Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 29.10.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Moskovan patriarkaatin mukaan ekumeenisen patriarkan yhteistyö Yhdysvaltain kanssa johtaa skismaan ortodoksisessa maailmassa

(Lähde: Orthodox Times 27.10.2021)

Moskovan patriarkaatin tiedottamisesta ja ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion on hyökännyt kovasanaisesti Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeoksen Yhdysvaltain vierailua vastaan. Vierailunsa aikana Bartolomeos on tavannut muun muassa presidentti Joe Bidenin sekä edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin. Metropoliitta Hilarion on tullut tunnetuksi jyrkistä kannanotoistaan, joiden on tulkittu olevan Venäjän poliittisen johdon etujen mukaisia.

RIA Novostille antamassaan haastattelussa Hilarion korosti, että valtaosa ekumeenisen patriarkan laumasta ei suinkaan asu Turkissa, vaan diasporassa Yhdysvalloissa. Metropoliitta sanoi, että Yhdysvaltain kreikkalainen väestö on ekumeenisen patriarkaatin suurin taloudellinen tukija ja samalla se edistää Yhdysvaltain poliittista etua ortodoksisessa maailmassa.

Metropoliitta Hilarion korosti, ettei Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka ole koko ortodoksisen maailman johtaja niin kuin Yhdysvaltain presidentti ei ole koko maailman johtaja. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ja Konstantinopolin toimet erityisesti Ukrainassa tulevat johtamaan skismaan eli hajaannukseen ortodoksisessa maailmassa. Lisäksi metropoliitta arvioi, että ”kanonisten ortodoksien” (eli Moskovan patriarkaatille uskollisten) vaino Ukrainassa tulee laajenemaan.

Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaattien välit ovat olleet hyvin kireät johtuen Ukrainan kirkollisesta ja poliittisesta tilanteesta, jossa ekumeeninen patriarkka on asettunut Ukrainan valtiojohdon puolelle Venäjää ja Moskovan patriarkaattia vastaan.

17 koptikristittyä kateissa Libyassa – ISIS:in hyökkäysten pelätään toistuvan

(Lähde: CBN News 27.10.2021)

Egyptin koptikristittyjen 17-henkinen ryhmä on ollut Libyassa kateissa kuukauden ajan. Toistaiseksi on epäselvää, mikä taho on kaappauksesta vastuussa, mutta International Christian Concernin (ICC) mukaan on pelättävissä, että kristittyjä pidetään vankina heidän uskonsa tähden. On myös mahdollista, että heidät on jo kuljetettu pois Libyasta.

Kopteissa on herännyt pelko, että kyseessä olisi ISIS:in vuoden 2015 toimeenpanemien koptikristittyjen massateloituksen kaltainen teko. Tuolloin ISIS videoi egyptiläisten kristittyjen raa’an teloituksen.

Kaapatut olivat oleskelleet Libyan pääkaupungissa Tripolissa yhdessä monien muiden kansallisuuksista tulevien kanssa. Ainoastaan kristityt oli kuitenkin kaapattu, mikä herättää pelkoa ISIS:in osallisuudesta asiaan.

Koptikristityt ovat Egyptin ja sen lähialueiden vanha kristillinen kirkko. Monet ääri-islamilaiset ryhmittymät ovat suunnanneet väkivaltaisia iskuja kopteja ja heidän kirkkojaan kohtaan erityisesti Egyptissä ja Libyassa.

Pandemia on lisännyt riivaustapauksia

(Lähde: Christian Today 26.10.2021)

Italialainen roomalaiskatolinen pappi isä Roggio kertoo koronapandemian aikana olevan lisääntyvässä määrin henkilöitä, jotka uskovat olevansa pahojen henkien vaikutuksen alla. Myös köyhyys ja masennus ovat lisääntyneet, hän toteaa. Isä Roggio kouluttaa katolisia pappeja eksorsismin eli riivaajista vapauttavan rukouksen käyttämisessä. Italian katolisessa kirkossa järjestetään eksorsismikoulutus joka vuosi. Tänä vuonna koulutustapahtuman teemana on miten vapauttaa ihmiset pahojen henkien vaikutuksesta afro-brasilialaisen magian ympäristössä.

Ongelman yleistymisestä kertovat myös Britannian baptistikirkon asiantuntijat. Baptistikirkko on erityisesti varoittanut ihmisiä yrittämästä ottaa kontaktia kuolleisiin läheisiinsä. Koronakuolemien on nimittäin havaittu lisäävän tällaista spiritualismin harjoittamista, joka altistaa ihmiset pahojen henkien vaikutuksille. Seuraukset ovat olleet monille varsin kamalia. Mikäli ihmiset ymmärtäisivät millaisiin sidoksiin pahojen henkien kanssa he itsensä altistavat, kukaan ei yrittäisi kontaktoida kuolleita läheisiään.

Katolinen isä Roggio mainitsee riivattujen ihmisten puhuvan vierasta kieltä tai vieraalla äänellä, tai jopa levitoivan henkien vaikutuksesta. Ihmiset tulevat henkien vaikutuksesta usein itsetuhoisiksi, mikä onkin pahojen henkien perimmäinen tarkoitus.

Afgaanit etsivät nyt vastauksia

(Lähde: Christianity Today 25.10.2021)

Mike Christian on nimi, jonka Afganistanissa syntynyt mies otti itselleen sen jälkeen, kun hän kääntyi kristityksi. Hän ei enää asu Afganistanissa, vaan USA:ssa. Hän johtaa pientä afgaaniseurakuntaa, joka on aktiivisesti yhteydessä ihmisiin kotimaassa. Hänellä on Raamatun opetusta sisältävät Facebook-sivut, jonka kautta hän saa yhteydenottoja maan sisältä.

Talebanin valtaannousu on saanut monet miettimään asioita uudelleen. Afgaaninuoret, erityisesti nuoret naiset ovat perin kyllästyneitä islamiin. Monet ovat kiinnostuneita kuulemaan kristillisestä uskosta. Mike kertoo heidän seurakuntansa saavan joka päivä satoja viestejä Afganistanin sisältä henkilöiltä, jota haluavat kuulla lisää uskosta Jeesukseen. Mike arvioi olleensa yhteydessä kaikkiaan 30 000 afgaaniin, mutta monet näistä elävät Afganistanin ulkopuolella. Pelkästään Kaliforniassa asuu nyt evakuointien jälkeen 66 000 afgaania.

Mike kertoo monien varovasti kyselevän kuukausien ajan kristillisen uskon asioista, ennen kuin he uskaltavan ilmaista olevansa kiinnostuneet ajattelemaan kääntymistä Jeesuksen seuraajaksi. Monet kysyvät häneltä syytä hänen omaan kääntymiseensä. Monien mielessä on yksi iso kysymys: Miksi Afganistanin muslimit tappavat toisiaan? Mikä islamin uskossa on vialla? Monille Raamatun lukeminen on vapauttava ja mieltä kirkastava kokemus ensi hetkestä alkaen.

Viranomaiset ovat kaapanneet roomalaiskatolisen piispan Kiinassa

(Lähde: Catholic News Agency 27.10.2021)

Kiinalaisviranomaiset ovat kaapanneet Wenzoun roomalaiskatolisen piispan Shao Zhuminin tiistaina 26.10. Asiasta kertoi ensimmäisenä AsiaNews.

Mediatietojen mukaan kiinalaisviranomaiset olivat ottaneet piispa Shaon ”lomalle”. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun piispa pidätetään. Tultuaan piispaksi vuonna 2016 hänet on pidätetty jo kuusi kertaa.

Vatikaani nimitti Shao Zhuminin piispaksi vuonna 2016. Hänen edeltäjänsä oli viettänyt 16 vuotta pidätettynä. Kiinan valtio ei ole hyväksynyt piispannimitystä, koska se katsoo, että kaikkien roomalaiskatolisten piispojen tulee kuulua maan viralliseen ”Kiinan katoliseen isänmaalliseen yhdistykseen”.

Kiinan valtio tahtoo saavuttaa vaikutusvaltaa kaikissa maan uskontokunnissa. Pyhä istuin ei kuitenkaan hyväksy Kiinan pyrkimystä vaikuttaa roomalaiskatoliseen kirkkoon ja niinpä Vatikaani ei tunnusta Kiinan valtion nimittämiä piispoja.

Aiemmin tänä vuonna myös Xinxiangin piispa Joseph Zhang Weizhu katosi kuukausiksi pidätyksen yhteydessä, koska hän ja muut papiston jäsenet ja opiskelijat eivät suostuneet liittymään Kiinan viralliseen katoliseen kirkkoon.

EU syyttää Valko-Venäjää pakolaisten käyttämisestä poliittisena pelinappulana

(Lähde: NPR 12.10.2021)

Puolan rajavartijat ovat pysäyttäneet jo arviolta 16 000 turvapaikanhakijaa rajallaan elokuusta alkaen. Nyt Puolan parlamentti suunnittelee aidan rakentamista Valko-Venäjän vastaiselle rajalle.

Pakolaiset ovat juuttuneet rajalle. Monet nukkuvat suojanaan puiden lehdet ja juomanaan joessa virtaava vesi. Ruokana on ollut rajaseudun pelloilta taitetut vehnätähkät. Näin kertovat Puolan poliisin nappaamat kuubalaiset miehet. He lensivät Havannasta Moskovaan, josta yhteyshenkilö kuskasi heidät Valko-Venäjälle. Valko-Venäjältä heidät ohjattiin kävelemään rajan yli Puolaan.

EU arvelee Valko-Venäjän toimivan näin kostoksi EU:n asettamille sanktioille Lukashenkan johtamaa hallitusta vastaan. EU on asettanut taloudellisia pakotteita painostaakseen Valko-Venäjän hallitusta lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset. Nyt ihmisoikeusjärjestöt puolestaan syyttävät Puolaa, joka puskee pakolaiset takaisin rajaseudulle metsään vailla suojaa. Pakolaiset kertovat Valko-Venäjän rajasotilaiden pahoinpitelevän niitä, jotka palaavat Valko-Venäjälle. Siksi rajalle jää nyt kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät pääse eteen eivätkä taakse. Pakolaisten joukossa on ihmisiä monista maista; Lähi-Idästä, Afrikasta ja Aasiasta. Nyt Afganistanin pakolaisia alkaa virrata Valko-Venäjälle. Valko-Venäjä antaa pakolaisille seitsemän päivän viisumin, jona aikana pakolaisten täytyy löytää reitti eteenpäin.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. järkyttynyt

  TV1:stä tuli 29.10.2021 ohjelma “Marja Sannikka: Kirkon ja valtion liitto pitäisi purkaa”, joka on katsottavissa myös Ylen Areenassa. Ohjelman kohdasta 7 minuuttia 30 sekuntia alkaen kuulin kauhean lausunnon:

  Toimittaja Marja Sannikka kysyi piispa Teemu Laajasalolta: “Teemu, pitääkö sinusta Jumalaa saada pilkata?”

  Teemu Laajasalo vastasi: “Pitää … Jumalaa saa pilkata.”

  Raamattu on tässä asiassa täysin yksiselitteinen: Jumalaa ei saa pilkata. Laissa uskonrauhasta taataan myös kristityille oikeus olla kuulematta Jumalan pilkkaamista, mutta Laasajalo kannattaa tämän suojan poistamista Suomen laista. On käsittämätöntä, että Teemu Laajasalo puhuu Jumalan käskyä vastaan. Tässä olisi helsinkiläisillä kirkon jäsenillä aihe pyytää tuomiokapitulia tutkimaan piispa Teemu Laajasalon Raamatun vastainen lausunto ja hänen edellytyksensä jatkaa virassaan.

  Gal 6:7 Älkää pettäkö itseänne! Jumala ei salli itseään pilkattavan. Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää.
  8 Joka kylvää siemenen itsekkyyden peltoon, korjaa siitä satona tuhon, mutta se, joka kylvää Hengen peltoon, korjaa siitä satona ikuisen elämän.