Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 4.6.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Real Madrid omistaa Mestareiden liigan voittonsa Neitsyt Marialle

(Lähde: Catholic News Agency 31.05.2022)

Real Madrid voitti jalkapallon Mestareiden liigan loppuottelun 28.5. Liverpoolia vastaan maalein 1-0. Tämä oli joukkueelle 14. Mestareiden liigan voitto. Seuraavana päivänä voittoisa jalkapallojoukkue saapui takaisin kotikaupunkiinsa. Heitä vastassa oli kymmentuhatpäinen fanijoukko. Joukkue jatkoi matkaansa Madridin pääkirkkoon, Almudenan katedraaliin, joka on omistettu Madridin kaupungin suojelijana pidetylle Almudenan neitsyelle. Kirkossa Real Madridin pelaajia oli vastassa paikallinen kardinaali Carlos Osoro Sierra. Kardinaali onnitteli voittajia lämpimästi.

Real Madrid oli päättänyt omistaa voittonsa ja voittopokaalinsa Neitsyt Marialle, mistä Madridin arkkipiispa ilmaisi heille sydämelliset kiitoksensa. Joukkue on myös aikaisemmin toiminut tällä tavalla. Kirkkotilaisuuden yhteydessä aiempi jalkapalloilija Emilio Butragueno luki muutamia rukouksia, joissa pyydettiin, että läsnäolijat voisivat kokea ”Neitsyt Marian äidillistä huolenpitoa”.

Kymmeniä tallautui kuoliaaksi kirkon hyväntekeväisyystapahtumassa Nigeriassa

(Lähde: Al-Jazeera 28.05.2022)

Nigerian poliisin mukaan ainakin 31 ihmistä on tallautunut kuoliaaksi maan etelärannikolla sijaitsevassa Port Harcourtissa pidetyssä kirkon hyväntekeväisyystapahtumassa. Poliisi kertoo lisäksi seitsemän loukkaantuneen. Sadat ihmiset, jotka olivat kokoontuneet lauantaina 28.5. saadakseen ruokaa, murtautuivat porttien läpi, mikä aiheutti kymmenien ihmisten tallautumisen kuoliaaksi.

Monet ihmiset olivat jo edellisestä päivästä alkaen jonottaneet paikallisen helluntaikirkon vuosittaiseen hyväntekeväisyystapahtumaan, jossa saa ”ostaa ilmaiseksi”, kuten asia tapahtumassa ilmaistaan.

Poliisin tiedottajan mukaan aiemmin paikalle kokoontuneet ihmiset menettivät kärsivällisyytensä, mikä johti tönimiseen ja lopulta tallautumiseen. Tapahtuman järjestäneen helluntaikirkon mukaan heidän tavoitteenaan on ollut vain tarjota toivoa niille, jotka sitä tarvitsevat.

Tämän kaltaiset hyväntekeväisyystapahtumat ovat Nigeriassa melko tavallista. Nigeria on Afrikan väkirikkain maa, jossa asuu arviolta 215 miljoonaa ihmistä, joista 80 miljoonaa köyhyydessä.

Ukrainan itsenäinen ortodoksinen kirkko ilmaisee epäilyksensä Ukrainan Moskovan patriarkaattiin kuuluneen kirkon itsenäisyydestä

(Lähde: Orthodox Times 01.06.2022)

Ukrainassa on jo useamman vuoden toiminut kaksi ortodoksista kirkkoa: Ukrainan autokefaalinen (eli itsenäinen) ortodoksinen kirkko eli ”Ukrainan kirkko” ja Moskovan patriarkaatin alainen ”Ukrainalainen ortodoksinen kirkko”. Molemmat kirkot ovat tukeneet Ukrainan hallitusta Venäjän hyökkäyksessä.

Perjantaina 27.5. Moskovan patriarkaatin alaisen ”Ukrainalaisen ortodoksisen kirkon” johtaja, metropoliitta Onyfri julisti yksipuolisesti kirkkonsa itsenäisyyden Moskovan patriarkaatista. Ukrainan autokefaalisen kirkon johtaja, metropoliitta Epifani on kuitenkin ilmaissut suhtautuvansa varauksella Onufrin johtaman kirkon toimintaan. Molemmat Ukrainassa vaikuttavat ortodoksiset kirkot käyvät kuitenkin dialogia ja ovat lähentyneet toisiaan.

Epifani huomauttaa julkilausumassaan, ettei Moskovan patriarkka Kirill tule hyväksymään Onufrin kirkon itsenäisyyttä, vaan pitää sitä ortodoksisen kirkollisen lain vastaisena. Näin metropoliitta Epifani arvioi, että itsenäisyysjulistus saattaa vain vahvistaa Venäjän propagandaa Ukrainan instituutioiden venäläisvastaisuudesta.

Metropoliitta Epifani peräänkuulutti kirkkojen vuoropuhelua ja pyrkimystä yhdistymiseen.

Israelilaiset yritykset tarjoavat ratkaisuja maailmanlaajuiseen vehnäkriisiin

(Lähde: Al Monitor 31.05.2022)

Israelin maatalousyritykset etsivät teknisiä ratkaisuja kasvavaan maailmanlaajuiseen vehnäkriisiin.

Israelin valtiovarainministeri Liberman matkusti kuukausi sitten Azerbaidžaniin tapaamaan maiden välisen kaupan laajentamista, koska Ukrainalla ja Venäjällä on sodan vuoksi toimitusvaikeuksia. Keskustelujen aiheina oli vehnän tuonti Azerbaidžanista. Azerbaidžan ei tällä hetkellä kasvata suuria määriä vehnää vientiin. Israel tuo maatalousteknologiaansa vehnän tuotannon lisäämiseksi Azerbaidžanissa. Tavoitteena on aloittaa vehnän osto Azerbaidžanista vuonna 2025.

Vehnän hinnat ympäri maailmaa ovat nousseet 49 % vuoden alusta, ja köyhillä mailla saattaa pian olla vaikeuksia ruokkia kansalaisiaan. Israel aikoo auttaa Azerbaidžania lisäämään nopeasti vehnän tuotantoa vastatakseen tähän maailmanlaajuiseen tarpeeseen ja edistääkseen paikallista maataloutta.

Ilman Ukrainan sotaakin kehittyneen ja tehokkaan maatalouden kysyntä kasvaa kaikkialla maailmassa. Monet israelilaiset yritykset tarjoavat teknologioita, jotka tuovat innovaatioita ja tehokkuutta alalle.

Useat maat pelkäävät kansalaistensa ruokaturvan puolesta. Israelin maatalousteknologia ja kastelujärjestelmät ovat erityisen kysyttyjä Lähi-idän ja Afrikan autiomaissa. Saudi-Arabia on uusi kumppani, joka tekee yhteistyötä israelilaisten yritysten kanssa tällä alueella. Israelilaiset yritykset perustivat kaksi suurta maatalousprojektia Saudi-Arabian autiomaahan.

Erdogan ilmoitti, että Turkki puhdistaa Pohjois-Syyrian ”terroristeista”

(Lähde: Rudaw 01.06.2022)

Turkki puhdistaa alueita Pohjois-Syyriassa ”terroristeista”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona viitaten alueella oleviin kurdistaistelijoihin ja väitti, että he kaikki ovat terroristeja.

Erdogan käsitteli suunnitelmassaan uutta sotilaallista operaatiota Pohjois-Syyriassa sekä maan kantaa Suomen ja Ruotsin pyrkimykseen liittyä Natoon.

Erdogan sanoi viime viikolla, että Ankara käynnistää uuden sotilasoperaation Pohjois-Syyriaan luodakseen 30 kilometriä ”turvavyöhykkeen” sen etelärajalle. ”Sitten teemme saman askel askeleelta muilla alueilla”, Erdogan sanoi keskiviikkona.

Tuntia Erdoganin puheen jälkeen Koillis-Syyrian kurdiviranomaiset raportoivat, että Turkin armeija oli alkanut pommittaa alueita Tel Rifaatissa.

Turkki näyttää kiristävän kansainvälistä yhteisöä asettamalla ehtoja Ruotsin ja Suomen Natojäsenyydelle. Erdogan uhkaa estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden väittäen heidän tukevan kurdeja. Turkki ilmeisesti toivoo näin saavansa rauhassa tuhota kurdit Syyriassa, ilman että kukaan puuttuu asiaan.

Turkin presidentti toisti keskiviikkona vastustavansa kahden maan jäsenyyttä ja huomautti, että oli ”ilmeistä”, että maat sietävät ”terroristijärjestöjä”. Erdogan lisäsi, että he toivovat Ruotsin ja Suomen ymmärtävän Turkin turvallisuushuolet.

Yli 10 000 ihmistä marssi Jeesus-marssilla Pariisissa

(Lähde: Evangelical Focus 25.05.2022)

Yli 10 000 ihmistä eri puolilta Ranskaa ja ulkomailta lähti Pariisin kaduille lauantaina 21. toukokuuta kansalliseen Jeesus-marssiin.

Pandemian aiheuttaman kahden vuoden tauon jälkeen marssi kokosi eri sukupolvien ihmisiä, joista suurin osa oli 25–35-vuotiaita nuoria, ei vain Ranskasta, vaan myös Sveitsistä ja Belgiasta sekä ”ryhmä, joka tuli Australiasta ja auttoi suunnittelemaan bannerit”, kertovat järjestäjät.

”Me olemme hyvin onnellisia. Odotettiin 8 000 ihmistä ja poliisin mukaan tavoite ylitettiin. On epätavallista, että järjestäjät ilmoittavat pienemmän osallistujamäärän kuin poliisi”, sanoi Jeesus-marssin puheenjohtaja.

Youth With A Mission -ryhmä ja kuusi musiikkiyhtyettä johtivat marssia, jossa oli myös aikaa rukoukselle ja evankelioinnille. Noin 500 evankeliumia ja 500 Raamattua annettiin ohikulkijoille. Tänä vuonna sosiaalinen media ja vaikuttajayksilöt ovat olleet tärkeässä roolissa.

Marssin tavoitteena on ”julistaa Jeesuksen rakkautta, joka koskettaa sydämiä” ja osoittaa ”ykseyttä niiden keskuudessa, jotka tunnustavat Jeesuksen. ”Vain Jeesus voi tuoda pelastuksen ihmisille ”.

”Jeesus-marssi antaa meille mahdollisuuden näyttää iloa omasta kohtaamisestamme Jeesuksen kanssa. Ei ole toista tapahtumaa, joka kokoaa yhteen niin paljon kristittyjä julkiseen tilaan”, marssin järjestäjätaho sanoi.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.