Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 27.11.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

USA:n armeijan seuraava vetäytyminen

(Lähde: Al Monitor 24.11.2021)

USA:n armeijan traumaattinen vetäytyminen Afganistanista tapahtui elokuussa. Vuoden vaihteessa tapahtuva vetäytyminen Irakista uhkaa myös kääntyä vaikeaksi.

Irakissa vaikuttaa useita yksityisarmeijoita, joista monet saavat tukea Iranista. Yhtä näistä johtaa komentaja Abu Ala al-Walai. Hänen johtamansa KSS-armeija ilmoitti 19.11. ottavansa riveihinsä vapaaehtoisia taistelemaan USA:n joukkoja vastaan. USA on ilmoittanut vetävänsä taistelujoukot Irakista vuoden loppuun mennessä, mutta jättävänsä kouluttajia ja neuvonantajia Irakin valtion tueksi taistelussa ISIS:tä vastaan. KSS-armeija haluaa taistella kaikkia niitä amerikkalaisia sotilaita vastaan, jotka jäävät maahan vetäytymisen jälkeen.

KSS-armeijan edustaja kertoo, että he ovat saaneet jo 45 000 yhteydenottoa vapaaehtoiseksi pyrkiviltä taistelijoilta. Lisäksi muut puolisotilaalliset ryhmät ovat ilmoittaneet halukkuudestaan taistella amerikkalaisia sotilaita vastaan, jos heitä löytyy Irakista vielä vuodenvaihteen jälkeen.

Irakissa vapaasti toimivalla KSS-armeijalla on tiiviit yhteydet Hizbollahiin.

USA:lla on joukkoja Bagdadissa, Anbarissa ja Erbilissä. USA on jo neuvonut kansalaisiaan välttämään matkustusta Irakiin jännittyvän tilanteen tähden.

Irakilainen uutistoimisto kertoo yhden pakolaisen tarinan varoituksena muille

(Lähde: Rudaw 24.11.2021)

Baxtyar Anwar syntyi pakolaisleirillä Irakissa vuonna 1996. Syyskuussa hän lähti satojen muiden nuorten miesten kanssa kohti Eurooppaa. Sosiaalisessa mediassa levisi nopeasti tieto, että Valko-Venäjä ei estä pakolaisten maahantuloa. Ihmisten salakuljettajat ottivat uuden reitin nopeasti haltuun.

Baxtyar haaveili tietotekniikan opiskelusta Saksassa. Irakissa hän ei päässyt opiskelemaan. Hän myi työkseen mehua kadulla. Irakissa ei ollut parempaa tulevaisuutta tarjolla. Niinpä hän päätti lähteä kokeilemaan onneaan. Mutta hänet palautettiin takaisin vain kuukautta myöhemmin. Baxtyar ei kuitenkaan lannistunut, vaan lähti heti uudelleen ja maksoi jälleen 8000€ salakuljettajille.

Hän raportoi matkastaan sosiaalisessa mediassa tuhansien seuratessa hänen matkaansa. Hän kuvaili pakolaisten yöpymistä ulkona Puolan rajan tuntumassa, kun lämpötila laski nollaan. Hän oli tottunut nukkumaan teltassa pakolaisleirissä Irakissa vuosien ajan. Valko-Venäjän alkutalvi oli kuitenkin liikaa hänen terveydelleen. Monet pakolaiset pyrkivät rajalta takaisin Minskiin, mutta Valko-Venäjän sotilaat eivät sallineet sitä. Baxtyar pyysi isäänsä lähettämään lisää rahaa salakuljettajille, jotta hän pääsisi rajan yli. Hän ja yksitoista muuta onnistuivat ylittämään rajan. Mutta kun hän muutama päivä sitten saapui Saksaan, hänen terveytensä oli jo romahtanut. Hänet todettiin paleltuneen kuolleeksi. 25-vuotiaasta Baxtyarista oli tullut yksi uhri lisää Valko-Venäjän luomassa pakolaiskriisissä.

Yhdysvaltalaisten käsitystä ihmisen tilasta kuoleman jälkeen on selvitetty: yli puolet roomalaiskatolisista uskoo, että jumalankieltäjätkin voivat päästä taivaaseen

(Lähde: Christianity Today 23.11.2021)

Amerikkalaisen Pew-tutkimuskeskuksen tutkimuksessa selvitettiin yhdysvaltalaisten käsityksiä siitä, mitä ihmiselle tapahtuu kuoleman jälkeen.

Tutkimuksen mukaan kaikista amerikkalaisista 73 % uskoi taivaaseen ja 62 % helvettiin. Eniten molempiin näihin uskovia oli evankelisissa ja historiallisesti mustien seurakunnissa. Vähiten tuonpuoleisiin kategorioihin uskoivat uskontokuntiin kuulumattomat, joista vain 37 % uskoi taivaaseen ja 28 % helvettiin.

Pew’n tutkimuksen mukaan niin kutsutuista valtavirtaprotestanteista ja roomalaiskatolisista yli puolet ilmoitti uskovansa, että ainakin jotkin ei-kristilliset uskonnot voivat viedä ihmisen iankaikkisuuteen taivaassa. Katolisista jopa 61 % ilmoitti uskovansa näin, kun taas evankelisista protestanteista vain 23 % ilmoitti uskovansa näin.

Tutkimuksen mukaan yksi kolmesta amerikkalaisesta uskoo jälleensyntymisoppiin, joka on ristiriidassa perinteisen kristillisen käsityksen kanssa. Yhdysvaltalaisten käsitykset ihmisen tilasta kuoleman jälkeen ovat siis osin ristiriitaisia.

Viimeinen Algerian sisällissodan munkkien verilöylystä selvinnyt luostariveli on kuollut

(Lähde: Catholic News Agency 22.11.2021)

Isä Jean-Pierre Schumacher kuoli tuomiosunnuntaina 21.11. Marokossa sijaitsevassa trappistiluostarissa 97 vuoden iässä. Veli Jean-Pierre oli toinen Algerian sisällissodan aikaisesta munkkien verilöylystä selvinnyt luostariveli.

Algerian sisällissota käytiin vuosina 1991-2002 maan armeijan ja Islamilaisen pelastusrintaman välillä. Maaliskuun 27. 1996 islamistit hyökkäsivät Algerian Atlasvuoristossa sijainneeseen Tibherinen trappistimunkkiluostariin ja kaappasivat luostariveljet, jotka olivat varoituksista huolimatta kieltäytyneet jättämästä luostariaan. Luostarin yhdeksästä munkista seitsemän kaapattiin ja vain isä Jean-Pierre ja isä Amédée onnistuivat piiloutumaan hyökkääjiltä. Neuvottelujen epäonnistuttua kaappaajat mestasivat munkit, joiden päät löytyivät toukokuussa 1996.

Katolinen kirkko julisti marttyyrikuoleman kokeneet munkit autuaiksi vuonna 2018 yhdessä 12 muun Algerian sisällissodan aikana uskonsa vuoksi kuolleen kristityn kanssa. Vuonna 2010 Tibherinen luostarin verilöylystä tehtiin elokuva Jumalista ja ihmisistä (Des hommes et des diex), joka on saanut useita palkintoja.

Sunnuntaina kuollut isä Jean-Pierre jatkoi elämäänsä eri luostareissa Tibherinen verilöylyn jälkeen. Hän oli mukana perustamassa uudelleen Tibherinen luostaria Algerian sisällissodan jälkeen.

Jerusalemin patriarkaatti tuomitsee pyrkimykset vahingoittaa Pyhän Savvasin luostaria

(Lähde: Orthodox Times 19.11.2021)

Jerusalemin kreikkalaisortodoksinen patriarkaatti on tuominnut israelilaisten radikaaliryhmien pyrkimykset vahingoittaa ja mahdollisesti haltuunottaa patriarkaatin omaisuutta ja aluetta, joka kuuluu patriarkaatin hallinnoimaan Pyhän Savvasin luostariin. Mediatietojen mukaan on ollut epäilyksiä, että israelilaiset radikaaliryhmät olisivat toimineet maan asevoimien suojeluksessa.

Patriarkaatin mukaan Jerusalemin patriarkka Theofilos III on henkilökohtaisesti valvomassa asiaa. Patriarkaatin pyrkimyksenä on toimia radikaaleja voimia vastaan laillisin ja diplomaattisin keinoin. Sen pyrkimyksenä on taata patriarkaatin tilojen ja maaomaisuuden loukkaamattomuus, ettei kristinuskon vastaisille voimille tulisi uutta halua häiriköidä Jerusalemin patriarkaatin omistamia kohteita.

Kreikkalaisortodoksisen patriarkaatin lisäksi Jerusalemissa sijaitsee roomalaiskatolinen Jerusalemin latinalainen patriarkaatti ja Armenian apostoliseen kirkkoon kuuluva armenialainen Jerusalemin patriarkaatti.

Australia julistaa koko Hizbollahin terroristijärjestöksi

(Lähde: The Jerusalem Post 24.11.2021)

Australia on julistanut shiialaisen libanonilaisen Hizbollah-järjestön kokonaisuudessaan terroristiseksi organisaatioksi, ilmoitti maan sisäasiain ministeri Karen Andrews keskiviikkona 24.11. Samalla Australia määritteli terroristisiksi järjestöiksi The Base -nimisen valkoista ylivaltaa ajavan uusnatsijärjestön.

Ministerin mukaan Australiassa ei ole sijaa vihaa kylväville ideologioille.

Australia on jo vuonna 2003 määritellyt Iranin tukeman Hizbollahin aseellisen siiven terroristijärjestöksi monen muun länsimaan tavoin. Hizbollahin poliittista siipeä ei kuitenkaan ole juuri muualla luokiteltu terroristiseksi järjestöksi. Israelissa Australian päätöstä on tervehditty ilolla.

Hizbollahilla on sekä poliittinen että aseellinen siipi. Pääosin shiioja edustava Hizbollah sai vuoden 2020 vaaleissa 14 paikkaa Libanonin 128-paikkaiseen parlamenttiin. Lisäksi sillä oli kaksi ministeriä Beirutin satamaräjähdyksen selvittämisen epäonnistumiseen elokuussa 2020 kaatuneessa hallituksessa, jota johti Hassan Diab.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *