Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 3.12.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Nicaraguan vasemmistodiktatuuri kieltää roomalaiskatoliset kulkueet

(Lähde: Catholic News Agency 29.11.2022)

Nicaraguaa hallitseva Daniel Ortegan vasemmistodiktatuuri hyökkää jälleen maan roomalaiskatolista kirkkoa vastaan kieltämällä perinteiset roomalaiskatoliset kulkueet, joita pidetään esimerkiksi 8.12. vietettävän roomalaiskatolisen Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen juhlan kunniaksi.

Presidentin hallinnon päätös rajoittaa juhlan viettämisen kirkkotiloihin. Vasemmistohallinto on voimakkaasti rajoittanut uskonnon julkista harjoitusta Nicaraguassa. Maan roomalaiskatolinen kirkko on ilmaissut tästä syvän huolensa.

Viimeisen neljän vuoden aikana kirkot ovat olleet arviolta 400 valtionhallinnon hyökkäyksen kohteena. Se esimerkiksi karkotti alkuvuodesta yksipuolisesti Vatikaanin apostolisen nuntiuksen (lähettilään) maasta ja on määrännyt piispoja kotiarestiin. Pappeja on myös vangittu ja suljettu oppositiojohtajien kiduttamisesta tunnettuihin vankiloihin. Myös erilaiset kristilliset radio- ja mediakanavat maassa on suljettu ja kristillisten hyväntekeväisyysjärjestöjen rahoittaminen on joko kielletty tai tehty vaikeaksi.

Ekumeeninen patriarkka vertaa Venäjän aiheuttamia vahinkoja holodomoriin

(Lähde: Orthodox Times 27.11.2022)

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on jälleen tuominnut Venäjän toimet Ukrainassa ja vedonnut rauhan puolesta muistojumalanpalveluksessa, jota vietettiin vuosien 1932–1933 holodomorin uhrien muistoksi. Holodomorilla tarkoitetaan Ukrainassa 1932–1933 ankarimmillaan riehunutta nälänhätää, joka johtui maatalouden sosialistisesta pakkokollektivoinnista ja jota Stalinin hallinto päätöksillään tarkoituksellisesti pahensi. Holodomorissa kuoli arviolta 3–15 miljoonaa ukrainalaista nälkään ja sitä on pidetty myös kansanmurhana.

Patriarkka Bartolomeos toivoi, ettei menneisyyden ”paholaismaisia” tekoja enää toistettaisi nykypäivässä, mutta jatkoi: ”kuitenkin nyt me näemme – menneiden vuosien paholaismaisten tekojen toistuvan silmiemme edessä yhä paholaismaisemman sodan muodossa”. Tällä Ekumeeninen patriarkka viittasi Venäjän sotatoimien Ukrainassa aiheuttamaan nälkään, kylmään ja energian puutteeseen. Talvi on alkanut Ukrainassa ja sen odotetaan olevan ankara. Nyt Bartolomeos vertasi sitä holodomoriin, jota Stalinin Neuvostoliiton hallinto toimillaan tarkoituksellisesti pahensi ajatuksenaan tapattaa pakkokollektivisointia vastustavia ukrainalaisia nälkään.

Saksa: Turkkilaisten pakolaisten määrän dramaattinen kasvu

(Lähde: Deutche Welle 11.11.2022)

Saksan rajoilla otetaan yhä enemmän Turkin kansalaisuuden omaavia pakolaisia ja salakuljettajia kiinni. Tiedot osoittavat, että pakolaiset tulevat Saksaan Balkanin reittiä pitkin ja maksavat 6 000-8 000 euroa henkilöä kohden.

Turkin poliittinen ja taloudellinen tilanne on heikentynyt nopeasti viime vuoden aikana. Hallituksen enemmistö parlamentissa hyväksyi hiljattain lain, jonka mukaan ”väärien” tai ”harhaanjohtavien” tietojen levittämisestä voidaan langettaa jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus.

Hurja inflaatio vaikeuttaa myös turkkilaisten elämää yhä enemmän. Erityisesti nuoret ovat turhautuneita. Tuore tutkimus osoitti, että yli 71 prosenttia 17-30-vuotiaista ei näe tulevaisuutta maassa. Lähes 82 prosenttia lähtisi Turkista ja asuisi ulkomailla, jos voisi.

Saksan maahanmuutto- ja pakolaisviraston mukaan tammikuun ja lokakuun 2022 välisenä aikana lähes 16 000 turkkilaista haki turvapaikkaa Saksasta, mikä merkitsee 175,5 prosentin kasvua. Turkki on nyt kolmanneksi yleisin lähtömaa Syyrian ja Afganistanin jälkeen. Lisääntynyt pakolaisvirta Turkista osoittaa, että poliittinen tilanne siellä on kärjistymässä hallituksen vastustajien kannalta. Erityisesti kurdeille tilanne on muuttumassa yhä vaarallisemmaksi.

Kristittyjen määrä Englannissa ja Walesissa laskee ensimmäistä kertaa alle puoleen väestöstä

(Lähde: Christian Today 29.11.2022)

Englannin ja Walesin viimeisimmän väestönlaskennan tulokset on julkaistu, ja niiden mukaan kristityksi itsensä tunnustavien ihmisten määrä on laskenut. Vuonna 2011 kristityksi tunnustautui 33,2 miljoonaa ihmistä. Nykyään heitä on 27,5 miljoonaa eli 46,2 prosenttia.

Yorkin arkkipiispa Stephen Cottrell totesi asiasta: ”Olemme jättäneet taaksemme aikakauden, jolloin monet ihmiset lähes automaattisesti identifioivat itsensä kristityiksi, mutta muut tutkimukset osoittavat jatkuvasti, että samat ihmiset etsivät edelleen hengellistä totuutta ja viisautta sekä arvoja, joiden mukaan elää.”

Niiden ihmisten osuus, jotka sanovat, ettei heillä ole uskontoa, on hypännyt viime vuosikymmenen aikana noin neljänneksestä väestöstä (25,2 prosenttia) yli kolmannekseen vuonna 2021 (37,2 prosenttia). Muslimiksi identifioituvien osuus nousi viime vuonna 4,9 prosentista 6,5 prosenttiin.

Bible Societyn tekemässä lisätutkimuksessa, jossa kartoitettiin uskonnollista uskoa vuosina 2018-2022, ei havaittu, että kristillisen uskon väheneminen olisi johtanut ateismin lisääntymiseen. Tutkimushankkeessa havaittiin, että ateistiksi tunnustautuvien ihmisten määrä väheni, kun taas usko Jumalaan pysyi samana. Myös kirkossakäynti näyttää pysyvän vakaana. Erityisesti etnisten vähemmistöjen kirkot ovat kasvussa.

Syyria syyttää Turkkia ISISin tukemisesta

(Lähde: Rudaw 30.11.2022)

”Syyria kehottaa YK:n turvallisuusneuvostoa pakottamaan Turkin hallinnon lopettamaan laittoman sotilaallisen läsnäolonsa Syyrian alueella”, sanoi Syyrian YK-edustaja Al-Hakam Dandi.

Turkki käynnisti 20. marraskuuta uuden ilmasotakampanjan, joka kohdistuu kurdijohtoisten Syyrian demokraattisten joukkojen (SDF) asemiin Pohjois-Syyriassa sekä Kurdistanin alueelle Pohjois-Irakissa.

Ainakin 30 Syyrian hallinnon sotilasta on saanut surmansa Turkin meneillään olevassa operaatiossa, brittiläisten lähteiden mukaan.

Ankara on vuodesta 2016 lähtien toteuttanut Syyriassa kolme suurta sotilasoperaatiota, joissa se on tunkeutunut useisiin kurdikaupunkeihin, kuten Afriniin, ja Turkkiin liittyneitä syyrialaisia aseellisia ryhmiä on syytetty ihmisoikeusloukkauksista, murhista ja sieppauksista sekä kurdien pakottamisesta siirtymään kotiseudultaan.

Iranin tappiota jalkapallon MM-kisoissa juhlittiin Iranin kaduilla

(Lähde: Al Monitor 30.11.2022)

Iranilaisille heidän jalkapallojoukkueensa MM-tappio Yhdysvaltoja vastaan oli syy joko suruun tai riemuun, riippuen siitä, mikä on heidän kantansa kaksi kuukautta vanhassa protestiliikkeessä.

Iranin sisällä tappiota juhlittiin erityisesti läntisessä Kurdistanin maakunnassa, joka on nuoren kurdinainen Mahsa Aminin kuolemasta alkaneen protestiliikkeen syntyalue.

Kurdiaktivistien verkossa jakamalla videolla näkyi kaduilla hurraahuutoja ja torvien soimista Yhdysvaltojen maalin jälkeen. Netissä jaettujen videoiden mukaan mielenosoittajat sytyttivät ilotulitteita monissa kaupungeissa. Kansalaiset juhlivat pääkaupungissa tanssien ja hurraten kaduilla pitkien liikenneruuhkien keskellä.

Iranin joukkueen pelaajat kieltäytyivät laulamasta kansallislaulua avausottelussaan Englantia vastaan solidaarisuuden osoituksena mielenosoituksia kohtaan. USA-ottelussa pelaajat lauloivat kansallishymnin ilmeisesti painostuksen alla, vailla innostusta.

Iranin mukaan yli 300 ihmistä on saanut surmansa mielenosoitusten puhkeamisen jälkeen, mutta Oslossa toimiva Iran Human Rights -ryhmä sanoo, että turvallisuusjoukot ovat tappaneet ainakin 448 ihmistä meneillään olevien mielenosoitusten tukahduttamisessa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *