Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 4.9.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Turkki ei hyväksy pakolaistaakkaa Afganistanista

Turkki, joka on ottanut vastaan jo yli 300 000 afganistanilaista, on varoittanut, ettei sillä ole resursseja ottaa vastaan ​​uusia siirtolaisia ​​sodan runtelemasta maasta. Turkki ei voi hyväksyä Afganistanista pakenevia siirtolaisia, Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu varoitti sunnuntaina, kun ulkomaiset hallitukset yrittivät evakuoida kansalaisiaan ja riskiryhmään kuuluvia afgaaneja Taleban-johtoisesta maasta.

”Olemme hoitaneet riittävästi moraalisia ja humanitaarisia velvollisuuksiamme muuttoliikkeen suhteen”, Cavusoglu sanoi ja jatkoi: ”Meidän on mahdotonta ottaa ylimääräistä pakolaistaakkaa”. Turkki on eniten pakolaisia ​​vastaanottanut valtio koko maailmassa. Afgaanit ovat Turkin toiseksi suurin pakolaisväestö.

Vuodesta 2016 lähtien Euroopan unioni on antanut Turkille miljardeja euroja vastineeksi sopimuksesta estää pakolaisia jatkamasta matkaansa Eurooppaan. Mutta viime vuosina julkinen asenne pakolaisia ​​kohtaan on kiristynyt Turkissa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vakuutti viime viikolla yleisölle: ”Turkilla ei ole mitään velvollisuutta olla turvapaikka afganistanilaisille pakolaisille.” Turkin rajapoliisi on tehostanut valvontaa ja karkotuksia maan etelärajalla Afganistanin pakolaisten määrän kasvaessa. Kreikka puolestaan rakensi 40 kilometrin ​​aidan estääkseen afgaaneja pääsemästä Turkista Euroopan puolelle.

Turkki on kotiuttanut Afganistanissa palvelleet yli 500 sotilastaan. Vaikka Taleban vaati turkkilaisia ​​joukkoja vetäytymään tiistain määräaikaan mennessä, Taleban on nyt pyytänyt Turkin apua Kabulin lentokentän operoimiseen. Turkki, joka on Naton ainoa muslimienemmistöinen jäsen, punnitsee edelleen pyyntöä. Erdogan sanoi sunnuntaina, että hänen maansa ylläpitää diplomaattista läsnäoloa Afganistanissa, mutta epäröi Talebanin lentoasemaa koskevaa ehdotusta.

(Lähde: Al Monitor 30.8.2021)

Nobelin rauhanpalkintoehdokas kehottaa Joe Bidenia suojelemaan Irakin kristittyjä

Talibanin noustua valtaan Afganistanissa yhdysvaltalaisjoukkojen lähdettyä maasta, on myös Irakin uskonnollisissa vähemmistöissä herännyt huoli turvallisuudestaan. Niinpä Irakin kristittyjen avustusneuvoston puheenjohtaja ja perustaja Juliana Taimoorazy on vedonnut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallintoon yhdessä jesidejä edustavan Yazda-järjestön varapuheenjohtajan Hadi Pirin kanssa. Järjestöjohtajat vetoavat Bidenin hallintoon Irakin kahden muinaisen vähemmistöuskonnon, assyrialaiskristittyjen ja jesidien puolesta, ettei Yhdysvallat vetäytyisi Irakista. Heidän mukaansa jo vaatimatonkin amerikkalaissotilaiden joukko ehkäisee äärijärjestöjen laajamittaisen väkivallan ja kansanmurha-aikeet uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan.

Iranilaissyntyinen assyrialaiskristitty Juliana Taimoorazy on nimitetty yhdeksi vuoden 2021 Nobelin rauhanpalkinnon saajaehdokkaaksi. Hän perusti vuonna 2007 järjestön auttamaan Irakin ja lähialueiden kristittyjä.

Omien sanojensa mukaan Taimoorazy oli yllättynyt Nobel-palkintoehdokkuudestaan, mutta toivoi sen lisäävän tietoisuutta Lähi-idän kristittyjen ahdingosta. Hän sanoi myös kokevansa suurta nöyryyttä saadessaan moisen kunnian.

Taimoorazyn ja Pirin vetoomuksen mukaan Afganistan osoittaa, kuinka katastrofaaliseksi uskonnollisten vähemmistöjen tilanne voi romahtaa, jos ulkomaiset sotavoimat äkillisesti lähtevät. He sanovat pelkäävänsä kahden historiallisen ihmisryhmän, jesidien ja assyrialaiskristittyjen katoamista Irakista. Taimoorazy on koettanut päästä tapaamaan Yhdysvaltain ulkoministeriä Antony Blinkeniä nostaakseen esille kristittyjen aseman Lähi-idässä.

(Lähde: Catholic News Agency 1.9.2021)

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri: Afganistanin kristittyjä uhkaa ”mahdollinen kansanmurha”

Mike Pompeo sanoi, että tilanteesta tulee ”todennäköisesti kristittyjen kansanmurha”, ellei Yhdysvaltain hallitus ryhdy ratkaiseviin toimiin. Pompeo ilmaisi huolensa raporteista, joiden mukaan Taleban kerää luetteloa Afganistanin kristityistä ja kulkee ovelta ovelle metsästääkseen heitä. ”Ihmiset ovat liikkeellä, he pakenevat talosta taloon ja kaupungista kaupunkiin, jotta he eivät jäisi kiinni”, kirkon johtaja sanoi. ”Valitettavasti monet afganistanilaiset ilmiantavat piilossa olevien ihmisten sijainnin saadakseen suosion Talebanin silmissä.”

Tilanne on vakava koko kansalle. Naisia ​​ja tyttöjä kaapataan kodeistaan ​​Taleban taistelijoille palkinnoksi. ”Kabulin kadut ovat lähes tyhjät. Naisia ​​tai tyttöjä ei enää näy kaduilla. Taleban on pysäyttänyt maanalaisen kirkon johtajia rajoilla.”

Pompeo sanoi, että kristittyjen vaino maassa on vasta alussa. Afganistanin kristityt ovat kääntyneet islamista. Taleban noudattaa sharia-lakia, jonka mukaan kääntynyt on ansainnut kuolemantuomion. Siksi edessä saattaa nyt olla kansanmurha kristittyjä vastaan, hän selitti.

Tällä hetkellä Afganistanissa asuu arviolta 5000–12 000 kristittyä.

Alliance Defending Freedom (ADF) kutsui tilannetta järkyttäväksi ja kehotti YK: n jäsenvaltioita ryhtymään ”vankkaan ja koordinoituun toimintaan” uskonnollisten vähemmistöjen suojelemiseksi. Ryhmä kehotti myös jäsenvaltioita keskeyttämään afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden karkottamisen.

Giorgio Mazzoli, ADF: n lakimies YK:ssa Genevessä, sanoi: ”Vapaus, demokratia ja oikeusvaltioperiaate ovat romahtaneet. Lisäksi maassa on syvenevä humanitaarinen kriisi. Tuhannet ihmiset etsivät paikkaa, mihin paeta vainoa ja sortoa.”  Hän lisäsi: ”Kehotamme YK:n jäsenvaltioita ja kansainvälistä yhteisöä kiinnittämään mahdollisimman suurta huomiota näihin vainottuihin vähemmistöihin ja takaamaan edellytykset niiden nopealle ja turvalliselle poistumiselle maasta, riippumatta siitä, onko heillä voimassa olevia matkustusasiakirjoja. ”

(Lähde: Premier Christian news 31.8.2021)

“Transsukupuolisten” pronominien käytöstä kieltäytynyttä opettajaa ei saa pidättää virastaan Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Virginian osavaltion korkein oikeus on vahvistanut piirioikeuden päätöksen, jonka mukaan liikunnanopettaja Byron Crossia ei saa pidättää virastaan. Loudounin julkiset koulut olivat erottaneet Crossin, joka oli kristilliseen vakaumukseensa vedoten kieltäytynyt valehtelemasta oppilailleen ja käyttämästä heistä “transsukupuolisia” tai valinnaisia persoonapronomineja, mikä tarkoittaa muita pronomineja kuin englannin “he” ja “she”.

Crossin mukaan hän on ennen kaikkea kristitty ja pitää biologisten tyttöjen ja poikien hämmentämistä valehteluna. Crossia tukeneet kansalaisvapauksia ajaneet järjestöt ovat  tervehtineet oikeuden päätöstä ilolla ja pitäneet erittäin politisoituneen genderideologian tuputtamista lapsille vahingollisena ja epäeettisenä.

Aiemmin elokuussa kouluneuvosto oli hyväksynyt päätöksen, joka oli sallinut oppilaille oman sukupuoli-identiteettinsä määrittelemisen ilman mitään muuta perustetta kuin oma kokemus. Tämä päätös sisälsi myös vapauden valita itseensä viittaava pronomini ja käyttää haluamaansa pukuhuonetta oman sukupuoli-identiteetin pohjalta.

Byron Cross ei ollut ainoa päätöstä kyseenalaisena pitänyt opettaja. Politisoituneeksi tulkitun päätöksen seurauksena koulusta myös erosi opettaja, joka kieltäytyi “pakottamasta ylipolitisoitunutta agendaa lapsille”.

(Lähde: CBN News 1.9.2021)

Inkeriläiset juhlivat koronarajoitusten takia myöhästynyttä juhannusta

Venäjän koronatilanteesta ja rajoituksista johtuen inkeriläiset ovat joutuneet tänä vuonna viettämään juhannusta vasta elo- ja syyskuun vaihteessa. Koronatilanteen salliessa ja rajoitusten purkautuessa inkeriläisille tärkeää perinteistä juhannusjuhlaa päästiin viettämään yli kaksi kuukautta myöhässä.

Juhlan osanotto oli kauniista säästä johtuen runsas. Inkerin kirkon piispana noin vuoden toiminut Ivan Laptev osallistui juhannusjuhlaan ja muistutti sen merkityksestä Kristuksen edelläkävijän, Johannes Kastajan syntymäjuhlana. Piispa esitti myös toiveen, että Inkerin kirkko voisi auttaa säilyttämään pienen Inkerin kansan perinteitä.

Historiallinen Inkerinmaa sijaitsee Pietarin ympäristössä ja Suomen ja Viron välisellä alueella Venäjällä, Itämeren rannalla. Inkerin kirkko on alkuaan Venäjän suomenkielisen väestön eli inkeriläisten kirkko, joka kommunismin aikana lähes tuhottiin. Kirkko nousi kuitenkin uudelleen 1990-luvulla suomalaisten voimakkaalla tuella. Kirkko on laajentunut ympäri Venäjää ja toimii nykyään jo enemmän muiden kuin suomalaissukuisten inkeriläisten parissa. Kirkon kieli on nykyään venäjä.

(Lähde: Inkerin kirkon verkkosivut 1.9.2021)

Imaami pidätettiin uskonrauhan häiritsemisestä ja kristittyihin kohdistuneesta vihapuheesta Indonesiassa

Indonesian poliisi on pidättänyt imaami Yahya Walonin epäiltynä uskonrauhan häiritsemisestä ja kristittyihin kohdistuneesta vihapuheesta. Imaami Waloni oli protestantti, kunnes kääntyi islamiin ja päätyi imaamiksi. Hän oli eräässä saarnassaan kutsunut Raamattua “fiktiiviseksi ja valheelliseksi”.

Poliisin mukaan Waloni oli pidätetty perustuen poliisille huhtikuussa jätettyyn valitukseen. Poliisin mukaan tutkimukset tarvitsivat aikaa. Walonin pidätys tapahtui vain kolme päivää sen jälkeen, kun poliisi oli pidättänyt islamista kristinuskoon kääntyneen Muhammad Kacen, jota syytetään islamin ja profeetta Muhammedin loukkaamisesta.

Indonesian uskonnollisten asiain ministeri Yaqut Cholil Qoumas on vaatinut kovempaa linjaa uskonrauhan häiritsemiseen ja vihapuheeseen. Hänen mukaansa kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä ja kaikki ovat oikeutettuja oikeudenmukaiseen kohteluun, myös uskonrauhan ja vihapuheen kaltaisissa tapauksissa.

Indonesian Kirkkoyhteisön tiedottajan Philip Situmorangin mukaan kristittyjen tilanne kuitenkin poikkeaa muista. Hänen mukaansa uskonrauhaan liittyvissä kysymyksissä poliisin ja oikeusistuinten tulisi olla oikeudenmukaisia eikä puolueellisia. Situmorangin mukaan kristittyjä pidätetään ja haastetaan oikeuteen usein, kun taas kristinuskoon tai muihin uskontoihin kuin islamiin kohdistuvat loukkaukset jätetään yleensä tutkimatta.

Indonesia on väkiluvultaan maailman suurin muslimimaa.

(Lähde: CBN News 31.8.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. julkinensana

    Ylen televisio uutisissa kerrottiin, että Kiinassa rukoushuoneitten edustalla on kirjallinen varoitus, ettei uskonnollisiin rituaaleihin saa osallistua alaikäiset, opiskelijat, valtion työntekijät eivätkä kommunistisen puoleen jäsenet. Seurakunnan jäsenyys siis estää saamasta valtion virkaa ja kommunistisen puoleen jäsenyyttä.

    Kiina pyrkii myös kiinalaistamaan kaikki uskonnot. Uigurien lihatorilla oli veitset rautaketjulla kiinni pöydässä, koska valtio pelkää terrorismia.

    PS. Kannattaa katsoa Ylen areenasta tuo uutislähetys 3.9.2021 klo 20:30, jos sitä ei nähnyt.