Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 8.1.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Paavi varoittaa, että lemmikkien hankkiminen lasten korvikkeeksi on itsekkyyttä ja ”riistää ihmisyytemme”

(Lähde: Al-Jazeera ja Catholic World Report 5.1.2022)

Paavi Franciscus sanoi keskiviikkona 5.1. audienssissaan, että ihmiset, jotka hankkivat lemmikkejä lasten korvikkeeksi ilmaisevat ”tietynlaista itsekkyyttä”. Paavi puhui audienssin aikana vanhemmuudesta ja varoitti, että ”toisinaan (lemmikkieläimet) ottavat jopa lasten paikan”.

Paavi nimitti nykyaikaista ilmiötä, jossa ei tahdota hankkia lapsia ”eräänlaiseksi itsekkyydeksi”. Franciscuksen mukaan nykyään saatamme nähdä ihmisiä, joille lemmikkieläin on ottanut lapsen paikan. Paavin mukaan ”äitiyden ja isyyden torjuminen vähentää meidän arvoamme ja riistää ihmisyytemme.” Hän myös varoitti vanhemmuuden rikkauden hukkaamisesta.

Paavi rohkaisi pariskuntia ottamaan sen riskin, että hankkivat lapsia. Lasten korvaaminen lemmikeillä on hänen mukaansa tappio koko ihmiskunnalle. Hän totesi, että Marian mies Joosef otti rohkeasti vastaan isyyden tehtävän ja hänen tulisi innoittaa meitä.

Franciscus myös vetosi adoptoinnin helpottamisen puolesta erityisesti niille aviopareille, jotka ovat biologisesti kyvyttömiä saamaan lapsia.

Paavi Franciscuksella ei tiedetä olevan lemmikkejä Vatikaanissa. Hänen edeltäjänsä paavi Benedictus XVI sen sijaan tunnettiin kissaihmisenä.

Äiti Teresan nunnajärjestö on joutunut säännöstelemään ruoka-apuaan Intian hallituksen kiellettyä siltä ulkomaiset avustukset

(Lähde: Catholic News Agency 4.1.2021)

Pyhimykseksi julistetun äiti Teresan perustama nunnajärjestö Rakkauden lähetyssisaret on joutunut aloittamaan köyhille jakamansa ruoka-avun säännöstelemisen Intian hallituksen kiellettyä siltä ja muilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä maan ulkopuolelta tulevat taloudelliset avustukset.

Tavallisesti nunnat auttavat jopa 600 ihmistä päivittäin Kolkatassa ja Shishu Bhavanin orpokodissa. Hallituksen toimien estettyä järjestön ulkomaisen rahoitukset esimerkiksi kaikkein köyhimmille tarjottavan kevyen aamiaisen kestoa oli jouduttu lyhentämään.

Monet Kolkatan kaikkein köyhimmistä ovat enimmäkseen kerjäämisen ja Lähetyssisarten avun varassa. Tilannetta on jonkin verran helpottanut se, että sisarkunta on saanut enemmän taloudellisia avustuksia Intian sisäpuolelta. Esimerkiksi viime vuoden loppuun mennessä Rakkauden lähetyssisaret sai Intian ulkopuolelta lahjoituksia jopa 13 miljoonaa dollaria (11,5 miljoonaa euroa).

Intian hallituksen toimet ulkomaisen rahoituksen kieltämiseksi ovat osa maata hallitsevan hindunationalistisen BJP:n ja sen liittolaisten politiikkaa. Niiden tarkoituksena on rajoittaa esimerkiksi lähetystyötä. Viime vuosina kristityt ja muut vähemmistöuskonnot ovat joutuneet Intiassa erilaisten hindunationalististen ryhmien väkivallan kohteeksi.

Työ viittomakielisten raamatunkäännösten parissa jatkuu

(Lähde: Christianity Today 3.1.2022)

Ensimmäinen kokonaan alkukielistä käännetty Raamattu valmistui alle kaksi vuotta sitten, syksyllä 2020. Tuolloin lähes neljän vuosikymmenen ja 50 ihmisen työn jälkeen valmistui Raamattu amerikkalaisella viittomakielellä. Projektin aloitti Kuurojen lähetys (Deaf Mission) Kuurojen Raamattuseuran (Deaf Bible Society) ja monen muun järjestön kanssa.

Amerikkalaiselle viittomakielelle käännetyn Raamatun jälkeen kääntäjät laskevat olevan vielä yli 400 viittomakieltä, joille Raamattu pitäisi kääntää. Kääntäjien mukaan millekään muulle viittomakielelle ei ole käännetty edes koko Uutta Testamenttia.

Amerikkalaisen 11 raamatunkäännösyhdistyksen muodostaman IllumiNations -järjestön tavoitteena on kääntää Raamattu kaikille tunnetuille kielille vuoteen 2033 mennessä. Järjestö arvioi maailmassa olevan noin 7000 kieltä, joista yli puolelle ei ole käännetty Raamattua joko lainkaan tai vain vähän. Näiden kielten joukossa ovat myös arviolta 400 maailmassa käytettyä viittomakieltä.

Viittomakielet ovat omia, paikallisesta puhutusta kielestä sanastoltaan ja kieliopiltaan eroavia kieliä. Viittomakielet eivät ole myöskään keskenään ymmärrettäviä. Arvioiden mukaan ainakin intialais-pakistanilaisella, indonesialaisella, venäläisellä, brasilialaisella ja espanjalaisella viittomakielellä on jokaisella jopa yli 500 000 käyttäjää.

Etiopiassa Tigrayn alueen sairaalat kärsivät lääkkeiden ja laitteiden puutteesta

(Lähde: Reuters 5.1.2022)

Etiopian sisällissota on vaikuttanut voimakkaasti koko maahan ja haitannut sairaaloiden toimintaa maan pohjoisosassa sijaitsevassa, keskushallitusta vastaan kapinoivassa Tigrayn osavaltiossa. Osavaltion sairaaloihin ei ole toimitettu lääkkeitä eikä muita täydennyksiä puoleen vuoteen. Tigrayn suurimmatkin sairaalat kärsivät lääkkeiden ja laitteiden puutteesta, koska Tigrayn kapinallisia vastaan taisteleva Etiopian keskushallinto on estänyt lähes kaiken avun toimittamisen kapinallisalueelle.

Tigaryn sairaanhoitohenkilökunnalla ei ole resursseja auttaa sairaita ja haavoittuneita, koska kaikesta on pulaa. Kymmeniä lapsia ja aikuisia kuolee hoidettavissa oleviin tauteihin ja vammoihin, koska lääkkeitä tai laitteita ei ole. ”Kuolintodistusten kirjoittamisesta on tullut pääasiallinen työmme”, kommentoidaan eräästä alueen suurimmista sairaaloista.

Etiopian hallitus syyttää Tigrayn lääke- ja laitepulasta osavaltiota hallussaan pitäviä kapinallisia. YK on vedonnut sisällissodan osapuoliin humanitaarisen avun toimittamiseksi alueelle. Tigrayssa on lääkkeiden lisäksi pulaa myös ruoasta. Erityisesti lapset kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta ja heitä myös kuolee nälkään.

Tunnustava kristitty nainen on vahvin ehdokas Unkarin seuraavaksi presidentiksi

(Lähde: Evangelical Focus 30.12.2021)

44-vuotias Unkarin perheministeri ja kolmen lapsen äiti Katalin Novák on nyt valittu Fidesz-puolueen presidenttiehdokkaaksi. Katalin Novák on toiminut Viktor Orbánin hallituksen perheministerinä. Hän sanoo, että kristillinen usko on ohjannut häntä rakentamaan ”perheystävällistä Unkaria”.

Novákista tulee todennäköisesti ensimmäinen nainen maan presidenttinä. Hänen ehdokkuuttaan kannattavalla pääministeri Viktor Orbánin puolueella on suuri enemmistö Unkarin parlamentissa (133/199). paikkaa). Parlamentti valitsee uuden presidentin ennen toukokuuta 2022.

Katalin Novák on reformoitu kristitty. Hän on toiminut menestyksellisesti perheystävällisen Unkarin puolesta. Hänen painopistealueenaan on ollut maan syntyvyyden lisääminen ja erityistukea tarvitsevien lasten aseman parantaminen.

Forbes-lehden Unkarin vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi nimeämä elämänmyönteinen poliitikko jakaa usein kuvia perheestään, sekä kertoo kristillisten periaatteiden merkityksestä politiikan ymmärtämisessään. Suomalaisen toimittajan haastattelussa Novák sanoi Raamatun lukemisen olevan osa hänen jokapäiväistä henkilökohtaista rutiiniaan ja lisäsi, että hänen uskonsa muokkaa hänen ajatteluaan.

Unkari on viime vuosina ollut usein ristiriidassa Euroopan unionin kanssa. Nämä yhteenotot heijastavat ”moraalisia eroja” Euroopan eri alueiden välillä, Unkarin evankelisen liiton pääsihteeri István Horvath kertoi. Unkarilaiset eivät halua omaksua länsimaissa nyt hyväksyttyä liberaalia lähestymistapaa, hän sanoi.

Abortti on johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti

(Lähde: Christian Post 5.1.2022)

Toista vuotta peräkkäin abortit ovat olleet yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Yli kolme kertaa enemmän ihmisiä menettää henkensä abortin vuoksi kuin toiseksi yleisimmän kuolinsyyn tähden.

Worldometer on tietokanta, joka pitää kirjaa terveystilastoista, maailman väestöstä ja muista mittareista reaaliajassa, määrittää maailmanlaajuisesti tehtyjen aborttien määrän Maailman terveysjärjestöltä saatujen tietojen perusteella. Vuonna 2021 tehtiin maailmanlaajuisesti 42,6 miljoonaa aborttia.

Sitä vastoin vain 13 miljoonaa ihmistä kuoli tartuntatauteihin, mikä oli viime vuonna toiseksi yleisin kuolinsyy. Muut yleisimmät kuolinsyyt kalpenivat aborttiin verrattuna: 8,2 miljoonaa ihmistä kuoli syöpään maailmanlaajuisesti, lähes 5 miljoonaa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin, noin 2,5 miljoonaa alkoholiin liittyvään syyhyn, lähes 1,7 miljoonaa ihmistä kuoli HIV:n tai aidsin tähden, yli 1,3 miljoonaa ihmistä kuoli liikenneonnettomuuksissa ja lähes 1,1 miljoonaa itsemurhaan maailmanlaajuisesti.

Kaikkiaan noin 58,7 miljoonaa ihmistä kuoli vuonna 2021, mutta tämä luku ei sisällä aborttiin kuolleita. Jos abortti olisi otettu mukaan lukuun, kuolleiden määrä olisi viime vuonna ylittänyt 100 miljoonaa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  1. kerjalainen

    Järkyttävää mikä kansojen murha on ollut jo pitkään käynnissä! Ja juuri ketään ei asia hetkauta millään tavalla, ei edes meitä kristittyjä! Onhan meidätkin saatu paadutettua ainakin alitajuisesti siihen harhaan, että syntymätön lapsi ei ole ihminen vaan solumöykky. Jos ei näin olisi, emmeköhän kaikki pitäisi kovempaa meteliä asiasta? Kerran kun kuolleet herätetään ja seisomme tuomioistuimen edessä, niin seisoo siellä myös valtava joukko ihmisiä, joita kukaan ei tunne. Keitä nuo ovat ja mistä he tulevat, kysytään? Silloin joku heistä vastaa: Me olemme ne pienokaiset, jotka teurastettiin äitiemme kohtuun teidän hyväksyen katsellessa.
    Armahda meitä Herra Jeesus!