Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 3.7.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Kaksi lukiolaista häpäisi Koraania Englannissa – poliisi tutkii

Prestonin kaupungissa sijaitsevan lukion rehtori tiedotti koulussa tapahtuneesta Koraanin häpäisystä oppilaiden vanhemmille. Kirjan häpäisyyn syyllistyneet kaksi oppilasta oli erotettu koulusta määräajaksi. Asiaa tutkii poliisi ja ääriliikkeiden estämiseen erikoistunut yksikkö, kertoi rehtori kirjeessään. Hän pahoitteli tapausta ja vakuutti, että koulu pyrkii kitkemään tällaiset ilmiöt pois.

Kaksi oppilasta oli tuonut kouluun Koraanin ja häpäissyt muslimien pyhää kirjaa muiden oppilaiden edessä. Koulu oli ollut välittömästi yhteydessä tapauksen nähneiden oppilaiden vanhempiin ja tarjonnut kriisiapua kyseisille oppilaille ja heidän vanhemmilleen. Rehtori kertoi vanhemmille osoitetussa kirjeessä, että koulu oli ottanut yhteyttä myös paikallisiin imaameihin pyytääkseen heiltä neuvoa, miten toimia tällaisessa tilanteessa.

Lancashiren poliisi on vahvistanut tutkivansa tapauksia mahdollisina viharikoksina.

Poliisin tiedottaja sanoi: “Olemme tietoisia kahdesta yksittäisestä tapauksesta, jotka tapahtuivat aiemmin tällä viikolla, ja teemme tiivistä yhteistyötä koulun kanssa näiden asioiden selvittämiseksi. Tutkinta on käynnissä.

Jokaisen tulisi antaa elää elämäänsä ilman häirintää ja viharikosten pelkoa. Viharikokset aiheuttavat suurta ahdistuksia uhreilleen, ja olemme sitoutuneet tutkimaan kaikki vihan motivoimat rikokset ja tapaukset, tukemaan uhreja ja saattamaan rikoksentekijät oikeuden eteen.”

(Lähde: Five Pillars – Islamilainen lehti Britanniassa 12.06.2021)

Dialogiin osallistunut pastori murhattiin Ugandassa

Pallisan kaupungissa Ugandassa asuva pastori Thomas Chikooma kutsuttiin keskustelutilaisuuteen muslimipuhujan kanssa. Pastori sai tilaisuudessa johdattaa 14 ihmistä uskomaan Jeesukseen, mukaan lukien kuusi muslimia, sukulaiset kertoivat.

Alueen muslimit olivat kutsuneet pastorin osallistumaan keskusteluun kaupungin taksipuistossa, jossa he ovat käyneet julkisia keskusteluja noin kuukauden ajan. Keskustelussa käytettiin Raamattua ja Koraania. Vihaiset muslimit alkoivat huutaa kesken tilaisuuden jihadistista iskulausetta “Allahu Akbar”, pakottaen hänet kiireesti poistumaan paikalta poikansa kanssa.

“Kaksi moottoripyörää, joissa kummassakin oli kaksi muslimiasuun pukeutunutta miestä, ohittivat meidät”, hänen alaikäinen poikansa kertoi. “Kun saavuimme 200 metrin päähän kotoamme, molemmat moottoripyörät pysähtyivät talomme lähellä olevaan risteykseen.”

Pastori tuli epäileväksi ja käski poikansa seurata etäältä. Hän näki isänsä puhuvan miehien kanssa. “Miehet alkoivat puhua keskustelutilaisuudesta, ja pian yksi heistä löi isääni”, poika kertoi. “Pelkäsin ja pakenin pellon läpi ja juoksin kotiin.”

Hänen äitinsä Jessica Naikomba saapui kotiin tunnin kuluttua, ja he palasivat tapahtumapaikalle joidenkin naapureiden kanssa, mutta eivät löytäneet ketään. “Kun jatkoimme etsintää, löysimme aviomieheni ruumiin, josta pää oli leikattu islamilaiseen tapaan”, Naikomba kertoi.

Pallisan poliisi saapui paikalle ja vei ruumiin sairaalaan kuolinsyytutkimuksiin. Poliisi tutkii asiaa.

Sukulaiset ovat shokissa, kun he surevat pastorin, 11 lapsen isän, menettämistä. Pastori Chikooma oli perustanut 50 seurakuntaa Itä-Ugandaan. Pastori Chikooma oli tunnettu evankelista.

(Lähde: Morning Star Toukokuu 2021)

Venäjän ortodoksinen kirkko hyökkää ekumeenista patriarkkaa vastaan

Moskovan patriarkaatin ulkosuhteista ja tiedotuksesta vastaava metropoliitta Hilarion on taas hyökännyt Konstantinopolin ekumeenista patriarkkaa Bartolomeosta vastaan. Orthodox Times -lehden mukaan metropoliitta Hilarionin retoriikka Konstantinopolin patriarkkaa vastaan muistuttaa enemmän populistipoliitikon kuin kirkonmiehen puhetta.

Viikoittaisessa ohjelmassaan metropoliitta Hilarion oli muun muassa vihjannut Konstantinopolin patriarkaatin suunnittelevan yhdistymistä roomalaiskatolisen kirkon kanssa. Lisäksi hän sanoi ekumeenisen patriarkaatin toimivan salakähmäisesti kulisseissa ja syytti ekumeenista patriarkkaa siitä, että tämä kuvittelee olevansa koko ortodoksisen uskon määrittäjä ja voivansa päättää asioista yksin, mikä ei ole ortodoksisen uskon mukaista.

Vihjailut ortodoksisten kirkkojen ja roomalaiskatolisen kirkon yhdistymisestä eivät kuitenkaan ole totta niin kuin ei patriarkan yksinvaltainen toiminta ortodoksisen uskon määrittäjänäkään.

Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaattien kiistat ovat revenneet avoimeksi skismaksi erityisesti sen jälkeen, kun Konstantinopolin patriarkka myönsi täyden itsenäisyyden Ukrainan ortodoksiselle kirkolle vuonna 2018. Moskovan patriarkaatti katsoi ekumeenisen patriarkaatin toimineen vastoin kirkollisia sääntöjä, koska se katsoo Ukrainan kirkon kuuluvan edelleen omaan valtapiiriinsä. Patriarkaatit eivät ole olleet ehtoollisyhteydessä tapauksen jälkeen.

(Lähde: Orthodox Times 29.6.2021)

Kiinan uskonnonvapaustilanne heikkenee

Kiinan uskonnonvapaustilanne heikkenee. Maassa kehotetaan jo ensimmäisellä luokalla olevia koululaisia jäljittämään muun muassa ulkomaisia tai käännettyjä kirjoja sekä uskonnollisia kirjoja. Tämän sanotaan olevan jokaisen velvollisuus. Tällaista koululaisiin kohdistuvaa toimintaa on arvosteltu indoktrinaatioksi ja erityisesti Kiinan ulkopuolella verrattu jopa Maon kulttuurivallankumoukseen 1966-1979, jossa surmattiin miljoonia oppineita ja kommunismin vastustajiksi oletettuja ihmisiä.

Kiinan virallinen protestanttinen kirkko ei kuitenkaan ole kritisoinut kommunistisen puolueen päätöksiä. Päinvastoin virallinen kirkko on julkaissut videon, jossa kirkon nuorisokuoro ylistää kommunistista puoluetta ja laulaa: ”Ilman kommunistista puoluetta ei olisi uutta Kiinaa” heiluttaen Kiinan lippuja. Kirkkotilassa on lisäksi Kiinan lipulla verhottu saarnatuoli.

Kiinassa on virallinen kirkko, joka on valtiolle uskollinen. Sen lisäksi on olemassa lukemattomia pieniä, maanalaisia seurakuntia, jotka eivät ole valtion kontrollissa. Tällaisia pieniä seurakuntia kommunistinen Kiina vastustaa. Maan virallista protestanttista kirkkoa on arvosteltu valtion käsikassaraksi ja valekirkoksi.

(Lähde: CBN News 28.6.2021)

Yhdysvaltain roomalaiskatoliset piispat eivät evää ehtoollista presidentti Bideniltä

Perusteellisen käsittelyn ja äänestyksen jälkeen Yhdysvaltain roomalaiskatolinen piispainkokous on päättänyt olla eväämättä ehtoollista presidentti Joe Bidenilta tai muiltakaan aborttioikeutta kannattavilta poliitikoilta.

Päätöstä ennen Yhdysvalloissa oli käyty kuukausia kiistaa siitä, voidaanko roomalaiskatolisella presidentti Bidenille jakaa ehtoollista hänen aborttinäkemystensä vuoksi, jotka ovat ristiriidassa roomalaiskatolisen kirkon opetuksen kanssa.

Roomalaiskatoliset piispat perustelevat ratkaisuaan sillä, ettei ehtoollisen tehtävä ole olla politiikanteon väline, vaan sen ”on vietävä meitä lähemmäs Luojaa ja sitä elämää, jota Hän meiltä haluaa”. He kuitenkin ilmaisevat huolensa Bidenin aborttikannoista.

Roomalaiskatolinen seurakunta, jossa Biden on Washingtonissa ollessaan käynyt, on ilmoittanut jo aiemmin jakavansa ehtoollista niin Bidenille kuin kaikille muillekin, jotka tulevat ehtoollispöytään.

1990-luvulla Biden äänesti useita kertoja liittovaltion aborttimäärärahoja vastaan, mutta sittemmin hän on muuttanut kantaansa monissa asioissa ja muun muassa kumonnut aiemman presidentti Trumpin aborttioikeutta rajoittavia asetuksia.

(Lähde: CBN News 29.6.2021)

Biologian opetusta puolustetaan transgender-ideologian ylivaltaa vastaan

Britanniassa koulujen seksuaaliopetuksen tulee läpäistä kaikki oppiaineet, todetaan opetussuunnitelmassa. Tästä on muodostunut ongelma biologian opetuksessa. Seksuaaliopetus on nimittäin niin homoliikkeen aatteiden läpitunkema, että biologiset tosiasiat on sivuutettu. Nyt asiasta on käyty oikeutta ja oikeus on todennut, että opettajalla on oikeus opettaa biologiaa ja biologisia tosiasioita seksuaalisuudesta.

Seksuaalisen tasa-arvon opetussuunnitelmassa kiistetään, että sukupuolia olisi kaksi ja että sukupuoli on syntymässä saatu muuttumaton ominaisuus. Nämä ovat ideologisia väitteitä, jotka ovat vastoin tieteellistä tietoa. Oikeus on nyt todennut, että biologiassa saa opettaa tieteellisiä tosiasioita. Biologian opettaja saa kertoa, että sukupuolia on kaksi ja että sukupuoli perustuu kromosomeihin. Biologian opettaja saa myös kertoa oppilaille, että sukupuolta ei voi vaihtaa.

Uusi seksuaalisen tasa-arvon nimellä kulkeva aate on tullut kouluihin niin voimalla, että tieteellistä tietoa on vaikea enää lausua ääneen. Tällä hetkellä opetussuunnitelma on biologisten tosiasioiden vastainen ja asettaa opettajat vaikeaan tilanteeseen. Opettajat joutuvat valitsemaan, opettavatko opetussuunnitelman mukaisia epätotuuksia, vai uskaltavatko opettaa tieteellisiä tosiasioita, sen uhalla, että menettävät työnsä. Tuore oikeuden päätös antaa nyt tieteelliselle maailmankuvalle tuen. Biologiaa tulee voida opettaa ilman, että joutuu syytetyksi vihapuheesta.

(Lähde: Christian Concern 25.6.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *