa. Vastaisuudessa tridentiinistä messua saisi viettää vain sääntökunnissa, kun taas seurakunnissa tulisi aina käyttää Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen jälkeistä kansankielistä vuoden 1970 messua.

Päätös on herättänyt kritiikkiä monien yhdysvaltalaisten piispojen keskuudessa. Esimerkiksi San Franciscon arkkipiispa aikoo vastaisuudessakin sallia perinteisen messun vieton kaitsemillaan alueilla.

Paavin päätöstä on perusteltu toimella roomalaiskatolisen kirkon jyrkimmin vanhoillisia tahoja vastaan, jotka suhtautuvat kielteisesti sekä vuoden 1970 messuun että vuosina 1962-1965 pidettyyn Vatikaanin toiseen kirkolliskokoukseen ja sen päätöksiin, joiden on nähty olleen roomalaiskatolisen tradition vastaisia. Olihan vuoden 1570 jumalanpalvelusjärjestys Trenton kirkolliskokouksen vahvistama ”ikuisiksi ajoiksi”. Osa kaikkein vanhoillisimmista roomalaiskatolisista on syyttänyt Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen jälkeisiä päätöksiä ja niitä toteuttaneita paaveja jopa harhaoppisuudesta.

Monet roomalaiskatoliset ovat pitäneet vanhaa latinankielistä messua uutta jumalanpalvelusta hengellisesti puhuttelevampana ja toivoneet siksi sen viettämisen mahdollisuutta. Edellinen paavi Benedictus XVI sallikin latinalaisen messun käytön erityismessuna.

(Lähde: Catholic News Agency 20.7.2021)

Jerusalemin patriarkka tuomitsee hyökkäykset muslimien pyhille paikoille Temppelivuorella ja kiittää Jordanian kuningasta

Pyhän maan ortodoksista kirkkoa johtava Jerusalemin patriarkka Theofilos III on antanut lausunnon, jonka mukaan Temppelivuoren pyhät paikat ovat oikeasti muslimien hallussa ja heidän omaisuuttaan. Patriarkka tuomitsee iskut näille paikoille kansainvälisen oikeuden vastaisina uskonnonvapauden nojalla.

Erityisesti patriarkka tuomitsee radikaalien kristittyjen tavoitteet provosoida yhteenottoja kristittyjen ja muslimien välille Temppelivuoren pyhistä paikoista. Välillisesti patriarkan kannanoton voidaan tulkita tarkoittavan myös niitä juutalaisia ryhmittymiä, jotka tahtoisivat hävittää vuoren islamilaiset pyhät paikat ja pystyttää juutalaisen temppelin.

Patriarkan mukaan kaikki vierailut, joita Temppelivuoren pyhiä paikkoja hallinnoivat muslimit eivät hyväksy, tulisi alueella keskeyttää. Lausunnossaan Theofilos kiitteli Jordanian kuningasta Abdullah II tämän uurastuksesta uskonnollisten paikkojen ylläpitämiseksi ja niiden turvaamiseksi. Jordanian kuningas on historiallisesti pyhän maan islamilaisten ja kristillisten pyhien paikkojen vartija. Lisäksi patriarkka kiitteli palestiinalaishallinnon presidenttiä Mahmoud Abbasia tämän pyrkimyksestä suojella pyhän maan kristillisiä ja islamilaisia palvontapaikkoja radikaaleilta voimilta.

(Lähde: Orthodox Times 19.5.2021)

Kiinalaispastoreita pakotetaan sisällyttämään saarnoihinsa otteita kommunistipresidentti Xi Jinpingin puheesta

Kiinan virallisen ja valtion hyväksymän protestanttisen kirkon pastoreita on ohjeistettu ottamaan saarnoihinsa, puheisiinsa ja raamattuopetuksiinsa otteita Kiinan kommunistipresidentin Xi Jinpingin puheista Kiinan kommunistisen puolueen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Virallisen Kiinan kristillisen neuvoston puheenjohtajan Wu Wein mukaan kaikkien kristittyjen tulisi ”kiittää Jumalaa siitä, että olemme päässeet tälle suurelle [kommunistisen puolueen johtamalle] ajalle” ja ”opittava pääsihteeri Xin puheiden hengestä”.

Virallinen kirkko on antanut listauksen presidentti Xin puheiden teemoista, joita kirkolliseen opetukseen tulee sisällyttää. Opetukseen tulisi muun muassa sisällyttää se, kuinka kommunistinen puolue ja Xi ovat johtaneet Kiinan kaikkinaiseen kukoistukseen ja että vain Kiinan kommunistinen puolue ja sosialismi voivat pelastaa Kiinan.

Kiinan hallinto on kiristänyt otettaan maan uskonnollisista vähemmistöistä presidentti Xin kaudella. Xin hallinnon tavoitteena on ollut ”kiinalaistaa” kaikki maan uskonnot, jotta niitä voitaisiin pitää luotettavina Kiinan virallisesti ateistiselle kommunistiselle puolueelle. Joidenkin arvioiden mukaan Kiinan kristittyjen uskonnonvapaustilanne on nykyisellään vaikein sitten puhemies Mao Zedongin päivien.

(Lähde: CBN News 14.7.2021)

George W. Bush varoittaa Yhdysvaltain Afganistanista vetäytymisen pahoista seurauksista

Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush varoittaa ”ennennäkemättömän pahoista” seurauksista, joita Yhdysvaltain ja sen liittolaisten vetäytyminen Afganistanista tulee aiheuttamaan. Länsimaiden tukema Kabulin hallinto on menettänyt asemiaan nopeasti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma on vetäytynyt maasta.

Afganistania vuosina 1996-2001 hallinnut ääri-islamilainen Taliban on levittäytynyt nopeasti ja ilmoittaa hallitsevansa nyt noin 85 % Afganistanin maa-alueesta. Hallitus puolestaan kontrolloi lähinnä kaupunkeja. Taliban on tehnyt raketti-iskuja Kabuliin muutamien viime päivien aikana, kun Afganistanissa on vietetty islamilaista uhrijuhlaa eli eid al-adhaa.

Presidentti Bush sanoo olevansa surullinen Yhdysvaltain päätöksestä vetää joukkonsa Afganistanista. Erityisesti hän pelkää naisten ja tyttöjen puolesta, koska hallitessaan Afganistania Taliban kielsi omaan sharia-lain tulkintaansa nojaten naisilta ja tytöiltä kaiken koulutuksen, työn teon ja kodin ulkopuolisen elämän. Myös Afganistanin shiialaiseen vähemmistöön kuuluvien hazarojen pelätään kohtaavan vainoa ja jopa kansanmurhan.

George W. Bush oli Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 2001-2009. Hän aloitti syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen terrorismin vastaisen sodan ja lähetti Yhdysvaltain joukot kaatamaan Afganistanin Taliban-hallinnon vuonna 2001 ja Saddam Husseinin hallinnon Irakissa 2003, mikä aloitti Irakin sodan.

(Lähde: Reuters 20.7.2021)

Kanadassa poltettu tai muuten tärvelty 45 kirkkoa kristinuskon vastaisessa vihakampanjassa

Terroristit hyökkäävät ja polttavat kirkkoja kaikkialla Kanadassa ilman että heitä rankaistaan. Tähän asti viha kristinuskoa kohtaan on ollut vain sanoja, mutta nyt sanat ovat vaihtuneet teoiksi.

Kesäkuun alusta alkaen on Kanadassa ollut peräti 45 hyökkäystä kirkkoja vastaan. Erityisesti katoliset kirkot ovat olleet vihan kohteena. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneista 45:sta kirkosta 17 on palanut pahasti tai kokonaan.

Erityisesti pyromaanit ovat ottaneet kohteekseen kirkkoja, jotka palvelevat Amerikan alkuperäiskansoja. Kanadan intiaaniyhteisön vanhimmat ovatkin vedonneet kansalaisiin, jotta heidän kirkkoihinsa kohdistuvat tuhopoltot voisivat loppua. Yhdessä tapauksessa kirkkoon kohdistunut tuhopoltto levisi ja poltti kokonaisen kaupungin.

Vihan aalto alkoi, kun vanhojen katolisten koulujen ympäriltä löytyi oppilaiden hautoja. Nämä koulut olivat toimineet noin sata vuotta sitten intiaanialueilla. Kouluilla oli valtion niille antama tehtävä sopeuttaa intiaaniväestöä kanadalaiseen elämäntapaan. Nyt tutkimusten mukaan kouluissa tapahtui paljon väärinkäytöksiä. Monet oppilaat kuolivat tauteihin heikoissa oloissa. Eräät oppilaat kuolivat yrittäessään paeta eristyksissä olevista sisäoppilaitoksista.

Kirkkoja eivät nyt kuitenkaan sytytä intiaaniväestöön kuuluvat henkilöt, vaan valkoinen äärivasemmisto.

(Lähde: The countersignal 14.7.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *