Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 6.8.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Ukrainan metropoliitta Epifani pyytää ekumeenista patriarkkaa tuomitsemaan Moskovan patriarkan ja panemaan tämän viralta

(Lähde: Orthodox Times 29.7.2022)

Ukrainan ortodoksisen kirkon johtaja, metropoliitta Epifani on kirjeessään pyytänyt Konstantinopolin ekumeenista patriarkkaa Bartolomeosta aloittamaan pan-ortodoksisen (eli kaikkia ortodokseja koskettavan) arvioinnin Moskovan patriarkka Kirillin ja tämän toimien tuomitsemiseksi.

Metropoliitta Epifani ja Ukrainan ortodoksista kirkkoa edustava Pyhä Synodi syyttävät Moskovan patriarkkaa etno-fyletistisesta harhaopista ja vaativat ekumeenista patriarkkaa tuomitsemaan Venäjän kirkon tukeman ideologian ”venäläisestä maailmasta” harhaoppisena. Myös se, että Moskovan patriarkaatti on perustanut seurakuntia muiden patriarkaattien alueille, on Epifanin mukaan skismaattista ja näillä perustein patriarkka Kirill olisi tuomittava yhteisesti harhaoppisena ja menettämään kirkollisen virkansa.

Ekumeeninen patriarkka ei voi erottaa muita patriarkkoja eikä puuttua muiden kirkkojen sisäisiin asioihin, mutta korkea-arvoisimpana ortodoksisten kirkkojen paimenena hän voi toimia kirkolliskokouksen tai panortodoksisen synodin puheenjohtajana ja ottaa Kirillin harhaoppisuuden käsittelyyn.

Konstantinopolin patriarkka ei ole vielä vastannut Ukrainan ortodoksikirkon pyyntöön.

Anglikaanikirkossa käydään taistelua avioliitosta ja seksuaalisuudesta

(Lähde: Premier Christian News 02.08.2022)

Anglikaanikirkolla on menossa kymmenen vuoden välein järjestettävä maailmanlaaja piispainkokous. Britannian ja Pohjois-Amerikan anglikaanipiispat olisivat valmiita muuttamaan kirkon oppia avioliitosta ja seksuaalisuudesta, mutta Afrikan ja Aasian piispat pitävät kiinni perinteisestä kristillisyydestä. Länsimaiset piispat aikovat ensin ajaa etelän piispojen yli, mutta nyt se ei näytä enää mahdolliselta. Seuraavaksi länsimaiset piispat yrittivät hyväksyttää kahden opin rinnakkaisen mallin.

Etelän maiden konservatiiviset anglikaanipiispat edustavat 75 prosenttia anglikaaneista ympäri maailmaa.

Etelä-Aasian alueen arkkipiispa Melter Tais totesi, ettei ole valmis suostumaan kahden totuuden malliin, eli erimielisyyden hyväksymiseen. ”Olemme piispoja, meidän on tarkoitus puolustaa pyhien kirjoitusten totuutta, Jumalan sanaa”, hän sanoi.

Arkkipiispa Melter torjui ajatuksen, että Raamattua voitaisiin tulkita kahdella eri tavalla, ja totesi, että Raamatun kanta homoseksuaalisuuteen on selvä.

Etelän maiden piispat katsovat, että kirkon tulee opettaa avioliitosta, että se on yhden miehen ja yhden naisen välinen elinikäinen liitto. Konservatiivisten piispojen julkilausumassa sanotaan, että samalla kun se hylkäämme homoseksuaalisen käytännön yhteensopimattomana Raamatun kanssa, kehotamme palvelemaan pastoraalisesti ja herkästi kaikkia seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Kaltoin kohdellut siirtotyöläiset Persianlahden öljyvaltioissa kääntyvät kristityksi

(Lähde: Premier Christian News 01.08.2022)

Persianlahden siirtolaisten keskuudessa evankelinen kristinusko kukoistaa, koska kirkot tarjoavat matalapalkkaisille työntekijöille apua.

Noin 30 miljoonaa siirtotyöläistä asuu Bahrainin, Kuwaitin, Omanin, Qatarin, Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien valtioissa. Joissakin Persianlahden osavaltioissa siirtolaiset muodostavat suurimman osan väestöstä, ja noin 80 prosenttia heistä työskentelee ravintola-, koti- ja rakennustöissä. Siirtotyöläisillä ei ole näissä maissa juurikaan oikeusturvaa. Heitä hyväksikäytetään usein taloudellisesti ja seksuaalisesti. Monet elävät orjuudessa.

Nimettömänä pysyttelevä pastori kertoi: ”Raiskaus on hyvin, hyvin yleinen ongelma koko kotiaputeollisuudessa, eikä se koske vain naisia ​​- miehetkin tulevat hakemaan meiltä apua, koska myös heitä raiskataan.” Kirkot toimivat nyt ensimmäisenä avustuspisteenä kriisissä. Raiskaustapauksissa henkilö ottaa ensiksi yhteyttä kirkkoon, joka sitten auttaa olemaan yhteydessä oman maan lähetystöön, jota pyydetään auttamaan hyväksikäytön uhria pakenemaan maasta.

Somalia nimeää ääri-islamististen terroristien entisen tiedottajan uskontoministeriksi

(Lähde: Al-Jazeera 2.8.2022)

Somalian pääministeri Hamza Abdi Barre on nimennyt maan uudet ministerit. Hän on valinnut maan uskontoministeriksi ääri-islamilaisen, Itä-Afrikassa toimivan terroristijärjestön Al-Shababin entisen tiedottajan Muktar Robowin.

Ministeriksi esitetty Muktar Robow on toiminut Al-Qaedaan kytköksissä olevan Al-Shababin varajohtajana. Hän on ollut viimeiset kolme vuotta kotiarestissa. Robow on julkisesti sanoutunut irti Al-Shababista. Hänen valintansa on arveltu edistävän Somalian hallituksen otetta Bakoolin alueesta, joka on aiemmin ollut voimakkaasti Al-Shababin vaikutuksen alaisena. Robow on alueelta kotoisin. Al-Shababilla on edelleen paljon valtaa Somaliassa, jossa Mogadishun keskushallinnon ote on heikko.

Ääri-islamistinen Al-Shabab on edelleen aktiivinen. Se iski helmikuussa pääkaupungissa Mogadishussa vaalitoimitsijoita vastaan. Tuolloin iskussa kuoli kuusi sivullista ihmistä.

Al-Azhar linjaa: Naisten on käytettävä hijabia rukoillessaan

(Lähde: Al-Monitor 28.7.2022)

Egyptissä sijaitsevan Al-Azharin islamilaisen yliopiston uusi fatwa eli uskonopillinen lausuma on aiheuttanut paljon kritiikkiä maassa. Al-Azharin yliopistoa pidetään sunnalaisen valtavirtaislamin korkeimpana uskonnollisena auktoriteettina. Fatwassa kiellettiin naisia suorittamatta rukouksia ilman hijabia eli hiukset ja kaulan peittävää huntua. Samassa fatwassa kiellettiin myös lähtemästä kotoaan ilman huntua.

Yliopiston kanta on herättänyt paljon kritiikkiä Egyptissä. Tällä kertaa on hyökätty myös suoraan ja julkisesti Al-Azharin suurimaamia, sheikki Ahmad al-Tayebia vastaan. Aiemmin näin suorat hyökkäykset arvostettua uskonnollista instituutiota vastaan ovat olleet Egyptissä harvinaisia. Erityisesti Egyptin naisasiajärjestöt ovat nousseet vastustamaan Al-Azharin näkemyksiä ja arvostelleet niitä naisvihamielisyydestä.

Egyptissä on käyty viime aikoina useita kiistoja hijabin käytöstä. Naisasiajärjestöt ovat arvostelleet uskonoppineita siitä, että he puuttuvat vain naisten pukeutumiseen, mutteivät ole tuominneet esimerkiksi kaduilla tapahtuvaa seksuaalista häirintää tai väkivaltaa.

Saksan tunnustukselliset luterilaiset auttavat ukrainalaispakolaisia

(Lähde: International Lutheran Council 28.6.2022)

Ukrainan sodan seurauksena maasta on paennut tuhansittain ihmisiä ulkomaille. Ukrainalaispakolaisia on päätynyt myös Saksaan, missä monet kirkot ovat heitä auttaneet, näin myös tunnustuksellinen Saksan Vapaa evankelis-luterilainen kirkkoa (SELK).

Esimerkiksi Wittenbergissä SELK on järjestänyt asuinpaikkoja ukrainalaisille ja tarjonnut saksan kielen oppitunteja. Kirkon lähetysjärjestö Luterilainen kirkko missio (LKM) on palkannut myös Saksassa asuvan ukrainalaisen luterilaisen pastorin Andriy Honcharukin tarjoamaan sielunhoidollista apua ja kristillistä opetusta Ukrainasta saapuneille pakolaisille.

Ukrainassa on myös oma luterilainen kirkko: Ukrainan evankelis-luterilaisten kirkkojen synodi, joka syntyi maahan jo 1700-luvulla. Saksan Vapaalla evankelis-luterilaisella kirkolla on läheiset suhteet tähän ukrainalaiseen kirkkoon, koska ne ovat molemmat tunnustuksellisen luterilaisen Kansainvälisen luterilaisen neuvoston (engl. International Lutheran Council, ILC) jäseniä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.