Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 7.5.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Emerituspaavi Benedictus täytti 95 vuotta

(Lähde: UCA News 28.04.2022)

Paavi Benedictus teki poikkeuksellisen teon jäämällä eläkkeelle lähes kymmenen vuotta sitten. Nyt hän on saavuttanut poikkeuksellisen 95 vuoden iän.

266 paavista, Pyhästä apostoli Pietarista Franciscukseen, vain 12 on saavuttanut 85 vuoden iän. Tähän joukkoon mahtuu myös nykyinen paavi Franciscus.

95-vuotias Benedictus XVI on historian pitkäikäisin paavi, ohittaen paavi Leo XIII:n, joka kuoli 93-vuotiaana. Tämä tosiasia on merkittävä virstanpylväs katolisessa historiassa.

Saksalainen paavi päätti luopua paavinvirasta, mikä tarkoitti luopumista vallasta. Hänen eroamisensa oli voimakas viesti valtaa, rahaa ja arvovaltaa niin janoavalle maailmalle.

Benedictuksen pitkäaikainen sihteeri arkkipiispa Georg Gaenswein kertoi äskettäin Vatican Newsille, että Benedictus ”on hyvällä tuulella; luonnollisesti hän on fyysisesti suhteellisen heikko ja hauras, mutta mieleltään melko selkeä.”

Kun Benedict kirjoitti kirjeen italialaiseen lehteen vuonna 2018, hän kirjoitti sanan ”Casa” isolla viitaten taivaalliseen kotiinsa. Sono in pellegrinaggio verso Casa. ”Olen pyhiinvaelluksella kohti Kotia”, hän sanoi.

EU:n mietintö vainottujen asemasta pettymys kristityille

(Lähde: The Catholic World Report 4.5.2022)

Euroopan unionin lainsäädäntöelimen jäsenet hyväksyivät virallisen mietinnön ”Vähemmistöjen vainoaminen uskon tai uskonnon perusteella” täysistunnossa Strasbourgissa Ranskassa 3. toukokuuta.

Kristillinen oikeusryhmä ADF International sanoi, että alkuperäinen luonnos korosti kristinuskon vastaisen vainon laajuutta ympäri maailmaa, mutta Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunta teki tekstiin merkittäviä muutoksia.

”Kristittyjen vaino Lähi-idässä ja Afrikassa jätettiin pois ja kaikki paitsi yksi viittaus kristittyihin poistettiin”, ADF International sanoi.

”Raportti sisältää useita viittauksia, joissa korostetaan ateististen, maallisten tai humanististen vähemmistöjen suojelua.”

Katolinen kirkko totesi, että hyväksytty asiakirja heikentää oikeutta ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen ja oikeutta elämään. Sen sijaan mietintö puolustaa seksuaalivähemmistöjen asemaa ja oikeutta aborttiin.

Muslimit viettivät ramadan-paaston päättävää eid al-fitr -juhlaa

(Lähde: Al-Jazeera 1.5.2022)

Muslimit ympäri maailmaa ovat viettäneet ramadan-kuukauden paaston päättävää juhlaa, eid al-fitriä. Islamilainen kalenteri perustuu kuun kiertoon ja sen kuukaudet ovat joko 29 tai 30 päivää pitkiä.

Kuukausien pituutta ei kuitenkaan voi tietää etukäteen, vaan uusi kuukausi katsotaan alkavaksi paikasta riippuen, silloin kun paikkakunnan islamilaiset uskonoppineet erottavat iltahämärässä uuden kuun sirpin.

Havainnoinnista johtuen eid al-fitrin viettoa ei voi tietää etukäteen. Sen vietto alkoi suurimmassa osassa maailmaa 2. toukokuuta, mutta saattaa vaihdella paikallisesti. Pakistanissa juhlapäivän päivämääräksi oli kolme kilpailevaa vaihtoehtoa. Pilvisellä säällä ei kuun sirppiä voi nähdä ja näin paastoaminen saattaa jatkua samalla kun toisella paikkakunnalla aletaan jo syömään.

Eid al-fitriä juhlitaan usein syömällä perinteisiä juhlaruokia, vierailemalla ystävien ja sukulaisten luona sekä antamalla lapsille lahjoja. Muslimienemmistöisissä maissa eid al-fitr on vapaapäivä, se kestää tavallisesti kaksi tai kolme päivää.

Paavi Fraciscus tahtoo tavata Putinin Moskovassa

(Lähde: Catholic News Agency 3.5.2022)

Paavi Franciscus on ilmaissut, ettei ole tällä hetkellä matkustamassa Kiovaan, mutta tahtoisi tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Paavi on mediatietojen mukaan antanut tehtäväksi Vatikaanin ulkopolitiikasta vastaavalle kardinaalivaltiosihteerille tunnustella mahdollisuutta Putinin tapaamiseen, vaikka hän pelkääkin, ettei Putin tällä hetkellä ole halukas tapaamiseen.

Paavi ilmoitti, ettei ole nyt matkustamassa Kiovaan, mutta on jo lähettänyt sinne kaksi kardinaalia paavillisina lähettiläinä.

Roomalaiskatolisen kirkon päänä toimiva Franciscus on useasti vedonnut rauhan puolesta ja tuominnut sotatoimet. Hän puhui jo helmikuussa puhelimessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin kanssa ja vieraili Venäjän suurlähetystössä. Paavi on ollut yhteydessä myös Moskovan patriarkkaan Kirilliin.

Lausunnoissaan paavi on todennut, ettei patriarkan tulisi puhua politiikan, vaan Jeesuksen kieltä eikä antautua Putinin alttaripojaksi tai valtionkirkon palvelijaksi. Hän on myös ihmetellyt kansainvälisen intervention puutetta Ukrainassa ja on verrannut tilannetta maassa noin 25 vuoden takaiseen Ruandan kansanmurhaan.

Paavi on näillä näkymin tapaamassa Moskovan patriarkan seuraavan kerran Jerusalemissa 14. kesäkuuta.

Konservatiiviset metodistit ovat perustamassa omaa maailmanlaajuista kirkkokuntaa

(Lähde: Christianity Today 28.4.2022)

Maailmanlaajuinen Yhdistynyt metodistikirkko (engl. United Methodist Church, UMC) päätyi vuonna 2019 jakautumaan kahtia siten, että perinteiset, muun muassa sukupuolineutraalia avioliittoa vastustavat seurakunnat ja paikalliskirkot perustavat oman kirkkokuntansa, saavat pitää oman omaisuutensa ja lisäksi vielä kompensaationa 25 miljoonaa dollaria uuden kirkkokunnan käynnistämiseen. Metodismi on Yhdysvaltain suurimpia protestanttisia tunnustuskuntia ja kirkko kasvaa nopeasti Afrikassa, missä seurakunnat ovat teologialtaan pääosin konservatiivisia ja seuraavat kirkkokunnan perustajan, John Wesleyn teologiaa.

Perinteisten metodistien maailmanlaajuiseksi kirkkokunnaksi tulee Globaali metodistikirkko (engl. Global Methodist Church, GMC). Uusi kirkkokunta aloitti toimintansa 1.5.2022. Se pyrkii olemaan vähemmän keskusjohtoinen, joustavampi ja paikallisempi.

Yhdysvalloissa paikalliset metodistikirkot ja seurakunnat ovat yksittäin siirtymässä osaksi konservatiivisempaa GMC:ta. Myös erityisesti afrikkalaiset metodistikirkot ovat olleet tyytymättömiä UMC:n toimintaan. Ne toivovat perinteisemmältä GMC:ltä parempaa yhteistyötä ja afrikkalaisten kirkkojen painoarvo onkin konservatiivisessa kirkkokunnassa GMC:ssä huomattavasti suurempi, koska siellä kirkko kasvaa, kun taas Yhdysvalloissa kutistuu.

Suuressa määrin siirtymän konservatiivisempaan GMC:hen odotetaan tapahtuvan aikaisintaan vuoden 2024 yleiskonferenssissa, mutta aivan varmaa se ei ole, koska osa afrikkalaiskirkoista pelkää nyt saamiensa taloudellisten avustusten puolesta.

Islamilaisen valtion länsiafrikkalainen haara ottaa vastuun kristittyjä vastaan kohdistetuista pommi-iskuista

(Lähde: CBN News 3.5.2022)

Islamilaisen valtion Länsi-Afrikan provinssina esiintyvä islamistijoukko on ottanut vastuun Itä-Nigeriassa tapahtuneesta räjähdyksestä, joka tappoi kuusi ja haavoitti 19 ihmistä. Poliisin mukaan myös yksi iskun tekijöistä sai surmansa. Isku tapahtui torilla Taraban osavaltiossa. Räjähdys tapahtui 20.4. alueella, jonka kylät eivät ole viime vuosikymmeninä juuri kärsineet Nigerian pohjoisosaa piinanneista ääri-islamistien hyökkäyksistä.

Viime viikolla lähettämässään viestissä Islamilaisen valtion Länsi-Afrikan provinssi otti vastuun iskusta ja ilmoitti sen tekijäksi ”kalifaatin Keski-Nigerian sotilaat”. Lausunnossaan islamistiryhmä ilmoitti hyökkäyksen kohdistuneen ”vääräuskoisten kristittyjen kokoontumista” vastaan ja ilmoitti tyytyväisyytensä iskun onnistumiseen. Torilla oli ollut myynnissä alkoholia, joka on muslimeilta kielletty.

Nigeria on väkiluvultaan Afrikan suurin valtio. Se on jakaantunut uskonnollisesti siten, että maan pohjoisosassa enemmistö asukkaista on muslimeita ja etelässä pääosin kristittyjä. Maan väestö kasvaa nopeasti. Muslimeita on maan väestöstä hieman enemmän kuin kristittyjä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *