Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 5.6.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Moskeijaksi muutetun Hagia Sofian rapistuminen aiheuttaa huolta

Istanbulin tunnetuimman maamerkin, vuosi sitten museosta moskeijaksi muutetun Hagia Sofian kunto ja heikentynyt ylläpito huolestuttaa Turkissa. Turkissa sosiaalisessa mediassa leviävien kuvien perusteella rakennus on likainen ja huonosti hoidettu. Lisäksi rakennuksen vuosisatoja vanhoja ovennuppeja on särjetty ja vandalisoitu.

Hagia Sofian kunto on voimakkaasti heikentynyt viimeisen vuoden aikana. Turkin islamilainen presidentti päätti noin vuosi sitten heinäkuussa 2020 muuttaa vuodesta 1934 museona toimineen rakennuksen moskeijaksi. Päätöstä vastustettiin laajalti kansainvälisesti, mutta Erdoganin hallinto puolusti sitä väittämällä, että historiallisesti arvokkaan rakennuksen ylläpito paranisi sen muuttuessa moskeijaksi. Lisäksi sisäänpääsystä tulisi ilmaista.

Rakennuksen kunto on kuitenkin heikentynyt. Erityisesti ortodoksiset maat ovat paheksuneet Hagia Sofian muutamista moskeijaksi. Rakennus rakennettiin ortodoksisen maailman tärkeimmäksi kirkoksi vuonna 537. Kirkko muutettiin moskeijaksi, kun turkkilaiset valloittivat Konstantinopolin vuonna 1453. Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Atatürk muutti historiallisesti arvokkaan rakennuksen museoksi, jolloin sen vaikuttavat mosaiikit puhdistetiin nähtäville.

(Lähde: Orthodox Times 28.5.2021)

Israelin ryhmämatkailu käynnistyy pandemian jälkeen

Ensimmäinen turistiryhmä saapui Israeliin sitten koronaviruspandemian alun. Israelin laaja matkailuteollisuus on ollut lähes suljettuna jo yli vuoden ajan. Kahdentoista hengen turistiryhmä koostui pastori Tom Zeltin johtamista kristityistä pyhiinvaeltajista.

Ryhmämatkailun salliminen on osa maan matkailuministeriön turismin uudelleen avaamisen projektia. Ensimmäinen matkailijaryhmä kiertää Jerusalemin pyhien paikkojen lisäksi Negevissä, Masadassa ja Nasaretissa.

Kaikilta Israeliin saapuvilta turisteilta edellytetään maan terveysministeriön hyväksymää koronarokotusta. Matkustaminen on mahdollista vain maista, joiden koronatilanne on kyllin hyvä. Matkustajilta vaaditaan lisäksi negatiivinen koronatesti, joka on tehty 72 tuntia ennen maahan tuloa ja toinen negatiivinen koronatesti sen jälkeen kuin on tultu Israeliin. Israel on ollut koronarokotusten antamisessa yksi maailman nopeimpia maita.

(Lähde: Jerusalem Post 27.5.2021)

Nigeriassa poliisi jäljittää 200 uutta islamistien kaappaamaa koululaista

Nigerian viranomaisten mukaan maan viimeisissä koulukaappauksissa islamistit ovat kidnapanneet noin 200 lasta koulusta maan pohjoisosassa. Moottoripyörillä liikkuneet asemiehet hyökkäsivät kouluun Teginan kaupungissa ja kaappasi koululaisia. Ainakin yksi henkilö kuoli ja yksi loukkaantui vakavasti kaappauksessa.

Joulukuun jälkeen Nigeriassa on kaapattu ainakin 700 koululaista. Kaappaukset ovat keskittyneet maan islamilaiseen pohjoisosaan ja kaappauksia on tehty niin peruskouluista kuin yliopistoistakin. Maan hallitus kieltäytyy virallisesti maksamasta terroristeille lunnaita, mutta salassa sen uskotaan tekevän niin.

Maan presidentti Muhammad Buhari tuomitsi lasten kaappauksen ja vaati heidän vapauttamistaan. Nigeria on Afrikan runsasväkisin maa. Erityisesti sen pohjoisosat ovat kärsineet ääri-islamististen järjestöjen hyökkäyksistä. Lapsia kaapataan lunnaiden toivossa, ihmiskilviksi, lapsisotilaiksi ja seksiorjiksi. Turvallisuustilanne maan pohjoisosissa on heikko.

(Lähde: Reuters 2.6.2021)

Maailman pelinappulat

Marokon rajapoliisi ei puuttunut asiaan, kun toukokuun lopulla 36 tunnin sisällä 8000 maahanmuuttajaa ylitti rajan ja tunkeutui Espanjan puolelle Ceutassa. Normaalisti Marokon poliisi pysäyttää laittomat rajan ylittäjät, mutta tällä kertaa jotain oli toisin. Espanja lähetti rajalle nopeasti 3000 sotilasta ja 200 uutta poliisia. Monien mieleen tuli 45 vuoden takainen tilanne, kun Marokon kuningas mobilisoi 350 000 siviiliä Länsi-Saharaan. Marokko otti haltuunsa Länsi-Saharan Espanjalta siviilien voimalla. Länsi-Sahara ei ole ollut Marokolle helppo hallita, sillä alue on taistellut itsenäisyytensä puolesta koko 45 vuoden ajan. Ceuta on Espanjan omistama pieni alue Marokon rannikolla. Marokon mielestä alue kuuluu Marokolle. Espanja sai Marokon ärsyyntymään tarjoamalla Länsi-Saharan itsenäisyysliikkeen johtajalle sairaalahoitoa Ceutassa.

Presidentti Trump sekoitti peliä tunnustamalla Marokon oikeuden Länsi-Saharaan vastoin muiden länsimaiden linjaa. Tämä oli osa poliittista kauppaa, jossa Marokko puolestaan tunnusti Israelin valtion. Nyt Marokko näyttää käyttävän maahanmuuttajia poliittisena pelinappulana ottaakseen haltuunsa Ceutan alueen.

(Lähde: The Economist 22.5.2021)

Lontoon Speakers’ Corner vaarassa luisua islamilaisen lain piirin

Lontoon Speakers Corner on ollut tunnettu paikkana, jossa vallitsee täysi sananvapaus. Näin ei enää ole. Hatun Tash on pieni turkkilaissyntyinen kristitty nainen, joka on monen vuoden ajan ollut säännöllisesti puhumassa tässä kuuluisassa puistossa. Viime syyskuussa poliisi talutti hänet ulos puistosta, sillä hän oli puhunut asiallisesti, mutta kriittisesti islamista. Häntä on varoitettu, että on muslimeja, jotka ovat valmiita tappamaan hänet. Tämä nainen ei pelkää. Hän on palannut puistoon puhumaan joka viikko. Hänen puheillaan on laajaa vaikutusta ja hän ei luovu kutsumuksestaan. Hän on kieltämättä provosoiva. Juuri sillä tavoin hän saa aina laajan yleisön muslimeja kuuntelemaan. Hatun on tutkija. Hän on tutkinut Koraanin syntyhistoriaa ja demonstroidakseen, että Koraanissa on paljon epäselvyyksiä ja aukkoja, hänellä oli mukanaan Koraani, johon oli porattu reikiä. Lontoon poliisi pidätti Hatunin jälleen. Muslimiväkijoukko hurrasi poliisin viedessä häntä poliisiautoon.

Poliisi selitti, että Hatun Tash ei ollut tehnyt mitään lain vastaista. Mutta koska hän oli 50:n uhkaavan muslimimiehen ympäröimänä, poliisi päätti pidättää hänet. Muslimit kiittivät poliisia. Poliisi ei pidättänyt uhkaavasti käyttäytyneitä muslimeja. Väkijoukko on nyt oppinut, että jos he käyttäytyvät riittävän agressiivisesti, poliisi on heidän puolellaan kristittyjä puhujia vastaan.

Samana päivänä muslimipuhuja hyökkäsi voimakkaasti Israelia vastaan ja varoitti Lontoota tulevista pommi-iskuista. Hän sanoi, ettei suosittele matkustamista junassa tulevina viikkoina, sillä joku muslimi tulee taatusti tekemään itsemurhaiskun. Tämä puhe ei saanut poliisia tekemään pidätystä. Toinen henkilö uhitteli poliisille sanoen: ”Me löydämme täältä juutalaiset. Me haluamme heidän verensä!” Tämäkään ei saanut poliisia pidättämään uhkaajaa. Pidätetyksi joutui vain pieni kristityksi kääntynyt nainen, joka sai muslimit suutuksiin.

(Lähde: Christian Concern 28.05.2021)

80 vuotta Irakin juutalaisten kansanmurhasta

Kuluneella viikolla juutalaiset muistelivat pogromia, eli juutalaisiin 80 vuotta sitten kohdistunutta kohdistunutta kansanmurhaa Irakissa. Kun juutalaiset kärsivät holokaustista Euroopassa vuonna 1941, antisemitismi syttyi myös Irakissa. Juutalaiset ovat asuneet Irakissa kaksi ja puoli tuhatta vuotta, aivan pakkosiirtolaisuuden ensimmäisestä aallosta alkaen, joka toi merkittävän juutalaisväestön Zakhon kaupunkiin Pohjois-Irakissa. Juutalaisia eli myös etelässä Basran kaupungissa, mutta eniten juutalaisia oli Bagdadissa. Kolmannes Bagdadin väestöstä oli juutalaisia.

Mutta 1.6. ja 2.6. vuonna 1941 väkivallan aalto pyyhkäisi Bagdadin juutalaisväestöön. Juutalaisia surmattiin kaduilla ja heidän koteihinsa murtauduttiin. Tarkkaa kuolonuhrien määrää ei tiedetä, mutta vähintään 180 juutalaista sai surmansa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana 100 000 juutalaista pakeni Irakista. Muutama tuhat juutalaista jäi Irakiin, mutta he kärsivät lisääntyviä vainoja. Juutalaisia ei sallittu valtion virkoihin, eivät saaneet opiskella yliopistossa, eivätkä he saaneet käyttää puhelinta. Tänä päivänä Irakissa on tiettävästi jäljellä enää vain neljä juutalaista.

(Lähde: Rudaw 03.06.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *