Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 7.9.2024
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Britannian islamfobian kieltävä laki saattaisi kriminalisoida evankelioinnin
(Lähde: Christian Today 03.09.2024)
Työväenpuolueen varapääministeri Angela Rayner vahvisti alahuoneessa maanantaina 2. syyskuuta, että hallitus harkitsee aktiivisesti islamofobian määritelmää. Brittiläisiä muslimeja käsittelevä ylipuolueellinen parlamentaarinen ryhmä (APPG) laati islamofobian määritelmän, jonka mukaan islamofobian ”juuret ovat rasismissa ja se on rasismin muoto, joka kohdistuu muslimien tai muslimina pidettyjen henkilöiden ilmauksiin”.
Englannin kirkon virallinen opetus sen 39 uskontopykälän 18 artiklassa on, että ihmiset voivat pelastua ”vain Jeesuksen Kristuksen nimen kautta”. Voisiko hallituksen islamofobian laaja määritelmä tuomita anglikaanisen papin, joka sanoo julkisesti 18 artiklan mukaisesti, että kukaan ei voi pelastua seuraamalla islamia?
Islamofobian laaja määritelmä uhkaisi raamatullisen evankeliumin julistamista Britanniassa. Uuden testamentin mukaan evankeliumin julistukseen kuuluu nimittäin se, että ihmisiä kehotetaan hylkäämään nykyinen maailmankatsomuksensa ja sen sijaan hyväksymään iankaikkinen pelastus synnistä ja kuolemasta, jonka vain Herra Jeesus Kristus voi tuoda heille.
Nigerian etnisissä ja uskonnollisissa väkivaltaisuuksissa kuollut 56 000 ihmistä Catholic World Report 03.09.2024
Nigerian etniset ja uskonnolliset väkivaltaisuudet ovat vaatineet neljän vuoden aikana lähes 56 000 ihmisen hengen, ja uhrit ovat suhteettoman usein kristittyjä. Lisäksi 21 621 ihmistä siepattiin.
Kaikista kuolleista 30 880 oli siviilejä. Siviileistä ainakin 16 769 oli kristittyjä. 7 722 uhrin uskontoa ei tiedetä. Kun otetaan huomioon osavaltioiden väestö, kristityt joutuivat 5,1 kertaa todennäköisemmin sieppauksen uhreiksi.
Suurin uhka kristityille ovat fulani-paimentolaiset, jotka ovat sunnimuslimeja. He tappoivat tietojen mukaan ainakin 9 153 kristittyä siviiliä. Islamistiryhmät Boko Haram ja Islamilaisen valtion Länsi-Afrikan maakunta tekivät noin 11 prosenttia hyökkäyksistä.
Nigerian hallitus on katsellut ja suvainnut näitä armottomia hyökkäyksiä vuosikausia. Taistelijoiden tavoite on hävittää kristittyjen läsnäolo murhaamalla, kääntämällä heidät väkisin islamiin ja ajamalla heidät pois kotiseudultaan.
Ruandan hallinto selittää, miksi sulkee lähes 10 000 kirkkoa ja rukoushuonetta
(Lähde: Christianity Today 29.08.2024)
Ruandan hallinto on sulkenut 9 800 kirkkoa ja rukoushuonetta presidentti Paul Kagamen voitettua neljännen kautensa maan johdossa.
Suljetuista pyhäköistä monet ovat pieniä ja sijaitsevat maaseudulla. Hallinnon virkamiehet perustelevat massiivista rukoushuoneiden sulkua sillä, etteivät kaikki tilat täytä rakennus- ja turvallisuusmääräyksiä. Heinäkuun aikana viranomaiset tarkastivat 14 000 kirkkoa ja rukoushuonetta, joista 70 % suljettiin. Suuri osa suljetuista pyhäköistä kuului helluntailaisille tai karismaattisille seurakunnille. Hallitus ei kuitenkaan rajoita seurakuntien kokoontumista, vaikka sulkeekin niiden kirkkotiloja.
Lisäksi Ruandan hallitus on määrännyt, että jokaisella kirkolla tai seurakunnalla tulee olla juridisesti vastuussa oleva johtaja, jolla on oltava jokin teologinen tutkinto. Valtion laillisuusvalvonnan tarkoituksena on puuttua mahdollisiin väärinkäytöksiin tai siihen, että karismaattiset saarnaajat keräävät köyhien ihmisten varat.
Ääri-islamistit mestaavat ugandalaisevankelistan miekalla
(Lähde: CBN News 01.09.2024)
Ääri-islamistien raportoidaan surmanneen Ugandassa evankelistan, joka oli tunnettu evankeliointityöstään muslimien keskuudessa. 52-vuotias Yowabu Sebakiki sai surmansa pyöräillessään kotikylässään. Hän oli palaamassa opetuslapseusluokasta, jota hän oli ollut pitämässä.
Silminnäkijähavaintojen mukaan häntä iskettiin ainakin kahdesti somalien käyttämällä pitkällä panga-miekalla. Hyökkääjät pilkkasivat vielä Sebakikin uskoa ennen pakoaan paikalta. Evankelista kuoli sairaalassa vammoihinsa.
Ennen hyökkäystä hän oli saanut paikallisilta islamisteilta uhkauksia ja vaatimuksia muslimeihin kohdistuvan julistustyönsä lopettamisesta.
Yli 44 miljoonan asukkaan Uganda on enemmistöuskonnoltaan kristillinen maa, mutta etenkin sen itäosassa on muslimienemmistöisiä alueita, vaikka muslimeita on ugandalaisista vain n. 14 %. Niillä radikaalin islamin vaikutusvalta on asteittain kasvanut ja väkivallanteot kristittyjä ja etenkin hengellisen työn tekijöitä kohtaan ovat viime vuosina lisääntyneet.
Lähes 30 000 juutalaista on muuttanut Israeliin Gazan sodan alkamisen jälkeen
(Lähde: The Jerusalem Post 03.09.2024)
Israelin ja Hamasin konfliktin alkamisen jälkeen yli 29 000 juutalaista muualta maailmasta muuttanut Israeliin. Tällaista juutalaisen tai juutalaistaustaisen ihmisen muuttoa Israeliin kutsutaan nimellä aliyah. Etnisillä juutalaisilla on mahdollisuus muuttaa Israeliin ja saada maan kansalaisuus.
Konfliktin aikana Israeliin on muuttanut juutalaisia etenkin länsimaista, joiden määrässä on selkeä tilastollinen nousu sodan alkamisen jälkeen. Maan maahanmuutto- ja integraatioministerin Ofir Soferin mukaan ”lisääntynyt halu aliyan suorittamiseen saattaa johtaa kymmeniin tuhansiin uusiin muuttajiin tulevina vuosina.”
Radikaalein suhteellinen nousu on tapahtunut Ranskasta muuttavien juutalaisten keskuudessa. Heidän muuttomääränsä konfliktia edeltävään verrattuna on noussut yli 350 % yli 5500. Yhdysvalloista muuttaneita oli yli 6000.
Haluun muuttaa Israeliin arvellaan vaikuttavan halu osoittaa solidaarisuutta juutalaisvaltiolle sekä länsimaissa yleistyneeksi koettu juutalaisvastaisuus ja antisemitismi, mihin vaikuttaa toisaalta äärioikeiston nousu, toisaalta lisääntynyt islamilainen maahanmuutto.
Paavi Franciscus tekee tähän mennessä pisimmän ulkomaanmatkansa
(Lähde: Catholic News Agency 03.09.2024)
Joulukuussa 88 täyttävä Paavi Franciscus on aloittanut toistaiseksi pisimmän ulkomaanmatkansa, joka suuntautuu Kaakkois-Aasiaan ja Oseaniaan. Matkan aikana roomalaiskatolisen kirkon johtaja vierailee Indonesiassa, Papua-Uudessa-Guineassa, Itä-Timorissa ja Singaporessa. Matka kestää 11 päivää ja on ensimmäinen, jonka paavi tekee tänä vuonna, koska hän on kärsinyt terveysongelmista.
Indonesia on väestöltään maailman suurin muslimimaa. Siellä paavi tapaa paikallisia roomalaiskatolilaisia ja kirkon johtoa, mutta lisäksi myös valtiojohtoa ja maan islamilaisia uskonnollisia johtajia, jotka toivottivat maailman roomalaiskatolisten johtajan tervetulleeksi.
Paavi myös vierailee mm. Indonesian presidentin palatsissa sekä maan suurimmassa katedraalissa ja moskeijassa. Ohjelmaan kuuluu myös paavin messu Jakartan jalkapallostadionilla, johon odotetaan osallistuvaksi jopa 70 000 henkeä, niin paljon kuin stadionille mahtuu väkeä.
Lue ohjeet kommentoinnille
9.9.2024 23:07
Ruandan hallinto on selkeästi oikeilla jäljillä. Afrikassa ( Keniaa tunnen paremmin kuin Ruandaa) kirkkoja ja seurakuntia syntyy kuin sieniä sateella. Monet karismaattisia, helluntailaisuutta lähellä olevia yksiköitä. Ongelmana kuitenkin opetuksen laatu, pastorit enemmänkin bisnesmiehiä, jotka pyrkivät taloudellisesti hyötymään seurakuntalaisistaan.
Useinkaan pastoreilla ei ole pätevää koulutusta. Koko toiminnan tarkoituksena on täyttää omat taskut mahdollisimman nopeasti. Seurakunnan perustaminen nähdään tapana rikastua kouluttamattomien ja epätoivoisten ihmisten kustannuksella.