Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 3.4.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Libanonin hallituksen muodostus ei ota onnistuakseen

Libanonin suurin kristitty puolue, maroniittikristittyjä edustava Vapaa Isänmaallinen liike (Free Patriotic Movement) varoittaa hallituksen muodostajaksi nimitettyä entistä pääministeriä Sa’ad  al-Hariria presidentti Michel Aounin sivuuttamisesta hallituksen muodostamisessa. Vapaa Isänmaallinen liike on presidentti Aounin oma puolue ja se katsoo al-Haririn yrittävän kahmia kaikki hallituksen avainpaikat omille kannattajilleen. Al-Hariri on syyttänyt presidentti Michel Aounin puoluetta samasta asiasta.

Libanonin talous on pahenevassa kriisissä koronavirusepidemian ja Beirutissa elokuussa 2020 sattuneiden räjähdysten takia. Kaikki osapuolet vakuuttavat, että toimintakykyisen hallituksen muodostaminen on pääasia. Libanonissa ei kuitenkaan ole ollut toimintakykyistä hallitusta lähes puoleen vuoteen, kun Hassan Diabin hallitus joutui eroamaan lokakuussa 2020 epäonnistuttuaan maan pääkaupungissa Beirutissa tapahtuneen 200 ihmistä surmanneen räjähdyksen jälkihoidossa.

Libanonin poliittinen järjestelmä perustuu eri uskonnollis-etnisten ryhmien väliseen vallanjakoon. Maan presidentti on vuosina 1975-1990 käydyn sisällissodan jälkeen ollut maroniittikristitty, pääministeri sunnimuslimi ja parlamentin puhemies shiiamuslimi. Myös parlamenttipaikat on jaettu uskontokunnittain siten, että puolet paikoista on erilaisten kristittyjen ryhmien ja puolet muslimien hallussa.

(Lähde: Reuters 27.3.2021)

Jerusalemin Pyhän Haudan kirkko aukesi palmusunnuntaina huolimatta koronaviruksesta

Viime vuodesta poiketen tämän vuoden pääsiäisviikolla Jerusalemin Pyhän Haudan kirkko on auki. Kirkko on vierailijoille auki koko pääsiäistä edeltävän kärsimysviikon, vaikka täksi vuodeksi paikalle odotetaan tavallista paljon pienempää määrää uskovia. Koronavirusrajoitukset sallivat pienten ihmisjoukkojen kokoontumisen turvavälit huomioiden.

Jerusalemin latinalaisen eli roomalaiskatolisen patriarkan Pierbattista Pizzaballan mukaan viimevuotinen pääsiäinen, jota jouduttiin viettämään täysin ilman uskovia ja suljetuin ovin, oli kamala. Patriarkka suhtautuu toiveikkaasti tämän vuoden pääsiäisjuhlaan, vaikka osallistujien määrä onkin rajoitettu.

Roomalaiskatolinen kirkko viettää pääsiäistä sunnuntaina 4.4. niin kuin protestanttisetkin kirkot, jotka seuraavat gregoriaanista kalenteria. Ortodoksiset kirkot puolestaan viettävät—Suomen ja muutamien muiden Länsi-Euroopan ortodoksisia kirkkoja lukuun ottamatta—pääsiäistä juliaanista kalenteria seuraten vasta 2.5.

Pyhän Haudan kirkko on jaettu kreikkalaisortodoksien, roomalaiskatolisten, armenialaisortodoksien, syyrialaisortodoksien ja koptien kesken.

(Lähde: Jerusalem Post 28.3.2021)

Kymmenettuhannet pakenevat Tigrayssa Etiopiassa

Etiopian pohjoisimmassa osavaltiossa Tigrayssa kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Etiopian hallituksen joukot julistivat voittaneensa Tigrayn kansan vapautusrintaman jo neljä kuukautta sitten. Tilanne Etiopiassa on kuitenkin ollut kaoottinen ja nyt Etiopian hallituksen, paljolti amharoista koostuvat joukot, ovat karkottaneet monia tigrejä kodeistaan ja asuma-alueiltaan vanhoihin rajariitoihin vedoten.

Etiopian suurinta etnistä ryhmää edustavat amharajoukot tulivat läntisen Tigrayn alueelle marraskuussa, kun Tigrayn separatistijoukot hyökkäsivät maan asevoimien tukikohtiin. Nyt erityisesti Länsi-Tigrayssa paikallisia on karkotettu kodeistaan amharoiden tieltä. Etiopian hallitusta on syytetty jopa etnisistä puhdistuksista.

Maaliskuussa kahden viikon aikana Länsi-Tigraysta oli paennut arvioiden mukaan 140 000–185 000 ihmistä. YK varoittaa mahdollisista sotarikoksista Etiopiassa. Maan hallitus kuitenkin kiistää väitteet etnisestä puhdistuksesta ja sanoo, että pakolaiset voivat koska tahansa palata koteihinsa. Tilanne Etiopiassa on edelleen epävakaa.

(Lähde: Al-Jazeera 31.3.2021)

Jemen karkottaa vähäisen juutalaisyhteisönsä viimeisiä jäseniä maasta

Jemen on karkottanut 13 juutalaista lähtemään kotimaastaan, jolloin maahan jää vain neljä iäkästä juutalaista. Nyt karkotetut ovat kolmen eri perheen jäseniä. Karkotetut juutalaiset eivät pyytäneet maahanmuuttoa Israeliin, vaan odottavat parhaillaan YK: n pakolaisviraston kuljettavan heidät kolmanteen maahan, joka myöntäisi heille turvapaikan.

Yksi karkotetuista juutalaisesta kertoi: ”He antoivat meille vaihtoehdoiksi joko pysyä maassa vainottuna tai poistua maasta. Jos poistumme, meille luvattiin, että yksi perheen jäsenemme vapautetaan mukaamme vankilasta.”

Viime vuosien raportit osoittavat, että vallanpitäjät ovat painostaneet muutamia maassa vielä jäljellä olevia juutalaisia ​​lähtemään. Silti kourallinen juutalaisia ​​halusi jäädä. Tämän vuoden tammikuussa raportoitiin, että jotkut Jemenin juutalaiset saivat saapua Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, mistä he matkustivat sukulaistensa luo Lontooseen.

Nyt näyttää siltä, ​​että lisääntynyt huoli vankilassa olevan Levi Marhabin terveydestä oli pakottanut viimeisetkin juutalaiset suostumaan sopimukseen. Ilmeisesti hänen pidätyksensä liittyi juutalaisviraston monimutkaiseen operaatioon 17 jemeniläisen maahanmuutosta Israeliin vuoden 2016 alussa. Ryhmä toi mukanaan vuosisatoja vanhan Tooran käärön, joka oli ollut pienen juutalaisyhteisön omistuksessa sukupolvien ajan. Pian saapumisensa jälkeen Israeliin heidät kutsuttiin tapaamaan pääministeri Benjamin Netanyahua hänen toimistossaan, jossa he esittivät hänelle muinaisen käärön. Kuvat tapahtumasta suututtivat Jemenin viranomaiset, jotka sanoivat, että jemeniläisten esine on salakuljetettu maasta laittomasti.

Marhabia syytettiin avustamisesta tässä operaatiossa, ja hänet tuomittiin useaksi vuodeksi vankeuteen. Vankilassa häntä on kidutettu, hän on saanut aivohalvauksen.

Marraskuussa 2020, vähän ennen toimikautensa päättymistä, Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo julkaisi lehdistötiedotteen, jossa hän vaati Levi Marhabin välitöntä vapauttamista.

(Lähde: Al Monitor 29.3.2021)

Kirkkojen kokoontumiskielto kumottiin lainvastaisena Skotlannissa

Historiallisessa tuomiossa oikeuslaitos totesi 24. maaliskuuta, että hallituksen päätös kieltää ja kriminalisoida kokoontumiset jumalanpalvelukseen osana liikkumisrajoituksia oli perustuslain vastainen ja ylimitoitettu.

Annettuaan tuomion lordi Braid totesi myös, että verkossa toteutettu jumalanpalvelus ei ole todellinen jumalanpalvelus. Se voi olla vaihtoehto jumalanpalvelukselle, mutta se ei ole oikea lain tarkoittama jumalanpalvelus.

Tuomiossa todetaan, että Skotlannin hallituksen  kirkoille asettama kielto on puuttumista Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklan mukaisiin oikeuksiin.

27 skotlantilaista kirkkojohtajaa useista kristillisistä kirkkokunnista oli nostanut kanteen valtiovaltaa vastaan todeten, että sulkutoimet olivat lainvastaisia ​​ja vastoin ihmisoikeuslakia ja Skotlannin perustuslakia.

Heidän vaatimuksensa oli reaktio tammikuussa voimaan tulleisiin rajoituksiin, joiden mukaan jumalanpalvelus tai kastetoimitus määriteltiin rikokseksi.

Skotlannissa ei ole yritetty sulkea kirkkoja Stuartin kuninkaiden asettaman presbyteerikirkon vainon jälkeen 1600-luvulla.

Johtava pastori tohtori William Philip totesi oikeuden päätöksen jälkeen: “Olemme erittäin iloisia siitä, että lordi Braid on tunnistanut, kuinka välttämätön kirkon jumalanpalvelus on yhteisöillemme ja koko Skotlannille.

“Olemme alusta alkaen tunnustaneet, että hallituksen on tehtävä vaikeita päätöksiä pandemian tähden. Kirkkojen jumalanpalvelusten kieltäminen ja kriminalisointi oli kuitenkin selvästi liian laaja ja suhteeton, ja olisi luonut erittäin vaarallisen ennakkotapauksen.

“Tarvitsemme paitsi puhetta terveydestä ja turvallisuudesta, myös sanomaa toivosta ja pelastuksesta, ja Jeesus Kristus on ainoa toivo, joka hälventää kaiken pelon, kuolema mukaan lukien. Nyt tarvitaan kirkkojen sulkemisen sijasta hengellistä johtajuutta. ”

”Kirkon johtajat eivät ota kevyesti lakia”, pastori Janys Scott kertoi tuomioistuimelle. Kristittyjen ensisijainen kuuliaisuus kohdistuu Jumalaan eikä valtioon, ja säännöllinen julkinen jumalanpalvelus on olennainen osa kristinuskon harjoittamista.

Ja ollakseni täysin selvä, kyse ei ole rakennuksista, vaan ihmisistä: seurakuntalaisten koolle tulemisesta; ehtoollisen vietosta ja kasteesta.”

Vetoomuksen esittäjät sanoivat, että usko on erityisesti kansallisen kriisin aikana.”

(Lähde: Christian Concern 24.3.2021)

Englannin seurakunnat voivat jälleen laulaa yhdessä – mutta vain ulkona

Muutokset ovat tulleet voimaan, kun hallitus pyrkii keventämään sulkurajoituksia. Enintään kuuden ihmisen tai kahden kotitalouden kokoontuminen puistoihin ja takapuutarhoissa sallitaan maanantaista lähtien.

Kirkkoja koskevia ohjeita on muutettu hallituksen verkkosivustolla siten, että seurakunnat voivat laulaa yhdessä kirkon pihalla, turvaetäisyyksiä noudattaen.

Kun jumalanpalvelus tapahtuu ulkona, seurakunta voi yhtyä lauluun. Yhteisöllistä laulamista ei sallita muilla julkisilla paikoilla.

Toistaiseksi sisätiloissa laulaminen on rajoitettu vain yhdelle lauluryhmälle, jos se on välttämätöntä yhteisen jumalanpalveluksen toteuttamisessa. Laulajia lauluryhmässä tulee olla mahdollisimman vähän, ja heidän tulee noudattaa turvaetäisyyksiä koko ajan. Yhteislaulu kirkon sisällä on edelleen kielletty.

Ministeri Robert Jenrick twiittasi, että hän oli ”iloinen saadessaan jakaa tarkennetut ohjeet juuri ennen pääsiäisjumalanpalveluksia”.

Kristitty kansanedustaja Sir Edward Leigh kiitti hallitusta ja totesi: “Tämä on kristillisen vuoden tärkein juhla, ja monet odottavat innokkaasti kokoontumista jumalanpalvelukseen kuorojen kanssa.”

Lontoon piispa ilmaisi myös kiitollisuutensa ohjeiden selkeydestä hiljaisen viikon ja pääsiäisen alla: “Tämä antaa kirkoille ja katedraaleille mahdollisuuden suunnitella striimattavia jumalanpalveluksia ja fyysisesti kokoontuvia jumalanpalveluksia pääsiäisen ajaksi ja samalla tekemään paikallisia järjestelyjä varmistaakseen, että tartuntariski on minimoitu”, hän sanoi.

(Christian Today 28.3.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *