Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 26.11.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Iranin sunnimuslimien johtajat tukevat hallituksen vastaisia mielenosoituksia

(Lähde: Rudaw 23.11.2022)

Sunnimuslimit ovat avanneet uuden rintaman Teheranin hallintoa vastaan, sadat sunnipapit ovat rikkoneet hiljaisuutensa ja asettuneet mielenosoittajien taakse, tuominneet viranomaiset ja kehottaneet shiiamuslimeja tukemaan kansan oikeutettuja vaatimuksia.

Papiston kehotus tulee islamilaiselle tasavallalle kriittiseen aikaan, kun se kamppailee hillitäkseen mielenosoitusliikettä, joka on horjuttanut sen hallinnon perustaa sen jälkeen, kun kurdinainen Mahsa Amini kuoli Teheranissa syyskuun puolivälissä moraalipoliisin käsissä.

Kuolonuhrien määrä Iranin mielenosoituksiin liittyen on noussut keskiviikkoaamuun mennessä 437:ään, joista 61 on lapsia.

Islamilainen vallankumouskaarti ampui ballistisia ohjuksia ja Kamikaze-ohjuksia kurdien asuttamalla alueella sijaitsevien oppositioryhmien tukikohtiin. Kurdialueilla kehotettiin yleislakkoon, jotta kansan yhtenäisyys islamilaisen tasavallan sortoa vastaan taistelussa vahvistuisi.

Qatar on avoinna maailmalle tällä viikolla, joten miksi sen kirkot ovat piilossa?

(Lähde: The Washington Stand 21.11.2022)

Jalkapallon kannattajat ympäri maailmaa kokoontuvat Qatariin maailmanmestaruuskisojen vuoksi.

Qatarin perustuslaissa määrätään, että islam on valtionuskonto ja että toiseen uskontoon kääntyminen on laitonta. Muiden uskontojen kokoontumistiloja saa olla vain valtion luvalla. Kaikki Qatarin virallisesti rekisteröidyt kristilliset kirkot sijaitsevat pääkaupungissa Dohassa sijaitsevalla aidatulla alueella. Se on avoinna kristityille, jotka kuuluvat maan suureen ulkomaalaisyhteisöön. Maan työvoimasta 90 % on siirtotyöläisiä muista maista. Kirkoissa ei saa olla mitään ulkoisia uskonnollisia merkkejä, kuten ristejä. Harvinainen julkinen kristillisen uskon osoitus tapahtui jalkapallokentällä sunnuntaina, kun Ecuadorin joukkue voitti ottelun Qataria vastaan. Toimittaja Sachin Josen mukaan joukkue juhli voittoaan kentällä polvistumalla ja ”antamalla kunnian Jeesukselle”.

Qatarin valtio on lailla kieltänyt qatarilaisia vierailemasta yhdessäkään kirkossa. Kristityksi kääntyneillä qatarilaisilla ei ole lupaa kokoontua tai harjoittaa kristillistä uskoa. Siitä rangaistaan islamilaisen sharia-lain mukaan kuolemalla. Qatarilaisessa kulttuurissa muuhun uskontoon kuin islamiin kääntymistä pidetään perheen ja suvun kunnian pettämisenä. Lisäksi poliisi tarkkailee ja pelottelee käännynnäisiä, ja he voivat usein menettää työpaikkansa, joutua yhteiskunnalliseen hyljeksintään ja jopa menettää lastensa huoltajuuden.

Juutalaisorganisaatiot pahoillaan: Qatar ei salli lämpimän kosher-ruoan myyntiä jalkapallon MM-kisoissa

(Lähde: The Jerusalem Post 21.11.2022)

Monet juutalaisorganisaatiot ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä Qatarin isännöimiin jalkapallon MM-kisoihin. Aiemmista lupauksistaan poiketen isäntämaa Qatar on useiden juutalaisorganisaatioiden mukaan kieltänyt lämpimän kosher-ruoan julkisen myynnin jalkapallon MM-kisavieraille.

Tämä on herättänyt vastustusta ja tyytymättömissä monissa juutalaisissa, koska uskonnolliset juutalaiset eivät syö muuta kuin kosher-ruokaa eli juutalaisten säädösten mukaan laitettua ja teurastettua ruokaa. Saatavilla on ollut vain kylmää ruokaa ja kasvisruokaa, jotka ovat juutalaisten sääntöjen mukaisia.

Toinen juutalaisryhmissä tyytymättömyyttä aiheuttanut asia on rukouspaikkojen puute ja julkisten juutalaisten rukousten kieltäminen. Aiemmin Qatar oli luvannut järjestää tiloja myös juutalaisille rukouskokouksille, myöhemmin se ilmoitti, ettei voi taata niiden turvallisuutta ja kielsi sitten julkiset juutalaiset rukoukset kokonaan.

Islamilaisten maiden rabbien liitosta ei ole haluttu kommentoida asiaa.

Venäjän ulkoministeriö syyttää Ukrainan hallintoa: turvallisuusjoukot tarkastivat luostarin

(Lähde: The Jerusalem Post 23.11.2022)

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on nimittänyt Volodymyr Zelenskin ”Kiovan hallintoa” ”jumalattomaksi”, ”moraalittomaksi” ja ”bakkanaaliseksi” sen jälkeen, kun Ukrainan turvallisuusjoukot ja poliisi tekivät tarkastusiskun Kiovan Petsherskin luostariin tiistaina 22.11. Tämä luostari on Ukrainan merkittävimpiä ja vanhimpia pyhäkköjä, yli 1000-vuotias.

Tarkastuksen tarkoituksena oli valvoa ja selvittää Venäjän erikoisjoukkojen mahdollista aktiivisuutta alueella. Petsherskin luostari on Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksisen kirkon pääpaikka ja keskus. Pyhäkön ei mainita vaurioituneen operaatiossa. Tätä kirkkoa johtava metropoliitta Onufri on kuitenkin sanoutunut irti Putinia tukevasta patriarkka Kirillistä ja ilmoittanut tukevansa Ukrainan laillista hallintoa.

Venäjä on itse sodan aikana hävittänyt ja vaurioittanut iskuillaan siviilikohteisiin myös useita kirkkoja ja muita pyhäkköjä, joista monella on myös suuri kulttuurihistoriallinen arvo.

Ihmiset palailevat ääri-islamistien autioittamiin kyliin Nigeriassa

(Lähde: Al-Jazeera 18.11.2022)

Ääri-islamilainen Boko Haram -terroristijärjestö on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan hyvin aktiivinen etenkin Pohjois-Nigeriassa. Sen tekemissä iskuissa on kuollut kymmeniä ihmisiä. Iskuja on tehty erityisesti kristittyjen asuttamia kyliä vastaan, mikä on autioittanut monia kyliä ja pakottanut tuhannet ihmiset lähtemään kodeistaan.

Nyt paikoitellen autioituneita kyliä on pyritty jälleenrakentamaan ja osa asukkaista on palaillut tai palailemassa vanhoille asuinpaikoilleen. Monet kuitenkin pelkäävät yhä ääri-islamisteja ja heidän hyökkäyksiään.

Paluumuuttajille on rakennettu ja kunnostettu uusia taloja ja heille on annettu ruokaa ja rahaa uuden elämän aloittamiseksi.

Nigeria on Afrikan runsasväkisin maa. Asukkaista noin puolet on muslimeita ja he ovat enemmistönä maan pohjoisosissa. Kristittyjä on puolestaan vajaa puolet asukkaista ja heitä asuu varsinkin maan eteläosissa.

Tunnustuskuntiin kuulumattomat nousevat Yhdysvaltain suurimmaksi protestanttiryhmäksi

(Lähde: Christianity Today 16.11.2022)

Tunnustuskuntiin kuulumattomien kristittyjen määrä on Yhdysvalloissa noussut ohi aiemmin suurimpana ryhmänä olleen Etelän baptistikirkon (Southern Baptist Church), kertoo US Religion Census. Tämä tekee tunnustuskuntiin kuulumattomista kristityistä maan suurimman protestanttisten kristittyjen ryhmän.

Tunnustuskuntiin kuulumattomille seurakunnille on tyypillistä, että ne ovat hyvin itsenäisiä eikä niillä välttämättä ole muodollisia suhteita toisiin seurakuntiin niin kuin perinteisillä kirkkokuntiin kuuluvilla seurakunnilla on. Näihin seurakuntiin kuuluvat mieltävät itsensä yleensä joko protestanteiksi tai vain ”kristityiksi”.

Tunnustuskuntiin kuulumattomien seurakuntien ja niiden jäsenmäärän huima kasvu kertoo päätutkija Scott Thumman mukaan uskonnollisen ajattelun ja organisaatiomallien lisääntyvästä yksilöllisyydestä, jossa ei tahdota niinkään tarttua johonkin yksittäiseen kristilliseen tunnustuskuntaan tai perinteeseen.

Thumman mukaan vapaus perinteen painolastista ja odotuksista voi olla vahvuus tunnustuskuntiin kuulumattomien seurakuntien johtajille, jotka ovat vapaita tiettyihin kirkkokuntiin kuuluvista kulttuurisista odotuksista.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *