Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 27.8.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Islamilainen valtio uhkailee kurdihallinnon työntekijöitä Koillis-Syyriassa

(Lähde: Al-Monitor 23.08.2022)

Islamilainen valtio (ISIS) on uhkaillut kurdien autonomisen alueen työntekijöitä Koillis- ja Pohjois-Syyriassa. ISIS on uhkaillut tappavansa kurdihallinnon työtekijöitä, joita se nimittää luopioiksi. Huolta aiheuttaa se, että ISIS:in terroristisolut ovat olleet viime aikoina alueella aktiivisia ja niiden on pelätty pyrkivän toteuttamaan iskujaan erityisesti kurdihallinnon virkamiehiä kohtaan.

Kurdiasevoimien ja kansainvälisten joukkojen operaatioista huolimatta ISIS:illä on edelleen aktiivisia terroristisoluja.

Uhkauksia on tullut muun muassa paperilapuilla sekä WhatsAppilla. ISIS taistelijat ovat myös uhkailleet siviilejä ja keränneet esimerkiksi uhkailemalla rahaa. ISIS onnistui vuosina 2014-2015 hankkimaan hallintaansa laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa. Vuoteen 2019 mennessä se kuitenkin menetti viimeisetkin hallitsemansa alueet. Tämän jälkeen järjestö on toiminut perinteisemmän terroristiorganisaation tavoin terroristisoluissa.

Paavi on huolissaan Nicaraguan tilanteesta: autoritaarinen vasemmistohallinto häiritsee ja vainoaa katolista kirkkoa

(Lähde: Catholic News Agency 21.08.2022)

Paavi Franciscus on vedonnut ”rauhanomaisen rinnakkaiselon” puolesta Nicaraguassa, jossa presidentti Daniel Ortegan diktatorinen vasemmistohallinto on hyökännyt kiihtyvästi roomalaiskatolista kirkkoa vastaan. Ortegaa arvostelleita piispoja ja pappeja on pidätetty ilman pätevää syytä. Esimerkiksi Matagalpan piispa Rolando Álvarez pidätettiin perjantaina 19.8. ja vietiin maan pahamaineiseen El Chipoten vankilaan, joka on tullut tunnetuksi presidentin vastustajien vankilana, jossa heitä on myös kidutettu.

Nicaragua on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen talous on ajautunut yhä pahempaan kriisiin Ortegan vasemmistohallituksen aikana. Maa on myös yksi maailman korruptoituneimmista.

Tämän vuoden maaliskuussa Ortega karkotti Vatikaanin diplomaattisen edustajan, arkkipiispa Waldemar Stanislawin. Presidentti on toistuvasti solvannut katolista kirkkoa. Hallinto on lisäksi karkottanut maasta muun muassa äiti Teresan perustamat Rakkauden lähetyssisaret sekä sulkenut katoliset televisio- ja radiokanavat.

Maailman tunnustukselliset luterilaiset kokoontuvat syyskuussa Keniaan

(Lähde: International Lutheran Council 18.08.2022)

Maailman tunnustuksellisia luterilaisia kirkkoja edustava Kansainvälinen Luterilainen Neuvosto (International Lutheran Council, ILC) valmistele 27. maailmankonferenssia 13.-16. syyskuuta. Konferenssin teemana on ”Liturgia ja kulttuuri: miten jumalanpalvelus muokkaa yhteiselämäämme ja miksi teemme sitä, mitä teemme”.

Konferenssin yhtenä pääpuhujana on Suomen evankelis-luterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola. Kokousta isännöi Kenian evankelis-luterilainen kirkko.

ILC on maailman tunnustuksellisten ja raamattu-uskollisten luterilaisten kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin. ILC:n kirkot sitoutuvat muun muassa Raamatun arvovaltaan, luterilaiseen tunnustukseen, raamatulliseen opetukseen avioliitosta miehen ja naisen välisenä sekä paimenviran kuulumiseen miesten hoidettavaksi.

Useimmat ILC:n kirkot ovat pieniä, siihen kuuluvat muun muassa Latvian, Inkerin ja Kenian evankelis-luterilaiset kirkot, yhdysvaltalainen Missouri-synodi ja Suomesta mm. Lähetyshiippakunta. Osa ILC:n jäsenkirkoista kuuluu myös suurempaan ja myös liberaalimpia luterilaisia kirkkoja edustavaan Luterilaiseen Maailmanliittoon (LML). Näin on esimerkiksi Kenian ja Inkerin evankelis-luterilaisten kirkkojen kohdalla.

Ukrainan sota on hävittänyt lähes 400 baptistikirkkoa maasta

(Lähde: CBN News 18.08.2022)

Ukrainalainen baptistiseminaarin johtaja Yaroslav Pyzh kertoo, että sen jälkeen, kun Venäjä puoli vuotta sitten hyökkäsi maahan, lähes 400 baptistiseurakuntaa on hävinnyt. Hävitys ei koske vain rakennuksia, vaan seurakuntalaiset ja pastorit ovat myös hajaantuneet. Pyzhin mukaan jälleenrakennus ei tarkoita ainoastaan rakennuksia, vaan mitä suurimmassa määrin myös seurakuntia jäsenineen. Hän vertaa tilannetta Nehemian kirjaan, jossa kansa on hajallaan ja jälleenrakennusta tarvitaan.

Ukrainan evankeliseen baptistiunioniin kuului ennen sotaa arviolta 2300 seurakuntaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hävittänyt myös kirkkoja. Ironista kyllä, venäläisten tykistötuli on tuhonnut myös Moskovan patriarkaatin alaisia historiallisia luostareita.

Ukrainan presidentti Zelenski on syyttänyt Venäjää ”tahallisesta ja systemaattisesta ukrainalaisen kulttuurin ja historiallisen perinnön tuhoamisesta”. Presidentin mukaan ainakin 113 kirkkoa on vaurioitunut tai tuhoutunut Venäjän hyökkäyksessä.

Intialainen piispa eroaa ryhtyäkseen erakkomunkiksi

(Lähde: UCA News 23.08.2022)

Apulaispiispa Jacob Muricken sanoo, että Jumala innoitti häntä yksinäiseen elämään. 59-vuotiaasta katolisesta piispasta tuli erakko. Hän luopui asemastaan piispana täyttääkseen pitkään vaalitun toiveensa.

Piispa Muricken viettää jäljellä olevan elämänsä rukoillen yksinäisyydessä. Hän pitää edelleen piispan arvonimen. Tämä on ensimmäinen kerta Intian katolisessa kirkossa, kun piispasta on tullut erakko.

Ennen piispaksi tuloaan Muricken ei koskaan käyttänyt jalkineita. Hän alkoi käyttää varvastossuja tultuaan apuispiispaksi, ja hän noudattaa myös hyvin yksinkertaista kasvisruokavaliota.

Ajatus yksinäisestä elämästä tuli hänelle vuonna 2017, viisi vuotta sen jälkeen, kun hänet asetettiin apulaispiispaksi. ”Nyt keskityn vain Kristus-keskeiseen elämään. Yksinäisyys ei tarkoita sitä, että vihaan maailmaa, vaan sitä, että näen maailman Jumalan tahdon näkökulmasta. Nyt ihmiset kohtelevat maailmaa hyödykkeenä ja hyödyntävät sitä ylellisyyteen, mutta yritykseni erakkona on elää maailmassa Luojan tahdon mukaan.”

Vesihanat tyhjenevät Etelä-Irakissa

(Lähde: Rudaw News 24.08.2022)

Younes Ajil avaa hanan kotonaan, mutta mitään ei tule ulos: kymmenet kylät ovat ilman juoksevaa vettä kuivuudesta kärsimässä Irakissa. Vettä on saatavissa vain satunnaisista säiliöautokuljetuksista. Se ei riitä kaikkien tarpeisiin.

Kesän lämpötila on ajoittain lähestynyt 50 celsiusastetta. Kuumuus ja kuivuus vaivaa nyt Irakia pahemmin kuin koskaan. Irak tunnetaan arabiaksi kaksoisvirran maana, mutta vedenpinta on laskenut Tigris- ja Eufratvirralla. Osa joen haaroista on kuihtunut pois.

Viranomaiset syyttävät nykyisestä vesipulasta kuivuutta, mutta myös naapurimaiden Turkin ja Iranin rakentamia patoja.

YK luokittelee Irakin maailman viidenneksi haavoittuvimmaksi maaksi ilmastonmuutokselle. Kahden viime vuoden aikana kuivuus on saattanut paikallisen maatalouden polvilleen.

Yli 3 300 perhettä 10 maakunnassa maan keskiosissa ja etelässä on joutunut muuttamaan kotiseudultaan ilmastotekijöiden vuoksi.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *