Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 30.7.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Saudi-Arabian poliisi pidätti miehen, joka auttoi israelilaistoimittajan Mekkaan

(Lähde: Al-Jazeera 23.7.2022)

Mekan paikallispoliisi on raportoinut pidättäneensä Saudi-Arabian kansalaisen, joka oli auttanut juutalaista israelilaista toimittajaa Gil Tamarya vierailemaan islamin pyhimmässä kaupungissa Saudi-Arabiassa. Poliisi ei ole kertonut miehen nimeä julkisuuteen. Miestä syytetään avunannosta.

Mekkaan on muilta kuin muslimeilta pääsy kielletty. Maanantaina 18.7. israelilaistoimittaja Gil Tamary kuitenkin latasi itsestään videon Mekasta, vaikka hän on uskonnoltaan juutalainen. Hän oli ilmeisesti matkustanut maahan Yhdysvaltain passilla, koska hän on kaksoiskansalainen eikä Israelilla ja Saudi-Arabian kuningaskunnalla ole virallisia diplomaattisuhteita.

Saudi-Arabian viranomaiset ja monet muslimit kautta maailman ovat tuominneet israelilaistoimittajan toimet ja pitäneet hänen toimintaansa pyhän kaupungin häpäisynä. Tamary on perustellut matkaansa ”journalistisella uteliaisuudella” ja halullaan raportoida tilanteesta suoraan Mekasta.

Israelin ultraortodoksiset juutalaiset kiistelevät matematiikan ja englannin opiskelusta omissa kouluissaan

(Lähde: Al-Monitor 25.7.2022)

Israelin niin kutsutuissa ultraortodoksisissa yhteisöissä on noussut kiistaa ”maallisten aineiden”, esimerkiksi englannin ja matematiikan opiskelusta yhteisöjen omissa kouluissa. Aiemmin ultraortodoksit, eli hyvin vanhoillista juutalaisen tradition tulkintaa kannattavat juutalaiset, ovat pääosin torjuneet esimerkiksi matematiikan ja englannin opiskelun kouluissaan, koska niiden on katsottu vievän aikaa Toora- ja Talmud-opinnoilta.

Ultraortodoksien koulut ovat valtiollisista kouluista erillisiä ja kuuluvat ”itsenäisen opetuksen” piiriin. Yhteisössä on kuitenkin herätty siihen, että työllistyminen ja jatkokouluttautuminen ovat vaikeita ilman esimerkiksi matematiikan ja englannin opintoja ja ultraortodoksijuutalaiset vanhemmat ovat alkaneet vaatia näiden opintojen sisällyttämistä koulujen opetusohjelmaan kuitenkaan vähentämättä Tooran ja Talmudin opetusta. Vaatimuksia on tullut myös kaikkein vanhoillisimmista ultraortodoksisista yhteisöistä.

Jotkut rabbit kuitenkin vastustavat ”maallisten aineiden” sisällyttämistä koulujen opetusohjelmiin, koska tämän pelätään johtavan Israelin valtion tunnustamiseen, vaikka osa ultraortodoksisista ryhmistä ei hyväksy Israelin valtion olemassaoloa.

Iran tiukentaa naisten hijabin valvontaa

(Lähde: Al-Monitor 23.7.2022)

Iranin islamilainen tasavalta on talouskriisissä, mikä on heijastunut tyytymättömyytenä presidentti Ebrahim Raisin hallintoon. Nyt hallitus on pyrkinyt tiukentamaan ”islamilaisen vaatetuksen” pakollisuutta ja valvoa tarkemmin esimerkiksi naisten hijabin eli hiukset ja kaulan peittävän huivin valvontaa.

Heinäkuussa hallitus julisti ”siveys- ja hijabviikon”, mitä protestoidakseen tuhannet iranilaisnaiset kuvasivat ja julkaisivat itsestään videoita kulkemassa Teheranin ja muiden kaupunkien kaduilla huiveitta päin. Erityisesti maan koulutettu keskiluokka on ollut tyytymätön islamilaisen tasavallan hallintoon. Naisten julkinen esiintyminen ilman pään peittävää huivia on Iranissa kiellettyä. Myös maan viranomaisten, kuten poliisin, kulttuuri- ja opetusministeriön on edistettävä islamilaisen vaatetuksen käyttöä.

Suhtautuminen naisten pukeutumisen vapauteen on vaihdellut Iranissa. Vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen pukeutumiskoodi oli hyvin tiukka, kun taas esimerkiksi 1990-luvulla reformistisen presidentti Mohammad Khatamin kaudella pukeutumista taas ei valvottu kovin tarkasti.

Paavi Franciscus pyytää anteeksi Kanadan alkuperäisasukkailta

(Lähde: Vatican News 26.7.2022)

Paavi Franciscus on vierailullaan Kanadan intiaanialueilla pyytänyt anteeksi Kanadan alkuperäisasukkailta sitä roolia, joka roomalaiskatolisen kirkon koulukodeilla oli valtion toimesta alkuperäiskansojen lasten kohtelussa. Lapsia otettiin kirkon ylläpitämiin koulukoteihin vanhemmiltaan ja heitä pyrittiin valtion yhtenäistämispolitiikan mukaisesti länsimaistamaan. Lapsia kohdeltiin paikoin huonosti koulukodeissa, heitä erotettiin vanhemmistaan, kiellettiin puhumasta äidinkieltään ja monia jopa kuoli tauteihin.

Paavi esitti anteeksipyyntönsä Edmontonissa sijaitsevassa erityisesti alkuperäiskansoille omistetussa kirkossa. Hän toivoi samalla, että eheytymisprosessi voisi alkaa. Paavi myös painotti puheessaan sovintoa myös historian synkkien vaiheiden jälkeen.

Edmontonilaisen kirkon alttarirakennelma on tehty muistuttamaan intiaanien tiipii-kokoustelttaa. Puheessaan paavi muistutti alkuperäiskansojen tavasta tavata tiipiissä ja toisaalta siitä, kuinka Israelin kansa erämaavaelluksella kohtasi Jumalan mukana kannettavassa telttamajassa.

Laittomat takavarikoinnit uhkaavat assyrialaiskristittyjen omaisuutta Syyriassa

(Lähde: Al-Monitor 21.7.2022)

Laittomat takavarikoinnit ja anastukset uhkaavat Syyrian assyrialaiskristittyjen omaisuutta. Erityisesti maan koillisosia hallinnoivien viranomaisten ja oikeuslaitoksen korruption takia uskonnollisena vähemmistönä olevien kristittyjen maaomaisuutta on vastoin heidän tahtoaan anastettu ja myyty eteenpäin. Alttiita pakkomyynneille ja anastuksille ovat erityisesti maaomaisuudet, joiden omistajat ovat paenneet Syyriasta ISIS:iä ja sisällissotaa.

Assyrialaiskristittyjen suurin ja vanhin syyrialainen puolue Assyrian Demokraattinen organisaatio (ADO) on paljastanut kristittyjen omaisuudensuojaan kohdistuneita rikkomuksia sekä presidentti al-Assadin hallinnon että Pohjois- ja Itä-Syyriaa hallitsevan autonomisen hallinnon taholta.

Assyrialaiskristityt ovat pääosin Syyrian ja Irakin alueelta lähtöisin oleva kristillinen ryhmä, joka on perinteisesti käyttänyt jumalanpalveluskielenään sekä paikoin myös puhekielenään syyriaa, joka on aramean kielen myöhäinen murre. Monet assyrialaiskristityt ovat muuttaneet pois alkuperäisiltä asuinalueiltaan Lähi-idän levottomuuksien takia. Heitä asuu paljon muun muassa Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Franciscuksesta ei tule emerituspaavia

(Lähde: Catholic News Agency 20.7.2022)

Paavi Franciscus on jälleen kiistänyt haastattelussa huhut eläköitymisestään. Tavallisesti paavi valitaan eliniäkseen, mutta Franciscuksen edeltäjä, paavi Benedictus XVI erosi virastaan helmikuussa 2013 ja on sen jälkeen elänyt sivussa julkisesta elämästä Vatikaanissa emerituspaavin tittelillä.

Samassa haastattelussa paavi Franciscus ilmoitti, että vaikka hän eläköityisi, ei hän ottaisi emerituspaavin titteliä, vaan hänestä tulisi Rooman emerituspiispa ja hän omistautuisi köyhien palvelemiselle.

Paavi Franciscuksen linjausten oletetaan olevan hänen kannanottonsa roomalaiskatolisen kirkon nykyiseen tilanteeseen. Osa erityisesti suhteellisen uudistusmieliseen paavi Franciscukseen suhtautuvista katolisista katsoo, että paaviksi valittu on paavi elämänsä loppuun, jolloin teologisesti konservatiivisempi emerituspaavi Benedictus XVI on ikään kuin ”varjopaavi”, vaikkei hän itse ole esiintynyt julkisuudessa tai toiminut tällä tavalla. Taustalla voi siis olla Franciscuksen halu ratkaista mahdollisesti tulevaisuudessa koittavaa ongelmaa mahdollisesti eläköityvän paavin asemasta.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *