Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 4.3.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Yksi anglikaanikirkon suurimmista seurakunnista Englannissa irtautuu piispojen ohjauksesta

(Lähde: Premier Christian news 27.02.2023)

St Helen’s Bishopsgate -seurakunta Lontoossa on ilmoittanut, että se ei enää hyväksy Englannin kirkon piispainkokouksen piispallista valvontaa.

Pastori William Taylor selitti, että piispat ovat asettaneet poliittisen konsensuksen Jeesuksen sanan yläpuolelle. Seurakunta päätti irtisanoutua piispoista sen jälkeen, kun nämä ajoivat kirkossa läpi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton siunaamisen. ”Englannin kirkon piispat ovat kävelleet pois luotamme. Sen sijaan me jatkamme kulkemista tiiviimmässä liitossa niiden kanssa, jotka pitävät kiinni Jumalan sanan opetuksesta, ja kehitämme aktiivisesti vahvempia evankeliumin mukaisia kumppanuuksia heidän kanssaan”, pastori William lisäsi. Hän viittaa niihin anglikaanisen kirkkokunnan johtajiin, joilla on konservatiivinen näkemys avioliitosta. Jatkossa seurakunta tukeutuu Englannin ulkopuolella vaikuttavien raamatullisten piispojen kaitsentaan.

”Tavoitteeni on turvata anglikaanisen evankelisen papiston tulevaisuus Lontoossa yhdessä kirkkoneuvoston ja muiden pappien ja johtajien kanssa. Haluaisimme tehdä tämän mielellämme Englannin kirkon sisällä. Anglikaaniset piispat ja arkkipiispat eri puolilta maailmaa ovat valmiita auttamaan meitä. Emme ole yksin” toteaa kirkkoherra William Taylor. Hänen seurakuntansa on merkittävä suunnan näyttäjä anglikaanikirkossa.

Yli 40 000 syyrialaispakolaista palannut Turkista Syyriaan

(Lähde: Rudaw News 28.02.2023)

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar sanoi tiistaina, että yli 40 000 syyrialaispakolaista on palannut kotimaahansa viimeaikaisten järistysten jälkeen.

Turkissa sijaitsevaan Kahramanmarasin kurdikaupunkiin iski 6. helmikuuta tuhoisa 7,8 magnitudin maanjäristys, jonka vaikutus ulottui myös naapurimaa Syyriaan. Sen jälkeen on tapahtunut useita voimakkaita maanjäristyksiä ja tuhansia jälkijäristyksiä. Luonnonkatastrofi on tappanut yli 50 000 ihmistä.

Akar vieraili tiistaina järistyksen koettelemassa Hatayn maakunnassa Syyrian rajalla ja kertoi, että noin 42 000 syyrialaista, jotka pakenivat maastaan Turkkiin viime vuosikymmenellä sisällissodan vuoksi, on palannut koteihinsa 6. helmikuuta jälkeen.

Miljoonat syyrialaiset pakenivat Turkkiin, kun kapinallisten ja Syyrian hallinnon välinen sisällissota puhkesi presidentti Bashar al-Assadin vastaisen kansannousun jälkeen vuonna 2011.

Virallisten arvioiden mukaan suuri osa näistä pakolaisista asui Turkin järistyksen runtelemissa eteläisissä maakunnissa.

Akar tarkensi, että monet syyrialaiset palasivat kotimaahansa, koska he olivat menettäneet sukulaisiaan tai talojaan luonnonkatastrofissa.

Presidentti Joe Biden tapaa Kiovassa Ukrainan ortodoksisen kirkon johtajan

(Lähde: Orthodox Times 20.02.2023)

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasi Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tekemänsä viimeviikkoisen vierailun yhteydessä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin sekä maan korkeinta poliittista johtoa. Lisäksi Biden vieraili Zelenskin kanssa Pyhän Mikaelin katedraalissa, jossa hän tapasi Ukrainan itsenäisen ortodoksisen kirkon johtajan, metropoliitta Epifanin. Yhdysvaltain presidentin vierailu ajoittui suunnilleen Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuosipäivään. Vierailun yhteydessä presidentit laskivat seppeleen ja kunnioittivat Ukrainan puolesta kaatuneiden sotilaiden muistoa.

Ukrainan ortodoksisen kirkon johtaja ilmaisi kiitollisuutensa Yhdysvaltain Ukrainalle tarjoamasta avusta. Joe Biden puolestaan muisteli aiempaa vierailuaan Kiovaan ollessaan Barack Obaman varapresidentti. Metropoliitta Epifani ja presidentti Biden ovat tavanneet viimeksi Washingtonissa syyskuussa 2018.

Metropoliitta Epifani johtaa Ukrainan täysin itsenäistä eli autokefalista ortodoksista kirkkoa, joka on myös maan suurin. Ukrainassa toimii myös Moskovan patriarkaatin alainen Ukrainan autonominen kirkko, jota johtaa metropoliitta Onufri.

Tuhannet kristityt osoittavat mieltään uskonnollista vainoa vastaan Delhissä

(Lähde: Christianity Today 27.02.2023)

Intian pääkaupungissa Delhissä ainakin 22 000 ihmistä on osoittanut rauhanomaisesti mieltään maassa tapahtuvaa kristittyjen kokemaa syrjintää ja vainoa vastaan.

Mielenilmauksen kohteena ovat olleet sekä eri osavaltioiden uskonnonvapautta kaventavat lait, jotka esimerkiksi kieltävät tai rajoittavat lähetystyötä ja uskonnon harjoittamista. Lisäksi erityisesti maaseudulla kristityt kärsivät väkijoukkojen väkivallasta sekä omaisuutensa että kokoontumistilojensa turmelemisesta ja takavarikoinnista.

Kaikkia kristittyjen ja maan muiden vähemmistöuskontojen tilannetta huonontaneet asiat ovat voimakkaasti lisääntyneet hindunationalistisen BJP-puolueen tultua valtaan. Hindunationalistinen Narenda Modi on ollut Intian pääministerinä vuodesta 2014 alkaen.

Mielenosoitusta järjestämässä oli kristittyjä ainakin 80 eri kirkkokunnasta. Intiassa on ollut kristillinen kirkko jo ainakin 300-luvulta alkaen. Tämä syyro-malabaarinen kirkko juontaa historiansa apostoli Tuomakseen, joka legendan mukaan tuli lähetystyöhön Intiaan asti. Heitä kutsutaankin myös Tuomas-kristityiksi ja heitä on erityisesti Keralan osavaltiossa.

Hapatetun leivän sairaaloissa kieltävä laki etenee Israelissa

(Lähde: Al-Monitor 26.02.2023)

Israelin parlamentti knesset on hyväksynyt ensimmäisen version niin kutsutusta ”hapatetun leivän” laista, joka kieltäisi hapatetun leivän ja muut ei-kosher-tuotteet sairaaloissa juutalaisen pääsiäisjuhlan tai happamattoman leivän juhlan aikana. Lakia ovat ajaneet erityisesti niin kutsutut ultraortodoksit ja sitä ehdotti tähän ryhmään kuuluva knessetin jäsen Moshe Gafni. Laista pitää vielä äänestää kolme kertaa, mutta sen tavoitteena on astua voimaan tämän vuoden juutalaiseksi pääsiäiseksi, joka sattuu huhtikuun 9. päivään.

Lakia on perusteltu juutalaisilla säädöksillä, joiden mukaan pääsiäisjuhlan aikana ei talossa saa olla hapatettua leipää tai muutenkaan hapatettua ruokaa. Pääsiäinen on myös juutalaisille tärkein kalendaarinen juhla. Israelissa armeija ja julkiset koulut ja sairaalat poistavat kielletyt tuotteet jo ennestään tiloistaan happamattoman leivän juhlan aikana. Kielto vaikuttaisikin lähinnä yksityisiin sairaaloihin.

Australian ja Uuden-Seelannin luterilainen kirkko torjuu jälleen naispappeuden

(Lähde: International Lutheran Council 21.02.2023)

Australian ja Uuden-Seelannin luterilaisen kirkon synodi on jälleen torjunut äänestyksessään naispappeuden. Opillisten kohtien muuttamiseen vaaditaan kirkossa 2/3 enemmistö. Enemmistö (59 %, 203 ääntä) synodin jäsenistä kannatti naispappeuden hyväksymistä, vastaan äänesti 136 edustajaa. Äänimäärä ei riittänyt perinteisen kannan kumoamiseen.

Viimeisenä päivänä antamassaan lausunnossa synodi kuitenkin linjasi, ettei ole poissuljettua, etteikö samassa kirkossa voisi olla kahta eri systeemiä pappisvihkimyksiin liittyen. Esitys kirkon jakautumisesta kahteen synodiin, joista toinen hyväksyisi naispappeuden ja toinen jatkaisi perinteisenä kristillisenä kirkkona, tulee tarkempaan käsittelyyn vuoden tai kahden kuluttua. Vastaavat päätökset eivät ole muissa luterilaisissa kirkoissa (esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa) kuitenkaan ajan mittaan pysyneet, vaan perinteisellä virkakannalla olevia pappeja on lakattu vihkimästä tai jopa erotettu viroistaan.

Australian ja Uuden-Seelannin kirkossa on äänestetty 2000-luvulla naispappeudesta jo viisi kertaa. Australian ja Uuden-Seelannin luterilaisella kirkolla on hieman yli 30 000 jäsentä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *