Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 26.6.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Moskovan patriarkaatti muuttelee omia kantojaan tukeakseen Kremliä

Moskovan patriarkaatti eli käytännössä Venäjän ortodoksinen kirkko on presidentti Vladimir Putinin hallintoaikana tullut hallituksen läheiseksi ja tärkeäksi tukijaksi. Nyt kirkon johto, erityisesti patriarkka Kirill sekä patriarkaatin vaikutusvaltainen tiedottaja ja ulkosuhteiden johtaja metropoliitta Hilarion, ovat kannoillaan herättäneet kysymyksen, muuttaako kirkon johto kantojaan Kremlin hallinnon toiveiden mukaan.

Koronaviruspandemian aiemmassa vaiheessa Venäjän ortodoksinen kirkko linjasi selväsanaisesti, että koronarokotusten tulee perustua vapaaehtoisuuteen. Kuitenkin vastikään Venäjän ortodoksisen kirkon päättävä elin ilmoitti ”tervehtivänsä ilolla” maan hallituksen päätöstä rokottaa pakolla enemmistö maan pääkaupungin terveydenhuoltoviranomaisista. Asiasta kertoi patriarkaatin tiedottaja metropoliitta Hilarion.

Venäjän koronavirustilanne on murheellisen huono ja etenkin suurten kaupunkien sairaalat ovat täynnä koronapotilaita. Monetkaan venäläiset eivät ole seuranneet viranomaisohjeita tai käyttäneet kasvomaskia. Suojavälineitä ei myöskään käytetty esimerkiksi maan asevoimien valtavan keskuskatedraalin vihkiäisissä viime kesäkuussa. Tilaisuudesta on tullut koronatartuntoja.

Metropoliitta Hilarion kommentoi tilannetta toteamalla: ”Valitettavasti kukaan ei ole keksinyt rokotetta tyhmyyttä vastaan tai parannusta itsekkyyteen. Ympärillämme on monia, jotka käyttäytyvät jatkuvasti vastuuttomasti”.

(Lähde: 21.6.2021 Orthodox Times)

Murskaava enemmistö protestanttisista amerikkalaispastoreista kieltäisi pastorina toimimisen seksuaalirikollisilta

Tuoreen Lifeway-tutkimuksen mukaan murskaava enemmistö protestanttisista amerikkalaispastoreista kannattaa seurakuntavirkojen ja pastorin tehtävien täyskieltoa seksuaalirikollisilta.

Erityisen jyrkästi tuomittiin lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset kuten lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, jota 83 % vastaajista piti syynä elinikäiseen kieltoon toimia pastorina. Myös aikuisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia kategorisena esteenä piti lähes kolme neljästä (74 %). Sen sijaan aviorikosta tai avioliiton ulkopuolista suhdetta vain hieman yli neljännes (27 %) piti elinikäisenä esteenä pastorin työlle.

Tutkimuksessa huomattava osa vastaajista, jotka eivät kannattaneet kategorista tai elinikäistä kieltoa toimia pastorin virassa, kannatti kuitenkin vaihtelevan pituista vähimmäisaikaa, jolloin seksuaalirikoksista tuomittu ei saa toimia pastorin tehtävistä.

Kaikissa tunnustuskunnissa enemmistö vastaajista piti lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä kategorisena pastorin tehtävän esteenä. Helluntailaisia lukuun ottamatta enemmistö kaikissa tunnustuskunnissa piti myös aikuisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia kategorisena pastorin viran esteenä. Helluntailaisistakin näin ajatteli 44 %.

(Lähde: 22.6.2021 Christianity Today)

Australian parlamentin komitea esittää: Hizbollah luokiteltava kokonaisuudessaan terroristiseksi järjestöksi

Australiassa parlamentaarinen tiedustelu- ja turvallisuuskomitea esitti tiistaina 22.6. yksimielisesti, että Australia luokittelisi koko libanonilaisen šiiajärjestön Hizbollahin terroristiseksi järjestöksi. Tähän saakka Australia on monen muun länsimaan ja esimerkiksi Euroopan Unionin tavoin luokitellut vain Hizbollahin aseellisen siiven terroristiseksi järjestöksi. Myös Suomen näkemys on ollut tämä.

Hizbollah on Libanonissa maan merkittävimpiä šiiamuslimien puolueita. Puolue on istunut myös Libanonin hallituksessa ja pitänyt hallussaan monia ministerin tehtäviä. Hizbollah vastustaa Israelia. Se saa suurta tukea Iranin hallitukselta ja lisäksi Hizbollahilla on laaja aseellinen siipi, joka on osallistunut taisteluihin esimerkiksi Syyrian sisällissodassa presidentti al-Assadin joukkojen tukena.

Australian mahdollisen päätöksen arvellaan mahdollisesti muodostavan käänteen länsimaiden ja Hizbollahin väleihin. Koko Hizbollah-järjestön luokitteleminen terroristijärjestöksi vaikeuttaisi esimerkiksi sen kansainvälistä rahoittamista ja sen johtajien liikkumista.

(Lähde: 23.6.2021 Jerusalem Post)

Radikaali-imaami surmasi pastorin Ugandassa

Ugandassa surmattiin 11.6. johtava helluntailaispastori Francis Obo. Uutislähteiden mukaan islamilaisiin vaatteisiin pukeutuneet miehet pysäyttivät 70-vuotiaan pastorin ja hänen vaimonsa kauppamatkalla. Islamilaiset asemiehet olivat kutsuneet pastori Oboa ”vääräuskoiseksi” ja sanoneet Allahin tuomitsevan tämän surmatessaan hänet. Pastorin vaimo pakeni paikalta vahingoittumattomana. Pastori Obon kerrotaan puheissaan hyökänneen voimakkaasti islamin uskoa vastaan.

Ugandan poliisi kertoo pidättäneensä imaami Uthman Olinghan, joka oli löydetty toisen epäillyn kanssa verisissä vaatteissa surmateon jälkeen. Imaami Olingha on tunnustanut osallistuneensa henkilökohtaisesti pastori Obon surmaan ja ilmaissut, ettei tunne asiasta vähäisintäkään katumusta.

Pastori Obon lesken mukaan hänen miehensä oli levittänyt ahkerasti evankeliumia alueen muslimien keskuudessa, minkä hän kertoo raivostuttaneen joitakin muslimeita. Koko Obon johtama kirkko on surrut johtajansa traagista kuolemaa.

(Lähde: 20.6.2021 CBN News)

Mies aikoo kilpailla painonnoston naisten sarjassa Tokion kesäolympialaisissa

43-vuotias Laurel Hubbard on painonnostaja Uudesta Seelannista. Hän on biologisesti mies, mutta koska hän on ilmoittanut identiteettinsä olevan nainen, hänelle on myönnetty oikeus kilpailla naisten sarjassa. Hän onkin ollut ylivoimainen naisiin verrattuna.

Uuden-Seelannin olympiakomitean johtaja Kereyn Smith sanoi, että Hubbard täyttää Kansainvälisen olympiakomitean asettamat ehdot transsukupuolisille urheilijoille. Hän kuitenkin myöntää, että sukupuoli-identiteetti urheilussa on erittäin arkaluonteinen ja monimutkainen asia, joka vaatii tasapainoa ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden välillä.

Pelastakaa naisten urheilu -yhdistyksen edustaja Beth Stelzer ihmettelee, miksei kukaan uskalla puhua biologisista faktoista. Naisten oikeuksien ei pitäisi päättyä siinä, mistä muutaman miehen tunteet alkavat. Kun miehet astuvat naisten kilpailussa palkintokorokkeelle, se häpäisee naiset ja tekee urheilusta pilkkaa. Eivät identiteetit kilpaile urheilussa, vaan biologiset kehot, Stelzer toteaa.

Tyynenmeren alueen kisoissa Hubbardille hävinnyt Samoan naisten mestari suree oman olympiaunelmansa tuhoutumista, kun hän joutuu olympialaisissa jälleen kilpailemaan miestä vastaan. Myös belgialainen painonnostajalupaus on peräänkuuluttanut terveen järjen käyttöä. Hänkin kokee epäreiluna, että naisten painonnostosarjassa on mukana mies.

Kansainvälinen olympiakomitea on nyt kuitenkin linjauksensa tehnyt.

(Lähde: 21.6.2021 Christian Post)

Pakistanin parlamentin jäseniä syytetään jumalanpilkasta

Pakistanin parlamentissa puhkesi kaaos 15. kesäkuuta, kun oppositiojohtaja aloitti puheensa arvostellen valtion talousarviota. Kansanedustajat mäiskivät toisiaan ja budjettiasiakirjoja heitettiin valtiovarainministeriön penkeistä oppositioon ja päinvastoin. Useat poliitikot loukkaantuivat.

Seuraavana päivänä asianajaja Tariq Asad teki valtiovarainministeriön edustajista rikosilmoituksen. Syyte on jumalanpilkkalain rikkominen. Valtion talousarvioasiakirjan ensimmäisellä lehdelle oli nimittäin painettu profeetta Mohammedin nimi ja Allahin nimi. Siksi asiakirjan heittäminen lattialle täyttää jumalanpilkan tunnusmerkit. Pakistanissa on tyypillisesti tuomittu kristittyjä jumalanpilkkalain nojalla. Aiemmin jumalanpilkasta on syytetty esimerkiksi kristittyjä sairaanhoitajia, jotka olivat repivät sairaalan kaapin ovesta tarran, jossa oli profeetta Mohammedin nimi. Nyt syytetyksi joutuvatkin lainsäätäjät. Kristityt ovatkin todenneet, että jos joku kristitty olisi heittänyt budjettipaperit lattialle, olisi kristittyjen lynkkaus alkanut maassa välittömästi. Siksi on mielenkiintoista nähdä mihin tämä syyte johtaa, vai johtaako se mihinkään.

(Lähde: UCA News 15.6.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Saara

    Jälleen kerran oli Keskitalo poiminut mielenkiintoisia ja tärkeitä uutisia maailmalta meille luettavaksi.

    Olisipa hyvä, jos Australiassa esitetystä Hizbollah-järjestön kokonaan terroristijärjestöksi luokittelemisesta syntyisi esityksen mukainen päätös ja jos vielä muut länsimaat seuraisivat perässä.

    Pelastakaa naisten urheilu -yhdistystä ei siis toistaiseksi näytetä kuuntelevan kansainvälisessä olympiakomiteassa ollenkaan. Ei olisi joskus uskonut, että näin erikoisiin ongelmiin vielä törmätään, ja femisitiliike on vain hissukseen kaikista näistä.