Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 28.8.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Vankien pahoinpitelystä paljastunut videoita Iranissa

Hakkerit ovat kaapanneet vankilan turvakameroista videoita ja julkaisseet niitä netissä.

Iranin pahamaineinen Evinin vankila on joutunut ennennäkemättömän kyberhyökkäyksen kohteeksi. “Alin Oikeus” -niminen ryhmä on julkaissut videoita sunnuntaista lähtien ja luvannut niitä vielä lisää. Videoilla näkyy, miten vartijat pahoinpitelevät vankeja ja vetävät voimattomia vankeja pitkin lattiaa. Yhdessä videossa vangin nähdään käyttävän rikkoutunutta peiliä itsensä vahingoittamiseen. Toisessa videossa, joka on erityisen raivostuttanut iranilaisia ​​sosiaalisessa mediassa, muslimipappi astuu maassa makaavan tajuttoman vangin yli, astuessaan huoneeseen.

Evinin vankilaan on sijoitettu poliittisia vankeja ja myös kristityksi kääntyneitä kansalaisia. Myös Suomen viranomaisten pakkopalauttamia kristittyjä on viety tähän vankilaan kidutettavaksi.

Kaksi päivää sen jälkeen, kun videot alkoivat valua julkisuuteen, Iranin vankilalaitoksen johtaja Mohammad Mehdi Haj-Mohammadi pyysi julkisesti anteeksi vartijoiden “sopimatonta käytöstä” ja lupasi “lujia toimia” tekijöitä vastaan. Muutama tunti myöhemmin oikeuslaitoksen apulaispäällikkö ryhtyi perumaan anteeksipyyntöä ja puolustamaan vankilan toimia.

Iranin viranomaiset ovat vuosien ajan kiistäneet vankilassa tapahtuvan kidutuksen, josta vangit ovat raportoineet. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n edustajat ovat vuosien varrella vaatineet Iranin viranomaisten saattamista vastuuseen vankilan väärinkäytöksistä. Iran on kiistänyt kaikki syytökset.

(Lähde: Al Monitor 25.8.2021)

Juutalaisten ja muslimien välit kiristyvät Temppelivuoren alueella

Israelin hallitusta on syytetty siitä, että se olisi hiljaisuudessa sallimassa juutalaisten rukoilemisen Itä-Jerusalemissa Temppelivuorella sijaitsevan Al-Aqsan moskeijan alueella. Tiistaina 24.8. levinneessä videossa rabbi Yehudah Glick on live-striimannut itseään rukoilemassa Al-Aqsan alueella.

Rabbin toiminnan on nähty loukkaavan Israelin ja Jordanian välistä sopimusta vuodelta 1967, jonka mukaan islamilaiset rahastot ovat vastuussa Al-Aqsasta ja Israelin valtio sen turvallisuudesta. Matkailijat saavat vierailla Al-Aqsassa vierailuaikoina, mutta rukoileminen ei ole islamilaisen moskeijan alueella sallittu.

Monet uskonnolliset juutalaiset ovat pitäneet sopimusta uskonnonvapauttaan loukkaavana ja jotkut ovat protestoidakseen rukoilleet Temppelivuorella sijaitsevan moskeijan alueella. Palestiinalaiset ovat syyttäneet israelilaisia siitä, että nämä rukoilevat yhä enenevässä määrin avoimesti moskeijan alueella eivätkä israelilaisviranomaiset puutu asiaan.

Al-Aqsan moskeija sijaitsee Temppelivuorella juutalaisen temppelin paikalla, jonka roomalaiset hävittiviät vuonna 70 jKr. Moskeija on muslimeille kolmanneksi pyhin paikka. Juutalaisille Temppelivuori on kaikkein pyhin paikka, jota kohti juutalaiset rukoillessaan kääntyvät. Nykyisin juutalaiset saavat rukoilla erityisesti temppelin säilyneellä länsimuurilla eli Itkumuurilla.

(Lähde: Al-Jazeera 24.8.2021)

Jopa kymmenesosa amerikkalaisista uskontokuntiin kuulumattomista käy kirkossa viikoittain

Aiemmin tänä vuonna tehdyn gallupin mukaan ensimmäistä kertaa yhdysvaltalaisista alle puolet kuului mihinkään kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan. Lukua on pidetty vahvasta uskonnollisuudestaan tunnetussa Yhdysvalloissa shokeeraavana osoituksena henkisen ilmapiirin nopeasta muutoksesta. Aina 1990-luvulle asti yhdysvaltalaisista noin 70 % oli jonkin uskonnollisen yhteisön jäseniä, kun vuonna 2020 luku oli 47 %.

Tutkimus kertoo kuitenkin ennen kaikkea sitoutumisen ja institutionaalisen uskonnollisuuden heikkenemisestä. Varsinkin nuoremmalle polvelle uskontokuntaan kuuluminen ei tunnu tärkeältä, vaikka kirkkojen toimintaan osallistuttaisiinkin. Jopa kymmenesosa uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomista vastasi osallistuvansa uskonnollisiin tilaisuuksiin ainakin viikoittain, kun taas uskontokuntiin kuuluvien keskuudessa yli 70 % vastasi osallistuvansa uskonnollisiin tilaisuuksiin viikoittain.

Haluttomuus kuulua uskonnollisiin yhteisöihin johtuu osittain etenkin nuoremman sukupolven haluttomuudesta sitoutua, mutta myös siitä, että muodollisen jäsenyyden painoarvo on vähentynyt etenkin monissa protestanttisissa kirkoissa.

(Lähde: Christianity Today 24.8.2021)

Kiinalaisviranomaiset tarjoavat rahaa kristittyjen naapurien vakoilemisesta

Kiinassa on otettu käyttöön uusi palkkiosysteemi, jolla pyritään valvomaan kristittyjä, jotka osallistuvat “laittomiin uskonnollisiin tapahtumiin”. Aiemmin tässä kuussa Heilongjiangin maakunnassa Qiqiharin kaupungissa otettiin käyttöön palkkiosysteemi, jolla raportoitiin “laittomista uskonnollisista tapahtumista”. Tällaisten tapahtumien tai kokoontumisten ilmiantajia odottaa jopa 1000 yuanin (n. 130 e) palkkio. Ilmiannon voi tehdä puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse.

Tavoitteena on vahvistaa kontrollia “laittomasta uskonnollisesta aktiivisuudesta” ja “varmistaa harmoninen uskonnollinen ympäristö”.

Raportoitaviin uskonnollisiin rikkomuksiin lukeutuvat muun muassa epävirallisten uskonnollisten julistajien toiminta, painettujen uskonnollisten julkaisujen levittäminen, yksityiset kokoontumiset tai luvaton saarnaaminen.

Samankaltaisia rajoituksia on tullut voimaan myös muissa Kiinan kaupungeissa. Rajoituksissa on osaltaan kyse Kiinan presidentin Xi Jinpingin julistamasta tavoitteesta “kiinalaistaa” kaikki Kiinan uskonnot, jotta ne olisivat kommunistiselle puolueelle uskollisia.

(Lähde: CBN News 23.8.2021)

Taleban etsii ovelta ovelle kristittyjä ja etsii puhelimista Raamatun sovelluksia

Afganistanin maanalaisen kirkon johtajat ovat varoittaneet, että Taleban etsii “ovelta ovelle” kristittyjä. “Talebanilla on luettelo tiedossa olevista kristityistä, jotka he aikovat tappaa. Kaikki naapurimaiden rajat on suljettu. Ihmiset pakenevat vuorille turvapaikkaa etsimään. He ovat täysin riippuvaisia ​​Jumalasta, joka on ainoa, joka voi ja tulee suojelemaan heitä”, todetaan afgaanikristittyjen viestissä.

YK:n raportti vahvistaa Talebanin kiertämisen ovelta ovelle kuulustellen ihmisiä. Taleban kuulustelee myös lentokentälle suuntaavia ihmisiä. Taleban kiistää YK:n raportin tiedot.

Kristityt maan sisältä kertovat, että ihmisten on merkittävä talonsa X-merkillä, jos heillä on yli 12 -vuotias tyttö, jotta Taleban voi ottaa heidät. Jos he löytävät nuoren tytön ja taloa ei merkitty, he teloittavat koko perheen. Aviomiehet ja isät ovat antaneet vaimolleen ja tyttärelleen aseet ja kertoneet heille, että kun Taleban tulee, he voivat päättää tappaa heidät tai tappaa itsensä.

(Lähde: Premier Christian news 23.8.2021)

Afganistanin kristittyjen evakuoinnin aika käy vähiin

Taleban valtasi Afganistanin pääkaupungin Kabulin sunnuntaina 15. elokuuta. Afganistanin kristityt ovat nyt suuressa vaarassa. He ovat kaikki kääntyneet islamista kristinuskoon. Jos Taleban ottaa heidät kiinni, heidät surmataan. Taleban noudattaa sharia-lakia, joka määrää luopiolle kuolemanrangaistuksen.

Mutta jos Afganistanin kristityt liittyvät tuhansiin muihin Afganistanin kansalaisiin, jotka yrittävät paeta Afganistanista eri syistä, pääsevätkö he turvaan? Pitäisikö heidän yrittää päästä naapurivaltioihin tai yrittää paeta lennolla Kabulin kansainväliseltä lentokentältä?

Länsimaiden edustajat valvovat evakuointeja Kabulin lentokentältä. He päättävät, kuka voi paeta maasta ilmateitse. Kristittyjen on ilmoitettava itsestään, jotta heidät voidaan evakuoida. Näin järjestelmä toimii tällä hetkellä. Afganistanin kristittyjen ja heidän perheenjäsentensä nimet ja yhteystiedot on lähetettävä etukäteen viranomaisille, jotka valvovat Kabulin lentokenttää ja päättävät, kuka voi lentää ulos. Syy heidän on myös ilmoitettava – joten kristittyjen on paljastettava olevansa kristittyjä. Evakuointiin hyväksytyt eivät saa mennä lentokentälle ennen kuin heidät kutsutaan.

Lentokentälle pääsy tarkoittaa kulkua Kabulin Taleban-tarkastuspisteiden läpi, joista jokainen on kirjaimellisesti elämän tai kuoleman kysymys kristityille. Määräaika 31. elokuuta lähestyy nopeasti, ja kaikkia sovittuja evakuoitavia ei ehditä evakuoimaan jäljellä olevina päivinä. Kaikki lentokentällä odottavat ovat vaarassa, kun Taleban ottaa lentokentän haltuunsa määräajan täytyttyä.

(Lähde: Barnabas Fund 24.08.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. poiminta uutisista

    Valtakunnansyyttäjä on taas hävinnyt nostamansa syytteen oikeudessa.

    Helsingin käräjäoikeus on hylännyt itsenäisyyspäivän kulkueessa hakaristilippuja kantaneiden miesten syytteet. Pelkkä hakaristilippujen kantaminen ei täyttänyt kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkkejä. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on jonkin ihmisryhmän uhkaamista, panettelemista tai solvaamista esimerkiksi rodun tai uskonnon perusteella. – Asiassa ei ole näytetty, että hakaristilippu antaisi uhkaavan ja solvaavan viestin liittyen maahanmuuton vastustamiseen, oikeuden ratkaisussa todetaan.

    Valtakunnansyyttäjä hävisi oikeudessa myös syytteet varusmieskuljettajaa vastaan ja suurimman osa poliisijohtoa vastaan. Hän on myös nostanut hyvin kyseenalaisen syytteen Päivi Räsästä vastaan ja määrännyt esitutkintoja vastoin poliisin lausuntoja. Varatuomari Esko Nurminen on tehnyt oikeuskanslerille kantelun valtakunnansyyttäjästä liittyen Päivi Räsäsen saamaan syytteeseen. Nurmisen mielestä ei ole laillista ottaa Päivi Räsästä varoittavaksi ennakkotapaukseksi ja jättää muut tapaukset poliisitutkinnan ja syytteiden ulkopuolelle.